Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.08.25.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Mikó Henrietta jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok, ez a Híradó délben. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint eddig sem volt és a jövőben sincs szükség új hitel megállapodásra. Tehát az IMF-fel őszre tervezett tárgyalásoknak nem célja egy újabb kölcsön megállapodás. Az egyeztetések a szokásos, minden országgal megtörténő konzultáció keretében zajlanak majd. A kormány ugyanakkor tartja magát a 3,8 %-os idei költségvetési hiánycélhoz. Az IMF szóvivője azt közölte, hogy a nemzetközi valutaalap folytatja az együttműködést Magyarországgal az ellentétek áthidalására. Matolcsi György gazdasági miniszter júliusban, amikor az IMF küldöttsége a tervezettnél korábban távozott Budapestről azt mondta, a tárgyalások nem szakadtak meg, csak egy szakaszuk lezárult. Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy mivel a nemzetközi valutaalappal a Gyurcsány kormány által kötött szerződés októberben lejár, az IMF képviselőivel, a sajtóhírekkel ellentétben nem is tárgyaltak hosszú távú kérdésekről.

A tegnapi jelentős gyengülés után stabilizálódott a forint árfolyama. Délelőtt egy euróért körülbelül kétszáznyolcvankét forintot kértek, egy dollár kétszázhuszonhárom forintba, a svájci frank pedig majdnem kétszáztizenhét forintba került a bankközi devizapiacon. A forint hétfőn kezdett jelentősen gyengülni, elemzők szerint részben a kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat miatt, részben pedig azért, mert a Magyar Nemzeti Bank rontotta a 2011-re és 12-re vonatkozó inflációs és növekedési előrejelzésein. Simor András jegybank elnök pedig hiányolta a kormány, jövő évre vonatkozó hiánycsökkentő elképzeléseit.

Mától olcsóbban lehet tankolni, négy forinttal csökkentette a benzin és három forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a MOL. A 95-ös benzin átlagára így háromszázharminckét forint, egy liter gázolajért pedig átlagosan 321 forintot kell majd fizetni. A kutak árai között azonban továbbra is akár 30 forintos különbség is lehet. Egy év alatt átlagosan 30 forinttal drágult a benzin, míg a gázolaj negyvenkét forinttal kerül többe mint tavaly augusztusban. Csak az idén a 95-ös benzin ára 20 forinttal, a gázolajé pedig 26 forinttal emelkedett.

újragondolná az afganisztáni magyar újjáépítési csoport feladatait a Honvédelmi minisztérium, miután egy hétfő hajnali merényletben meghalt egy harminckét éves magyar katona, egy életveszélyesen, kettő pedig súlyosan megsérült. A Magyar Nemzetnek a tárcánál megerősítették, hogy a magyarok a jövőben inkább az afgán hadsereg kiképzésében és támogatásában vállalnának több feladatot a háborús helyzetbe került Baglan tartományban. Az még nem dőlt el, hogy küldenek-e újabb felderítőket is a térségbe, vagy több pénzt fizetnek és bővítik helyi informátoraik létszámát, esetleg technikai eszközökkel erősítik a felderítést.

Illegális árusokat kaptak el a rendőrök és a közterület felügyelők délelőtt Pécsett. A razzia részleteiért Pécsről Répás Orsolyát kapcsoljuk. Jó napot kívánok! A rendőrök és a közterületesek közösen tartottak ellenőrzést a Vásárcsarnok környékén. Igazoltatták az engedély nélküli árusokat, az árut pedig elkobozták tőlük. A hatóságok az illegális árusok számának csökkenését várják az akciótól. A rendőrök és a közterület felügyelők az illegális árusokat keresték a pécsi Vásárcsarnok környékén. Az akció azért indult, mert a környéken élők és az engedéllyel rendelkező árusok panaszt tettek az önkormányzatnál. Nem igazán tetszik nekünk se ez, ami itt szokott működni, mert ez nem állapot sokszor. Sokszor itt tele van mindenféle emberrel, mi itt árulunk ezen a végén, sokszor félünk tőlük. Az illegális árusok nem tudják igazolni árujuk eredetét és nem fizetnek helyi pénzt sem. Egyedül vagyok, családi pótlékkal, két gyerekkel. Miből éljek? Miből fizessem a rezsit? A hatóság mindenkit megbüntet, aki engedély nélkül árusít. A szankció, az a szabálysértéstől elkezdve az áru elkobzásán keresztül a helypénz, pótdíj megfizetéséig, tehát elég széles a skála, amivel tudnak a kollégák élni. A közterület felügyelők rendszeresen ellenőrzik a környéket, de ez a tapasztalatok szerint nem riasztja el az illegális árusokat. Most először szerveztek a rendőrökkel közös razziát. Azt remélik, kevesebb illegális árus lesz a környéken.

Leszerelték a 110-as és a 110-es sebességkorlátozó táblákat az M6, M60-as autópálya Baranya megyei szakaszán. így a sztrádán a szokásos 130 kilométer/órás sebességgel mehetnek az autósok a pécsi és Szekszárd közötti szakaszon is. A sofőrök már a sztráda márciusi átadása óta bírálták a korlátozásokat, amelyek feloldására a Nemzeti Közlekedési Hatóság adott engedélyt. A táblák csak néhány helyen maradnak meg, de ott is csak rossz időben érvényes a korlátozás.

Veszélyes hulladékot találtak vadászok a Vas megyei Simaság területén. új tévék, mosógépek és hűtők is voltak a területen, többségük szétszerelve. A készülékek valószínűleg Ausztriából származnak. Tévékészülékeknek az előlapjai, akkor szétszedett alkatrészei voltak itt. A simasági polgármester a lefóliázott plazmatévék maradványait mutatja. Azt mondja, több is volt, de sokat elvittek, vagy kibeleztek. Amikor rátaláltak a veszélyes hulladékra, felvételeket is készítettek a helyszínről. Már július elején történt. Mi aznap meg is tettük a szükséges feljelentéseket, mikor tisztában lettünk azzal, hogy itt egy nagyobb mennyiségű veszélyes hulladék van lerakva és nem is akármilyen anyag, mert ilyen LCD-tévék szétszedett állapotban, valamint hűtőgépek és azóta, hogy eltűnünk, amikor megtette a szidásos bejelentést, akkor eltelt már több mint egy hónap. A polgármester azt mondja, azóta nem kaptak választ sem a rendőrségtől, sem a vám és pénzügyőrségtől, így nem tudják, hogy nyomoznak-e az ügyben. Hozzátette, a tévék mellett voltak olyan hulladékok, amelyek beazonosíthatóan egy osztrák faluból származnak. A sárvári rendőrkapitányság feljelentés alapján nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen, veszélyeztetést eredményező környezetkárosítás bűntette miatt. Amennyiben a nyomozás nem jár sikerrel és nem fogják el az elkövetőt, a terület tulajdonosának kell elszállítania a veszélyes hulladékot. A szó most ismét Budapestté. Répás Orsolya Pécsről, köszönjük!

újabb kiadó ajánlotta fel, hogy ingyen adja a tankönyvet az árvíz sújtotta településeknek. A részleteket Miskolcról Koczák Szilvia mondja el. Jó napot kívánok! A Nemzeti Tankönyvkiadó után most az Apácai Kiadó is ingyen biztosítja a könyveket a gyerekeknek. A kiadók így akarnak segíteni az árvízkárosultaknak. Még üresek a tantermek Felsőzsolcán, ebben az iskolában az első tanítási napon kapják meg a könyveket a diákok. Az egyik kiadótól már kapott értesítést az iskola az ingyen tankönyvről. Hogy a kiadó az árvízi események miatt azoknak a gyerekeknek, akiknek ki kellene fizetni a tankönyv árát, azoknak ingyen és bérmentve juttatja el erre a tanévre a tankönyveket. A jegyzőnek kell igazolnia, hogy árvízi károkat szenvedett a család. A részletekről még semmilyen konkrétumot nem tudunk, tehát pontosan azt, hogy milyen formában, milyen igazolásokkal, milyen összeget kell, hogy felszabadítsunk a szülők részére. A diákok már most érdeklődnek a tankönyvek felől. Miskolcról jöttem, ide fogok járni iskolába és az igazgató úr mondta, hogy majd beszólnak, hogy milyen, hogy lesz könyvem. Nyugodt tanévkezdésre számíthatnak a pedagógusok és a diákok, szinte minden tankönyv időre megérkezett. A tankönyveknek talán ha 1 %-a hiányzik, ami nagyon-nagyon-nagyon rég volt, tehát ismétlem és a kiadók előrejelzése alapján ezen a héten még ezek is elkészülnek és kikerülnek az iskolákba, tehát kivisszük. Egy-egy iskola átlagosan négy tankönyvkiadótól rendel könyveket.

4000 előnevelt fácánt vettek vadgazdálkodó szervezetek az árvíz sújtotta települések vadásztársaságainak. Ott osztották szét a fácánokat, ahol elpusztult a vadállomány. Az árvíz miatt körülbelül 6000 fácán, 2000 mezei nyúl, 800 őz és 150 vaddisznó veszett oda. A szó ismét Budapestté. Miskolcról Koczák Szilvia, köszönjük!

árvíz biztos építőelemek gyártását kezdik meg hamarosan Létavértesen, a részleteket Fábián Barna mondja el. Jó napot kívánok! Az üzemben olyan, Nyugat-Európában már elterjedt falszerkezetet készítenek majd, amelynek a speciális anyaga nem szívja fel a vizet. így az ár és a belvíz mellett a lúgosodástól és a savasodástól is megvédi az épületeket. Ugye a sav és lúgállóság, a víztaszító képesség, a fajlagos súllyal együtt járó viszonylag magas szilárdsági érték és a rendkívül jó hőtechnikai jellemző. Ezek az úgynevezett Lia porszemcsék előnyei. A kis agyaggranulátumokból cement és víz hozzáadásával ebben a Létavértesi üzemben egy hónap múlva kezdik meg az építőelemek gyártását. Most még a próbaüzem zajlik. Itt naponta mintegy 400 négyzetméternyi falszerkezetet készítenek majd, amit főként a hazai piacon értékesítenének. Körülbelül egy olyan 20-25 éve igen nagy volumenben gyártanak ebből épületeket különböző mérnöki létesítményeket Németországban, Csehországban, Ausztriában és persze vannak olyan területek, mint például az árvíz sújtotta régiók, ahol kifejezetten ezt a rendszert ajánlják az építtetőknek nyilván a szerkezetek tartóssága, illetve az árvízzel szembeni biztonsága révén. A Lia por elemek egyébként valamivel drágábbak, mint a hagyományos technológiák, de a gyártók szerint az ár és belvízzel veszélyeztetett területeken az alkalmazásukkal megelőzhetőek lennének a komolyabb pusztítások.

Rembrandt rézkarcokat állítanak ki Szegeden. Az alkotások egyenként több 10 ezer eurót érnek. A hetvenkét rézkarc a bécsi Künsztler Hausból érkezett. A 400 éves papírlapokat különleges körülmények között állították ki. A megvilágításuk és a kiállító terem hőmérséklete is speciális. A regionális összművészeti központban szeptember 1-től látható a tárlat. A családja, a szerettei, az édesanyjának az arcképe, vagy feleségének Saskiának az arcképe is ezen a kiállításon is látható lesz, illetőleg hollandiai zsánerképek, életképek, utcai koldusok, zsidó rabbik, tudósok, prédikátorok, protestáns prédikátorok, illetőleg a biblia világa, ami Rembrandtot egész életében foglalkoztatja. A szó most Ismét Budapestté. Fábián Barna Szegedről, köszönjük!

Megrótta Franciaországot több emberjogi szervezet a romákkal szembeni bánásmódja miatt. Az országban ugyanis elkezdték az illegális romatáborok felszámolását és a külföldi romák kitoloncolását. Az Európai Tanács rasszizmus és intolerancia elleni bizottsága szerint vezető francia illetékesek megbélyegezték a romákat és bűncselekmények kollektív elkövetőiként tüntették fel őket. Eközben a francia kormányfő az Európai Bizottság elnökéhez fordult az ügyben és arra kérte Hosé Manuel Barosot, hogy segítsen koordinálni a roma kérdésben Bukaresttel és Szófiával.

A repülőtér hiányosságai is közrejátszhattak abban a balesetben, ami tegnap este történt Kína észak-keleti részén. Egy gép leszálláshoz készült, amikor a földnek csapódott, kettétört és kigyulladt. A szerencsétlenségben 42-en haltak meg és több mint 50 ember megsérült. Egy kínai lap információi szerint korábban már több szakember felhívta az üzemeltetők figyelmét, hogy a repülőtér nem alkalmas arra, hogy sötétben is fogadjon gépeket. A gép fekete dobozát már meg találták és elkezdték vizsgálni a baleset körülményeit.

Hiányzott egy mentőlétra, ezért nem tudott idejében a felszínre jutni Chilében, a chilei bányában rekedt 33 munkás. Ezt a bányászati miniszter jelentette be, aki két napja felügyeli a mentési munkálatokat és kapcsolatba lépett a mélyben rekedt munkásokkal is. Ma újabb csomagot küldenek le a menedékhelyre és az élelem mellett a felszínen várakozó családtagok leveleit is eljuttatták a bányászoknak. Folyamatosan érkeznek a munkagépek a beomlott chilei bányához. Olyan eszközöket szállítanak, amelyekkel vájatot fúrhatnak a mélyben rekedt bányászok kimenekítéséhez. Csak a fúróberendezés felállításához legalább három-négy nap kell, a mentés pedig négy hónapig is eltarthat. A bányatulajdonosok minden felelősséget elhárítottak magukról. Közben kiderült, hogy az omlást követő két napon az összes bányászt ki lehetett volna hozni, ha a fő szellőztető akna mellett a helyén lett volna a mentőlétra. Az omlás ugyanis csak később tömte el véglegesen a kijáratot. Most egy 66 centi széles vájaton akarják a felszínre hozni a munkásokat. A családtagok addig is leveleket írnak a lent rekedteknek. Csak erőt akarok adni ezzel az édesapámnak, mondja ez a lány. A bányászoknak eddig vizet, lámpákat, szemvédőket, aszpirint és gyógyszereket küldtek a mélybe. Az egyik munkás ugyanis cukorbeteg, egy másik pedig tüdőbetegségben szenved. Tegnap óta felmértük a bányászok egészségügyi állapotát és az eredmények bíztatóak, mondta az egészségügyi miniszter. A chilei elnök pedig bejelentette, munkacsoportot hoznak létre, hogy kidolgozzák az új bányabiztonsági szabályokat.

Házakat, utcákat öntött el a víz Mexikó déli részén, ahol a part mentén trópusi vihar söpört végig. Az áradásokat az özönvíz szerű esőzések okozták, volt, ahol csónakokon kellett kimenteni az embereket a házakból. A hatóságok több iskolát és intézményt bezárattak. Meteorológusok már a múlt héten figyelmeztették a térség lakóit, hogy trópusi vihar közelít a Közép-amerikai térség felé.

Ritka természeti jelenséget filmeztek le Brazíliában. Az egyik autópályán egy tűztornádó miatt állt le a forgalom. A többméteres lángtölcsér hirtelen jelent meg és gyorsan el is tűnt. Az országban három hónapja nem esett eső, a száraz, szeles idő miatt több térségben pusztítanak bozóttüzek.

Legközelebb délután láthatnak Híradót, én búcsúzom, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid