Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.07.21.

Ez a magyar televízió Híradója, a nevem Mikó Henrietta jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok, ez a Híradó délben. Mától ismét másodfokú hőségriasztás van érvényben. A napi középhőmérséklet ugyanis egyre több helyen van a 25 fok közelében, vagy afölött lesz. Ezért azt kérik, hogy aki teheti, délben húzódjon árnyékba és igyon a szokásosnál sokkal több folyadékot. Az idősekre, a betegekre és a kisgyermekekre különösen oda kell figyelni. Ismét osztanak majd vizet és locsolják az utakat, szombaton jöhet majd a lehülés.

Menesztik a MALéV igazgatóságának és felügyelő bizottságának több tagját a légi társaság pénteki közgyűlésén, jelentette be a többségi tulajdonos jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ZRT. A leváltott vezetők helyére ismert üzletemberek kerülhetnek. A Híradó értesülései szerint a Vagyonkezelő a légi társaság egy hónapja kezdődött átvilágításának eredménye miatt döntött a személyi változásokról. A légi közlekedésért felelős miniszteri biztos Márton Attila délután jelenti be, hogy a vizsgálat milyen javaslatokat tesz a kormánynak a Nemzeti légi társaság működtetésére.

Miskolcon kilakoltathatják azokat, akik csalással, vagy az okiratok meghamisításával szereztek lakást a fészekrakó programban. A részletekért Miskolcról Koczák Szilviát kapcsoljuk. Jó napot kívánok! Egy KDNP-s javaslat szerint a kilakoltatási moratórium nem vonatkozna a csalással, zsarolással, vagy okirat havisítással szerzett ingatlanok tulajdonosaira és családtagjaikra. Nagy Kálmán miskolci képviselő javaslatát a kormány és a szociális bizottság is támogatja, még a héten döntenek is róla. Miskolcon az avasi lakótelepen a tulajdonosok egy része csalással jutott pénzhez a fészekrakó programban, ami 800 millió forint kárt okozott az államnak.

Több árvíz sújtotta település is lemaradt a visz major támogatás igénylésére jogosultak listájáról. Ilyen Sajóecseg is, ahol több 100 millió forintos kárt okozott az árvíz. Hét házat alá kellett dúcolni, háromból ki is költöztek a lakók, mert bármikor összedőlhetnek. Az állami támogatásra azonban hiába várnak, eddig semmilyen segítséget nem kaptak. Repednek az öreg vályogház falai. Ha nem dúcolják alá, már összedőlt volna. A hátsó fal megcsúszott egy kicsikét, hát nem olyan nagyon, mert aládúcoltunk mindjárt, csak 24 órát késtem vele az aládúcolással, mert a mások azok be sem engedtek idejönni. Azt mondták, hogy ez leszakad. Remenyik József hiába szellőztet, a falak nem száradnak. Most épp a nyári konyhában lakik, mert a ház életveszélyes, bármikor összedőlhet. Nem tudom, hogy megmarad-e, vagy nem marad-e, vagy hogy lesz, mi lesz vele, mert tönkre van menve az egész, hogy érdemes-e csinálni. Olyan repedések vannak minden felé, hogy legközelebbi ár most egy csomó pénzt erre rá kell, hogy fordítsak és akkor újból jön a víz. Megint ezt a tortúrát megcsinálni. Hét házat kellett aládúcolni a településen, a károk helyreállítása már megkezdődött, de a település kimaradt a visz major támogatásra jogosultak listájából. 15 millió forint környékén, amibe még nincs benne nyilván a helyreállítás. Ennyibe került az árvízi védekezés, amellyel az önkormányzat a mai napig nem tudott elszámolni. Csak akkor tudják rendezni a tartozást, ha támogatást kapnak az államtól. Azok a házak, amelyik helyreállíthatatlan, ezekre nincs pénze az önkormányzatnak. Az 1148 plusz 2010 kormányhatározatba Sajóecseg nem került be a népsorba mint olyan házaknak a felépítése, amik helyrehozhatatlan és már egy ház is össze is dűlt. A település vezetői abban bíznak, hogy hamarosan megérkezik az állami segítség és, hogy az újjáépítésre szánt keret tíz százalékát a még össze nem dőlt házakra fordíthatják. A szó most ismét Budapesté. Koczák Szilvia Miskolcról, köszönjük!

Továbbra sem járható több turista út a Mecsekben. A kárelhárítással és a takarítással várhatóan csak augusztus elejére végeznek. A részleteket Dér ágnes mondja el Pécsről. Jó napot kívánok! A környéken több 1000 hektárnyi fa dőlt ki a májusi és júniusi viharokban. Az erdészet munkatársai folyamatosan dolgoznak, hogy feldarabolják és elszállítsák a törzseket a tisztásokról. Ezt nagyon jól lehet látni, ahol a föld szétszakadt, a fák kidőltek és az egész, végül is az egész domboldal lejjebb csúszott. A júniusi viharkárok nyomait mutatja a pécsváradi erdészet szakembere. A vihar szinte letarolta ezt a területet. A Mecseki Erdészeti ZRT-nél körülbelül 10 ezer köbméter faanyagot érintett ez a viharkár. Ebből nyolc ezer köbméter a pécsváradi erdészet területére esik és ennek azért a nagy része már megvan. Tehát körülbelül 70 %-os felkészítésben állunk. Folyamatos munka mellett is még hetekig tarthat a kármentés, ami jóval veszélyesebb mint a hagyományos fakitermelés. Főleg, hogy ilyen meredekbe van itten, magától is meg tud indulni egy tuskó, meg a fa is hogyha el van vágva és nem odafigyelünk, akkor az magától is meggurul. A megrongált utak és leszakadt hidak is nehezítik az erdészek dolgát. A munkagépeknek ugyanis a földúton kell közlekedniük. Hiába a nagy meleg, továbbra sem járható valamennyi turista út a Mecsekben. A szakemberek szerint az érintett részeken bármikor megindulhatnak a fák a meglazult talajon. Jelenleg a Réka völgyet, a Pusztabánya és Kisújbánya közötti utat és a Hármashegyet tartják lezárva, amire figyelmeztető táblákkal is felhívják a figyelmet.

Folyamatosan razziázik a parlagfű-kommandó. Július 1-je óta bírságra számíthat az, aki nem kaszálja le a gyomnövényt a területén. Csak Győr-Moson-Sopron megyében eddig négy földtulajdonost büntettek meg. Nagyon zavarnak a gyomos területek, mivel nagyon allergiás vagyok és állandóan tüsszögök tőle, szal nagyon zavarnak. Ez a lány már évek óta allergiás a parlagfűre. Idén még nem tüsszögött a gyomnövénytől, az ugyanis még nem virágzik. Ennek ellenére július 1-jétől kötelező irtani a parlagfüvet. Itt van ez a két építési telek, amelyre vonatkozóan a közelmúltban lakossági bejelentés érkezett. Fertő-Széplakon a lakók értesítették az önkormányzatot, hogy parlagfű van ezeken a földeken. A tulajdonosok bírságra számíthatnak. Az önkormányzati területeken is le kell kaszálni a gyomnövényt. Fertő-Széplakon már időben megszervezték a munkát. A két fő, két dolgozónk ezzel foglalkozó köztisztasági dolgozónk az önkormányzat traktorával, különböző fűkaszákkal, tehát gépi fűkaszákkal és még ilyen kis fűnyíró traktorral próbálja felvenni a harcot ezzel a gyomnövénnyel. Győr-Moson-Sopron megyében a legtöbb parlagfű Győr és Mosonmagyaróvár környékén van, idén azonban még alig bírságoltak a földhivatal munkatársai. Eddig összesen négy táblát vettek fel a földhivatal mezőgazdászai. Ezek a területek elsősorban kultúr területek. A bírság minimum 20 ezer, maximum 15 millió forint lehet. A mértéke a terület nagyságától függ.

Csak Pécsett a múlt heti hőségben 23 ezer pohár vizet és 95 kilogramm jeget osztottak. A vízfogyasztás is megnőtt, de még nem döntött rekordot. A szolgáltató szerint egyelőre nincs szükség Pécsett és környékén a vízhasználat korlátozására, vagy locsolási tilalomra. A nyár eleji esők miatt ugyanis a vízbázis bőséges. A szó most ismét a budapesti stúdióé. Pécsről Dér ágnes, köszönjük szépen!

Kétszer annyian kérnek segítséget Szegeden adósságok kezelésére mint tavaly ilyenkor. Fülöp László mondja el a részleteket Szegedről. Jó napot kívánok! Eddig főleg a közüzemi számlákat nem tudták sokan kifizetni, újabban már a közös költség rendezése is gondot okoz. Elsősorban azért, mert a panelfelújítások törlesztő részleteit is a közös költséghez számolják. Az egyik társasházkezelő cég szerződést kötött az önkormányzattal, hogy segítsék az adósságcsapdába került lakóikat. Minél hamarabb be kell, hogy lépjen az adósságkezelő szolgáltatásba, így nem halmozódik fel több 10 ezer forint adóssága. Mondja az egyik legnagyobb szegedi társasház kezelő cég vezetője. Aki belép, annak ugyanis a tartozása 75 %-át a város állja, a többit az ügyfélnek kell rendezni. Az adósságkezelő program így abban is segít, hogy a már elkezdődött panelfelújítások ne álljanak le. Nagyon sok panelház ugye megújult. Ezeknek a finanszírozására kölcsönt vettek föl és ezeknek a kölcsönöknek a fizetése ugye a behajtás sikertelensége miatt egyre nehezebb. Július 26-án be kellene hozni a májusi fűtésszámlát. Tóthné Zsuzsa nem először fordul segítségért a családsegítőhöz. 30 évig vezetőbeosztásként dolgozott, majd egyik napról a másikra leszázalékolták. özvegyen maradt, 66 ezer forintból él havonta. 15 ezer forint a közös költség most, hogy a panelprogramban megugrott. Aztán a fűtés 17 ezer forint, hát akkor ezt lehet adni, hogy a fennmaradó összeg már ami a jelzálogok levonása után már ki is futott. A családsegítőhöz az utóbbi egy évben kétszer annyian fordultak mint tavaly ilyenkor. Aki azonban néhányszor segítséget kér, az legtöbbször talpra is tud állni. Persze csak akkor kaphat támogatást, ha együttműködik az irodával, ahol ellenőrzik, minden feltételnek eleget tett-e a kérelmező. Kiszámoljuk az egyfőre eső jövedelmüket, kiszámoljuk a törlesztési kapacitást, amit a hátralék önrészébe tudnak rendezni és megbeszéljük velük, hogy ezt hány havi részletben tudják vállalni. Ugye maximum 18 havi részletben lehet. Aki pedig nem fizeti rendesen a számlákat, vagy újabb adósságot halmoz fel, attól megvonják a támogatást.

Két család maradt fedél nélkül, miután hétfőn összedőlt egy családi ház Nyíregyházán. Az épület hat lakójának az önkormányzat biztosított ideiglenes szállást. Az első szakvélemények szerint a vasárnapi özönvízszerű esőben sérült meg a ház. úgy, ahogy anyósomnak megindult a fája, egy nagy robbanás volt. Hétfőn dőlt össze ez a nyíregyházi családi ház, az épületben hatan laktak. A házból szinte csak az előszoba maradt meg, minden más tönkrement. Az anyagi kár jelentős, de szerencsére senki nem sérült meg. A tulajdonosok szerint a hétvégi özönvízszerű eső miatt dőlt össze a ház. Előtte való nap egy hatalmas nagy zápor volt és az egész utcában állt a víz és a talapzatnak a magasságáig állt a víz. A szakemberek még vizsgálják, hogy az épület összedőlésének mi a pontos oka. Egyelőre ők sem zárják ki a sok víz miatt történt a baleset. Valószínűsíthető, hogy a vasárnapi hatalmas esőzés, ami itt a településünket sújtotta. Itt ebben az épületben olyan károkat okozott a vályogfal itt az épületnek az északi részén kidőlt, illetve a felső mennyezete az épületnek a tartós szerkezete összeomlott. Az itt lakókat a város önkormányzata szükséglakásokban helyezte el. Amennyiben el kell bontani az épületet, a hivatal kölcsönnel segíti majd a bajbajutottakat. Idén nyáron egyébként csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint öt ezer ház rongálódott meg a szélsőséges időjárás miatt.

Lassan haladnak a vihar után a helyreállítási munkák a Hajdú-hadházi és Téglási templomoknál. Júniusban a szél mindkét épület tetejét letépte. A helyzetet tovább rontotta, hogy az azóta esett eső miatt a tetőszerkezet elkezdett gombásodni is. A Téglási templomnak a mennyezete is beázott. Az egyház kormányzati támogatásból és magánemberek adományaiból szeretné a munkálatokat elvégeztetni. A szó most ismét a budapesti stúdióé. Fülöp László Szegedről, köszönjük!

Szlovákia olyan megoldást keres a kettős állampolgárság ügyében, amely nem bünteti ha valaki felveszi a magyar állampolgárságot. Ezt Iveta Radicsova mondta az Estében. A szlovák miniszterelnök szerint a két ország között újra fel kell állítani a vegyes bizottságokat és ezeknek kell kidolgozniuk a megoldási javaslatokat. A magyar és a szlovák miniszterelnök a V4-ek találkozója után tartott kétoldalú megbeszélést. A miniszterelnökség közleménye szerint ez konstruktív volt és a két kormányfő bízik abban, hogy a két ország kapcsolatában új fejezetet lehet nyitni.

Kihantolták Nicolai Ceausescu és felesége Elena földi maradványait. Az exhumálást fiúk kérte, aki DNS vizsgálattal akar megbizonyosodni arról, hogy valóban a szülei fekszenek-e a sírban. A volt román kommunista diktátort és feleségét egy rögtönítélő bíróság végeztette ki 1989 decemberében a romániai forradalom alatt. A házaspárt titokban temették el egy bukaresti temetőben. Titokban áll néven hantolták el a Ceausescu házaspárt kivégzésük után öt nappal egy bukaresti katonai temetőben. Ez az amatőr felvétel azonban megmaradt a temetésről. Csak évekkel később került ki a fejfára a volt román kommunista diktátor valódi neve is, most azonban kihantolták a holttesteket, hogy DNS vizsgálattal kiderítsék, valóban ők fekszenek-e ott, mert a temetőiratokban jelenleg is más nevek szerepelnek. A Ceausescu házaspárt egy rögtönítélő bíróság döntése nyomán végezték ki 1989 december 25-én. Temetésükről semmilyen hivatalos papír nem készült. állítólag azért, hogy a forradalom áldozatainak hozzátartozói ne rongálhassák meg a nyughelyet. Az exhumálásért Valentin Ceausescu indított pert, hogy meg tudja szülei pontos sírhelyét. A házaspár három gyermeke közül ma már csak ő él. Uga Zoé rákban, öccse Nicu pedig májzsugorodásban halt meg évekkel ezelőtt. A DNS vizsgálatok eredményét várhatóan egy hónap múlva teszik közzé.

Bécsben több ezren vonultak fel tegnap, hogy felhívják a figyelmet az AYDS betegek jogainak védelmére. A résztvevők elsősorban a társadalmi kirekesztettség megszűnését szeretnék elérni és azt, hogy minden hív vírussal fertőzött jusson megfelelő kezeléshez. Az emberjogi felvonulásra az osztrák fővárosban zajló AYDS világkonferencia kísérőrendezvénye volt. A végén az ismert énekes Endy Lenox is fellépett, aki az ENSZ aktivistája az AYDS elleni harcban.

Időjárás jelentéssel, sporthírekkel, majd pedig a kárpát-expresszel folytatjuk, Híradó pedig legközelebb délután lesz. További szép napot, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid