Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.07.28.

Ez a Magyar televízió Híradója, a nevem Simon Istvánné jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok! Csökkent a munkanélküliség a második negyedévben. április és június között 473 ezer ember keresett állást, ez 11,1%-os munkanélküliségi rátát jelent, ami hét tized %-kal alacsonyabb, mint az év elején volt, de másfél %-kal meghaladja az egy évvel korábbi szintet. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a második negyedévben 3779000 embernek volt állása, ez 21 ezerrel több, mint az év első három hónapjában és 17 ezerrel kevesebb, mint tavaly ilyenkor volt.

Országszerte csaknem 100 áruházban tart ellenőrzést az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy egy szakszervezeti bejelentés után indítottak átfogó vizsgálatot. Az érdekképviselet szerint a Tesco áruházaiban a pénztárosoknak nem fizetik ki a törvényben előírt 89.500 forintos szakmunkás bérminimumot, ehelyett a multinacionális vállalat saját bérmátrixa alapján határozza meg a fizetéseket, így a pénztárosok például 80-83, vagy 88 ezer forintot keresnek attól függően, hogy az ország melyik részén található az áruház, amelyben dolgoznak.

Belső vizsgálatot rendelt el a Pécsi Tudományegyetem egészségügyi centrumának vezetője, mert egy vakbélműtétet követően meghalt egy beteg. A részleteket Pécsről Gál Orsolya mondja el. Jó napot kívánok! A 20 éves fiatalembernél július 19-én a klinika ügyeletén gyulladást diagnosztizáltak és infúziót kapott, majd hazaküldték. Pár nap múlva visszakerült a kórházba, mert nem javult az állapota. Azonnal megműtötték, de a vakbél-perforáció okozta fertőzésbe belehalt. A fiatalember apja szerint a klinikafelelős fia haláláért egyebek mellett azért, mert szerinte először szakvizsga nélküli gyakornok látta el.

Nemcsak a börtön, de már a rendőrségi fogda sincs Komárom-Esztergom megyében, miután a tatabányai kapitányság fogdáját őrzött szállássá minősítették át, ami azt jelenti, hogy ott mostantól csak illegális bevándorlókat őrizhetnek, akiket más bűncselekmény miatt fognak el, más megyékbe kell szállítani, ami költséges. A kormány országszerte tíz-tizenkét büntetés végrehajtási intézet megnyitását vizsgálja. A Komárom-Esztergom megyei börtönt négy éve zárták be. Komárom-Esztergom megyének nemcsak börtöne nincs, de fogdája sem. Akit tehát el akarnak zárni, Győrbe, vagy Székesfehérvárra kell szállítani. 2010. július 9-ével országos rendőrfőkapitány úr utasítása szerint a tatabányai rendőrkapitányság fogdáját őrzött szállássá minősítette át, döntése visszavonásig érvényes. Ez azt jelenti, hogy a korábban itt őrzöttek, illetve a jelenleg őrizetben lévők, jövőben őrizetbe vételre kerülőket más megye fogdájában kell elhelyeznünk. A fogdából őrzött szállássá minősített épületben most illegális bevándorlók vannak a rács mögött. Tatabánya fontosnak tartaná, hogy a megyében mielőbb létesüljön új börtön. öt évvel ezelőtt készült egy terv egy új intézet építésére. Most is érdemes lenne erről beszélgetni a belügyminiszterrel, vagy a Belügy Minisztérium szakembereivel, tehát az eléggé költségpazarló megoldás, hogy egy-egy tárgyalásra, egy-egy kihallgatásra Fehérvárról kell autóztatni egy rendőr, két rendőrautóval az elítélteket, vagy éppen az ítélet előtt a fogvatartottakat. Komárom-Esztergom megyében rendőrhiány is van. úgy tudni, 120-al kevesebb az állomány létszáma a szükségesnél.

Gyújtogatás okozhatta a tegnap kora este támadt hatalmas tüzet a szabadbattyáni üzemében. A lángok egy 1500 négyzetméteres területen pusztítottak, ahol öt méter magasan álltak a raklapok, több 10 ezer darab. Az oltásban a székesfehérvári, siófoki, Balaton-fűzfői és sárbogárdi tűzoltók is részt vettek. Hajnalra sikerült megfékezniük a tüzet, de a szomszédos ablakgyártó üzem épülete is megrongálódott, senki sem sérült meg. A szó ismét Budapesté. Gál Orsolya Pécsről, köszönjük!

Hiába költöttek harmadával többet növényvédelemre a Tokaj-hegyaljai borászok, 30 %-kal kevesebb szőlőtermésre számítanak. A részleteket Koczák Szilvia mondja el. Jó napot kívánok! A borászok szerint kockázatos év az idei. A peronoszpóra és a lisztharmat mellett a szélsőséges időjárás is sújtotta a szőlőt. A sok eső miatt nem tudták idejében elkezdeni a földmunkákat. Kevesebb szőlő terem idén, a gazdák 30 %-os terméskieséstől tartanak Tokaj-Hegyalján. Mert csapadékkal járó, majd időnként nagy meleggel járó időjárás, vannak periódusok, ami nagyon felgyorsítják a növekedését a szőlőnek és hát ugye a csonkázás időszak is van. Tehát akik nem tudják időben kiszabadítani az ültetvényüket, ott jelentkeznek elsősorban növényvédelmi problémák. Késnek a földmunkák. Most is esik az eső, pedig a gazdák szerint már permetezni kellene. Tokaj-Hegyaljára úgy a július vége felé, júliusi időszakban inkább a Lisztharmat a jellemző betegség, idén a Peronoszpórával kell küzdeni. A másik dolog, ami nagyon súlyos az, hogy a sok eső miatt és a felázott talajok miatt nem tudjuk sokszor időben elvégezni a növényvédelmet. Ráadásul idén egyharmadával többet költöttek növényvédelemre és a földmunkákra, ezt azonban a borászok nem tudják beleépíteni a bor árába. Gazdasági válság itt Magyarországon erősebben érezhető és a hatások jobban érnek minket, az exportban viszont az elmondható, hogy egy 30 % a tervhez képest 30 %-kal jobban teljesít a cég. Az állami tulajdonú Tokaly kereskedőház évente három millió palackot értékesít külföldön. Azt mondják, például Szlovákiában nőtt a magyar bor iránti kereslet. új piacot is találtak, a cég most kezdi meg a kétezer egy-es aszújának forgalmazását Amerikában.

Az árvizek miatt várhatóan fél évvel később adják át az első Ipoly hidat Rárós puszta és Rárós között, ahol csak most tudták elkezdeni a munkát. A Pető-pösténypusztai híd építése pedig két hét múlva kezdődhet. A beruházást hét millió euróval támogatja az Európai Unió. Tegnap összeszereltünk és tegnap a délutáni órákban már meg is kezdtük a cölöpözést, tegnap már három darab cölöp. Tíz éve várnak Nógrádban és Kelet-Szlovákiában erre a napra. A mostani kényszerű szünet oka az Ipoly. Ezeken a képeken az egy hónappal ezelőtti állapot látható, ahol még tengerként terül el a folyó, a munkaterületről a gépeket akkor ki kellett menteni. Tavasszal megjelent a kivitelező, miután eredményes tenderhirdetés volt. Nagyon korrekten fölvonult a szükséges gépláncokkal s akkor történt egy olyasmi, amire nem nagyon számítottunk. Az, hogy február óta gyakorlatilag hat hullámban folyamatosan áradt az Ipoly. Most a visszahúzódott folyó partján már elkezdték a fúrásokat. összesen 100 betont szedett Altemajd a két országot összekötő modern szerkezetet. A mostani fúrások mutatták azt meg, hogy milyen talaj van itt végül is és milyen teherhordó cölöpöket kell ide készíteni. Tehát a tervezőnk már ebből az adatokból fogja tudni kidolgozni a végleges cölöpöknek az adatait. Az átázott folyómederben még most is nehezen haladnak a munkagépek. A szakemberek ennek ellenére úgy vélik, a jövő év közepére már átadhatják az első Ipoly hidat. A szó most ismét Budapesté. Koczák Szilvia jelentkezett Miskolcról, köszönjük!

Háztartási gépeket ajánlott fel az egyik elektronikai cég az ár és belvíz sújtotta települések lakóinak. Fülöp László mondja el a részleteket Szegedről. Jó napot kívánok! Mosógépet, hűtőszekrényt, porszívót kaptak az ár és belvízkárosultak. Országszerte 20 millió forint értékű adományt osztottak szét a rászorulóknak, jászsági családok is kaptak belőle. Ez az egyik ház, amiből ki kellett költözniük a lakosoknak. Az ár és belvíz miatt Alattyánban négy családnak kellett elhagynia az otthonát. Ez pedig már a hűtő, amit az árvízkárosultaknak ajánlott fel az egyik háztartási elektronikai termékeket gyártó cég. Hát nagyon komoly, szép. Alattyánban a bel és az árvíz egyszerre pusztított. A településen az ingatlanok tíz-15 %-ában keletkezett jelentős kár, a segítség tehát mindenképen jól jön. Kállai éva hűtőt, mosógépet és porszívót kapott. Négy kiskorú gyermekem van. Ennek nagyon örülök, mert még én semmilyen segítségben nem részesültem. Szóljál valamit azért itt akadály lesz. Ez már Jászalsószentgyörgy, itt egy család kapott mosógépet. Belvíz érte sajnos ezt a házat, leégett az áramunk, mindenünk. Az adománycsomagból jutott Jánoshidára is, itt egy kétgyermekes család kapott szintén egy mosógépet. Két beteg gyermekről, ugye ráadásul pelenkásak, tehát rengeteget kell mosni, forgótárcsással nagyon nehéz. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az elmúlt hónapokban bár sok kárt okozott a víz, csak hat családot kellett kitelepíteni. A szó most ismét a budapesti stúdióé. Fülöp László Szegedről, köszönjük!

Tizenegyedszer is elnapolta a dublini bíróság annak az ír férfinak a tárgyalását, aki halálra gázolt két gyereket Leányfalun. A dublini felsőbíróság fél éve nem tudja meghozni a kiadatási határozatot. Frensis Tobin az Idis Life biztosítótársaság volt tisztviselője 2000 április 9-én előzés közben a járdára felhajtva ütötte el a két kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. Tobin fél évvel később kiküldetése lejártával távozott Magyarországról. A magyar bíróság távollétében három évi szabadságvesztésre ítélte. A kiadatási eljárás az MTI értesülése szerint október végén folytatódhat.

A szervezők szerint a rendőrség a felelős a szombati duisburgi tragédiáért. Mivel a helyszínt biztosító rendőrök adtak utasítást arra, hogy nyissanak ki több kaput, amelyek az alagútba vezettek. A kapukat a szervezők előzőleg lezáratták. A pánik a kinyitások után tört ki. Az áldozatok száma idő közben 21-re emelkedett és a legfrissebb adatok szerint 500-nál is több a sérült, közülük még több mint 40-en vannak kórházban, egyikük állapota kritikus.

Lezuhant egy utasszállító repülő Pakisztánban. A hajnali légi katasztrófa után eddig 25 holttestet és nyolc túlélőt találtak, a gépen 152-en voltak. A korábbi hírekkel ellentétben a járat mégsem Törökországból, hanem a pakisztáni Karacsiból indult Iszlamabadba. A térségben napok óta esik az eső és sűrű a köd, valószínűleg emiatt történt a szerencsétlenség. Nehéz a mentőalakulatok dolga. égő roncsok, sűrű köd és szakadó eső fogadta őket a becsapódás helyszínén. A zömében önkéntes mentők csak gyalog tudják megközelíteni a gépet, mert a hegyekbe, ahová zuhant, nem vezet út. Az egyik pakisztáni magán légitársaság air busza Karacsiból indult Iszlamabadba. Percekkel a landolás előtt vesztette el a kapcsolatot az irányítótoronnyal, majd a fővárostól északra fekvő Margalla hegységben lezuhant. összesen 152-en voltak a fedélzeten, a túlélőket helikopterekkel is keresik. A főváros reptere és legnagyobb kórháza előtt tömegekben várakoznak a hozzátartozók, hogy hírt kapjanak szeretteikről. A tragédiát valószínűleg a rossz idő okozta, a térségben napok óta szakad az eső. Több szemtanú szerint a gép feltűnően alacsonyan szállt, majd egyszer csak feljebb emelkedett. Egyenesen a hegyek felé vette az irányt és a becsapódás után felrobbant.

Robbanás volt egy műanyaggyárban Kína keleti részén. Eddig hat halottról és több mint 300 sérültről tudni. A tragédiát valószínűleg gázszivárgás okozta. A detonáció olyan erős volt, hogy 100 méteres körzetben a házak és az autók is súlyosan megrongálódtak. Kigyulladt egy éppen arra haladó busz is, amelynek az utasai szintén súlyosan megsérültek.

újabb olajkút sérült meg a luisianai partok mellett, miután nekiütközött egy tengeri uszály. A szivárgást egyelőre nem sikerült megállítani. A szakemberek szerint a mostani baleset nem okozhat akkora kárt a tenger élővilágában mint a BP áprilisban felrobbant fúrótornya. Kőolaj, földgáz és sár lövel ki a sérült olajkútból Louisina partjainál hat méter magasan. A kútnak kedden ütközött neki egy tengeri uszály. újra és újra hangsúlyoznám, ez a baleset sokban különbözik a BP-étől. Az a fúrótorony 1500 méterrel a víz alatt van, a most megsérült kút pedig fél méterrel a felszín felett, mondta az állam kormányzója. A baleset alig több mint 90 kilométerre délre történt New Arlendstől, amelynek partjait a három hónapja a Mexikói-öbölben felrobbant és elsüllyedt fúrótorony is szennyezi. Felfoghatatlan. Még az előzőn sem vagyunk túl és itt van a következő. Még szerencse, hogy most nem történt akkora baj, mondta egy a közelben horgonyzó hajó kapitánya. A Mexikói-öbölben április 20-án robbant fel, majd süllyedt el a Deepfote Horaison nevű olaj fúrótorony. Csaknem három hónapon át ömlött a kőolaj a vízbe. A közvélemény nemcsak a katasztrófát okozó brit cég vezetését, hanem az amerikai kormányt is tétlenséggel vádolta. Hogy mekkora ökológiai katasztrófát okozott a baleset, máig nem sikerült felbecsülni.

Most időjárás jelentés, majd sporthírek Török Olivérrel, utána pedig a Kárpát-expressz következik. Híradó legközelebb délután fél öt után öt perccel. Köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid