Jelnyelvi Híradó 2010.11.17.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Simon Istvánné jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Híradó délben. Jó napot kívánok. Két éven át 2008 és 2010 májusa között megfigyelték Buday Gyulát. a Fideszes politikus jelenlegi elszámoltatási kormánybiztos azt mondta, mindenre úgy derült fény, hogy Fővárosi ügyészségi nyomozó Hivatal munkatársai a Benedek Fülöp volt agrárállamtitkár ellen folytatott büntetőeljárás részeként házkutatást tartottak. Itt olyan dokumentumokat foglaltak le, amelyek Buday Gyula megfigyelésére telefonbeszélgetésének lehallgatásaira utaltak. A kormánybiztos szerint az iratokból kitűnik, hogy azokat vagy titkosszolgálati, vagy korábban a titkosszolgálatnál dolgozó szakemberek hajtották végre. A megfigyelés mindenre kiterjed, családi kapcsolatomra, munkavégzésemre, mikor érkezem haza, mikor távozom, ki az az idős hölgy, aki eljár hozzám takarítani, tehát teljes képet alkotott a megfigyelés során a megfigyelést végző csapat.

Ficsor ádám, aki a Bajnai kormányban felügyelte egy ideig a polgári titkos szolgálatokat a híradó kérdése azt mondta, nem tud arról, hogy Buday Gyulát megfigyelték volna és magát a felvetést is abszurdnak tartja. Ezekben a percekben tartja együttes ülését Brüsszelben a magyar kormány Európai Bizottság, amelynek témája a januártól kezdődő magyar uniós elnökség előkészítése. Délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök Herman Van Rompuy-rel az Európai Tanács elnökével is találkozott a mai ülés után a kormánytagok, államtitkárok külön szekciókban tárgyalnak a szakterületük szerint illetékes uniós biztosokkal. Orbán Viktor délután közös sajtótájékoztatót tart José Manuel Barossoval az Európai Bizottság elnökével.

Felülvizsgálná három kormánypárti képviselő az elmúlt húsz év privatizációs szerződéseit abból a szempontból, hogy az új tulajdonosok teljesítették e a környezetvédelmi feladataikat. A két KDNP és egy Fideszes honatya határozati javaslata szerint az elmúlt években egyre olyan ügy került a nyilvánosságra, amelyben látható volt, hogy a privatizált állami vagyon új tulajdonosai nem fordítanak elegendő pénzt a környezetvédelmi kötelezettségeikre. Ilyen szakvélemények fogalmazódtak meg a Kolontári vörösiszap áradás kapcsán is fogalmaznak az előterjesztők.

Az enyhe időjárás miatt december elején már ki is zöldülhet Kolontár mellett az az egy hektáros terület, amelyre kísérlet képen vetették el rozs és búza keverékét. A kormányzati koordinációs bizottság által felkért tudományos csoport szerint, ha a kísérlet beválik, akkor akár az iszap által tönkretett egész ezer hektárnyi területre ilyen növényt telepíthetnek. Ezek pedig alapanyagul szolgálhatnak az új építésű és a megmaradt házak fűtéséhez. A környék otthonait a gáz helyett akár a 30-40 százalékkal olcsóbb megújuló energiára állhatnak át, ami háztartásonként hozzávetőleg évi 100-150 ezer forint megtakarítást jelenthet.

Csaknem félmilliárd forintértékben találtak hamis márkajelzésű parfümöt a vámosok egy angol kamionban Gyulánál. A teherautó az okmányok szerint gyermek fürdőköpenyt szállított Törökországból Franciaországba. A pénzügyőrök röntgennel vizsgálták a járművet ekkor kiderült, hogy a rakomány apró üvegcse-szerű tárgyakból áll. A raktér felnyitásakor a fürdőköpenyek mögött csaknem harmincezer különböző világmárkák jelzésével ellátott hamis parfüm került elő.

Ketten haltak meg reggel egy balesetben az M70-es autóúton Letenye közelében egy román és egy osztrák rendszámú személyautó ütközött össze. Az egyik sofőr azonnal meghalt, a másik jármű vezetője megsérült, a mentők másfél órán át küzdöttek az életéért, de nem tudták megmenteni. Az M70-est egy időre teljes szélességében lezárták.

Zebrán gázolt el egy idős férfit egy román kisbusz Mikepércs belterületén. A férfi az út mentén az idősotthonból indult át a 47-es úton részletek Kiss Mónikától:

A kis busz román sofőrje valószínűleg nem lassított a zebra előtt és elgázolta az idős embert, aki a helyszínen meghalt, a 47-es utat a helyszínelés idejére teljes szélességében lezárták. A forgalmat Hosszúpályi felé elterelték.

Első fokon elutasította a Mars téri kereskedők keresetét a Szegedi Városi Bíróság a Szegedi Mars téri bódé egykori tulajdonosok perelték a várost, mert az önkormányzat elvitette a piacról pavilonjaikat, amikor a területen új csarnokot kezdtek építeni. A per miatt eddig 2,1 milliárdos Uniós forrást tartott vissza a nemzeti fejlesztési ügynökség. Tavaly november végén vitték el bódékat eredeti helyükről összesen 18 pavilon állt még a Szegedi piactéren annak ellenére, hogy a tulajdonosokat felszólították, vigyék el azokat, mert a piacot átépítik. Több tulajdonos már csaknem három éve pereskedik a várossal emiatt az önkormányzat nem hívhatja le a többek között piac átépítésre szánt 2,1 milliárdos Uniós támogatást. A bíróság a keresetet és a viszontkeresetet elutasítja. A kereskedők azért pereltek, mert szerintük jogtalanul vitték el a bódéikat az eredeti állapot visszaállítását és kártérítést kértek. A Bíróság viszont megállapította, hogy a területen nem volt tulajdonjoguk. A közvagyonhoz tartozó forgalomképtelen nem nem terhelhető Mars térre az ingatlan-nyilvántartásba nem lehet bejegyezni más telkének önálló ingatlanát felépítményét, épületét, ezért földhasználati jog az alpereseket törvénynél fogva nem illette meg. A Bíróság azt is kimondta, ha a város nem áll el korábbi keresetétől, amelyben a pavilonok lebontását kérték annak helyt adtak volna. Nem lebontásra kerültek, hanem áthelyezésre kerültek. A bódéknak amik megsérültek, azokat visszaállították abba az állapotba, hogy az működőképes legyen, vagy hosszú időn át tárolták a piacon belül egy másik területen és majd ezt követően lett – miután már oda is eljutott az építkezés ezután kerültek át egy őrzött helyre, -a várost képviselő ügyvéd elmondta a bódék 99 százalékának működési engedélye sem volt. Azokban árulni, nem legfeljebb csak raktározni lehetett volna. A kereskedők valószínűleg fellebbeznek az elsőfokú döntés ellen.

átadták a Magyarországot Horvátországgal összekötő távvezetéket. A 85 km-es 400 KW-os vezeték két év alatt épült meg. Pécsett és a horvátországi Emestinovot köti össze. A részleteket Pécsről Dér ágnes mondja:

A két ország közösen finanszírozta 40 millió euróban, azaz 11 milliárd forintba kerülő építkezést . A cél az volt, hogy csökkenjen az országok energia függősége. A Kelet- Horvátországban 2020-ig megépülő atomerőművet is ennek a vezetéknek a segítségével csatlakoztatják a magyar villamos energia rendszerhez.

Megközelíthetetlenné válhat télen Dunaszentmiklós a májusi esőzések miatt ugyanis megcsúszott a föld és ezzel együtt a faluba vezető út is, amely járhatatlan. A kár negyedmilliárd forint, de az önkormányzat csak 105 millió forint támogatást kapott a helyreállításhoz. A Komárom-Esztergom megyei kistelepülésre most egy meredek ideiglenes úton lehet eljutni.

Ez olyan meredek, hogy télen azon nem lehet közlekedni. A megrongálódott aszfaltot mutatja a Dunaszentmiklósi polgármester a településen új támfalat kell építenie, a megrongálódott burkolatot is helyre kell állítani. összességében 105 millió forintot kaptunk most támogatásként, de ebben szerepel még a falukülönböző pontjain bekövetkezett Vis Mayor esemény, de erre a szakaszra, ami legfőbb erre 94, majdnem 95 millió forintot kaptunk. Ez a ház húsz métert csúszott majd összerogyott májusban, az épület az óta is bontásra vár. Hát most már tényleg ez a fizika csodája, hogy még nem dőlt össze teljesen. Tízmillió forintból építettek új házat az otthontalanná vált Herman családnak. Ezt a 90 nm-es házat olyan módszerrel és technológiával építjük, amely anyagában szerkezetében is új egy új technológiát hoz be és egy mintaértékű épület lesz. A család több felajánlást is kapott. Jött már felajánlás vízvezeték-szerelési anyagokra fürdőszoba berendezési tárgyakra. Erejükhöz mérten próbáljuk berendezni, nem tudom mennyi a végére hogy maradunk. Dunaszentmiklóson azt remélik, hogy jövő év elejére befejeződhetnek a rekonstrukciós munkák.

Még sem zárja be a bölcsődéjét a siófoki önkormányzat, egy hete még a szülők demonstráltak és perrel fenyegettek, mert úgy volt, hogy a felújítások miatt napokon belül lakatot tesznek az intézményre. A fenntartó most úgy döntött, hogy április elsejéig fogadják a gyerekeket., akkor viszont előrehoznák az évi egy hónapos szünetet, ahol mindkét szülő dolgozik, de valamelyikük otthon tud maradni ebben, asz időszakban a gyermekkel annak a város havonta nettó kilencvenezer forintot, fizet, aki pedig családi napköziben, vagy magán bölcsődében helyezi el a gyermekét annak pedig állják a plusz költségeit. Csak adományokból tudnak főzni a gyermekeknek Nógrádban, a Nagybárkányi óvodában, az intézmény többmilliós forinttal tartozik a szállítóknak. Részletek Miskolcról Falucskai Yvettől:

A tartozás miatt szeptember óta már senki nem ad élelmiszert az óvodának, az önkormányzat csak az állami támogatásból tudja fenntartani az intézményeket. Ez viszont kevés. Káposztástészta és csontleves volt ma az ebéd a Nagybárkányi óvodában. Utolsó csontból főztük mai ebédünket, a csontlevest, pl.. három darab karé csont volt. A tésztát már adományokból főzték. Egy magánszemélytől pl. ötezer forint értékű csomagot kaptak. Minden beszállítónknak tartozunk, és nem tudunk rendelni, mert nincsen fedezetünk rá. A konyhán 100 gyerekre főznek naponta, az étkezéséért csak hárman fizetnek. A faluban minden negyedik ember munkanélküli. Nincsenek bevételi források, nincsenek iparűzési adóból bejövő bevételek. Az önkormányzat csak az állami támogatásból tudja működtetni az intézményeket. Egy gyermek étkeztetésére 68 ezer forint jut évente. El kell gondolkodni egy radikális létszám leépítésről, hiszen a cél minden esetben, hogy a gyerekek jövőjét biztosítani tudjuk, az intézmények fennmaradjanak. Polgármester szerint adományokból júniusig tudnak ételt adni a gyerekeknek, utána az iskolába és az óvodában dolgozó húsz emberből legalább ötöt el kell küldeni. A falu ugyanis a közüzemi szolgáltatóknak is tartozik 25 millió forinttal. Legutóbb egy hete Vilmányban kellett bezárni egy iskolát, főzés számlát nem tudták fizetni, ezért a szolgáltató elzárta a gázcsapot. Itt Nagybárkányban is minden felajánlásnak örülnek, a pénzből a számlákat rendeznék a tartós élelmiszerekből pedig főzni tudnának a gyerekeknek.

Bíróságon támadja meg a Miskolci városi Közlekedési Zrt. Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát, amely miatt eredménytelen lett a villamos beszerzésre kiírt eljárás. A legutóbbi közbeszerzési pályázatra négy cég küldte be ajánlatát, az egyikük azonban megtámadta az eljárást, szerintük az önkormányzat és a közlekedési cég jogszerűtlenül megváltoztatta a felhívás tartalmát. A döntő bizottság egymillió forintra büntette a céget és megsemmisítette az eljárást. Ezt a döntést támadja meg az Mvk Zrt. A bíróságon. Miskolc belvárosában már nyár végére felújították a villamos pályát, azóta is a régi villamosoknak kell járni.

Dominikában is áthurcolták a kolerát Haitiből. Egy fiatal Haiti férfi került kórházba. Aki nemrég érkezett a szomszédos országba. Haitin már ezer fölött van a kor halálos áldozatainak száma. A járvány miatt zavargások robbantak ki, mert sokan azt hiszik, hogy a békefenntartók hozták be a betegséget.

A hétfői összecsapásoknak két halottja, és több sebesültje van. Faágakat és gumiabroncsokat égetnek és mindenfelé útblokádokat emelnek Haitin a kolerajárvány miatt elkeseredett emberek. Azért tüntetünk, mert az ENSZ ahelyett, hogy védelmet adna pusztítást szabadított ránk, mondja az egyik tiltakozó, aki ezzel a nepáli kéksisakosokra célzott. Haitin sokan azt hisszük, hogy ők hurcolták be a kolerát. A világszervezet hiába cáfol. Az ázsiai békefenntartók egyébként közvetlenül a járvány kirobbanása előtt október elején érkeztek a karibi országba. A hét elején zavargássá fajultak a tüntetések, amelyeknek már két halálos áldozata és több sebesültje van. A békefenntartók lelőttek egy fiatal férfit, aki fegyverrel támadt rájuk. Egy másik tüntető szintén az összecsapásokban halt meg. Közben már ezer fölött van Haitin a kolerában meghaltak száma. A kolera olyan akár egy hegy, jó ideig emelkedik, aztán hirtelen lefelé megy. A járványügyi szakértők november végére becsülik, hogy a betegség eléri a csúcspontját, mondta az egyik külföldi orvos. Az elmúlt hetekben 17 ezer embert kezeltek a betegséggel, de a segélyszervezetek szerint a helyzet ennél súlyosabb. Az orvosok határok nélkül szervezet szerint egyedül ők több mint 12 ezer embert kezeltek eddig a betegséggel.

Most időjárás jelentés következik aztán sporthírek, majd a Kárpát Expressz. Híradó legközelebb fél ötkor lesz. Köszönöm a figyelmüket, további szép napot kívánok! Viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid