Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.12.01.

Ez a Magyar televízió híradója, a nevem Csömör Károly jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok! Országszerte havazik reggel óta. Emiatt lelassult a közlekedés és több baleset is történt. Narancssárga riasztás van érvényben, ráadásul délutántól már ónos eső is jöhet. A rossz idő miatt lezárták a Rédicsi határátkelő helyet, a kamionokat parkolókba terelik. Ferihegyen egyelőre nincs fennakadás, a gépek menetrend szerint indulnak. Sopronban tisztítják az utat, reggel óta havazik. Nemcsak a gyalogosok óvatosak, az autósok is lépésben haladnak, mert sok utcában így csúszik az út. Budapesten is sózzák a járdákat, itt is reggel óta így esik a hó. A meteorológusok szerint ráadásul ez még csak a kezdet. Dél felől mind többfelé valószínű eső, ónos eső. Ezért az egész országra narancssárga riasztást adtak ki. Baranyában, Csongrádban, Békésben és Bács-Kiskun megyében esik. Délutánra Budapestet is eléri az ónos eső és gyakorlatilag észak-nyugat és észak kivételével mindenhol erre kell majd számítani. A csütörtöki átmeneti kevésbé csapadékos idő után pénteken megint borongós, csapadékos idő lesz, főként esővel, észak-nyugaton havazással és a hétvégére száraz, hideg levegő árasztja el a Kárpát-medencét. A mentők és a kórházak is készülnek. A délutáni ónos eső miatt az átlagosnál több balesetre számítanak országszerte.

Egy ember meghalt, amikor reggel három kamion ütközött az M1-es autópályán Győr közelében. Egy műszaki hiba miatt veszteglő kamionba rohant egy másik teherautó, amely keresztbe fordult a sztrádán. Ezután beléjük hajtott még egy jármű. A helyszínelés idejére teljes szélességében lezárták az M1-es autópálya főváros felé vezető oldalát. A balesetet okozó nyerges vontató sofőrje egy 30 éves román férfi a helyszínen meghalt.

Európában és észak-Amerikában is gondokat okoz a havazás. Nagy-Britanniában több reptér zárva van és több száz iskolában rendeltek el szünetet. Franciaország egyes részein olyan súlyos a helyzet, hogy a nehéz járműveknek megtiltották a közlekedést, az Egyesült államok északi részén pedig hóviharok okoznak gondokat. A pingvinek otthon érzik magukat, élvezik a telet a Schönbrunni állatkertben, Bécsben, az afrikai elefántok viszont nehezen viselik a hideget. A négyhónapos tuluba most lát havat életében először. Franciaország egyes részein 20 centi hó esett mára virradóra, 17 megyében rendeltek el narancsriasztást. Az autópályákon kilométeres kocsisorok torlódtak fel. A kamionok el sem indulhatnak, és nem járnak az iskolabuszok sem. A Tézsévé szuper expressz vonatok ötöde is az állomásokon marad ma. Anglia északi részén és Skóciában is egyre nehezebb a közlekedés a havazás miatt. A Skót Felföldön az éjjel -20 fokot mértek. A környéken már második napja zárva tart több száz iskola. A havazás miatt az and Imbro és a Gatwick repteret is lezárták, többtucat járatot kellett törölni. A meteorológusok további 15 centi hóra számítanak és ennyit lát egy sofőr az autópályából észak-dakotában az Egyesült államok északi részén. Az utak Washington állam és Minnesota között sok helyen életveszélyesek a hóviharok miatt. A hőmérséklet alig megy fagypont fölé.

átlátható és naprakész leltár készül jövő év végéig az állami vagyonról. Ennek informatikai hátterét már nyáron megteremtik. Már folyik az állami vagyongazdálkodási irányelvek kidolgozása is. Ezek alapján az eddiginél sokkal hatékonyabban szeretnék működtetni az állami vagyont. Jelenleg 15 ezermilliárd forintra tehető a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által kezelt vagyon értéke. A teljes állami vagyont ennél többre, 44 ezermilliárd forintra teszik. A kormány a tervek szerint a jövőben már semmit nem fog privatizálni.

újra kezdődött ma Kulcsár Attila büntetőpere a Fővárosi Bíróságon. A brókerbotrány 2003-ban pattant ki. Kulcsárt különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással vádolják, mert a Kereskedelmi és Hitelbank brókercégének munkatársaként jogosulatlanul forgatta állami és magánbefektetők pénzét. Kulcsár Attilát a Bíróság 2008-ban ugyanebben az ügyben nyolc év börtönre és kétszázharminc millió forintos vagyonelkobzásra ítélte. A Fővárosi ítélő Tábla azonban idén májusban megalapozatlansági és súlyos eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte az ítéletet.

Feljelentést tett az ügyészségen a fővárosi Hajógyári Szigetre tervezett álomsziget beruházással kapcsolatban az elszámoltatási kormánybiztos. Budai Gyula szerint az ügyben Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és Veres János volt pénzügyminiszter büntetőjogi felelősségét is vizsgálni kell. A Gyurcsány kormány tavaly márciusban nyilvánította nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá az álomsziget projektet. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal szerint azonban az akkori kabinet ezt annak ellenére tette meg, hogy nem állt fenn a törvény által megkövetelt fontos közcél. Budai Gyula különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, valamint hivatali visszaélés elkövetésének gyanúja miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

Minden tízedik gazda földje vízben áll Békés megyében, ezért nem tudják betakarítani a terményt. A felvásárlók azonban a szerződésekre hivatkozva kérik az árut akkor is, ha nincs. Részletek Szegedről. A kormány változtatna a szerződéses felvásárlási rendszeren. Egy törvényjavaslat szerint a kereskedők nem sújthatják ködbérrel azokat a gazdákat, akiknek elemi kár érte a földjét és nem követelhetik azt a terményt, amit meg sem termett. Ugye ilyen körülmények között azért én azt hiszem, hogy megnézném azt a bizonyos gabonaszövetségnek a vezetőjét. A belvizes földeket mutatja ez a két sopronyi gazda, sártenger van mindenhol. Itt most tönkrement, amikor ennek a forgóját arattuk le a túlsó végén. Még a kombájn is elakadt pár napja, itt lehetetlen betakarítani a termést. Na, itt lesz a vég. Akkora a víz a földeken, hogy a terepjáró is elakadt, traktor jött érte, de az is alig tudott rámenni a földre. Ezekről kellene betakarítani a termést, de a nagyobb része elrohadt. A gazdák viszont év elején leszerződtek a felvásárlókkal, terményt akkor is kell adniuk, ha semmi sem termett. Ez a rendkívüli időjárás befolyásolta azt, hogy igazából így a kötött szerződések nem tudtak megvalósulni. A gazdák nem számoltak ekkora belvízzel, a szerződésekben viszont nincs szó az időjárásról. Tehát durván a tíz %-a érintett. Békés megyében minden tízedik gazda került olyan helyzetbe, hogy nem tud mit átadni a felvásárlóknak. A vevő követeli a meg nem termett árut, illetve annak az árát, hiszen az áru beszerezhető a piacról. A szerződés alapján be is szerződik, de a fizetési kötelezettség ebben az esetben a termelőt sújtja. A kormány most ezen akar változtatni. Egy törvényjavaslat szerint a felvásárlók nem sújthatják ködbérrel azokat a gazdákat, akiknek elemi kár érte a földjét és a termelő minden jogkövetkezmény nélkül csökkenthetné a szerződésben vállalt termény mennyiségét is. A törvényjavaslatot hamarosan a Parlament tárgyalja, de a felvásárlók már most tiltakoznak. Szerintük ez ellehetetlenítené Magyarországon a szerződéses felvásárlást.

Adósságrendezési eljárás indulhat újfehértón. A szabolcsi város ugyanis kilátástalan anyagi helyzetbe került. A település éves költségvetése 2,3 milliárd forint, az adósságállomány pedig már 1,3 milliárd. Az októberben megválasztott polgármester szerint átmeneti megoldást az jelenthet, ha eladnak néhány önkormányzati tulajdonú ingatlant. Na, hadd halljam! Ki olvas fel nekem? Regina! Magyar órán ülnek az újfehértói gyerekek. Egyelőre még minden épületben van világítás és fűtés, de hogy meddig, az kérdéses. Az önkormányzat ugyanis a fizetőképesség határán áll. A fűtés az jelentős összeg a három tagintézményben, a három telephelyen, éves szinten egy 15 millió forint körül van a fűtésszámlánk, tehát a gázszámlánk. Az iskola fenntartásának költsége csak kis szelete a nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzat kiadásainak. A település éves költségvetése 2,3 milliárd forint, a város adóssága pedig 1,3 milliárdot tesz ki. Az, hogy adósságrendezési eljárást fogok-e kezdeményezni, az attól függ, hogy a folyamatos tárgyalások hogyan zárulnak a hitelező pénzintézetekkel. újfehértó polgármestere azt mondja: az előző városvezetés olyan fejlesztéseket hajtott végre, amelyek önrésze végül súlyos likviditási gondokhoz vezetett. Igazából nem hitelképes az önkormányzat, viszont a fennálló esedékes szállítói tartozások, illetve lejárt szállítói tartozásokat nem tudjuk másból rendezni, csak újabb hitelből. Tehát most fel fogunk venni egy éven belüli hitelt, amiből legalább részben rendezzük a szállítói tartozásokat. Amennyiben nem sikerül megállapodni a hitelintézetekkel, az önkormányzatnak a saját tulajdonú ingatlanait kell eladnia. Emellett úgy próbálják meg elkerülni a csődöt, hogy visszafogják a fejlesztéseket.

Tetőzött a Sajó és a Bódva a felső szakaszon. Az alsó részeken azonban még áradnak a folyók. Sajószentpéternél és Felsőzsolcánál továbbra is másodfokú a védelmi készültség. Részletek Miskolcról. Az áradások miatt továbbra sem járható a Sajókazázta 26-os úttal összekötő szakasz. Lezárták a Parasznya és Jukó bánya közötti utat, mert az útburkolat a tavaszi esőzésekor megrogyott, a mostani csapadéktól pedig megcsúszott. Muhi és Köröm között a magas vízszint miatt a komp sem közlekedik.

Tűzoltó autóval érkezett a Mikulás a Felsőzsolcai óvodába. Budapesti tűzoltók egy millióforintnyi ajándékot gyűjtöttek össze mindkét városi óvodának. A júniusi árvíz idején tíz napot dolgoztak a városi óvodákban. Akkor döntötték el, hogy segítenek a helyreállításban és a játékok pótlásában. Szánkó helyett tűzoltó Trabanttal jött a Mikulás a Felsőzsolcai óvodába. Még piros kabátját is tűzoltóruhára cserélte. Egy egész kamionnyi ajándékot hoztak a gyerekeknek a Budapesti Tűzoltó Egyesület tagjai. Szivattyúkkal érkeztünk a helyszínre. A júniusi árvíz idején tíz napig dolgoztak a budapesti tűzoltók a Felsőzsolcai óvodában. Akkor döntötték el, hogy segítenek. és, hogy láttuk, hogy ennyire tönkrementek itt a játékok, gondoltuk, hogy segítünk a játékok összegyűjtésében és pótlásában. Egy millióforintnyi ajándékot gyűjtöttek össze a gyerekeknek vállalkozók segítségével. Tűzoltók segítségével a gyerekeknek a játékai is szinte mind pótlásra került, úgyhogy köszönjük minden ember segítségét, odaadását. Hát addig kell csavargatni, amíg formája nem lesz. Tudod? A tűzoltókkal bohóc is érkezett, aki lufiból készített ajándékokat a kicsiknek és tigrissé, párduccá, királylánnyá változtatta az ovisokat.

Közmunkások gyűjtik a téli tüzelőt a mecseki erdészetnél. A programban 13 önkormányzat 60 embert dolgoztat. ők körülbelül 300 köbméternyi fát gyűjtenek így össze. Részletek Pécsről. A fát a programban résztvevő települések jutányos áron kapják meg és ők dönthetnek arról, hogy kik juthatnak ingyen, vagy nagyon olcsón tüzelőhöz. Tűzifát gyűjtenek és fát vágnak a mecseki erdészeti Zrt. területén. Nem erdészek, hanem közmunkások. A programot a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezte, így a rászoruló családok az állam támogatásával juthatnak a téli tüzelőhöz. Volt munkahelyem, csak ugyebár az megszűnt nekem. Akkor engem alkalmazott az önkormányzat, hogy dolgozzak s akkor nekem fölajánlották nekem azt az ajánlatot, hogy jöjjek el ide fát szedni, megkapja mindenki a minimálbért, meg hát kapok kedvezményesen egy kis fát is. A tűzifagyűjtő közmunka programban 60-an dolgoznak, körülbelül 300 köbméter faanyagot gyűjtenek így össze. A nálunk dolgozó közmunkások most ebben az egy hónapban tisztítási feladatokat végeznek, illetve olyan vágásterületeket, ahol a fakitermelés megtörtént. Az ott haladó nagyobb ágakat és gallyakat gyűjtik össze. A programban 13 önkormányzat vesz részt. Az erdészet az összegyűjtött tűzifát jutányos áron átadja az önkormányzatoknak, akik eldöntik, hogy kik kaphatják meg a tűzifát. Az erdészettől 1500 forintért veheti meg az önkormányzat s akkor ő utána szabadon rendelkezik ezzel a fával. Szétoszthatja, de meg is tarthatja, saját használatra s mi úgy tervezzük, hogy egy nagy részét szétosztjuk, viszont a maradék részt, azt természetesen saját használatra is szeretnénk felhasználni. Ilyen programot először szerveztek a mecseki erdészeti Zrt-nél. A közmunkások egy hónapon keresztül dolgozhatnak az erdőkben.

Társadalmi munkákban újítják fel Gizikét. A zalaegerszegi vasútállomás előtt kiállított gőzmozdony szinte teljesen elrozsdásodott az utóbbi években. Vandálok megrongálták, hajléktalanok laktak benne. Most a vasutasok társadalmi munkában állítják helyre, a járművet 1892-ben gyártották a zalai vonalakon, az 1930-as évektől közlekedett. A felújítással jövő tavaszra végeznek.

Hillary Clinton lemondását követelte egy telefoninterjúban Julian Assange. A Wikileaks alapítója szerint az amerikai külügyminiszternek azért kell mennie, mert kémkedésre utasította az amerikai külképviseletek dolgozóit. A honlap által kiszivárogtatott diplomáciai levelezésekből egyre több részletet közölnek azok a lapok, amelyek az összes dokumentumot megkapták. Kiderült, hogy az amerikai diplomaták attól tartottak, hogy atomháború tör ki Dél-ázsiában, vagy, hogy pakisztáni, atomfegyverek terroristák kezébe kerülhetnek. A bujkáló Le Assange ellen közben nemzetközi elfogató parancsot adott ki az Interpol, mert Svédországban nemi erőszakkal vádolják.

Most időjárás jelentés következik, aztán jönnek a sporthírek és a Kárpát-expressz. Híradó legközelebb fél ötkor lesz. én köszönöm figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid