Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.10.06.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Simon Istvánné jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok! Még három embert keresnek Kolontáron az iszapömlés után. A településen éjszaka helyreállíttatták a megrongálódott hidat, közben a másik érintett településen Devecserben éjszaka is szivattyúzták a vizet. összesen 31 embernek kellett átmeneti szálláson töltenie az éjszakát. Folyamatosan takarítanak és megkezdték a segélyek, élelmiszerek és ruhák kiosztását is. Lapáttal, kapával vágnak utat a földben az emberek, hogy valahogy elvezessék portáljukról az iszapot, de van, aki így próbál meg megszabadulni a házát ellepő üledéktől. Ilyen magason volt benne a vize. Az utcákat is takarítják, ám egyelőre ennek sincs sok látszatja. Amerre a szem ellát, még mindig mindent iszap borít, a házakat, az autókat, a növényeket. Annyit kérnék, hogy esetleg majd oszoljanak elő olyan szinten, hogy ilyen 8-10-12-s szám sokat fogok kérni s akkor különböző. Embereket toboroznak a faluban, ők mind menteni és takarítani jöttek. A polgármester azt mondja, most leginkább rájuk és tisztítószerre lenne szükség. Rengeteg adomány érkezik, amit ajánlanak fel ruhaneműkben és élelmiszerekben. Most már ott vagyunk, hogy probléma egy kicsit raktározni nem akarunk, már az problémát okoz, hogy inkább most amíg a kézi munkaerő az az, ami igazából még elkel. így néznek ki a házak. Valamelyiknek a fala, valamelyiknek az ablaka, valamelyiknek a kerítése hiányzik. Ez a házunk belseje. Ami egykor szoba volt, az most olyan, mintha terasz lenne. A házak belseje pedig mindenre hasonlít, csak otthonra nem. A bútorok többsége a felismerhetetlenségig tönkre ment. Amelyik még épnek tűnik, arról is mállik a festék a lúgos iszaptól. Ez így lejön. Kétszáznyolcvan ház sérült meg Devecseren, ezekbe be se lehet menni. Az emberek többségének semmilyen sem maradt. Mindenünk az ég adta világon ebből mit tudok én kivinni? Semmit. A polgármester szerint hetekbe telik, míg az emberek visszaköltözhetnek otthonaikba.

és Devecserben van kollégánk Ivanics Anna. Szervusz! Hogyan zajlik a helyreállítás? Hányan vesznek részt a munkában és egyáltalán van-e elég ember? Folyamatosan dolgoznak reggel óta az emberek. Szervusz Kriszta, jó napot kívánok, köszöntöm a nézőket! Talán látszik mögöttem is, hogy folyamatosan lapátolják az iszapot az emberek, amit zsákokban, illetve konténerekben gyűjtenek. Ezt viszik vissza a Timföld gyárba. Az előbb beszéltem a polgármesterrel, aki azt mondta, hogy talán az a legnagyobb probléma most, hogy a sok eső miatt a Timföld gyárban annyira megázott a talaj, hogy a konténerek nem tudnak bemenni a telephelyre és nem tudják ott olyan gyorsan kiüríteni az iszapot. Tehát most ez lassítja kicsit a munkát, de egyébként nagyon sok helyről, környező településekről is messzebbi városokból is érkeznek önként az emberek, hogy jönnének segítenének dolgozni. Anna, mit mondanak, hogy mennyi idő kellhet még ahhoz, hogy az ott élők fogalmazzunk úgy, visszatérhessenek a normális hétköznapokhoz? Ezt most még nagyon nehéz megmondani. Most gyakorlatilag az emberek a saját házukat, kertjüket, portáljukat próbálják tisztítani, takarítani. Ugye iskola nincsen tanítás, nincsen. A több mint kétszáznyolcvan megrongálódott házban sem áram, sem gázszolgáltatás nincsen. úgy tudjuk egyébként, hogy ma estére a gázszolgáltató legalább 100 lakásba szeretné visszakötni, visszakapcsolni a gázt, de hogy ezt megtudják-e tenni, nem tudom, ugyanis nagyon nagy mértékben megrongálódtak a vezetékek is. Lakossági fórum egyébként ma délután még lesz, ott a polgármester majd tájékoztatást ad a helyzetről. A károkat egyébként folyamatosan mérik fel. Ivanics Anna, köszönjük szépen!

Sokkal lúgosabb volt a zagytározóból kiömlött vörös iszap, mint amire számítani lehetett, ezt mondta a Ma reggelben a levegő munkacsoport munkatársa. A szakember szerint az anyag átlagos PH értéke 12 körül van, a tározóban lévő iszap azonban ennél lúgosabb, 13-as PH-értékű volt. Csak viszonyításként a leglúgosabb PH-érték 14-es, miközben a normális szint az 7-es. A hidroxid a lúg nem lett szerintem kellő mennyiségben visszanyerve belőle, nem lett kellőképpen kimosva. Ezért volt az, hogy ilyen elképesztően maróan lúgos. Hát ugye ennek a lúgnak, amit még most mérnek az árokpartokban is a vízben, még az 1000-szeres hígítása sem igazán biztonságos az élővilág számára.

Kolontáron tehát az éjjel helyreállították a Torna patakon a hidat, amelyet a zagytározóból kiömlött hömpölygő iszap sodort el és a helyszínen van egy tudósítónk, másik munkatársunk Vogyerák Anikó. Szervusz Anikó! Visszatérhettek-e otthonaikba a lakók, ez az első kérdésünk? Szervusz, jó napot kívánok! éjszaka kezdték el helyreállítani a hidat a katonák Ponton Hidat építettek. úgy tűnt, hogy ez nem elég erős, mert azt mondták a helyieknek, hogy reggel nyolckor visszamehetnek házaikba, ehhez képest reggel nyolckor mikor kimentünk velük, akkor senkit nem engedtek be. Azt láttuk, hogy sóderrel próbálják még alátámasztani, megerősíteni ezt a Ponton Hidat, végül körülbelül két órával ezelőtt jutottunk be az eddig úgymond elzárt település részre és hát a lakók nem nagyon tudnak visszatérni, illetve azt láttuk, hogy nincsen mit menteni, mert ott körülbelül két méter magason mindenhol állt az iszap. Anikó, te mit tapasztaltál, milyen hangulat van a településen? Mi itt úgy hallottuk, hogy állítólag a többség nem akart Kolontáron maradni, mert félnek. Hát nehéz megfogalmazni az itt lévő hangulatot. Mi most ugye az elzárt részen vagyunk és nagyon sok helyivel beszélgettünk. Egyikőjük sem mondta azt, hogy ő hajlandó lenne visszajönni. Még azok sem, akik a településnek azon a részén laknak, amiket nem érintett ez a sárlavina. Még ők is azt mondták nekem, hogy ők el fognak innen költözni, mert hogyha ez elkezd porlani ez a sárlavina, attól tartanak, hogy ez majd egészségkárosító hatással lesz rájuk. Nem tudják megfogalmazni, nem tudják, hogy hova menjenek, hogy mi lesz velük innentől kezdve. Nagyon sokan albérletet keresnek és azt mondják, hogy életük végéig Ajkán fognak albérletben lakni. Vogyerák Anikó, köszönjük szépen!

A következő órákban döntenek arról a szakemberek, hogy szükség van-e a vörös iszappal szennyezett Marcal-folyó elterelésére, mielőtt abból a szennyezett víz a Rábába, onnan pedig a Dunába ömlik, jelenleg több lehetőséget vizsgálnak. Az egyik szerint a folyó vizét kivezetnék a környező földekre, a másik szerint viszont visszaduzzasztanák a Marcalhida térségénél. A Marcalba tegnap óta folyamatosan szórják a gipszet, amelytől a szakemberek azt várják, hogy csökkenti a vörös iszap okozta szennyeződést. Délelőtt ennek ellenére a folyó középső szakaszán 12-es, tehát nagyon magas PH-értéket mértek. A Marcal érintett szakaszán elkezdődött a halpusztulás is.

Elsősorban tisztítószereket osztanak ma az iszapömlés által érintett települések lakóinak. A Magyar ökumenikus Segélyszervezet vödröt, lapátot, felmosórongyot, gumikesztyűt és gumicsizmát ad azoknak az embereknek, akik ma visszamentek házaikba, vagy visszamehetnek házaikba. A Vöröskereszt a 1749-es segélyvonalon várja a felajánlásokat, a számot minden mobilhálózatból lehet hívni. A 1752-es nemzeti segélyvonal pedig a Magyar Telecom és az Invitel vonalas készülékeiről, illetve a T-mobile hálózatából hívható. Minden hívással 250 forint jut a katasztrófa károsultjainak. A Magyar Televízió honlapjára a hirado.hu-ra is fel lehet tölteni az iszapkatasztrófáról készült videókat, vagy képeket.

átadta hivatalát Tarlós Istvánnak Demszky Gábor. A leköszönő főpolgármester azt kérte utódjától, hogy ne csak azoknak a főpolgármestere legyen, akik rászavaztak, hanem azokat is igyekezzen megnyerni, akik nem. Demszky Gábor azt szeretné, hogy a már megkezdett beruházásokat az új vezetés fejezze be. Tarlós István azt mondta, a beruházásokat ők sem akarják torzóként hagyni, amennyiben a befejezéshez szükséges források rendelkezésre állnak. Közölte, nem marad minden változatlan az önkormányzatnál, de ami a városban értékes volt, azt megőrzik. … nak ezt a kötetet.

A Borsod-megyei Keresztétén megsemmisítette a hétvégi választás eredményét a helyi választási bizottság. A faluban egyébként egy hét alatt megháromszorozódott a választásra jogosultak száma. Részletek következnek Miskolcról. A jegyző 41 nevet fiktívnek nyilvánított, a vasárnapi választáson ennek ellenére mindenki megjelent. A választási bizottság ezután semmisítette meg az eredményt. A döntés ellen két napig lehet fellebbezni. A helyiek szerint az egyik jelölt költöztette be ismerőseit a szlovák határ menti kis faluba azért, hogy rászavazzanak. Arkán is duplájára nőtt a választók száma, de ott egyelőre senki sem fellebbezett a választás eredménye ellen.

Félárbocra engedték reggel a nemzeti lobogót a fővárosi Kossuth Lajos téren az aradi vértanúk tiszteletére. Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány tagjai előzőleg a Batthyányi örökmécsesnél helyeztek el egy-egy szál virágot a 161 évvel ezelőtt Aradon kivégzett magyar honvédtisztekre emlékezve. A Parlament épülete előtti megemlékezésen Schmitt Pál köztársasági elnök, valamint a kormányfő és a házelnök is részt vett. A közjogi méltóságok mellett megjelentek a magyarországi diplomáciai testületek képviselői is.

óvodások és iskolások emlékeztek az aradi vértanúkra a pécsi szoborcsoportnál. Minden évben a hivatalos ünnepségen kívül is sok gyermekcsoport rója le itt kegyeletét. Részletek következnek Pécsről. A pécsi aradi vértanúk útján az országban egyedülálló szoborcsoport van. Közadakozásból civilszervezetek és cégek adományaiból állították fel a tábornokok mellszobrát és egy kopjafa is emlékeztet a magyar szabadságharc megtorlásának áldozataira. Az aradi vértanúk útján lévő óvodában minden évben tartanak megemlékezést. Kik voltak ezek az aradi vértanúk? Huszárok, katonák. Katonák és politikusok, bizony, bizony. Az óvodásoknak magyarázzák az október 6-i eseményeket, már napok óta készülnek erre a napra. Asszam 13-an voltak a katonák és nagyon jól küzdöttek a hazáért, hogy szabad legyen ez az ország. Az óvodát a neve is kötelezi. Az aradi vértanúk úti intézményben a kicsik tényleg testközelbe kerülnek az akkori eseményekhez. Játékos formában, hogy kis huszárokat hajtogatunk. Feldíszítjük az óvodát, az ablakot és akkor egy kis koszorúval a szobrokhoz is ki szoktunk menni és megkoszorúzzuk. így. Dúsgazdag földbirtokos volt, aki szinte teljes vagyonát áldozta fel hazája legszentebb ügyéért. Közben már több iskolás osztály is érkezik a szoborcsoporthoz, amely egyedülálló az országban. örvendetes, hogy itt Pécsett azért egy kicsit más a tendencia, hiszen a rendszerváltást követően egy civil kezdeményezéssel létrejött alapítvány szobrokat, emlékszobrokat állított szám szerint 13-at az aradi vértanúk útján stílszerűen. ódor Imre történész szerint fontos a megemlékezés, az emberek ugyanis távol kerültek ettől az eseménytől. Szerinte a hangsúly inkább a március 15-i megemlékezéseken van.

új vizsgálatot kezdeményez a 2007-ben elhunyt mindszenti beteg halálának ügyében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője, hogy végleg tisztázni tudják az eset körülményeit és a szakmai felelősség kérdését. Részletek következnek Szegedről. Réthelyi Miklós közölte, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester levélben fordult hozzá az eset tisztázása érdekében. A miniszter a beteg ügyéről írásos tájékoztatást kapott az Országos Mentőszolgálat új vezetőitől. A beszámoló azonban több ponton is másként értékeli a férfi halálát és a mentés körülményeit, mint az esetet követő vizsgálat. 2007. április 6-án egy 67 éves mindszenti férfi meghalt Hódmezővásárhely és Szentes között az őt szállító mentőautóban. Az eset előtt néhány nappal lépett életbe a kórházak új ellátási rendje.

Szüleik beleegyezése nélkül fényképezett gyerekeket egy férfi az egyik hódmezővásárhelyi játszótéren, ezért pénzt is ajánlott nekik, állítják a gyerekek szülei. A lefényképezett gyerekek három és tizenkét év közöttiek. A nagyobbak mesélték el otthon, hogy mi történt, a szülők feljelentést tettek. A nyomozás idejére a férfit a munkahelyén is felfüggesztették. Ezen a játszótéren játszottak a gyerekek. összesen tizenketten, amikor a férfi beszédbe elegyedett velük. Két szülő merte vállalni, hogy elmondja mi történt, de azt kérték, ne mutassuk az arcukat. ő fényképet szeretett volna készíteni a gyerekekről, amihez ő maga szánta beállítani a gyerekeket és így aztán mindjárt minden gyereket meg tudott tapogatni. A kislányokat ő saját maga állította föl a padra. Volt, amelyiket leültette, volt, akit elküldött onnan, ezért pénzt ajánlott a gyerekeknek. Azt mondták, az ügyben érintett legfiatalabb gyerek három, a legidősebb tizenkét éves. Az idősebbek mesélték el otthon, mi történt. Fölajánlotta, hogy majd az ujjáról lenyalhatják a gyerekek a fagyit, hogy először ő nyalja az ő saját ujjáról és utána a gyerekek majd egyenként nyalhatják az ő ujjáról a fagylaltot. Az érintett családok közül többen egy házban laknak a férfival. Jó napot kívánok! Csókolom! őt is megkerestük, de nyilatkozni nem akart. Annyit mondott, ő semmi rosszat nem tett, kilenc gyermeknek a szülei tettek feljelentést. A hódmezővásárhelyi rendőrkapitányság feljelentés alapján kezdeményezett büntető eljárás az jelen pillanatban folyamatban van, személyi szabadság megsértés bűntett megalapozott gyanúja miatt egy embert hallgatott ki eddig a rendőrség gyanúsítottként az ügyben. A férfi köztiszteletben áll. A hódmezővásárhelyi kórházban úgy tudjuk főorvosként dolgozik. Semmiféle ilyen panasz nem jutott el hozzám. Ily módon azt tudom állítani, nem történt ilyen a kórházban. Elég sajnálatos, hogy a kórház falain kívül viszont példa volt arra, hogy egyáltalán a gyanú fölmerült. A férfi ellen fegyelmi vizsgálat is indult, felfüggesztették a munkavégzés alól.

Most időjárás jelentés, sporthírek, majd a Kárpát-expressz következik. Híradó legközelebb fél öt előtt öt perccel lesz D. Tóth Krisztával. én munkatársaimmal együtt köszönöm figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid