Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.11.03.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Csömör Károly jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok! Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerint küszöbön áll Gyurcsány Ferenc volt kormányfő büntetőjogi felelősségre vonása a sukorói ingatlan ügyben. Budai szerint a legfőbb ügyész helyettesének tegnapi parlamenti interpellációra adott válaszából az derül ki, hogy a legfőbb ügyészség Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését fogja kezdeményezni. A legfőbb ügyészség szerint viszont Schiffer András LMP-s képviselő feljelentése alapján még csak azt vizsgálják, hogy megáll-e a hivatali visszaélés megalapozott gyanúja. Ha igen, akkor, csak akkor kérik a mentelmi jog felfüggesztését és erről elsőként az erről döntő parlamenti bizottságot értesítik.

Elutasította a fővárosi főügyészség a Biszku Béla ellen tett feljelentést. Egy magánszemély emberiesség elleni bűncselekmények és több emberen elkövetett emberölés miatt jelentette fel a volt belügyminisztert. Az ügyészség szerint azonban ezekben az ügyekben elévülés miatt nem indítható eljárás, a feljelentésben szereplő vádak pedig nem minősülnek emberiesség elleni bűncselekménynek. Biszku Béla 1957 és 61 között belügyminiszterként a forradalom utáni megtorlások egyik irányítója volt. Szeptemberben már kihallgatták, mert egy interjúban ellenforradalomnak nevezte 1956-ot, a megtorlásokat pedig jogszerűnek tartotta.

Szigorítanák a felvételi rendszert és csökkentenék a hallgatók számát az új felsőoktatási törvényben. A felvételihez két emeltszintű érettségi lenne kötelező és csak öt intézménybe lehetne jelentkezni. Hoffmann Rózsa államtitkár azt mondta, értékalapú, új felsőoktatási rendszert szeretnének kialakítani, a törvény csak a keretet adná, a részleteket rendeletek szabályoznák. A vitaanyag holnaptól olvasható a tárca honlapján, a törvényjavaslat pedig áprilisban kerülhet a parlament elé.

Ma kezdik ellenőrizni a kutakat Devecsernek azon a részein, amelyeket már megtisztítottak a vörösiszaptól. A katasztrófavédelem szakemberei újra egyenként végigjárják a lakóházakat, és ha kell, újra felszórják gipsszel az udvarokat. A tűzoltóknak még most is naponta két-három házat kell megtámasztaniuk, hogy ne dőljön össze. Ma egyébként még 4000 köbméter vörösiszapot kell elszállítani a környékről 55 teherautóval és 130 munkagéppel. Közben Kolontáron ma egyeztetnek azokkal a tulajdonosokkal, akiknek valószínűleg már holnap lebontják a házát.

Tovább csökken a lakásépítések száma. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén az első kilenc hónapban alig több mint 13 ezer új lakás épült, ez 34 %-al kevesebb, mint egy évvel korábban. Budapesten csak enyhén, vidéken viszont drasztikusan, körülbelül felére esett vissza tavalyhoz képest az új lakások építésére kiadott engedélyek száma.

Kilátástalan helyzetbe kerültek a tejtermelők a takarmány árak emelkedése miatt. A tej felvásárlási ára jelenleg mindössze 75 forint literenként, de ez az ár a gazdák szerint most már az önköltséget sem fedezi. A részletek Miskolcról. A takarmányárak mellett az is gond, hogy egyre nagyobb mennyiségben érkezik külföldről tej, amely már a forgalom 30 %-át teszi ki. Az ágazat nehéz helyzete miatt egyre többen vágják le állataikat és hagynak fel a tejtermeléssel. Ezen a Hajdúböszörmény melletti szarvasmarha telepen naponta nyolc ezer liter tejet állítanak elő. Minden literen öt-hat forint a veszteség. A tavalyi évben azt mondtuk, hogy attól már rosszabb nem lehet. Elindult ebben az évben egy szerény tej áremelkedés, de idén viszont az időjárás okozott megint olyan problémákat, ami az ágazatot megint nagyon súlyos helyzetbe hozta. A kedvezőtlen időjárás miatt ugyanis jelentősen drágultak a takarmányok. Az abraknak való például kétszer annyiba kerül, mint tavaly ilyenkor. A tej literéért pedig csak 75 forintot adnak a felvásárlók, ami csak néhány forinttal több, mint korábban. A takarmányárak mellett az egyre növekvő import tej mennyisége is nehezíti a hazai gazdák helyzetét. Ugye ma már Magyarországon a tejfelhasználásnak és ez egy szégyen, közel 30 %-a külföldről jön a tejtermékeknek 30 %-a. A szakemberek szerint ahhoz, hogy a hazai gazdák versenyképesek legyenek a Nyugat-európai társaikkal, tovább kell csökkenteni az önköltséget. Javítaná a helyzetet, hogyha minden tejtermelő gazdaság saját területen tudná előállítani a takarmányt, mert az az igazság, hogy Magyarországon a földterület 75 %-át nem azok birtokolják, akik azon gazdálkodnak. Főleg nem a tejtermelő gazdaságok. Az ágazat nehéz helyzete miatt egyébként egyre többen vágják le az állatokat. Két év alatt már mintegy 20 %-kal csökkent Magyarországon a tejtermelés.

Napokon belül elkészül az első árvízbiztos ház Felsőzsolcán. Több cég és önkormányzat fogott össze, hogy speciális technológiával három ingatlant építsenek az árvíz sújtotta borsodi településen. Az építkezéshez nem vették igénybe az állami támogatást. A tervek szerint a karácsonyt a családok már új otthonukban tölthetik.

Halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel vádolnak egy szentesi nőgyógyászt. A vád szerint szándékosan megszegte munkaköri leírását és megtévesztette kollégáit is. A szülész még 2008-ban elvégzett egy beavatkozást egy fiatal nőn, akinek vékonybelét is megsértette, de ezt nem vette észre. Részletek Szegedről. A nőnek napokig fájt a hasa, de az orvos a vád szerint nem vizsgálta meg, csak gyógyszert írt fel neki. A nő három héttel a műtét után fertőzésben halt meg. A szülészorvos nem tapasztalt semmilyen eltérést és szerinte ő mindent a szakma szabályai szerint végzett. Az orvost akár ötévi börtönbüntetésre is ítélhetik.

Fegyverarzenálra bukkantak a Szolnok megyei rendőrök az idén már másodjára. Most egy JászJákó-halmai családi házban találtak több ezer lőszert, fegyvereket és alkatrészeket. A tulajdonos egy 67 éves férfi. Egyike annak a nyolc gyanúsítottnak, akiktől februárban foglaltak le egy, még a mostaninál is nagyobb fegyvergyűjteményt. A férfit lakossági bejelentés buktatta le. Több asztalt beterít a lefoglalt fegyvergyűjtemény a jászberényi rendőrkapitányságon. Négy kisebb méretű marok lőfegyver, két Flobert-pisztoly és különböző alkatrészek is vannak benne. A rendőrök 3000 darab különböző típusú lőszert és ezek gyártására alkalmas eszközöket is találtak a házkutatás során. Ebben a házban találták a fegyvereket a rendőrök. A tulajdonost, egy 67 éves férfit azonnal letartóztatták, jelenleg előzetesben van. Megrögzött fegyvergyűjtő és visszaeső is ez által. A férfit ugyanis már egyszer ezért letartóztatták. Ezek a felvételek idén februárban készültek, akkor három megyében tartottak házkutatást a rendőrök 52 fegyvert, több mint 40 ezer darab lőszert és robbanóanyagokat is találtak. Az ügynek nyolc gyanúsítottja van, köztük a most őrizetbe vett férfi is. Ez évben már két hónapot töltött előzetes letartóztatásban, hiszen a kollégák már akkor is otthonában nagyobb mennyiségű lőszert, illetve lőfegyvert foglaltak le. Lőszerrel és fegyverrel való visszaélésért akár nyolc évet, visszaesőként pedig még ennél is többet, akár tíz éves börtönbüntetést is kaphat.

Hullámterekben, erdőkben is gyűjthetnek fát a rászorulók az önkormányzatok, illetve az erdészek felügyeletével. Egyre többen szerzik így be a téli fűtésre valót. A Békés-megyei Battonyán tavalyhoz képest jelentősen nőtt azoknak a családoknak a száma, amelyek ha nem kapnak segítséget, nem tudnak fűteni a télen. Tüzelni gyűjtik az ágakat és a gallyakat ezen a már kivágott erdőterületen. Egyszerűbb lett, nem egyszerűbb, de olcsóbbnak olcsóbb módja a téli tüzelőknek a beszerzésének. Jelképes összegért lehet így hozzájutni a téli tüzelőhöz. Ezeket az ágakat, amiket itt látunk, ezt lehet összegyűjteni. Három-öt centiméteres ágakat lehet elvinni. Azokat, amiket az erdészetek ipari faként már nem tudnak értékesíteni. Nagyságrendileg egy évben körülbelül 5000 köbméter az ilyen úgynevezett vékony fa, amit ilyen ágfagyűjtés keretében értékesítünk a lakosság felé. A csatornák partján vadon nőtt fákat vágják ki Battonya környékén. A vastagabb fákat behordják, majd szétosztják a családoknak. A gallyakat itt hagyják, bárki elviheti, ha engedélyt kér rá az önkormányzatnál. Ezzel nemcsak a rászorulókat segítik, hanem a belvíz elvezetést is meg tudják oldani. Ha mi nem takarítottuk volna előtte két évig a csatornákból ki a fákat, nem lehetett volna kitakarítani a csatornát és Battonyán 8000 hektár olyan belvíz lett volna, hogy itt kivétel nélkül szinte minden termelő tönkrement volna. Takaríthatatlan lett volna a csatorna és most tovább kell folytatnunk, hogy még a csatornákat ki tudjuk takarítani és tulajdonképpen tüzelőhöz is jutnak az emberek. Battonyán jelenleg 300 olyan család van, akiknek nincs pénzük télen fűteni. Legalább 20 %-al vannak többen, mint tavaly. Csak az elmúlt egy hónapban 15 család jelentkezett az önkormányzatnál, vagy számlatartozás miatt a szolgáltató kiköti házaikból a gázt.

Nem jelent meg a bíróságon a márciusban, Pécsett légpisztollyal lövöldöző ír egyetemista. A diák ellen szabálysértési eljárás indult. A fiatalember szén-dioxid patronos fegyverrel egy macskát akart elkergetni. Részletek Pécsről. A pisztolyt csak üresen puffogtatta, ám ezzel is nagy riadalmat keltett, hiszen mindez csaknem fél évvel az egyetemi lövöldözés után történt. A diákot és társát. Akit utóbb csak tanúként hallgattak ki, kommandósok fogták el. A fiatalember ügyvédje a tárgyaláson közölte védence új lakcímét, ahová a következő idézést kézbesíthetik. Az ügy decemberben folytatódik.

Egyhónapos késéssel nyílik meg az Európa Kulturális Főváros évad újabb nagyszabású kiállítása Pécsett. A Cézanne és Matisse bűvöletében a Nyolcak című tárlat. November helyett csak december közepétől fogadhatja a látogatókat. A képek szállítására kiírt közbeszerzést támadta meg a vesztes cég, de a szervezők is elismerték, hogy számtalan akadály nehezítette a munkájukat. áprilisban nyílt a Munkácsi trilógia Pécsett. Hét hónap alatt csaknem 70 ezren váltottak rá jegyet. Orbán, Tihanyi Lajos. ők pedig az úgynevezett Nyolcak. A 20. század legjelentősebb hazai avantgárd művészcsoportja. Részben Berlinben, aztán Párizsban indult el a pályájuk. A legnagyobb a magyar modernizmusnak a legnagyobb felütése, legfontosabb indíttatása. A Munkácsi trilógia után a képeikből nyíló tárlat lesz a pécsi kultúr évad legnagyobb kiállítása. Egyelőre azonban még üresek a Papnövelde utcai kiállító tér termei, csupán egy Pol Bertalan alkotás van itt. A tárlat megnyitása technikai okok miatt egy hónapot csúszik. A szervezők elismerik, hogy nem voltak teljesen felkészülve egy ekkora kiállításra. Ez annak a példája talán, ami a Bauhaus kiállításon szabad azt mondanom, hogy sikerült, de egy két ekkora kiállításnál ugye még akkor is, ha két-két és fél éves előkészítő munka van, akkor is azonban apró részletek jöhetnek be. Itt tudni kell, hogy például a közbeszerzési törvény módosítása ugye szeptember közepén lépett be és ez még egy régebbi rendszerben kiírt eljárás volt, amelyet a múzeum kiírt. Az alkotások november végén érkeznek meg. A Cézanne és Matisse bűvöletében a Nyolcak című nagyszabású kiállítás december 10-től 2011 március .27-ig lesz látható a Papnövelde utcai kiállító térben.

A republikánusok történelmi győzelmet arattak és többséget szereztek az amerikai képviselőházban. A szenátus meghódítása azonban nem sikerült. Megválasztották az alsóház képviselőit és a felsőház szenátorainak egy részét is. Az Obama kormány gazdaságpolitikájával elégedetlen választók több helyen új kormányzót választottak. Kaliforniában a távozó Arnold Schwarzenegger helyét nem republikánus párttársa, hanem egy demokrata jelölt szerezte meg. Ugyanitt a Marihuána legalizálását népszavazáson utasították el a voksolók.

Ketten meghaltak és 50-en megsérültek Szerbiában, miután hajnalban 5,6-es erősségű földrengés volt Belgrád mellett. A rengést az egész országban érezni lehetett. Egy a szerbiaihoz hasonló erősségű földrengés pedig Törökországban, a Dardanellák térségében okozott pánikot. Onnan áldozatokról és anyagi károkról nem érkezett jelentés. éjjel egy óra 56 perckor történt a szerbiai rengés, amelynek középpontja a Belgrádtól 175 kilométerre-délre fekvő Kraljevo volt. A 70 ezer lakosú városból súlyos károk keletkeztek, megrongálódott a helyi kórház is. A két halálos áldozat egy 50-es éveiben járó házaspár volt, akikre saját családi házuk dőlt rá. Kraljevo egy részén még mindig nincs áram és vezetékes víz és nem működnek a telefonvonalak sem. Az első a Richter-skála szerint 5,6-es erősségű körülbelül 20 másodpercig tartó rengést egész Szerbiában érezni lehetett. Több városban az emberek ijedtükben kiszaladtak az utcákra. Legutóbb 1998-ban volt komolyabb földrengés déli szomszédunknál. A valaha mért legerősebb szerbiai, a Richter-skála szerint 5,9-es erősségű földmozgás szintén Kraljevo közelében történt 1992-ben.

76 áldozata és több 100 sérültje van a tegnap esti bagdadi robbantásos merényleteknek. Az iraki főváros 13 pontján kávézók és éttermek közelében hozták működésbe a robbanószerkezeteket, amelyek többségét autókba rejtették. A hatóságok az Al -Kaida iraki csoportját gyanúsítják a főként sííta negyedekben végrehajtott merényletekkel. A terrorszervezet közben magára vállalta a bagdadi kereszténytemplom elleni vasárnapi támadást. A templomban túszokat ejtő fegyveresek ellen bevetették az iraki különleges erőket. Az összecsapásokban 58-an, többségükben túszok vesztették életüket.

Most időjárás jelentés következik, aztán jönnek a sporthírek és a Kárpát-expressz. Híradó legközelebb fél ötkor lesz D. Tóth Krisztával. én kollégáim nevében is köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid