Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.11.24.

Ez a magyar Televízió híradója, a nevem Balogh Zsolt. Nézzük:

Jó napot kívánok! Feljelentést tett az egészségügyi államtitkár az egri kórház korábbi üzemeltetője a HospInvest Kft ügyében. Szócska Miklós a kórházban folytatott belső vizsgálat alapján számviteli fegyelem megsértése és csalás gyanúja miatt fordult a hatósághoz. Visszaéléseket tárt fel az egészségügyi készletgazdálkodási intézetben végzett ellenőrzés is. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szerint a főigazgató a tavaszi választások idején kampánycélokra is használta az EKI fénymásolóját és autóit, ezen kívül a kampányát segítő személyeket foglalkoztatott az intézetben. Budai Gyula sikkasztás és hűtlenkezelés gyanúja miatt tett feljelentést az ügyben.

Közösen állít legfőbb ügyész jelöltet a Fidesz és a KDNP, ezt a Keresztény Demokraták frakcióvezetője mondta, miután az államfőnél járt a Sándor Palotában. Harrach Péter azonban nevet nem említett, szerinte november végére lehet nyilvános a pártszövetség javaslata. Reggel Balsai István a Fidesz frakcióvezető helyettese és Mesterházy Attila az MSZP elnöke is járt Schmitt Pálnál. A köztársasági elnök ma minden parlamenti párt képviselőivel találkozik. Kovács Tamás jelenlegi legfőbb ügyész mandátuma december 13-án 70. életévének betöltése miatt jár le, utódját kétharmados többséggel választja meg az Országgyűlés.

Közzétették az államfő javaslatait a készülő új alkotmányhoz. Schmitt Pál hat témát tart kiemelten fontosnak: a kereszténységre való utalást, a magyar nyelv ápolását, a családok és a gyermekek védelmét, az élethosszig tartó tanulás és a sportoláshoz való jog támogatását, valamint a szent korona szerepeltetését. Schmitt Pál a javaslatok megfogalmazása előtt többek között egyházi vezetőkkel, olimpikonokkal, nyelvészekkel és nagycsaládos szervezetek képviselőivel is tárgyalt.

2014 közepéig hat-nyolc ezer kiképzett tartalékos katonával kell rendelkeznie Magyarországnak. Ezt a szakminiszter mondta a honvédelmi törvények módosításáról szóló javaslat parlamenti vitájában. Hende Csaba szerint az árvizek idején jelenleg elvileg mindössze 18 tartalékost lehet mozgósítani. Az állományt főként területvédelmi feladatokra, katasztrófavédelemre és a honvédségi objektumok őrzésére készítik majd fel.

Nem kapcsolták be Esztergom egy részében este a közvilágítást, mert az önkormányzat csaknem 80 millió forintos adósságot halmozott fel a világítást szolgáltató társaságnál. éjszaka a városon átvezető megyei főúton, a lakóparkokban és több sűrűn lakott helyen nem világítottak a köztéri lámpák, a közlekedési lámpák mindenhol égnek. A közvilágításért felelős Kft ügyvezetője a Híradónak azt mondta: ha a város továbbra sem fizet, még több helyen kapcsolják majd le a világítást.

Csődközelbe került sok Devecseri és Kolontári vállalkozó. A vörös iszap sújtotta térségben ugyanis minimálisra csökkent a boltok, vendéglők forgalma. A vállalkozóknak segítséget ígért a kármentő bizottság, ehhez a polgármestereknek kell összesíteniük a károkat. A magyar kármentő alap számlájára eddig majdnem másfél milliárd forint érkezett. Egyértelműen körülbelül egy évvel korábbinál. Ebbe a Devecseri bababoltba délelőtt csak két vásárló ment be. A tulajdonos azt mondja: így nem éri meg fenntartani az üzletet. Kilátástalan a helyzet. Ha ez nem változik, akkor ez év végén becsukjuk ezt a boltot. Devecserre és Kolontárra még mindig csak engedéllyel lehet behajtani, így minimális az átmenő forgalom, ez a kocsma is szinte üres. Nem ülhetnek be az átmenő vendégek se, meg az itt lakók is elköltöztek, úgyhogy mindenképpen visszaesett a forgalmunk 60-70, 80 %-ot is talán. Hamarosan a kármentő alapból támogatják a vállalkozókat. A polgármestereknek kell összeírni, hogy kinek mennyi a kára. Vizsgálják meg, hogy a telep és a kisvállalkozóinak mire van elsődlegesen szüksége, netán milyen összeggel lehetne őket segíteni és támogatni, s amikor ezt a polgármesterek, a települések felmérik, jövő héten erre a testület visszatér majd. Nemcsak azok a vállalkozók kapnak segítséget, akiket elöntött a Vörös iszap, hanem azok is, akiknek a katasztrófa miatt csökkent a forgalmuk. Igazolhatóan mutassák be, hogy az elmúlt évben mondjuk, hogy alakult a forgalmuk és a forgalom után fogunk tudni enyhíteni az ő bevételükön. Az önkormányzatoknak rendeletbe kell szabályozniuk a kifizetéseket.

Ismét árad a Sajó, emiatt a Borsod megyei Sajógalgócot már nem lehet megközelíteni, ugyanis teljes útzárat rendelt el a közútkezelő társaság. A 26-os út és a Sajókaza közötti útszakaszt is elöntötte a víz és lezárták a Putnokot és Borsod-Bótát összekötő út egy részét is. A részletek Miskolcról. Felsőzsolcánál is megemelkedett a Sajó vízszintje. A helyiek attól tartanak, hogy ismét megtörténhet a kora nyári katasztrófa, amikor több mint kétszáz lakóház dőlt össze az árvíz miatt és több mint 1000 ingatlan hónapokra lakhatatlanná vált. A településen élők aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy épüljön minél előbb védőgát Felsőzsolca köré. Már több mint 3000-en csatlakoztak a kezdeményezéshez, egy levelet is szeretnének eljuttatni a miniszterelnökhöz.

Bocsánatot kérhetnek a sértettektől a bűncselekmények elkövetői a balassagyarmati börtönben. Magyarországon elsőként itt vezették be ezt a módszert. Nemzetközi tapasztalatok szerint a kriminológusok által irányított beszélgetéseken az elítéltek megismerkedhetnek azzal a fájdalommal, amelyet okoztak és ez segít nekik abban, hogy ne váljanak visszaesővé. Tehát mint tudják, azért vagyunk ma itt, hogy meditáció keretében az önök között kialakult konfliktust a zárkában kezeljük. Ilyen beszélgetésre gyakran kerül sor a börtön kápolnájában. A külföldi szakemberektől kapott képzés alapján mind gyakoribb viszont az elítéltek és a sértettek találkozása, amelyre fokozott igény mutatkozik. Amíg kísérleti program zajlik, addig nincs lehetőség arra, hogy a sértettek jelentkezzenek, és majd mi megtaláljuk az elkövetőt, hanem akik itt Balassagyarmaton töltik az ítéletüket, az ő sértettjeiket szeretnénk majd megtalálni, de csak azokét hangsúlyozom még egyszer, akik önként vállalják, hogy részt vesznek ebben a programban. Van olyan elítélt, aki a szabadsága alatt már önként felkereste a sértettet. Hát nem éreztem különösebben rajta, hogy tiltakozna ellene, beszélgetésünk ellen, normálisan meghallgatott, elmondta, hogy nincs semmi baj. A büntetésüket töltők felvállalják felelősségüket korábbi tettük miatt és erőteljes hajlandóságot mutatnak a jóvátételre. Bocsánatot kérnék tőle ugye és azokat a károkat, ami neki származtak, azokat pótolni. A nemzetközi kísérleti program abban is próbál segíteni, hogy kiderüljön, miért éppen az adott személy a bűncselekmény szenvedőalanya. Amennyiben erre választ kapnak az elkövetők részéről és ez megnyugvást jelent a sértett, vagy a sértett hozzátartozói számára, akkor ez mindenképpen megoldást nyerhet, vagy megoldást adhat részükre a probléma feldolgozásában, esetleg a trauma csökkentésében. A kutatásban résztvevőbüntetés végrehajtási dolgozók, mediátorok tapasztalatait majd dokumentálják. Kiértékelését 2012-ben tartják.

58 milliárd forintból szerveznék át Kecskemét közlekedését. Egyelőre terveket készítenek, hogy min és hogyan változtassanak. A lakosság véleményét is kikérik. Az ipari beruházásoknak köszönhetően egyre többen költöznek a városba. A részletek Fábián Barnától. A Mercedes gyár beindulása miatt a városi és a városba vezető utakon is igény lesz a gyorsabb és egyszerűbb közlekedésre. Azt tervezik, hogy új csomópontokat építenek, bővítik a városba vezető utakat, új tömegközlekedési eszközöket vásárolnak és összehangolják a helyi és a helyközi tömegközlekedést. A teljes közlekedést átszervezik Kecskeméten és a városba vezető utakon is. úgynevezett intermodális csomópontot alakítanának ki, így a közlekedés egyszerűbb és gyorsabb lesz. Csökken majd a káros anyag kibocsátás és élhetőbbé válik a város. Az összes közlekedési profil, tehát a helyi, helyközi autóbusz közlekedést, a vonatközlekedést, a kerékpáros, gyalogos közlekedést és a gépjármű közlekedést megpróbáljuk egy optimális rendszerbe összehangolni. Például új csomópontokat építenek majd. Szükség esetén bővítik a városba vezető utakat. új tömegközlekedési eszközöket vásárolnak, összehangolják a helyi és helyközi tömegközlekedést. Ehhez azonban elsőként felmérik a közlekedési szokásokat a városban és annak környékén. Sok részletes forgalomfelvétel is készül, így a városhatárnál tömegközlekedés és közúti felvételek, a fel-leszállók, a megálló helyeken, a tömegközlekedési megálló helyeken s ezek után lehet csak igazán nyilatkozni azt, hogy milyen a mai tömegközlekedés. A lakosságot is megkérdezik, hogy milyen közlekedést szeretnének. Kérdezőbiztosok 4500 kecskeméti és 4500 környékbeli háztartást keresnek majd fel a következő hetekben. A kérdések elsősorban a háztartás taglét számára különböző demográfiai kérdéseket teszünk föl, illetve, hogy milyen gépjárműparkkal rendelkeznek a háztartások és az előző napi utazási szokásaikra fogunk rákérdezni. A közlekedésfejlesztés összesen 58 milliárd forint lesz, ennek 85 %-át az Unió támogathatja. 2012-re kell elkészíteni az engedélyes terveket, a kivitelezés ezt követően kezdődhet.

Csalók járják a Hajdú-Bihar megyei Derecske utcáit. Idős, egyedülálló emberektől próbálnak meg pénzt kicsalni. A tolvajok azzal csengetnek be a házakhoz, hogy krumplit és pénzt hoztak ajándékba az önkormányzattól, majd a lakók figyelmét elterelve kirabolják őket. A jegyző arra figyelmeztet, hogy a hivatal semmiféle pénzt, vagy ajándékot nem küld. A trükkös tolvajokról egyelőre annyit lehet tudni, hogy ketten vannak és egy fehér színű kisbusszal járják az utcákat.

Egyre több a szlovák turista a Nyugat-Dunántúlon. Az északi szomszédunktól érkező vendégek az euró szlovákiai bevezetése után szaporodtak meg, most ugyanis olcsóbban tudják igénybe venni a magyar szolgáltatásokat. A részleteket Dér ágnes mondja el. A turizmusban dolgozók felkészültek a cseh és szlovák vendégek fogadására, a legtöbb szállodában már dolgozik szláv nyelven beszélő munkatárs, a magyar turisztikai vállalkozások pedig közben Szlovákiában keresnek újabb piacokat. 20 kilométerre van tőlünk Sopron, útközben még be lehet térni a nagycenki kastélyba. A legnépszerűbb látnivalókra hívták fel a figyelmet turisztikai szakemberek Pozsonyban, a határ közelsége miatt ugyanis egyre több szlovák vendég érkezik a Nyugat-Dunántúlra. Mióta Szlovákiában bevezették az eurót, a térség kedvelt helyszín lett. Most a tendencia azt mutatja, hogy már nemhogy mérhető, hanem nagyon komoly a száma a Szlovákiából érkező vendégeknek és több százalékponttal, tehát nem egy-kettő, hanem tíz-20 %-kal is növekedhet az elkövetkezendő időszakban az innen érkező vendégeknek a számaránya. A szakemberek szerint a turizmusban dolgozók felkészültek a cseh és szlovák vendégek fogadására, a legtöbb szállodában dolgozik már szláv nyelvet beszélő munkatárs. Hogy felkészültünk-e, nyilvánvalóan felkészültünk, most is hoztunk szlovák prospektusokat. A honlapunkon szlovákul egy kivonatos ismertető van és hát angolul és németül szívesen állunk a rendelkezésre. Az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy az angol nyelvvel nagyon jól tudunk kommunikálni. A Pozsonytól alig egy órányira található szállodában azt mondják: ha több vendég érkezne hozzájuk északi szomszédunktól, Szlovákul beszélő szakembert is alkalmaznának.

általános sztrájk van Portugáliában tiltakozásul a kormány gazdaságpolitikája ellen. Beszüntették a munkát az egészségügyben, az iskolákban, a repülőtereken, a tömegközlekedésben és a postákon is. A sztrájkolók igazságtalannak tartják, hogy a költségvetési hiány csökkentését a legalacsonyabb jövedelműekkel fizettetné meg a portugál kormány. Nem akarnak megszorításokat a portugálok, ezért szakszervezeteik általános sztrájkot hirdettek mára. A magán és a közszféra dolgozói együtt szüntették be a munkát, amire már 20 éve nem volt példa, de ezúttal egyetértenek abban, hogy a tervezett bércsökkentés, áFA emelés és a nyugdíjak befagyasztása elfogadhatatlan számukra. A kormány a társadalommal szemben igazságtalan lépésekre készül, aminek tömeges elszegényedés lesz a vége, mondta az egyik szakszervezeti vezető. A sztrájk szinte az élet minden területét érinti. A közlekedési dolgozók már éjfél óta tiltakoznak, a repülőtereken több mint 500 járatot töröltek. Portugália súlyos gazdasági gondokkal küzd, a munkanélküliségi ráta több mint tíz %-os, a gazdasági válság kezdete óta két év alatt kétszáz ezren vesztették el állásukat. Ebben a portugál városban már nemcsak a hajléktalanoknak osztanak ételt, hanem rengeteg olyan családnak is, ahol az emberek elveszítették a munkájukat. Jelenleg esélyük sincs rá, hogy újra állást találjanak. A portugál miniszterelnök pár napja ugyan azt nyilatkozta, hogy országának nincs szüksége külső pénzügyi támogatásra, de az aggodalmak ezzel nem oszlottak el, hiszen előtte írország is ugyanezt bizonygatta, majd múlt héten mégis pénzügyi segítséget kért. Portugáliát Görögország és írország után az Euro övezet leggyengébb láncszemének tartják a pénzpiacokon.

Most időjárás jelentés következik, aztán jönnek a sporthírek és a Kárpát-expressz. Híradó legközelebb fél ötkor lesz D. Tóth Krisztával, én kollégáim nevében is köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid