Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.09.29.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Balogh Zsolt. Nézzük:

Jó napot kívánok! Nem lesznek az embereket kedvezőtlenül érintő megszorítások mondta Orbán Viktor az Estében. A miniszterelnök szerint az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikája helyett újra van szükség, amelynek középpontjában a munkahelyteremtés áll. A kormányfő megerősítette, hogy januártól 16 százalékos egykulcsos adó lesz Magyarországon. Vidéki kampány útjáról érkezett Orbán Viktor a Magyar Televízióba, a kormányfő azt mondta, az általa megkérdezett emberek még több felelősségre vonást akarnak, és arra voltak kíváncsiak, hogy lesz-e megszorítás. A Miniszterelnök azt mondta, nem akarja folytatni az elmúlt évek szerint kudarcba fulladt megszorításokra épülő gazdaság politikáját. Nem lesznek az embereket kedvezőtlenül érintő megszorítások, ilyenek nem lesznek, ellenben lesz egy határozott az üzleti környezetet javító még egyszer mondom reményeim szerint Közép Európa legversenyképesebb gazdasági rendszerét eredményező új gazdaságpolitika. Orbán Viktor azt mondta, ha csak rajta és a kormányon múlik, akkor lesz jövőre egy kulcsos 16 százalékos személyi jövedelemadó. A kormányfő szerint az önkormányzatokkal új együttműködésre van szükség. Az elmúlt években ugyanis kevés pénzt és túl sok feladatot kaptak. Orbán Viktor azt mondta megfontolna olyan javaslatokat, amelyek visszavennének kötelezettségeket az önkormányzatoktól. Az önkormányzatokat, így ahogy vannak, nem érdemes konszolidálni. Tehát ez a mostani rendszer újra fogja termelni a nehézségeket. Tehát én abban tudok megállapodni, a kormány abban tud megállapodni az önkormányzati vezetőkkel, hogy hogyan osszuk meg ésszerűbben a feladatokat, az önkormányzatok és a központi kormányzat között. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nem tervez átalakításokat a kormányban.

Buday Gyula szerint Bajnai Gordon volt miniszterelnök és Oszkó Péter volt pénzügyminiszter mindent tudott a Sukorói telekcserével kapcsolatos törvénytelenségekről. A miniszterelnöki megbízott mindezt arra a levélre hivatkozva közölte, amelyben az akkori Pénzügyminisztérium egyik főosztályvezetője tájékoztatta a tárca államtitkárát a Sukoróról készült belső vizsgálatról. E szerint jogszabálysértések történtek az ügyben, mert a sukorói telket nyílt pályázaton az elővásárlási jogok figyelembevételével kellett volna értékesíteni. Oszkó Péter ennek ellenére azt írta Bajnai Gordonnak, hogy a vizsgálat semmilyen szabálytalanságot nem állapított meg.

Hétfőn hallgatja ki az ügyészség Molnár Gyula újbudai szocialista polgármestert, abban az ügyben, amelyben hivatali visszaéléssel gyanúsították meg tegnap a XI. kerület alpolgármesterét Lakos Imrét. Az ügyészség szerint a politikusok pozíciójukat felhasználva érték el, hogy egy újbudai terület egy bizonyos Kft. birtokába kerüljön. Molnár Gyula tegnap nem jelent meg a kihallgatáson, mert állítása szerint nem is kapott rá idézést. Az ügyészség munkatársai ezért délután személyesen adták át neki a hétfőre szóló idézést.

Szigorítaná az egyházalapítás szabályait az egyházügyi államtitkár. Szászfalvi László a Ma Reggelben azt mondta: legalább százéves múlthoz, vagy tízezer támogatóhoz kötnék az alapítást. Bejegyzésre pedig csak egy helyen valószínűleg a Fővárosi Bíróságon lenne lehetőség. A törvényt most készítik elő és a tervek szerint az új alkotmánnyal párhuzamosan tárgyalják a jövő év elején. Elég sok olyan biznisz egyház jött létre épen most a egyszázalékos adófelajánlással kapcsolatban találkoztunk egy olyan szervezettel , amelyik igazából állatmenhelyet működtet, tehát azt gondolom, hogy minden képen szükséges egy erős radikális lépés ezen a területen.

Meghalt az a Nyírpazonyi férfi, aki feleségével együtt gyilkos galócát evett. A házaspárt, még a pénteken szállították gombamérgezéssel a Nyíregyházi Józsa András Kórházba . A részletek Miskolcról: A férfi szervezetében olyan nagy mennyiségű méreganyag szívódott fel, hogy a speciális ellátás ellenében nem tudták megmenteni az életét az orvosok. Felesége valószínűleg kevesebbet evett a gyilkos galócából. Az ő állapota kielégítő, hamarosan hazaengedik a kórházból. A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított nyomozást.

árvíz biztos lakóházakat építenek Felsőzsolcán, a három ingatlan egy építőipari cég, valamint Békásmegyer önkormányzatának támogatásával épül meg az árvíz sújtotta településen. Békásmegyer képviselő testülete ötmillió forintról döntött. A Budapest III. kerületében működő szórakozóhelyek tulajdonosai pedig kétmillió forintot ajánlottak fel. A Borsodi településen 204 ingatlan vált lakhatatlanná akkor a nyári ítéletidő miatt. A most épülő házak már ellenállnak az árnak. Egybeöntött betonból készül, annak az az előnye, hogy nincs sehol olyan rész, amiben beázhat a víz kivéve az ajtó, meg az ablak, de picivel még én 60-80 cm -rel emelt szinten épül a ház.

Barlangok állagmegőrzésére nyert 1,6 tized milliárd forintot a bükki Nemzeti Park. A hároméves program célja, látogatóbarát, kirándulóhelyek kialakítása Kicserélik például a védett kőzeteket romboló lámpatesteket, de nagy hangsúlyt helyeznek az élőhelyek védelmére is. Hagyományos izzólámpáknak a megvilágított felületeken jelentkező fény és energia hatására kialakul, egy ilyen mohaszőnyeg. Ez pedig bontja, a kőzetet ezért cserélik le a járatokat megvilágító lámpatesteket, amire 120 millió forintot nyert a Bükki Nemzeti Park. De nemcsak erre pályáztak az élőhelyek megőrzésére, rehabilitációjára is. Ez fákat-facsoportokat jelentene, amely fészkelő helyéül szolgálhatnának az itt élő madárvilág számára. így tudják megmenteni az egyes területek élővilágát, és segíteni a növények valamint, állatok szaporodását. Tehát az életvédelem az első, a másik az életlehetőség az élet lehetőségek ezek a rehabilitációs programok, fejlesztési programok, tehát egy élőhely fejlesztés, vagy egy-egy facsoportnak az élőhelyek kialakulásuk élő lehetőségét szaporodását biztosítsuk. A program megvalósítására 1,6 tized milliárdot nyert a Bükki Nemzeti Park 2013-ig természetvédelmi fejlesztésekre 135 millió euró áll a szakemberek rendelkezésére. öt milliárd euró, a természetvédelmi része ennek olyan 135 milliós nagyságrend. A Bükki Nemzeti Park 12 projektet valósít meg. Ezen belül élőhelyeket és fajokat véd, de jut pénz a légkábelek kiváltására is.

Majdnem önellátó a Békés megyei Zsadány község az önkormányzat saját földjén termeli a krumplit és a maguk vetette búzából sütik a kenyeret. A részletek Szegedről:

A termények egy részét eladják, ebből növelik a bevételeiket, amit nem értékesítenek azt a nehéz anyagi helyzetben élő családok között osztják szét., valamint a helyi óvodában, és iskolában is ebből készül az étel. Az önkormányzat saját földjén megtermelt krumplit válogatják és csomagolják a Zsadányi közmunkások. A burgonyavetőmagot egy pályázaton nyerték egy mezőgazdasági cégtől, így ami termett az ingyen volt. így termelhettek idén dinnyét és hagymát is. Legalább 100-150 család fog belőle kapni csomagot az ősz folyamán gyakorlatilag egy tíz kilós csomagot és így a családok étkezésére is használható lesz az intézményekben étkező gyermekeknek, az idősek étkezésére használható lesz. 350 adag ételt főznek naponta a Zsadányi közkonyhán. Ebben a levesben már a saját termesztésű krumpli került. Az már maga segítség, hogy tudjuk az eredetét, hogy mivel volt vegyszerezve, hogy honnan származik ez a krumpli és hagyma, s anyagilag is természetesen. Ami megmarad ebből a zöldségekre ki nem adott pénzből lehet másra fordítani. Több mint 400 ezer forintot spórolnak meg, így például húst tudnak venni, alkalmanként sütemény is jár a menühöz. Az önkormányzat 50 hektáron gazdálkodik. Idén a saját búzatermésből már lisztet is osztottak. Ez a káposzta is hamarosan beérik egy része ennek is közkonyhára kerül és legalább 150 rászoruló család kap majd belőle.

Fogadjon örökbe egy szegedi közterületet címmel indítottak kampányt Szegeden, azért, hogy a helybeli egy-egy tér, utca, vagy park örökbefogadása után hozzájáruljanak az adott terület gondozásához. A Szegedi egyetem hallgatói már másodszor vettek részt a parkszépítő akcióban. Valóban egy új élmény várt azokra az egyetemistákra, akik serényen gereblyéztek és söprögettek a Szegedi Stefánia sétányon. A fiatalok a Környzetgazdálkodási Kft-vel kötött szerződés alapján fogtak hozzá a Hallgatói önkormányzat által örökbefogadott park takarításához. Most harmincan vagyunk itt, lényegében ez a harminc fő teljesen elég arra, hogy ezt a területet rendbe hozzuk és a szerződésben foglaltaknak megfelelően a kötelességünket teljesítsük. Az sem véletlen, hogy a pedagógus képzői kar hallgatói egyen pólóban takarítják Szeged egyik legszebb parkját. Nem szerettük volna, hogy ha úgy járnak hallgatóink, hogy a járókelők esetleg büntetésből közmunkára ítélt emberkéknek nézik őket és mindenki lelkesedésből van itt és nem azért, mert kötelező. A közterületek örökbefogadása egyre népszerűbb Szegeden. A májusban indult kampánynak köszönhetően jelenleg 10-15 cég, intézmény várja, hogy szerződést kössön a zöldterületek gondozására a környezetgazdálkodási Kft-vel.

Hét év után végéhez ért a Dél-balatoni és a Sió völgye hulladékgazdálkodási projekt 360 ezer ember számára lesz ezentúl biztonságosabb és szakszerűbb hulladékkezelés. Részletek Pécsről:

A gyakorlatban mindez azt is jelenti, hogy a jövőben valóban csak a hasznosíthatatlan szemetet rakják, le a szelektívben gyűjtött hulladékot újra feldolgozzuk, a szerves anyagokat pedig komposztálják. A térség legnagyobb hulladéklerakója Somi telepre 75 településről szállítják majd a szemetet. A beruházás 4o elavult szeméttelepet vált ki. Ugyanakkor most az elkövetkező időszakban nagyon fontos lesz, hogy ne a lerakás irányába történjenek intézkedések, és a magam részéről is azt képviselem, hogy megfeleljünk az Európai Unió minden elvárásának és ugyanakkor ez szakmai elvárás legyen. Az új hulladéklerakóban külön válogató csarnokban dolgozzák fel a szelektíven összegyűjtött hulladékot, a műanyagot, a papírt és a fémdobozt. Siófokon egy rendkívül fejlett szelektív gyűjtő rendszer van. Házhoz menő gyűjtés, úgy zsákos gyűjtés van ami mindig viszonylag kevés településen van Magyarországon, és ebbe az irányban halad egyértelműen a szelektív gyűjtés. A most átadott Somi telepre legalább húsz évig lehet szemetet szállítani. Az új hulladéklerakó környzetbarát, alján öt szigetelőréteg gondoskodik arról, hogy semmiféle szennyeződés ne juthasson a talajba. A 12 és fél milliárd forintos beruházás 65 százalékát az Unió finanszírozta.

A világhírű román üvegművész Ion Nemtoi munkáiból nyílt kiállítás a Pécsi Tudás Központban. A szobrász az utóbbi évek alkotásait hozta el a kulturális fővárosba. A nagyméretű alkotások között vannak olyanok, amelyek biblikus témát dolgoznak fel. A teremtéstől az utolsó vacsoráig minden megtalálható a tárlaton. A művészt a saját maga által kikevert piros színt használja, ezt az árnyalatot művész berkekben Ion Nemtoi pirosként emlegetik.

Európai városok elleni terrortámadásokat akadályoztak meg hírszerző ügynökségek jelentette a Sky News. A brit hírtelevízió közölte, hogy Al Kaida terrorhálózathoz köthető Pakisztáni fegyveresek támadásokat terveztek London, illetve Francia és Német városok ellen. Tegnap este bombariadó miatt kiürítették a Párizsban az Eiffel tornyot, a riasztás hamisnak bizonyult. Két héten belül ez volt a második bombariadó a francia főváros leghíresebb turistalátványosságának és a negyedik egész Párizsban. A francia hatóságok nemrégiben arra hívták fel a lakosság figyelmét, hogy az országot azonnali terrortámadás veszélye fenyegeti.

általános sztrájkot tartanak Spanyolországban tiltakozásul a kormány megszorító intézkedései ellen. Reggel sokan nem tudtak munkába menni, mert nem jártak a buszok. A sztrájk várhatóan megbénítja a vasúti és a légi közlekedést is az országban. Több Budapestről Spanyolországba induló járatot már töröltek Ferihegyen. Már hajnalban sztrájkőrséget állítottak az egyik legnagyobb madridi buszgarázs bejáratánál, hogy egyetlen jármű se indulhasson el. Néhányan tojásokkal dobálták meg azoknak a sofőröknek a buszait, akik ki akartak állni a garázsból. Tájékoztatni akarjuk a sofőröket, hogy mi a sztrájk célja és meg akarjuk győzni, hogy csatlakozzanak, mondja az egyik aktivista. Amikor az egyik busz ablakát betörték már a rendőrök is beavatkoztak. Kisebb dulakodás után néhány buszt útnak tudtak indítani. A szakszervezetek azért hirdettek sztrájkot mára, hogy tiltakozzanak a megszorító intézkedések ellen. A Szabatéró kormány csökkentette a béreket és könnyebbé tette a vállaltoknak az elbocsájtásokat. Remélem, hogy sikeres lesz az akciónk. Ha a munkások nem lépnek fel elég erélyesen, akkor nagyon rossz idők elé néznek. Magyarázza ez a vízvezeték szerelő. A sztrájk miatt csak minimális szolgáltatásokkal működik a közlekedés, a vonatok többsége sem jár. Mivel várhatóan a légi irányítók 70 százaléka csatlakozik a sztrájkhoz, a belföldi és nemzetközi légi forgalomban is fennakadásokra lehet számítani.

Most időjárás-jelentés következik, aztán sporthírek, majd a Kárpát-expressz. Híradó legközelebb fél öt előtt öt perccel lesz. Köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid