Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.10.13.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Mikó Henrietta jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok! Kilencre emelkedett a vörös iszap katasztrófa halálos áldozatainak száma. Délelőtt elhunyt az az idős kolontári beteg, akit az ajkai kórházban ápoltak az iszapömlésben szerzett sérülései miatt. Ma egyébként ledózerolnak kilenc olyan kolontári házat, amelyet korábban elöntött a vörös iszap. A szakemberek szerint ugyanis vízduzzasztó hatásuk lenne egy újabb esetleges gátszakadásnál. Reggel óta a helyszínen tájékozódnak a kormány tagjai is. Devecseren van kollégám Vígh András. Szervusz Andris! Miért ment a teljes kabinet a térségbe? Várható valamilyen kormánydöntés? Szervusz Anna, jó napot kívánok! A kormány tagjai reggel nyolc órakor találkoztak Veszprémben a megye házán, ott autóbuszra, egy honvédségi buszra szálltak és onnan Devecseren keresztül Kolontárra mentek. Ott tájékozódtak a település jelenlegi pillanatnyi helyzetéről, majd megnézték a gátat és a környéken is tájékozódtak a helyzetről. Körülbelül három órát töltöttek az iszappal elöntött térségben a kormány tagjai, néhány perccel ezelőtt érkeztek onnan vissza. Sikerült beszélnem az elmúlt percekben néhány kormánytaggal, Navracsics Tibor igazságügyi miniszter például szörnyűnek nevezte a látottakat. Varga Mihály miniszterelnöki államtitkár borzasztó állapotokról beszélt. Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta, hogy a gát erős, de további megerősítésre van szükség. Azt is elmondta a miniszter, hogy a honvédségi erők egy részét már vissza tudják vonni a térségből. Azokat a katonákat vonják vissza, akik Devecser lakosságának mentésében vettek részt eddig. Lehet-e tudni, hogy Devecseren meddig tart még a kitelepítési készültség? A kitelepítési készültség az jelenleg is érvényben van annak ellenére, hogy a honvédségi erők egy részét ugye mint az előbb hallottuk, tehát vissza lehet őket vonni, de azt, hogy a lakók meddig kell, hogy készenlétben maradjanak, azt egyelőre még senki nem tudja, bár ez a gát erősödésével párhuzamosan egyre inkább csökken a valószínűség, hogy ki kellene telepíteni az itt lakókat. Vigh András tudósított Devecserről, köszönjük!

Mától újra tanulhatnak a Devecseri diákok. Az egész iskolát Somlószőlősre helyezték át. A diákok közül 100-an hiányoztak, ők vagy kórházban vannak, vagy vidéken rokonoknál. Csak akkor mennek majd iskolába, ha lesz újra otthonuk. Gyülekeznek a gyerekek a Devecseri iskola előtt. Ma reggel az egész iskola átköltözött a 15 kilométerre lévő Somlószőlősre, több busszal vitték a diákokat. Ide, ide nem lehet engedni, csak maszkba. Szellőztetni nem lehet, nem tudunk mit csinálni, tanulni kell nekik, meg hát így nyugodtabbak vagyunk, hogy legalább erre az időre nyolctól fél négyig nem ezt a bűzt szívják. Sok szülő még mindig nem tud dolgozni. Táppénzen vagyok, mert megsérültem én is. Hát az valószínűleg most már jövő héten én is elkezdem a munkámat, folytatom tovább a munkát, hát az, lesz más. A gyerekeket iskolába lesznek. A Somlószőlősi iskolát öt éve zárták be, azóta itt nem volt tanítás. Köztisztviselők, volt pedagógusok takarítottak még tegnap éjjel is, úgyhogy befűtöttünk, radiátort kellett hegeszteni, meleg teremmel tudtuk fogadni ma reggel a gyerekeket. A 377 Devecseri diák közül ma 100-an hiányoztak az iskolából. ők vagy kórházban vannak, vagy még valahol rokonoknál, mert egyelőre iskola után nem tudnak hová hazamenni.

Egy magyar szabadalommal az úgynevezett Filazonit baktériumtrágyával lehetne helyreállítani a vörös iszappal szennyezett területeket egy nyíregyházi cég szerint. A módszer lényege, hogy a vörös iszap közömbösítése után pótolják a talajban a magas PH miatt lecsökkent baktériumszintet. Részletek Miskolcról. Ezt a munkát a természet csak évek, vagy évtizedek alatt tudná elvégezni, a baktériumtrágya segítségével azonban a folyamat néhány hónapra rövidíthető. A nyíregyházi vállalat 10 ezer liter baktériumtrágyát ajánlott fel, amit néhány napon belül a katasztrófa sújtotta övezetbe tudnak szállítani, ha a helyreállítási szakemberek is hatásosnak ítélik. Veszprém-megyében becslések szerint körülbelül 1000 hektárt szennyezett be a vörös iszap. A katasztrófa ökológiai szempontból is rendkívül súlyos. Ennek helyreállítására viszont egy nyíregyházi illetőségű cég szerint van megoldás. Egy magyar szabadalom az úgynevezett Filazonit baktériumtrágya a talajba juttatva megakadályozhatja, hogy a növényekbe méreg jusson. A magas PH-érték ugye a baktérium számot lecsökkentette ezekben a talajokban. Mi ezt a baktériumszámot tudjuk visszapótolni, ez jelenleg sehogy másképp nem megvalósítható. Vagy a természet fogja évek, vagy évtizedek alatt rendbe hozni, vagy mi fogjuk rendbe rakni pár hónap alatt. Az ideális talaj PH-érték hat és hét közötti, a vörös iszappal szennyezett területeken ez a szám 13. Ahhoz, hogy a baktériumtrágya kifejthesse hatását, először közömbösíteni kell a vörös iszapot. A Filazonitból a nyíregyházi vállalat 10 ezer litert ajánlott fel. Mi az egész területre gondolkoztunk s ingyen és bérmentve ajánlottuk föl úgy, hogy ki is szállítjuk. A technológiát megadjuk hozzá, tehát elmondjuk pontosan, hogy hogy kell kiiktatni, miként kell. Tehát ezt hagyományos szántóföldi talajpermetezővel meg lehet oldani s akkor beforgatni. Amennyiben a helyreállítási munkálatokat végző szakemberek is hatásosnak ítélik a technológiát, pár napon belül szállítani tudja a nyíregyházi vállalat a hét és fél millió forint értékű baktériumtrágyát a katasztrófa sújtotta övezetbe.

Ingyen telkeket ajánlott fel a berekfürdői önkormányzat a vörös iszap károsultjainak. A Tíz hektáros területen közművesített telkek vannak, körülbelül öt családot várnak a településre. Részletek Szegedről. Magában az építkezésben nem tudnak segítséget adni, a felajánlott telkek értéke így is eléri a 20 millió forintot, a település viszont az építkezések idejére átmeneti szállást tud adni az odaköltöző családoknak. A gyógyfürdőhöz tartozó szállás két apartmanját nyitották meg nekik. Itt, ezekbe a sorba tudunk ajánlani föl építési telket az arra rászorultaknak. A károsultaknak szánt tízhektáros területet mutatja a polgármester. Közművesített, körülbelül öt család építhet itt házat. Jönni pediglen, amikor tehát ők úgy gondolják, hogy jönnek, illetve hát a lehetőségük megvan az építkezésre, mert az önkormányzat segítséget nem tud nyújtani, akkor jöhetnek, hisz átmeneti szállást tudunk biztosítani a számukra. A gyógyfürdő egyik szállása két ilyen apartmant nyitottak meg a károsultaknak. Kétszobás négy férőhelyes padlófűtéses szállás lehetőséget tudunk biztosítani a szezon, a nyári szezon kezdetéig ingyen, pedig ez a szállás négy embernek egy éjszakára 10 ezer forint. Ez rendkívül nagylelkű segítség, tévéből értesültünk ugye a dologról és mélyen együtt érzünk velük. Hát ez borzalmasabb, mint egy árvíz lenne. Ezt mondják a helyiek. A legtöbben támogatják az önkormányzat elképzelését. Mindenben, amibe tudunk, segítünk, mint más is én szerintem az országban. Az ezerkétszáz fős településen a turizmus szinte az egyetlen munkalehetőség. A károsultak valószínű, hogy ezen a területen tudnának elhelyezkedni.

Az utóbbi 40 év legrosszabb méztermése az idei. Négy hónapja még csak jósolták, mostanra azonban biztos lett, kétezer forintot is elkérhetnek a méz kilójáért a kereskedők. Szinte alig tudtak ugyanis dolgozni a méhek a hideg időjárás miatt és a virágzó kultúrnövényekből is egyre kevesebbet találtak az országban, így alig negyedannyi méz termett idén, mint évekkel ezelőtt. ösztönözni kellene a földtulajdonosokat, hogy másodvetéseket is vessenek. Virágzó növényeket, hogy legyen mit enniük a méheknek. Más segítségre nem számíthatnak a méhészek. Nagy Vincének 100 méhcsaládja van. Jó ideje nem vándoroltatja őket, mert ez is drágítaná a méz árát. Azt mondja, soha nem volt ilyen rossz a termés, mint idén. A méz mennyisége nagyon minimálisra tehető ki, úgyhogy körülbelül az a negyed termés lett, mint az elmúlt években, amik voltak és mintegy 20-25 %-kal lett drágább. Tavaly a legkeresettebb fajtáért az akácmézért 1600 forintot, idén akár kétezret is elkérhetnek, pedig a kisboltok alig emeltek az árakon, ők is a nagykereskedőktől függnek. Sokan visszatartják a mézet. Hogyha nekünk elfogy saját termelésből, akkor vásárolnunk kell. Sokan visszatartják, aki anyagilag megteheti, mert valószínűleg tavasszal többet fog kapni érte. Az, hogy a mostani kétezer forint fölé is megy a méz ára, majd csak tavasszal derül ki.

Az Európai Unió szakbizottságához fordulnak a magyar borászok. Az idei év rossz termése miatt javítani kell a mustfokon, vagyis cukrot, vagy sűrített mustot kell adni a borhoz. Részletek Pécsről. Ehhez azonban engedélyt kell kérni az Európai Unió megfelelő szakhatóságától. Az Uniós szabályzat másfél mustfok emelést tesz lehetővé, de a borászok azt szeretnék, ha három mustfokot javíthatnának a borokon. Az Uniós szakbizottságnak még ezen a héten döntenie kellene arról, hogy jóváhagyják-e a magyar kérést, mert csak így lehet érdemi hatása az intézkedésnek. Az engedélyt egyébként nem az egész országra, hanem bizonyos területekre és szőlőfajtákra adják ki.

Elkészült a lukácsházi árvíztározó. A létesítmény öt település árvízi védekezését segíti. A Gyöngyös patak mentén épült 145 hektáros területen öt millió köbméter vizet tudnak tárolni, így árvízkor egy zsilip segítségével tudják szabályozni, hogy mennyi víz folyjon tovább a mederben. Sokat vártunk erre a napra. Az 1965-ös nagy árvíz után kezdték tervezni az árvíztározót Vas-megyében, most 45 év után épült meg. Ezzel közel 25 ezer ember életét és vagyonát védik meg árvízkor. Itt csak annyi vizet fogunk az alattunk lévő zsilipen kiengedni, ami alatt a mederben el fog férni, a többit pedig ebben a békeidőben üres árvíztározóba visszatartjuk, aztán itt maximum egy hétig lesz víz és utána szép lassan kiengedjük. Az árvíztározó területén egy tavat is létrehoztak, ahol a környéken élők strandolhatnak, horgászhatnak. A tavat a vízügyi igazgatóság egykori dolgozójáról Abért Lászlóról nevezték el. Az árvíztározó 2,8 milliárd forintból készült, Vas-megyében több hasonló beruházást is terveznek a jövőben. Szentgotthárd térsége, ahol a 65-ös árvíznél jóval magasabb árhullám vonult le a tavalyi év során és hát valóban csak a vak szerencsén múlott, hogy az az egészen vékony betonfal nem dőlt be, amely védte a várost. Jobb a megelőzésre költeni, mint többszörösét a romok eltakarítására. Ezt mondta beszédében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. én azt hiszem, hogy szinte minden magyarországi folyón, jelentősebb patakon végig kell gondolni azt, hogy milyen árvízi, belvízi védekezési munkálatok kellenek. A miniszter hozzátette, a kormány az új Vásárhelyi terv keretében igyekszik segítséget nyújtani ehhez.

A katonai ügyészség szerint pénzhiány miatt nem viseltek azonosító számot a rendőrök a 2006-os őszi zavargások idején. A 2006-os jogsértéseket vizsgáló bizottság ülésén elhangzott, éppen azért nem indítottak eljárást a parancsnokok ellen, mert ők pénzhiányra hivatkozva vezényelték a rendőröket azonosító szám nélkül a tüntetők ellen. Az albizottság szerint azonban a rendőrségi törvény kötelezte volna az ügyészséget az eljárás megindítására. A fővárosi bíróság elnöke pedig bocsánatot kért azoktól, akik a zavargások idején, ahogy fogalmazott, az esetlegesen felületes bírói munka miatt hosszabb időt töltöttek börtönben, mint az indokolt lett volna.

Chilében eddig már hat bányászt sikerült felszínre hozni. A mentési akció magyar idő szerint hajnali háromkor kezdődött. Másfél, két napba is beletelhet, mire mind a 33 férfi kiszabadul a beomlott tárna fogságából. Egy-egy embert ugyanis nagyjából egy óra alatt lehet felhozni. Hatalmas üdvrivalgás fogadta, amint az első bányász a felszínre érkezett. Florensio Avalos elsőként a feszültségtől és a megkönnyebbüléstől zokogó kisfiát ölelhette meg, aztán sorban a többieket is. A 31 éves műszakvezető minden különösebb viszontagság nélkül tette meg a több, mint egy órás utat a csőben, közben rádión folyamatosan mondta, mit tapasztal. Ez kulcsfontosságú a többiek kiszabadítása szempontjából, aztán sorra érkeztek társai is nagyjából egy órás különbséggel. A mentési sorrendet a hatóságok előre elhatározták. Az első kőrbe a legbátrabbak kerültek, akik képesek arra, hogy később lelket öntsenek a többiekbe. Második kőrben a leggyengébbek, legelesettebbek következnek, majd a végén azok, akik a legjobb fizikai állapotban vannak. A bányászoknak sötét napszemüveget kell hordaniuk, hogy megóvják szemüket a hirtelen fénytől. A több mint két hónapos földalatti raboskodás után más egészségügyi kockázatai is vannak a szabadulásuknak. Ezért felszínre érkezésük után csak pár percet tölthetnek rég nem látott szeretteikkel, utána azonnal kórházba viszik őket alapos kivizsgálásra. Az első öt bányász kimentése után a mentősök nekiláttak megolajozni a mentőkabin kerekeit. Eddig minden jól működik, de az elővigyázatosságra szükség van. Az összes ember felhozatala másfél, két napig is eltarthat. A 33 bányász csaknem 70 napot töltött a Föld alatt. Akkor rekedtek oda lenn, amikor beomlott felettük a tárna a Chile északi részén lévő egyik réz és aranybányában augusztus 5-én.

Most időjárás jelentés, sporthírek, majd a Kárpát-expressz következik. Híradó legközelebb fél öt előtt öt perccel lesz D. Tóth Krisztával. Köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid