Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.11.10.

Ez a magyar Televízió híradója, a nevem Mikó Henrietta jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok! Megszakította az Alkotmánybíróság jogkörének módosításáról tartott délelőtti parlamenti szavazást az országgyűlés levezető elnöke, mert zavar támadt a voksolás közben. A parlamenti szavazáskor egy szavazat híján nem volt meg az alkotmány módosításához szükséges kétharmados többség. Az elnöklő jobbikos Balczó Zoltán közölte is az eredményt, ám több kormánypárti képviselő is jelezte, hogy nem működött a gépe. Ezután azonban Balczó Zoltán nem rendelt el újabb szavazást, hanem az MSZP kezdeményezésére összehívta a házbizottság rendkívüli ülését. A parlamentben ott van kollégám Gmózer Zoltán. Szervusz! Lehet-e már tudni, hogy mi történt az ülésen? Szervusz, jó napot kívánok! Néhány 10 perccel ezelőtt ért véget a házbizottság ülése. Ott megvizsgálták azt, hogy az a bizonyos négy kormánypárti képviselő, aki jelezte, hogy technikai hiba támadt a szavazógépével, ők még az eredmény kihirdetése előtt, vagy pedig azt követően jelezték ezt a bizonyos hibát, hogy ők nem tudtak szavazni. Ez azért fontos, mert hogyha az eredmény kihirdetése után közölték volna, akkor a szavazást már nem lehetett volna megismételni. Viszont a házbizottság ülésén a jegyzőkönyvekből, a felvételekből és a jegyzők elmondása alapján egyértelműen megállapították, hogy ők még az eredmény kihirdetése előtt jelezték, hogy nem tudtak szavazni. így viszont az ő, tehát négyük igen szavazatával végül elfogadták ezt a törvényt. Gmózer Zoltán, köszönjük!

Kopics György szerint négy évig marad a válságadó. A költségvetési tanács elnöke a Ma reggelben azt mondta, tegnap kapták meg a kormány középtávú tervét, amelynek apró betűs részében találták meg, hogy a két-három évre ígért ágazati adóterheket még 2014-ben is kivetnék. A miniszter úr se mondta és senki se mondta, hogy egészen 2014-ig tartanak ezek a különadók, az ágazati különadó, a különböző ágazatra vonatkozó adó, a pénzügyi szervezetekre vonatkozó adó, úgynevezett bankadó.

A Jobbik szerint a személyi jövedelemadó mérséklése miatt 47 milliárd forinttal csökken az önkormányzatok bevétele jövőre. Hegedűs Lórántné országgyűlési képviselő azt mondta, a helyben befizetett SZIA 8%-a az önkormányzatoknál marad, további harminckét %-ot pedig normatíván keresztül juttatnak vissza a helyhatóságokhoz. Az adócsökkentés így az önkormányzatok számára súlyos bevételkiesést okoz, mert a jövő évi költségvetés tervezete lényegében nem változtat az önkormányzati normatívák jelenlegi összegén.

Ma elkezdik építeni az új kolontári védőgátat, amely mintegy fél milliárd forintba kerül majd. A költségeket a sérült tározót üzemeltető cégnek, a MAL Zrt.-nek kell állnia. Az év végéig elkészülő védmű meggátolhatja, hogy az iszap egy esetleges újabb kitörés esetén elöntse Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. Mától egyeztetnek a devecseriekkel a Belügy Minisztérium által kijelölt jogászok. A károsultak a kormány által felajánlott lehetőségek szerint új ingatlanba költözhetnek, vagy használt lakást vásárolhatnak Devecserben, illetve az ország más településein is. Korábban a kétszázhetvenkét sérült ingatlanból kétszázhuszonöt házat javasolt bontásra a kárfelmérő bizottság a városban.

Egy órát állt a forgalom a budapesti 2-es metró vonalán, mert füstölni kezdett egy szerelvény reggel a Kossuth téren. Mire a tűzoltók a helyszínre érkeztek, már nem tapasztaltak füstöt, ennek ellenére az állomáson vizsgálták át a szerelvényt. A metró ezután tűzoltói kísérettel ment az őrsvezér terére, ahol folytatják a vizsgálatát. Jelenleg nincs fennakadás a 2-es metró közlekedésében.

Még mindig nem sikerült kijavítani az összes kárt a június 18-án pusztító jégeső után a Csongrád megyei Pitvaroson. Az önkormányzat azóta sem kapta meg a Vis Major alapból igényelt 18 millió forintos támogatást, így lassan a csőd szélére kerül az önkormányzat. Részletek Szegedről. A károk kijavítását eddig saját keretéből fizette az önkormányzat. A Belügy Minisztériumból azt mondták, folyamatban van a pályázatok hiánypótlása, amely után elbírálják a kérelmeket. Le van potyogva, el van vágva, itt van. Azt mondta a biztosító, hogy ezt még oda lehet drótozni az ilyet. Az összes helyiségben leszakadt a plafon ebben a pitvarosi házban. A tetőt ki kellett cserélni, úgy szétverte a jég. Több 100 ezer forint csak a belső kár, a biztosító viszont jóval kevesebbet ítélt meg, összesen 1888000 forintot kapott a család. 80 ezer forint a belső kár. Az össz belső kár 80 ezer forint és eddig mennyit költöttek el a felújításra? Hát már majdnem mindet. Hát az anyagszükséglet 1450000-ről vittem be a számlát. Későn is kapták meg a pénzt, ezért még mindig nem tudták befejezni a munkákat, pedig az ő házukban keletkezett szinte a legnagyobb kár a településen. Ha megkapjuk a Vis Majort, ha nem, akkor is meg kell csinálni ezeket. Az iskola aulájának tetején még mindig fólia van. Beázik a tető, áznak a falak. A Vis Major alapból ezt meg tudnák csináltatni, csakhogy hiába igényelték meg a támogatást, még mindig nem kapták meg. Bérfizetési kötelezettségeink vannak, illetve olyan szerződéseink, amit muszáj, hogy fizessünk. Tehát jelenleg is már hitelből oldjuk meg ezeket a feladatokat. Ha nem kapjuk meg ezt a pénzt, akár csődhelyzetbe is kerülhetünk. 18 millió forintot kérhettek, pedig az önkormányzati intézményekben a kár meghaladja a 30 millió forintot, ám a Vis Major alapból csak a kötelező feladatot ellátó intézmények támogathatók.

Az iskola és az óvoda után idén már a művelődési házban is szalmával fűtenek Magyarhomorogon. A tüzelőanyagot ingyen kapja az önkormányzat, amely így éves szinten több millió forintot spórol. Szalmát raknak a tűzre a magyarhomorogi iskola kazánházában. Három éve már, hogy itt gáz helyett így fűtik az épületet. Most az iskola melletti kultúrházban is áttérnek az alternatív fűtési módra. Ezzel megoldódik a téli testnevelés órák problémája, ezeket a foglalkozásokat ugyanis itt tartják. Tornatermünk nincs, sportcsarnokunk nincs. Ez a helyiség volt az, amit enyhébb időben tudtunk használni. Télen, mikor nagyon hideg volt, nem mertük bevállalni, mert sportsérülés nagyon könnyen bekövetkezhetett ebbe a zord, tulajdonképpen néha még hidegebb volt mint a külső hőmérséklet. A kultúrház fűtésére ugyanis nem volt pénz, a szalma pedig teljesen ingyen van az önkormányzatnak. A helyi vállalkozók ugyanis minden évben annyit ajánlanak fel, ami bőségesen fedezi a fűtéshez szükséges mennyiséget. Két hét múlva itt ebbe a teremben már tornázhatnak a gyerekeink megfelelő fűtéssel, tehát nem fognak fázni. Megfelelő környezetbe szépen fel lesz minden csiszolva, gyönyörűen be lesz meszelve. Az önkormányzat a spórolás miatt több közintézményben is áttért már az alternatív fűtési módra. éves szinten milliókat takarítanak meg ezzel. Mivel szükségünk van egy tornateremre és ez a kultúrház épülete fog tornateremként funkcionálni, ez hogyha naponta fűtöttük volna gázzal, az legalább egy három, három és fél millió forintba került volna az önkormányzatnak. Tehát gyakorlatilag ennyit fogunk vele megspórolni éves szinten. A tervek szerint az alternatív fűtéssel nőhet a művelődési ház kihasználtsága is. A létesítményt így minden télen más rendezvényekre, például esküvőkre is kiadhatja az önkormányzat.

Ganz villamosok gyártását és beszerzését szorgalmazza Miskolc polgármestere. Kriza ákos szerint legalább kétszáz magyar jármű találhatna gazdára a hazai piacon. Jönnek a részletek Miskolcról. A borsodi megyeszékhelyen nemrég harmadszor is meghiúsult a villamos beszerzésre kiírt közbeszerzési eljárás. Debrecenben is hasonló a helyzet, ahol már ötödszörre is kudarcot vallott a nemzetközi tender. Miskolc első embere azt kezdeményezi, hogy a villamos közlekedésben érintett városok fogjanak össze és részesítsék előnyben a magyar járműgyártást, ami munkahelyeket is teremtene.

Elbontják a putrikat Sirokon. Egy pályázatnak köszönhetően 100 millió forintból sikerült több családot is komfortosabb lakásokba költöztetni. ők korábban embertelen körülmények között éltek. A program egyik fő célja az, hogy a községben végleg megszűnjenek a nyomorszintű roma telepek és barlanglakások. Ezt a viskót is lebontják majd úgy mint a többit. Már csak a törmelékek és néhány ott maradt bútor emlékeztet az egykori putrikra. Siroknak ezt a részét a múlt századtól lakják romák. Ebben a barlanglakásban is laktak. Nyolcan éltek itt a dohos falak között víz és fürdőszoba nélkül. Arra, hogy itt emberek éljenek, esetleg gyerekek nőjenek föl, arra alkalmatlan. Sirokon ezért számolták fel a putrikat. 11 család költözhetett új, komfortos otthonba. Baranyaiék a programnak köszönhetően egy szobakonyhás házból költözhettek ide. Itt minden családtagnak van saját szobája és fürdő is van az épületben. Vedrekbe hordtuk a vizeket, kannákba, nagy kannákba. Hát itt azért elég kényelmes. Hát itt a fürdő, csak megengedjük a vizet és akkor folyik magától. A település a Szociális Minisztérium pályázatán nyert 100 millió forintot a roma telep felszámolására. A program célja az volt, hogy a nehéz helyzetben élők, embertelen körülmények között élő emberek családoknak a helyzetét, lakókörnyezetét komfortosabbá tegyük. A program során képzéseket is indítottak a romáknak. 18 embernek sikerült szakmát szerezni a programon belül. Hat fő erdészeti szakmunkás, hat fő kőműves és hat fő gyermekfelügyelő. Ezen kívül 16 ember fejezte be az ötödik, hatodik, illetve a hetedik, nyolcadik osztályt. A családok nem ingyen kapták a házakat. öt évig vállalniuk kell, hogy rendszeresen és késedelem nélkül fizetik a rezsit és a szociális lakás bérleti díját. Csak ezután lehet saját tulajdonuk az épület.

Még csak két hónapja tart a tanév, de már 16 pécsi családtól vonták meg a családi pótlékot. A gyerekek ugyanis már ez alatt az idő alatt is több mint 50 igazolatlan órát gyűjtöttek össze. Részletek Pécsről. Eddig összesen 45 tanuló miatt kezdeményezték a támogatás megvonását, de az önkormányzathoz több mint 100 gyerekről érkezett bejelentés. Az ő ügyükről is hamarosan döntenek. A hiányzásokat nemcsak a közép, hanem az általános iskolákban is szigorúan veszik. Ezért a gyerekek életkorától függetlenül a szülőket büntetik. Enyhítést semmilyen esetben nem igényelhetnek a családok. Nem kérhetnek enyhítést és ez határozatlan időre szól és először három hónap múlva vizsgáljuk felül és akkor szűnik meg, hogyha a gyerek egy órát sem mulasztott. Tehát abba a pillanatba, hogy egy órát mulaszt, akkor továbbra is felfüggesztve marad.

Somogyban négy állatot már biztosan megfertőzött az úgynevezett Ló AIDS. A Kevésvérűségnek is nevezett betegség egyre gyorsabban terjed Magyarországon. A gyógyíthatatlan kór valószínűleg az ellenőrizhetetlen Romániából behozott lovakkal került az országba. A vírust aztán a vérszívó rovarok terjesztik el az állományban. Az állatot, amelyik megfertőződött, kötelező elaltatni. Lótól vesznek vért a Kaposvári Egyetemen. így ellenőrzik, hogy fertőződött-e a gyógyíthatatlan vírussal. Itt látható, hogy az alapos elemek aránya milyen nagy százalékban található. Egy egészséges ló vére mint Bálványé is, így néz ki ülepedés után, egy Ló AIDS-szel fertőzötté pedig így szabad szemmel is látható, mennyivel kevesebb benne a vörösvérsejt. A vírus ugyanis elsősorban a vérképző szerveket támadja meg, de nemcsak a vérvétel utalhat a betegségre. Egy súlyos lázas rohammal kezdődhet, ennek a mértéke változó. Az állatok folyamatosan lesoványodnak, elgyengülnek, étvágytalanok, szőrük fénytelen. Tehát eléggé általános vírusbetegségre általánosan jellemző tünetek vannak. Magyarországon egyébként eddig ritkán ütötte fel a fejét Kevésvérűség. Az utóbbi hónapban azonban több megbetegedést is regisztráltak. A vírust valószínűleg a Romániából behozott lovak terjesztik. Ott ugyanis nincs olyan kötelező szűrés mint hazánkban. Magyarországon az ellenőrzés megvan, három évente kötelező minden lóból venni vért erre a betegségre, illetve sűrűbben kell, évente kell azokból a lovakból venni vért, amelyek kiállításokra, vagy versenyekre, vagy egyéb ilyen nagyobb összevezetésekre járnak. Somogyban ez idáig kétezer lovat vizsgáltak meg. Közülük egyelőre négy fertőzött állatot találtak. A határ menti megyékben azonban rosszabb a helyzet. Szabolcs-megyében például már nyolc lovat kellett elaltatni Kevés vérűség miatt.

Utasok ezreivel vesztegel egy kiránduló hajó a mexikói partoknál. A Carnivals Plander 3300 utassal és ezerkétszáz főnyi személyzettel Long-Beach-ból indult hétnapos útra, ám tegnap tűz ütött ki a motortérben, ami az áramellátó rendszert is megbénította. A tűzben senki sem sérült meg. 4500 emberrel a fedélzetén, hétfőn indult a kaliforniai Long-Beach-ból egyhetes útjára ez a luxushajó. A csaknem 300 méter hosszú Carnivals Plender úti célja a mexikói Riviéra volt. Tegnap este azonban kigyulladt a motorja, ezért most a mexikói partoktól 90 kilométerre vesztegel. A tüzet sikerült eloltani, úgy tudjuk, senki nem sérült meg. A hajó azonban üzemképtelenné vált, ezért be kell vontatni a kikötőbe, mondta az amerikai parti őrség parancsnoka. Bár egyelőre van elég élelem és innivaló. Az amerikai légierő utánpótlást visz a hajóra. Most különleges feladatot kapott az egységünk. Hideg élelmet és palackos vizet viszünk az utasoknak, hogy semmiben ne szenvedjenek hiányt, mondta az egyik pilóta. Az óceánjáró megmentésére vontatóhajókat küldtek az Egyesült államok kikötőiből, az amerikai haditengerészet pedig egy anyahajót is küldött a mentéshez. A luxushajó nagy részén a tűz után elment az áram. Nincs légkondicionálás és meleg víz sem. A Carnivals Plendert üzemeltető cég ígérete szerint az utasok visszakapják a befizetett útiköltséget.

Most időjárás jelentés következik, aztán sporthírek és Kárpát-expressz. Híradó legközelebb fél ötkor lesz. Köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid