Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.12.08.

Ez a magyar televízió híradója, a nevem Simon Istvánné jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok! Egyelőre senkit nem kellett kitelepíteni a belvíz miatt, de több helyen is készültségben vannak a szakemberek. Az előrejelzések szerint ma is marad a meleg, így folytatódik az olvadás, ami növelheti a belvízzel elöntött területek nagyságát. Miskolcon az Avas hegyen az előzetes vizsgálatok szerint teljesen szétázott a támfal mögé beépített töltés. A nagy mennyiségű csapadék és a hóolvadás miatt itt tegnap megcsúszott a föld. Azok a horgonyok ugyanis, amik rögzítették a töltést, nem tudták megtartani a szétázott agyagos hegyoldalt. Részletek Miskolcról. A szakértő szerint a megoldás az lehet, hogy egy cölöpsorral megfogják az alsó részt, hogy ne tudjon tovább csúszni. A szétázott agyagot pedig terméskővel visszatöltik és megoldják a vízelvezetést is a hegyoldalon. Családi házak nincsenek veszélyben, de hétvégi házakat és borospincéket veszélyeztet az olvadás. Ugyanez a terület már 2006-ban is leomlott, akkor a fákkal együtt csúszott a mélybe a föld.

Bárándon 30 ház került veszélybe a belvíz miatt. Lehet, hogy ki is kell telepíteni az ott lakókat. A településen napok óta harmadfokú készültség van. Folyamatosan működnek a szivattyúk, de szinte hiába. A Tiszántúlon 34 ezer, a Kőrösök vidékén már 54 és félezer hektárt öntött el a belvíz. éjjel-nappal szivattyúznak Bárándon, de hiába próbálják elvezetni a belvizet, már nincs hova. Megteltek az árkok és az elvezető csatornák. áll a víz az utcákon, a kertekben, a házak körül. Itt, ami egy, meg ott van. Mi nekünk már nincsen házunk, itt a sok víz. Bárándon már két hónapja védekeznek a belvíz miatt. Ez a ház volt a víz első áldozata. Hetekkel ezelőtt ez omlott össze először, innen akkor egy hattagú családot kellett kiköltöztetni. Múlt héten harmadfokúra, a legmagasabb szintűre emelték a készültséget. Már megint kezd befele szivárogni a hátunk lévő telekről, idáig vizes. Elázott a bútorom, az első belvíznél a szőnyegem konkrétan tönkrement. Két gyerekkel vagyok itt, hogy nem tudom, hogy mi lesz. Ez az egyik olyan ház a településen, ami lassan összeomlik, annyira átázott a fala és nem ez az egyetlen. A lakott házak közül körülbelül 30 van veszélyeztetett helyzetben. A kitelepítési tervet elkészítettük, megvannak, a helyek ahova várhatóan több családot ki kell, telepítsünk. A nem lakott lakóházak, mint ezek, gyakorlatilag szinte bontásra vannak ítélve. Négy-öt család házát már biztosan nem tudják megmenteni, ha tovább, esik és tovább esik. Szerdától újabb csapadékot jósolnak a meteorológusok, pedig a föld már most is annyira át van ázva, hogy még az a lánctalpas munkagép is elsüllyedt, amit épp azért hívtak, hogy mélyítse az elvezető csatornát. Hát, hogyha itt már megindulna a víz, hát nem tud megindulni, mert vissza fele folyik. Megpróbálható, én elkezdtem kotorni, idáig jutott. A Tiszántúlon 34 ezer hektárt, a Kőrösök vidékén már több mint 54 ezer hektárt borít belvíz.

újra szennyvíz öntötte el Szikszó egyik utcáját. Nagyobb esőzések idején rendszeresen elárasztja a települést a piszkos, büdös víz. Az ott lakók szerint a közeli állati fehérje feldolgozóból származik a szennyeződés, amelyből a Környezetvédelmi Felügyelőség munkatársai mintát vettek. Ebből kiderülhet, honnan jön a gusztustalan folyadék. A város vezetése szerint a problémát csak a szennyvíz tisztító üzem bővítése oldhatja meg.

Vas megyében a belvíz miatt le kellett zárni a Csákánydoroszló és Felsőmarác közötti utat. újabb áradások várhatóak Győr-Moson-Sopron megyében is. Részletek Pécsről. éjjel tovább emelkedett a cuhai Bakonyér vízszintje. Bakonybánknál már megközelíti a két métert. A vízügyi szakemberek holnapra várják a tetőzést. Mezőőrsöt a nyár elején már elöntötte a cuhai Bakonyér, akkor több utca víz alá került, a település egyes részein pedig csak csónakkal lehetett közlekedni. Egy napja tisztítják az árkokat Bőnyben. Ezen a területen a hóolvadás után áll a belvíz, ezt akarják elvezetni. Ez a szakasz olyan 510-515 méter hosszú. Ez pedig már az új gát, három nap alatt építették. Azt remélik, hogy megvédi Bőnyt az újabb áradástól. Szeretnénk a holnapi nap folyamán fóliával borítani és még a fóliaborítást homokzsákokkal megvédeni és akkor ezzel talán már a gát is maradandó lesz. Folyamatosan emelkedik a cuhai Bakonyér Bőnynél és Mezőőrsön is. Mire számítanak? Hát jóra nem. Ha eljön egy eső, akkor itt megint úszunk. A patak vízgyűjtőjén sok hó esett, ez most az enyhe időben olvad. óráról órára nő a vízszint. Rohamos áradással hát az utóbbi négy óra alatt 70 centit emelkedett a Bakonyér itt Mezőőrsön. Mezőőrsöt nyár elején már elöntötte a cuhai Bakonyér, akkor több utca víz alá került. A település egyes részein pedig csak csónakkal lehetett közlekedni.

újabb belvízvédelmi szivattyúkat is üzembe kellett helyezni a Kis Balatonnál. A térségben már több helyen harmadfokú készültséget rendeltek el. A Nagykanizsa-Budapest vasútvonal töltése mellett csaknem másfél méter magas a víz. A szakemberek naponta csaknem félmillió köbméter vizet emelnek át a Kis Balatonba. Ez azonban végül a Balaton vízszintjét emeli tovább. új szivattyút telepítenek a Kis Balatonnál, pedig itt a fenyődi telepen már eddig is négy működött éjjel-nappal. Ez azonban csak arra volt elég, hogy ne emelkedjen tovább a belvíz. Az elmúlt héten leesett hó olvadása és az eső soha nem látott vízszintet hozott, mutatja az üzemmérnökség vezetője. Nyáron volt, amikor itt az úton nem tudott bejönni helyen is átfolyt, de akkor csak a környéken volt itt az egész, de az, hogy az egész részt így elárassza, hát ilyen még nem volt előtte. Vasárnap óta a terület nagy részén harmadfokú belvízvédelmi készültség van. Négy szivattyútelep is teljes kapacitással működik, mégsem csökken a vízszint. Már a vasúti töltés mellett is egy, másfél méteres víz van. Ezért döntöttek úgy, hogy új szivattyúkat állítanak be. Maga a szivattyúpark, az a szinten tartást bírja, de sajnos ez nem elég, mert a vasút miatt is szükséges, hogy minél kevesebb legyen, vagy alacsony legyen a vízszint, így ezért most új szivattyúkat telepítünk olyan helyekre, ahol szükséges és úgy látjuk, hogy sajnos a meglévő szivattyú kapacitást nem bírja. A Vízügy Kis Balatoni üzemmérnökségénél négy, úgynevezett belvízi öblözet van. Ezeken a mélyen fekvő területeken folyhat össze a víz. Ezt emelik csatornákon keresztül bele a Kis Balatonba. Jól látható, hogy egészen a vasúti töltésig ér a víz. Itt a Kis Balatonnál ez a Nagykanizsa-Budapest vasútvonal mintegy kilenc kilométeres szakaszát érinti, pedig a vízügyi szakemberek szinte folyamatosan dolgoznak. Naponta 400 ezer köbméter vizet emelnek át csak ezen a kilenc kilométeres szakaszon. Azt mondják, hogy ebben az évben eddig összesen 25 millió köbméter vizet kellett átemelniük. Ez nagyjából a Velencei tó vízmennyiségét jelenti. Ez a víz pedig a Zala folyón keresztül végül a Balatonba folyik. Mivel a Sió zsilipen sem tudnak többet leengedni, kritikus a tó vízszintje is. A déli part több településén utcákat öntött el a víz és csatornakiöntésekkel is küzdenek. Balatonmária fürdőtérségében a Vízmű a hibaelhárítási munkákhoz a készenléti egységek mellett a körzethez tartozó teljes állományát bevetette. Szennyvíz még nem került a tóba. A szakemberek szerint a helyzet akár jövő tavaszig is kritikus maradhat.

Sikeres szívátültetést hajtottak végre éjszaka egy hat éves kisfiún az Országos Kardiológiai Intézetben. A gyereket kétszázhatvannégy napja műszívvel tartották életben. A kórház közleménye szerint a gyerek állapota stabil. Legutóbb augusztusban egy öt éves kisfiún hajtottak végre szívátültetést az intézetben, ahol még egy ilyen gyerek vár beavatkozásra.

Sosem volt még ilyen drága az üzemanyag. A benzinért nyolc, a gázolajért pedig hat forinttal kell többet fizetni, mint tegnap. Az áremelkedéssel a benzin országos átlagára 353 forint, a gázolajé pedig 341 forint lett. A különféle benzinkutak árai között akár 30 forintos különbségek is lehetnek. A legdrágább helyeken akár 370 forintot is elkérhetnek egy liter benzinért.

Januártól kocsmaadót kell fizetniük Hódmezővásárhelyen az este nyolc óra után is nyitva tartó vendéglátóhelyeknek. A rendelet azokra a helyekre vonatkozik, ahol nincs meleg ételt előállító konyha. Részletek Szegedről. Négyzetméterenként 1580 forintot kell majd fizetniük az érintett tulajdonosoknak, évente átlagosan százötven-kétszáz ezer forint plusz kiadást jelent majd az adó bevezetése. Többen azt fontolgatják, hogy emiatt ezen túl hamarabb bezárnak. A jövőre kivetett adó Vásárhelyen kétszáz létesítményt érint, 162 ebből kocsma. A közgyűlés a helyi adórendelet módosításával érte el, hogy éves szinten ezen túl négyzetméterenként 1580 forintot kelljen fizetni az érintett tulajdonosoknak. Hódmezővásárhelyen sajnos nagyon sok olyan italkimérés működik, amely a lakókörnyezetbe beékelődve van és igen sok panaszt kapunk azokból a lakókörnyezetekből, ahol működnek. Nem is elsősorban az italmérések működése, hanem a záróra körüli hangoskodás és problémás zárás miatt. Ez a belvárosi borozó megmenekül, mivel már este nyolc órakor bezár. A szomszédos kávézó tulajdonosát azonban érinti a változás. Bevételeink fő, döntő többségét azt a péntek, szombat esték teszik ki, úgyhogy nem örülünk, de tudomásul kell, hogy vegyük. Ugyanakkor értem a városvezetés szándékát, tiszteletben tartjuk. Kénytelenek vagyunk bevezetni ezt a kocsmaadót. Azt, hogy az árainkba ezt majd bele fogjuk-e építeni, vagy a szolgáltatásainkba, ezt még nem tudom megmondani. A döntéshozók a kocsmaadót elmondásuk szerint nem büntetésnek szánták, ami a bártulajdonosoknak évente százötven-kétszáz ezer forint plusz kiadást jelent január 1-jétől.

Bár még több mint két hét van Karácsonyig, a fenyőárusok már megjelentek az utcákon. Sokan ilyenkor még csak nézelődnek, az igazi vásárlói roham az ünnep előtti utolsó öt napban várható. A fenyők ára egyébként tavalyhoz képest átlagosan tíz %-kal emelkedett. Nézzünk akkor egy kisebbet? Igen, igen! Ennél a debreceni fenyőárusnál még csak elvétve akad vásárló. Ilyen korán kevesen veszik meg a karácsonyfának valót. Mert kicsi fát szeretnék és félek, hogy nem lesz a későbbiekben, ezért. Méretileg ezt keresik a legjobban azért, mert bérházban esetleg kisebb a hely, tehát alacsonyabb a lakás. Nem alacsonyabb, nincsen hova tenni. A legtöbben az ilyen, azaz a körülbelül másfél méteres Lucfenyőt keresik. Ezt már akár 3000 forintért is meg lehet vásárolni. A luc métere egyébként itt 1800 forint, az Ezüst fenyőé 4000, míg a Normané pedig 6000. Az árus azt mondja: tavalyhoz képest körülbelül tíz %-kal emelték az áraikat. Most ez a beszerzési ár is befolyásolta, a szállítási költség, meg minden mire idejött a Dunántúlról, az egy kicsivel többe kerül az energia ár meg minden és ezért kénytelenek voltunk mink is. Ennél a másik fenyőárusnál is a legtöbben még csak érdeklődnek. Az igazi nagy rohamot a Karácsony előtti utolsó öt napban várják. Ennek ellenére a kereskedők azt mondják: érdemes már hetekkel az ünnepek előtt kinyitni. Egyrészt el kell adni azt a mennyiségű fát, másrészt meg van, aki már korábban megveszi, nem hagyják az utoljára, mert szeret válogatni. Kiválasztja magának a minőséget. Az árusok szerint egyébként nem érdemes a fenyővásárlást az utolsó pillanatra halasztani, mert a fákat akkor sem adják majd olcsóbban.

Több százan tüntettek az ír fővárosban, miután az ország pénzügyminisztere az ország történetének eddigi legnagyobb költségvetési kiadáscsökkentését és adóemelését jelentette be a parlamentben. A dublini kabinetjövőre hat milliárd eurót szeretne megtakarítani, részben a jóléti kiadások csökkentésével, részben pedig az adórendszer átalakításával. A csikorgó hideg ellenére több százan tüntettek Dublinban a parlament előtt. Azért tiltakoztak, mert az ír kormány az ország történetének eddigi legszigorúbb költségvetését nyújtotta be a parlamentnek. Emiatt mind a négy és fél millió ír állampolgárra kemény időszak vár. A dublini kabinet hat milliárd eurót szeretne megtakarítani 2011-ben, írország az idén ugyanis rekordnagyságú államháztartási hiányt halmozott fel. A pénzügyminiszter a parlamentben azt mondta: nincs más megoldás, csak a példátlan megszorító csomag elfogadásával képes az ország elkerülni a csődöt. Emiatt emelni kell a személyi jövedelemadót, csökkenteni kell a minimálbért és a szociális juttatások összegét is. Az ellenzék elkeserítőnek tartja a kormány terveit. Ez a költségvetés egy bábkormány költségvetése. A kormány azt csinálja, amit az áMF, az Unió és az Európai Központi Bank diktál neki, mondta az ellenzék szóvivője. Az ír válság enyhítésére 85 milliárd eurós pénzügyi segélycsomagot ajánlott fel az Európai Unió és a nemzetközi valutaalap. A segélyt az Uniós tagállamok pénzügyminiszterei tegnap Brüsszelben hivatalosan is megszavazták.

A WikiLeaks védelmet érdemelne a támadások és a fenyegetések helyett. Ezt Julian Assange, a portál alapítója írta egy Ausztráliában ma megjelent cikkében. Szerinte a demokrácia szempontjából fontos a titkos amerikai titkok leleplezése. Közben az ausztrál kormány az Egyesült államokat teszi felelőssé azért, hogy a WikiLeaks titkos amerikai diplomáciai dokumentumokat tud nyilvánosságra hozni. A portál alapítóját tegnap tartóztatták le Londonban. Szexuális zaklatással és nemi erőszakkal vádolják.

Most időjárás jelentés, aztán sporthírek és jön a Kárpát-expressz. Híradó legközelebb fél ötkor lesz. én köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid