Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.09.22.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Csömör Károly jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok! A fővárosi főügyész szerint nem követtek el törvénysértést és szakmai hibát, amikor a 2006-os őszi zavargások idején több 100 tüntető előzetes letartóztatását indítványozták. Ihász Sándor a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság ülésén azt mondta, nem zárja ki, hogy egyes ügyészek hibáztak, bár ilyet a belső vizsgálat nem tárt fel. Az albizottság szerint több mint 100 esetben alaptalan és törvénytelen ügyészi indítvány alapján zártak hetekre börtönbe embereket, miután a bíróságok első fokon többségében helyt adtak az indítványoknak.

Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerint a Gyurcsány kormány tudatosan szegte meg a törvényt, amikor a kabinet utolsó ülésén 2009. április 8-án kormányrendeletben nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította a sukorói kaszinó beruházást, így jogtalan előnyt biztosított a befektető részére. Budai Gyula dokumentumokat mutatott be, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy a kormányülésig nem kötötték meg a befektetővel a koncessziós szerződést. Enélkül viszont nem lehetett volna kiemelt beruházássá nyilvánítani a kaszinó építését. A miniszterelnöki megbízott szerint erről Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Veres János is tudott, ezért feltételezhetően hivatali visszaélést követtek el.

Folyamatosan erősödik a forint a bankközi devizapiacon. Egy euróért kétszázhetvenkilenc forintot kérnek a tegnapi kétszáznyolcvan után. A dollár kétszáznyolc forintot ér, míg tegnap még kétszáztizenhárom forintért kereskedtek az amerikai valutával. A svájci frank közben megközelítette a kétszáztíz forintot. Kereskedői vélemények szerint a forinttal szembeni bizalmat erősítette az Opel magyarországi nagy beruházásának tegnapi bejelentése is.

Nincs gáz Sopronban és 23 környékbeli településen. Javítják a fővezetéket, ezért ma hajnaltól péntek reggel hatig sehol sincs gáz. összesen csaknem 35 ezer lakásban maradtak fűtés, meleg víz, vagy gáztűzhely nélkül a lakók, részletek Pécsről. Az oktatási intézményekben nincs szünet, de holnap hideg ebédet kapnak a gyerekek. Több étterem bezárt erre a két napra, a szállodák pedig speciális, meleg vizes tartályokat vettek. Van olyan hotel, amelyik csaknem egy millió forintot költött az átalakításra. Ma egy nemzetközi orvos konferencia kezdődik Sopronban, több 100 ember érkezik. A szállásadók azt mondják, nem tehetik meg, hogy meleg víz nélkül hagyják a vendégeket.

érvénytelen lett a pécsi Sciens Building Heart második közbeszerzési eljárás. Ezt az építésre pályázó Arkadon ZRT támadta meg. A társaság a kivitelezője a még épülő pécsi koncertközpontnak is. A közbeszerzések tanácsa részben helyben hagyta a kérelmüket és megsemmisítette a közbeszerzést. Emellett az Egyetem két és három millió forint közötti bírságot is fizethet. A hét milliárd forintba kerülő kutatóközpont az egyetemi szívcentrummal szemközti területen épülne fel.

új élményfürdőt építenek Szekszárdon. A városi sporttelep helyén alakítottak ki strandot. A három hektáron fekvő központ 900 millió forintba kerül és várhatóan jövő nyárra átadják. Már dolgoznak a munkagépek az új strand helyén. Jövő nyárra a focipálya területén három hektáros élményfürdő épül. Szekszárdnak van ugyan egy régi strandja, de azt már kinőtte a város. Napi átlagból 100 vendégünknek adna kényelmes fürdőzést, ennek ellenére mivel ugye kedvelik a szekszárdi lakosok az ilyen jellegű szolgáltatást, volt olyan hétvégénk, hogy egy nap 700-800 vendégünk volt. Az új strandon akár 1500 ember is fürödhet majd egyszerre. A 900 milliós beruházás részeként építenek egy úszómedencét és egy élménymedencét, de emellett lesz majd pezsgőmedence, gyermek és bébi medence is. A város polgármestere szerint ez a strand csak egy nagyobb fejlesztés első üteme. Meg kell építeni először egy megfelelő adottságokkal rendelkező akcióterületen a strandot. Ez a legolcsóbb ebbe a kategóriába és talán ezt lehet leggyorsabban hasznosítani és miután ez megvan, akkor a további bővítésekre már Uniós forrásokat szeretnénk pályázni. így a későbbiekben egy fedett élményfürdővel és egy új uszodával bővülhet majd a szekszárdi létesítmény.

Országszerte több település is csatlakozik az Európai Autómentes Naphoz. Most tartják a Critical Mass biciklis felvonulását. Budapesten este fél héttől kerékpároznak több 10 ezren az idén útlezárások nélkül. Vidéken már volt, ahol reggel kerekeztek, részletek Miskolcról. Kétszázötvenen vettek részt a reggeli felvonuláson. Több helyen programokat is szerveztek a kerékpárosoknak. Debrecenben például reggelivel kedveskedtek azoknak, akik úgy döntöttek, kétkerekűvel mennek iskolába, vagy a munkahelyükre. Bringás reggeli, tessék jönni! Pogácsával és meleg teával várták az Autómentes Nap reggelén a kerékpárosokat Debrecen főterén. Volt, aki eleganciájával tűnt ki a bringások közül. úgy gondoltam, hogy szolidáris leszek a kerékpárosokkal, mert én alapból nem azzal járok, de úgy gondoltam, hogy most nekem is ki kell vennem a részemet. A legtöbb reggeliző azonban gyakran kerékpározik. Van, aki praktikus okok miatt. Biciklivel nem kell parkoló helyet keresnem ez egyértelmű, meg sokkal hamarabb odaérek bárhova. Mások a mozgás miatt választják közlekedési eszközként a kerékpárt. Körülbelül 11 kilométert megyek minden nap és legalább megvan már a mozgás, mivel ülőmunkát végzek, tehát szükség is van rá. A bringás reggeli legfontosabb célja a figyelem felkeltés. A Kerékpáros Klub helyi képviselői szerint ugyanis bár folyamatosan nő azok száma, akik kétkerekűvel közlekednek Debrecenben, lehetnének többen is. Jóval kisebb a forgalom, mint a fővárosban, elég széles utakkal is rendelkezünk. Tehát azt mondom, hogy ideális kerékpáros közlekedésre minden korosztály számára. Az Autómentes Napon ingyenes szerviz is várta a debreceni bringásokat a város főterén.

Ingyenes oltást kaphatnak a pneumococcus fertőzés ellen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gyerekek. A védelmet öt éves korig ajánlatos megszerezni, mert a betegség halálos is lehet. Először, először egy kicsit megcsippasztom neked. A betegség egy tűszúrással megelőzhető, mégis vannak, akik elmulasztják beoltatni gyermeküket. Sokan azonban fontosnak tartják a vakcina beadását. Azért fontos ez az oltás, mert véd az agyhártyagyulladás ellen és olyan felső légúti fertőzések következményeit akadályozza meg, amik hát veszélyesek a gyerekeknek. A gyerekek a közösségekben vannak leginkább kitéve a fertőzés veszélynek. Még sokat betegeskedik, tehát arra számítunk, hogy azt gondolom, hogy ettől talán kevesebbszer lesz beteg a téli időszakban. Tehát kevesebb vírust szedünk össze, mert közösségben azért elég gyorsan terjednek ezek a dolgok. Elsősorban az öt év alatti korosztályt támadja meg a baktérium és súlyos megbetegedéseket okozhat. A kórokozó felső légúti hurutos megbetegedéseket okoz részint, amelyek közül legsúlyosabb az öt év alatti korcsoportban a tüdőgyulladás, de okozhat középfülgyulladást, arcüreggyulladást. Az oltás a két évnél fiatalabb gyermekeknek ingyenes. A szakemberek szerint a vakcina beadatásának fontos szerepe van a megelőzésben. A megelőzés mindenképpen fontos és sokkal olcsóbb dologról van szó, mint a majdani gyógyítás, hogyha esetleg megkapná. A Házhoz Viszik Az Egészséget elnevezésű programmal elsősorban az ár és belvíz sújtotta településeken élő családoknak segítenek a szakemberek. Borsod-Abaúj-Zemplénben körülbelül 30 ezer öt év alatti gyermek él, a többségük még nem kapta meg a védőoltást.

Eddig csak néhány család kapott kártérítést a júniusi mezőhegyesi vihar után, akkor minden második ház megrongálódott. A legtöbb károsultat még nem is értesítette a biztosító, részletek Szegedről. A legtöbb család már három hónapja bejelentette a károkat, a borsodi Edelényben is hasonló a helyzet. Október 31-ig új házakat kellene építeni. Ha addig nem építik fel, vagy nem vesznek újat, nem kapnak állami támogatást az árvízkárosultak. Bontásra ítélték ezt a vályogházat Edelényben, mert ez a prés, ez már folyik. új házat építenének, de még nem tudják, kapnak-e kártérítést. 30 napon belül végre kell hajtani a bontást és még mindig nem tudunk semmit a biztosító által felajánlott összegről, hogy mennyit fogunk kapni. Ez kőbe van vésve ez a hatály. Edelényben október 31-ig kell felépíteni 25 házat ahhoz, hogy kapjanak állami támogatást, de van, aki még le sem bontotta. Ugye a kormánynak változtatni kell az október 31-i határidőn. Egyre inkább úgy tűnik, hogy tarthatatlan lesz ez a határidő és már nemcsak az újjáépítésre vonatkozóan, hanem itt a biztosítók csúszása miatt most már a vásárlásra vonatkozóan is. Sok esőt, jeget kapott, nagyon, nagyon elverte a jég a tetőt. Ez már Mezőhegyes a vihar után. Ez a család egy hete kapott pénzt a biztosítótól, de csak a tetőre futotta belőle. Június 18-án volt ez a nagy vihar és rá három hónapra fizetett a biztosító úgy, hogy felhívtam őket és azt mondtam, hogy a médiához fordultam, legyenek szívesek fizetni és így fizettek ki. Mezőhegyesen júniusban volt óriási vihar, a házakat azóta is javítják. Minden második házban öt-hat milliós a kár. Több biztosítót is kerestünk. Azt mondták, minden esetet külön vizsgálnak, ezért időbe telik, amíg döntenek. A Híradót Hevér Lóránt tudósította.

Soha nem volt ilyen rossz éve a szőlős gazdáknak, mint az idei. Télen a fagy, azután a gombabetegségek és a folyamatos esőzések pusztították a gyümölcsösöket. Most a szüret idején pedig csak kézzel tudják leszedni a szőlőt, mert a gépek elakadnak a sárban. A gépi szedés pedig háromszor olcsóbb és tized annyi ideig tart, mint kézzel szüretelnének. Hát ilyen még nem volt, hogy a szüret az gumicsizmás legyen. 600 hektáron állnak vízben a szőlőtőkék az ország egyik legismertebb szőlőtermő helyén Soltvadkert határában. Május óta 620 milliméter eső esett, csak az elmúlt két hétben mintegy 120. A már élő szőlőket teljesen felrepesztette a bogyókat, nekiindultak rothadni még azok a fajták is, amik későbbiek. Tehát egyszerűen nem tudjuk kin tartani. Gyakorlatilag termésmentés van. így fog maradni a termésünk, mert kénytelenek vagyunk betakarítani. Tehát ebben a vízben ez borzasztó. Gillik Jeremiás évtizedek óta szőlővel foglalkozik, de azt mondja, ilyen tragédiákkal terhes évet még sosem éltek meg. A téli fagy, az esőzések, a gombabetegségek folyamatosan pusztították a szőlőt. Az idei telepítéseket újra kell zömmel újraültetni és úgy néz ki, hogy ebben segítséget nem várhatunk és nem is fogunk kapni szerintem senkitől, hanem ezt saját magunknak kell lenyelni, úgymond kigazdálkodni. Most pedig csak kézzel tudnak szüretelni, mert a gép elakad a sárban. A kézi szüretelés pedig háromszor annyiba kerül, mint a gépi és 10-szer annyi ideig tart. így egy hektáron akár kétszáz ezer forint vesztesége is lehet egy gazdának.

Az emberiség legsebezhetőbb csoportjának nevezte Bankimun ENSZ főtitkár a legszegényebb országokat, amelyeknek a helyzete továbbra is riasztóan kritikus. New Yorkban tartják a millenniumi fejlesztési célok teljesítését felülvizsgáló ENSZ konferenciát. A világszervezet azt szeretné elérni, hogy 2015-ig a felére csökkentsék azok számát, akik mély szegénységben élnek, vagyis naponta kevesebb mint egy dollárból tengődnek. Ez mintegy 50 ázsiai, afrikai és latin-amerikai országot érint.

éjszaka is tüntettek a görög fuvarozók az athéni parlament előtt. Amiatt tiltakoztak, hogy a kormány szabaddá akarja tenni a vállalkozást az évtizedek óta zárt szakmában. A fuvarozást szabályozó törvényről várhatóan ma döntenek a képviselők. Több 100-an az egész éjszakát a parlament előtt töltötték Athénban. A sofőrök mindent megpróbálnak, hogy megakadályozzák a számukra hátrányos fuvarozási törvény elfogadását. Néhányan a rendőr kordonon is megpróbáltak átjutni. A kormány azt akarja, hogy szabadon fuvarozhasson mindenki, akinek teherautóra érvényes jogosítványa van, hogy nagyobb legyen a verseny az ágazatban. Ha liberalizálni akarják a szakmánkat, akkor kártalanítaniuk kell bennünket. Sok pénzt költöttünk arra annak idején, hogy megvegyük az engedélyeket, magyarázza az egyik teherautó sofőr. A görög hatóságok csaknem 40 éve nem adnak ki új fuvarozási engedélyt, így a sofőrök egymás között kezdtek kereskedni az engedélyekkel, amelyek ára akár 300 ezer euró, vagyis több mint 80 millió forint is lehet. A szállítási piac megnyitása volt az egyik feltétele annak a hitelnek, amelyet az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap adott Görögországnak. A fuvarozók már kilenc napja sztrájkolnak, ugyanezt tették másfél hónapja a turistaszezon kellős közepén is. Egy hetes munkabeszüntetésük akkor súlyos fennakadásokat okozott az üzemanyag ellátásban.

Sárcsuszamlásokat okozott az esőzés Mexikóban. Legalább öten meghaltak, a mentőalakulatok még több embert keresnek Viegerero városában. Sok kocsit teljesen betemetett a sár, amikor egy hegy oldala egy autóútra zuhant. Mexikó déli részén eközben még a Call hurrikán pusztításának nyomait próbálják eltüntetni. Több helyen nyakig érő vízből mentik ki az embereket és az állatokat.

Elhunyt Ulbricht András tévé és rádióbemondó, a Híradó és a Hét egykori műsorvezetője. A bölcsészdiploma megszerzése után négy évtizeden át dolgozott a Magyar Rádióban. Nyugdíjba vonulása után Rómába költözött, többször olvasott fel a Vatikáni Rádióban is. Ulbricht Andrást a Magyar Rádió saját halottjának tekinti, 64 éves volt.

Most időjárás jelentés, sporthírek, majd a Kárpát-expressz következik. Híradó legközelebb fél öt előtt öt perccel lesz, én köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid