Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.10.20.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Csömör Károly jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok! Ma kezdődik a peren kívüli egyeztetés a vörösiszap katasztrófa károsultjai és a MAL ZRT jogi képviselői között. Az első megbeszélésen a károkról, illetve a megtérítés lehetséges módjairól lesz szó. A MAL közleménye szerint azonnali intézkedéseket kíván hozni a sérültek és károsultak megsegítésére. Tolnai Lajos a cég elnöke a hét elején azt mondta, öt éven át évi 300 millió forintot, összesen másfél milliárd forint kártérítést fizetne a MAL ZRT a vörösiszap károsultjainak.

Az Európai Unió a fejlesztési pénzalapokból tudja segíteni a vörösiszap katasztrófa következményeinek enyhítését, ha a magyar kormány ezt kiemelt programnak tekinti majd. A szervezet katasztrófavédelmi biztosa erről tegnap késő este tájékoztatta az Európai Parlamentet, a vitában több magyar képviselő is felszólalt. Mindannyian a veszélyes anyagokkal kapcsolatos ellenőrzések szigorítását és egy rendkívüli pénzalap létrehozását szorgalmazták. Az Európai Parlament este tíz óra után hallgatta meg Christalina Georgiebach katasztrófavédelmi biztost, aki elismerően beszélt a Kolontári mentési munkálatokról. Ugyanakkor maga is sajnálkozott azon, hogy az érvényes szabályok szerint az Unió szolidaritási alapjából ezekre nem adhatnak pénzt, miközben jóval kisebb Európán kívüli katasztrófák esetében azonnal indul a segélyezés. A biztos asszony szerint nehéz logikusan megindokolni, miért jut hamarabb segítség az Unió szolidaritási alapjából Pakisztánnak, mint Magyarországnak. Ráadásul ennek évi keretét el sem költik. Georgieva azt javasolta, hogy ebben a helyzetben a felzárkóztatást célzó strukturális, illetve vidék fejlesztési alapokból utaljanak pénzt a helyreállítási munkákra. A magyar képviselők a szennyező anyagokra vonatkozó szigorúbb szabályozást követelték, illetve azt, hogy az Unió követelje meg a tagállamoktól az alaposabb ellenőrzéseket. Vígh Zoltán tudósította a Híradót délben Brüsszelből.

Elkészítette jelentését a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság, amelyet a Fidesz, a KDNP és az LMP képviselői el is fogadtak. Gulyás Gergely a testület Fidesz-es elnöke azt mondta, jelentésük szerint a 2006-ban történtek első számú politikai felelőse Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök. A jelentés megállapítja többek között azt is, hogy a Magyar Televízió ostrománál annyi szakmai hiba történt, hogy nem tudni, a rendőrök egyáltalán meg akarták-e védeni az épületet, vagy sem.

összesen 46 millió forint és kamatainak megfizetésére kötelezte a bíróság nem jogerősen az Olaszliszkán halálra vert Szögi Lajos tiszavasvári tanár gyilkosait. A kártérítési pert a hozzátartozók indították. A gyilkosságért büntetésüket töltő nyolc alperesnek 400 ezer forint rongálási kárt és több, mint 1,7 millió forint perköltséget is meg kell fizetnie. Szögi Lajost 2006 október 15-én gyermekei szeme láttára verték agyon. A tanár autója előtt előzőleg egy kislány a társával átszaladt az úton, majd az árok szélén elesett. Szögi Lajos megállt, hogy megnézze, megsérült-e a gyermek, ekkor azonban a vélt baleset miatt a hozzátartozók kirángatták a járműből és halálra verték.

Kétszáz millió forintba kerülne Tolcsván a patakmeder rendbetétele az árvíz után. A település vezetője szerint most ez a legfontosabb feladat, a házak újjáépítésével ugyanis már jól állnak. Részletek Miskolcról. A megáradt Tolcsva patak négy hónappal ezelőtt soha nem látott károkat okozott a településen. 400 házat öntött el a víz, amely néhány óra alatt összesen több, mint 150 millió forintos kárt okozott. A házak újjáépítése jól halad, a patakmeder rendbetételét azonban csak jövőre kezdhetik el. Hát a víz után egy két hónappal tudtuk elkezdeni a tatarozást, mert meg kellett várni míg a falak kiszáradtak. Az utolsó simításokat végzi a házán Szalánczi László. A nyár elején percek alatt kellett elmenekülniük az áradat elől. Hirtelen megemelkedett annyira, hogy szinte nem tudtunk, hogy hova menjünk és akkor a gyerekeket is át kellett a szomszédba vinni, mert ez egy magasabban fekvő ház. Oda kellett átvinni, mert annyira nagy volt a víz. ők aludtak a gyerekek, de úgy álmukba kelletett átvinni. Egy gázdoboz, addig volt, míg ugye ezt nem látni jól, már most nem lehetne a. Ahová betört a víz, szinte mindent tönkre tett. Minden úszott, úgyhogy semmit nem tudtunk menteni. Egyes dolgokat fölraktunk időben, de volt még a föld a lakáson felül is, az automata mosógép víz alá került, azt úgy kellett javítanom. A településen több helyen másfél-két méter magasan állt a Tolcsva patak. Ez az egyik legkritikusabb helye ennek az árvíznek. Itt körülbelül nekem mellig ért a víz, napokig építettük a homokzsákokból a gátakat és bizony, hajnali háromkor jött egy árvíz, vagyis egy árhullám és összeborította az egészet. Az áradást követően egy ház dőlt össze a faluban, de több utcában komoly károk keletkeztek. Körülbelül kétszáz lakásba ment be a víz, de 300-400 lakás volt, amibe további károkat okozott az, hogy felvizesedtek a lakások, nem mindegyik volt rendesen leszigetelve. A település vezetője szerint a legfontosabb feladat a patakmeder rendbetétele, mert az áradás több helyen kimosta a partfalakat. A fedezetet pályázati forrásból biztosítanák és abban bíznak, hogy 2011-ben megkezdődhetnek a munkálatok.

Elkezdődött a Móra kert termelőinek kifizetése. A Csongrád-megyei Mórahalmon működő első magyar termelői értékesítő szervezet két éve nem fizet a beszállítóinak. összesen egy milliárd forinttal tartoznak a zöldségtermelőknek. Jönnek a részletek Szegedről. 1000 gazdának tartozik a Móra kert. A pénz felét most egy összegben kapják meg, a többit részletekben fizetik ki nekik a következő öt évben, a Móra kert viszont a csőd miatt eltűnik a piacról. A térségben minden esetre azt tervezik, hogy a Móra kertet, mint márkanevet megtartják és feldolgozott zöldségeket dobnak piacra ezzel a névvel. Babakocsival és benne egy mappával érkezett ez a beszállító. Két éve tartozik neki a Móra kert összesen két millió forinttal. Zöldségeket termeltek, de eddig nem fizették ki. Még nincsen. Jó, csak ennyivel tartozik most már a Kert. Hát nem így van? A két millió felét most megkapja, a tartozás másik felét egy millió forintot öt évig törlesztik neki. összesen 1000 beszállítónak tartozik a Móra kert, velük kötnek most szerződést a tartozásokról. A Dél-alföldi termelői értékesítő szervezetek kereskedelmi és szolgáltató ZRT, vagyis a DATéZ fizeti ki a gazdákat. A Magyar Fejlesztési Banktól kaptak erre hitelt. A helyi hús alapanyagot, a helyi tojás, tej alapanyagot el tudjuk adni a helyi piacokon. Nógrádi Zoltán szerint a Móra kert, mint cég valószínűleg eltűnik, de a gazdák helyben tovább tudják árulni a terményeiket. Szerinte a kifizetésekre az a legjobb megoldás, hogy a DATéZ átvállalja azokat. átvállalja a termelők által bennragadt pénzeknek az 50 %-át. Most is a következő öt évben pedig folyamatosan tíz %-ot, amennyiben az árut biztosítják a DATéZ forgalmazása számára. úgy gondolom, így mindenki jól jár. Egyrészt a piacainkat meg tudjuk őrizni, a hazai piacokat el tudjuk látni hazai áruval. Az első magyar TéSZ a Móra kert 2008 végére több milliárdos adóságot halmozott fel a gazdákkal szemben. Többen felszámolást kezdeményeztek ellene és fel is jelentették a Móra kertet. A rendőrség még vizsgálja, történt-e bűncselekmény.

Több, mint fél milliárd forintból kármentesítik a berettyóújfalui volt szovjet repülőteret. A területen 50 ezer köbméter kerozinnal szennyezett földet mozgatnak és tisztítanak majd meg. Már csak ezek a falba vésett írások emlékeztetnek a szovjet katonákra a berettyóújfalui reptéren. Az egyenruhások közel 20 éve mentek el, van azonban, ami itt maradt. Ezekben a tartályokban kerozin volt, a repülőgépekhez használt üzemanyag. Tizenkét ilyen tartályban tárolták a kerozint. A földbe ásott konténereknek azóta már a fém tolvajok a tetejét is ellopták. A szakemberek még megbecsülni sem tudják, hogy a tartályokban hagyott veszélyes anyag mekkora kárt okozott a környezetben. Vélhetően ezek a tartályok nem voltak teljesen zártak, tehát ezekből a tartályokból a talajvízbe, illetve a talajba rengeteg szennyeződés kerülhetett. Ez valószínűleg több méter mélységben károsította a talajt és ezért szükséges, hogy ugye ezeket a károsodásokat megszüntessük. A berettyóújfalui önkormányzat most pályázaton mintegy 600 millió forintot nyert a terület kármentesítésére. Jelenleg a közbeszerzés folyamata van, egy héten belül a műszaki ellenőr, illetve a kivitelező kiválasztása is megtörténik. A közel kétszázharminc hektáros reptérből ipari parkot alakítanak ki. Már több cég jelezte, hogy betelepülne a területre. Leginkább termelő jellegű beruházást támogatna Berettyóújfalu város. Ennek az egyetlen kis pici akadálya, hogy jelenleg Natura 2000 által felül ért területről van szó. Tehát ennek a levételét szeretnénk mindenképpen kieszközölni. A kármentesítés során egyébként mintegy 50 ezer köbméter földet mozgatnak és tisztítanak meg biológiai eljárással.

kamerarendszerrel felszerelt tantermet alakítottak ki a győri öveges gyakorló iskolában. A modern technika segítségével online nézhetik az órákat a tanítószakos főiskolai hallgatók úgy, hogy közben nem zavarják az óra menetét. Részletek Pécsről. A bemutató órák anyagát felteszik az internetre, ezeket tudják majd megnézni és elemezni a tanárképzős hallgatók. A stúdióval kiegészült tanterem az egész országban egyedülállónak számít. Kialakítása öt millió forintba került, amit a gyakorló iskolát fenntartó Nyugat-magyarországi egyetem, a szülők és az egyik nagy hazai tankönyvkiadó fizetett. Milyen mondatvégi írásjelet gondolnátok ide? Igen? A kérdőjelet. A kérdőjelet. Számítógépek, digitális tábla és projektor segíti az oktatást ebben a győri gyakorló iskolában. A gép ellenőrizni tudja természetesen, a gyerekek önállóan is tudnak dolgozni, szemléltetésre is jó. Egy kamerarendszerrel is felszerelték a termet, aminek segítségével egy külön stúdióban végig nézhetik a tanítószakos hallgatók a tanórákat. A két helységet spanyol tükör választja el. Stúdió minőségű anyagokat tudunk felvenni s a lényege az ennek a felvételnek, hogy ezt azon nyomban online módon át tudjuk adni az Apácai karhoz és ott akkor a hallgatók a tantárgypedagógusok segítségével azonnal tudják elemezni, nézegetni. A tanárok azt mondják, a modern terem nagy segítség a tanítói pályára készülőknek. A hallgatók több megfigyelést is tehetnek. Ha ők nincsenek jelen az órán, s akkor hogyan viselkednek a gyerekek és akkor hogyan folyik az óra menete és ugye már volt olyan alkalom, hogy ők jelen voltak az órán. Akkor is más a helyzet és máshogy reagálnak a gyerekek a tanító utasításaira és máshogy viselkednek azon az órán. A rögzített órák később felkerülnek az internetre, így bármikor visszanézhetőek és elemezhetőek lesznek.

újra felszerelték a Foucault-ingát a szombathelyi Székesegyházban. A szerkezettel a Föld forgását modellezik. Az eljárást Léon Foucault francia fizikus találta fel. A Székesegyház központi kupolájából most 30 méteres huzalon leng az inga. óránként másfél fokot fordul a lengés rajza. Ez azt jelenti, hogy a bemutatón egy lengés alatt alig másfél millimétert fordul a Föld. összesen egyébként 33 óra kell, hogy a Föld 360 fokot körbeforduljon. Az inga körülbelül negyedóránként üt el egy-egy fabábút. A kísérlet holnapig látható Szombathelyen.

Nem büntetné a szlovák állam azokat, akik felveszik a kettős állampolgárságot. Az új Szó című pozsonyi napilap úgy tudja, ezt is tartalmazza a szlovák állampolgársági törvényhez benyújtott módosító javaslat. A jogszabály a tervek szerint kimondja majd azt is, hogy aki a jelenleg hatályos törvény alapján veszítette el szlovák állampolgárságát, az haladéktalanul visszakaphatja.

Teljesen elfogyott az üzemanyag a francia benzinkutak harmadánál, de máshol is korlátozzák az egyszerre tankolható mennyiséget. A benzinhiányt az olajfinomítók leállása és az üzemanyag tárolók blokádja okozza. Az energiaipari dolgozók mellett folytatódik a vasutasok sztrájkja is, amellyel a kormány nyugdíjreform tervezete ellen tiltakoznak. A francia szenátus a tervek szerint ma szavaz a nyugdíjkorhatár emeléséről. Egyre súlyosbodó üzemanyaghiány mellett változatlanul tovább folyik a francia szakszervezetek és a kormány erőpróbája a tervezett nyugdíjtörvény kapcsán. A francia kormány figyelmeztette a szakszervezeteket, hogy a rendfenntartók minden üzemanyag tárolót szabaddá fognak tenni. Az olajfinomítókat blokád alá vevő aktivistákat egyelőre még nem próbálták erővel eltávolítani, de három üzemanyag tárolónál már beavatkoztak a rendőrök. Ez a férfi azt mondja, hogy több mint egy hete tiltakoznak és mindenki nagyon elfáradt. Szomorú látni szerinte, hogy rendőröket vetnek be a nyugdíjukat védőkkel szemben. A tizenkét olajfinomító leállítása miatt a francia benzinkutak harmadában már elfogyott az üzemanyag, sok helyen pedig például személygépkocsik esetében 20 literben korlátozták az egyszerre tankolható mennyiséget. Brüszortfő francia belügyminiszter bejelentette, hogy nagyon keményen fellépnek a rendbontókkal szemben. A bajkeverők nem ússzák meg. Semmi nem marad büntetlenül. Az üzemanyagraktárak blokádja a közellátás normális működését veszélyeztető elfogadhatatlan és felelőtlen tett. A francia belügyek irányítója megerősítette, hogy egy hét alatt több, mint 1000 embert állítottak elő, közülük 149 fő ellen pedig már megindult a bírósági eljárás.

Több 1000 diák tüntetett Ausztriában tegnap este nagyobb költségvetési támogatást követelve a felsőoktatásnak. Több 100-an be is hatoltak a Bécsi Egyetem főépületébe és elfoglalták a központi előadó termet. A kormány 2013-tól az előző évi szinten be akarja fagyasztani a felsőoktatásra fordítandó költségvetési forrásokat. A diák önkormányzat nemcsak ezt ellenzi, hanem azt is, hogy újra korlátozzák a hallgatók létszámát.

Most időjárás jelentés, majd sporthírek és a Kárpát-expressz következik. Híradó legközelebb fél ötkor lesz D. Tóth Krisztával. én köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid