Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.12.29.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Csömör Károly jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Híradó délben, jó napot kívánok! Már 700 lakóházat veszélyeztet a belvíz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ott 49 településen van belvízvédelmi készültség. A térségben 27, országszerte pedig több mint 100 embert kellett kiköltöztetni a megrongálódott házakból. őket az önkormányzatok helyezték el, illetve rokonok, ismerősök fogadták be. A Felső és a Közép-Tisza Vidékén már a legtöbb településen harmadfokú belvízvédelmi készültség van. Két nap alatt 150 négyzetkilométerrel nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága az országban. Már több mint 3500 négyzetkilométert borít víz, illetve jég, de a talaj a többi helyen is olyan telített, hogy több vizet már nem tud befogadni.

észak-Magyarországon másodfokú a belvízvédelmi készültség, 18 ezer hektárterületet borít víz. A napokban összesen három millió köbméternyi vizet emeltek át a Tiszába, a Bodrogba és a Taktába. A részletek Miskolcról. Huszonkét szivattyútelep működik folyamatosan. A csatornák előkészítésével készülnek fel egy esetleges nagyobb csapadékmennyiség befogadására. A folyóknál sem jobb a helyzet, a Tiszán már készenlétben állnak a jégtörő hajók is, mert a zajló jég a szűk kanyarulatokban a hidaknál feltorlódhat és elzárhatja a víz útját, növelve ezzel a jeges árvizek kialakulásának lehetőségét.

Készenlétbe helyezték a jégtörő hajókat a Bodrogon és a Tiszán. A hideg időjárás miatt a következő napokban ugyanis jégtorlaszok alakulhatnak ki a folyókon, amelyek súlyos károkat okozhatnak. A belvízzel borított területek nagysága nem változott észak-Magyarországon az elmúlt napokban. Nyolc szivattyútelep napi három millió köbméter vizet emel át a szántóföldekről az elvezető csatornákba. A szakemberek arra számítanak, hogy a következő napokban tovább csökken a folyók vízszintje és a belvízzel borított területek nagysága is Borsodban. Már lehet látni, hogy jegesedik be teljesen. Ez azt jelenti, hogy egy-két napon belül ez teljesen be fog állni és utána pedig az élővíz is. Hét hajó áll készenlétben, hogy megakadályozza a jeges ár kialakulását a Tiszán és a Bodrogon. Az összetorlódott jégtáblák mögött felgyülemlő víz ugyanis hatalmas károkat okozhat. Mint a zsilett penge, úgy vág el mindent az utána érkező jég. Tehát megbonthatja a gátakat, fákat, mindent letarol. A hidegnek köszönhetően levonulóban van az árhullám az észak-magyarországi folyókon. Jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültséget tartunk fönnt a Tiszán Tiszacsermejtől egészen a Tisza-tóig, a Bodrog folyó teljes hosszában, a Takta mentén és ma reggel a másodfokú árvízvédelmi készültséget mérsékeltük elsőfokúra a Sajó mentén. Több út azonban még mindig járhatatlan. A Sajó áradása miatt Kesznyéten és Sajóörös között, Muhi, Köröm között, valamint a szokásos, a 26-os és Sajókaza közötti rész van lezárva. A szakemberek szerint a következő napokban tovább csökken a folyók vízszintje és a belvízzel borított területek nagysága is Borsodban. Jelenleg 18 ezer hektárnyi szántóföld van víz alatt, lakott területeket azonban nem fenyeget.

Folyamatos a gázszolgáltatás azon a nyolc Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen, ahol tegnap vágtak át egy gázvezetéket. Az Országos Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az érintett települések mintegy 3500 háztartásában csökkent nyomással, de tudják biztosítani a gázszolgáltatást. A Katasztrófavédelem szerint a hiba elhárítása alatt is folyamatosan lesz gáz. Tegnap egy munkagép átvágott egy gázvezetéket Császló és Csegöld között. A javítási munkákat nehezíti, hogy a sérült szakasz egy patakmederben található és a víz miatt csak lassabban tudják kijavítani a hibát. A szivárgás lakott területen kívül volt, ezért senkit sem kellett kiköltöztetni az otthonából.

Ma bruttó öt forinttal emelte a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol, a gázolaj árát bruttó hat forinttal. Ezzel újabb történelmi csúcsra emelkedett az üzemanyagok ára. A mostani emeléssel a benzin átlagára 360-361 forintra emelkedett, a gázolajé 351 forint lett. Az autósok ezúttal is 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Nem épül meg a 4-es metró második szakasza a következő hét évben, tudta meg a Népszava. A lap információi szerint leáll a Baross tér és a Bosnyák tér közötti szakasz építése. A Népszava úgy tudja, hogy jövőre válságköltségvetés készül a fővárosban az akár 100 milliárd forintot is elérő hiány miatt. A fővárosi önkormányzat szerint csak azért nem került be a metró folytatása a jövő évi költségvetésbe, mert előbb az első szakaszt akarják befejezni.

Fél éven belül nyilvánosságra kerülhet az új Nemzeti Alap Tanterv. Az egyeztetések már megkezdődtek, mondta Hoffman Rózsa államtitkár a Magyar Hírlapnak. A lap mai számában az államtitkár elmondta: a Tantervnek meg kell határoznia azokat a műveltségtartalmakat, amelyeket követelőzően átadandónak tekintenek. Jelenleg még a kerettantervek sem kötelezőek, csak a helyi tantervek, amelyeket viszont minden iskola szabadon állíthat össze. Az államtitkár ugyanakkor fontosnak tartja, hogy megmaradjon az intézmények önállósága is.

Nincs kész a vízelvezető rendszer az épülő M43-as autópályán. Emiatt a Vízügy nem járul hozzá az átadáshoz. Van olyan áteresz és zsilip, amely elkészült, de nem vezeti el a vizet. Bővíteni kell a szivattyútelepeket is, de ezeket a munkákat fagyban nem lehet elvégezni és meg kell várni a tiszai árhullám levonulását is. Az ár és belvíz miatt ugyanis a szivattyúkat nem lehet leállítani. áprilisban adták volna át a sztrádát nyolc hónappal később az eredetileg tervezettnél, a vízelvezető rendszer kiépítése miatt viszont újabb három hónapot csúszhat a forgalomba helyezés.

Egy ember súlyosan, kilencen könnyebben megsérültek, amikor betonkorlátnak ütközött egy busz az M0-s autóúton az M5-ös felhajtó közelében. A szerb busz eddig ismeretlen okból ütközött a két pályatestet elválasztó korlátnak. A Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a tíz sérültet két fővárosi kórházba szállították, a buszon turisták utaztak. Szakértők bevonásával vizsgálják, hogy mi okozhatta a balesetet.

Csak a sürgősségi műtétekre van pénz a győri Petz Aladár kórházban. A decemberre bejegyzett betegeket hazaküldik, vagy már be sem hívják. Az operációkat a jövő évre kell áttenni, a teljesítmény volumenkorlát által megszabott keret ugyanis mostanra több osztályon elfogyott. Részletek Pécsről. Az intézmény 30 napon túli kintlévősége eléri az 500 millió forintot és a teljes tartozása összesen három milliárd forint. A fenntartó megyei önkormányzat elnöke nagyobb állami szerepvállalást szeretne. Csak a sürgős műtéteket végzik el a győri kórházban. A főigazgató azt mondja: a helyzetet nehezíti, hogy sok a körzeten kívül, például a Mosonmagyaróvárról érkező beteg, az ő ellátásukért viszont nem jár pluszfinanszírozás. Az intézmény teljes tartozása három milliárd forint. Számításaink szerint minden negyedik beteget a járó beteg ellátásban finanszírozás nélkül látunk el. Egyszer csak tovább kell szűkíteni az ellátást, ami persze őrületes várólistákat hozhat, de nekünk nem lesz más lehetőségünk. A fenntartó megyei önkormányzat elnöke nagyobb állami szerepvállalást szeretne. Az üzemeltetést az államnak átadja a megyei önkormányzat. Tehát az épületek, a műszerek, azok továbbra is a megyei önkormányzat tulajdonában vannak és a napi működtetést az állam vállalja. Lehet arról is tárgyalni, hogy az állam valamilyen tulajdoni részt, részarányt, vagy tulajdont szerezzen a kórházban, ez sem kizárt. A mosonmagyaróvári kórháznak egyhavi működési költség, közel 100 millió forint hiányzik a 2011-es költségvetéséből. Remélem, hogy nincs lefutva még ez a dolog. Ahogy a kórházmenedzsment számol, novemberig tart, 2011. novemberig tűnik biztosítottnak a fedezet s ilyenkor szokott mindig valamilyen extra pénz még a minisztériumtól beesne, amikor látják azt, hogy a működéshez plusz feltételeket kell biztosítani. A mosonmagyaróvári önkormányzat abban bízik, hogy az intézményben nem kell a beavatkozások lecsökkentését elrendelni.

1,4 milliárd forint bírságot szabott ki a hatóság a Kiskunvin Kft akasztói borászati üzemére, miután az ellenőrök 5000 hektóliter vizezett bort találtak ott. Az üzemet 30 napra bezárták, öt borfajtában találtak hozzáadott vizet, három fajtánál pedig hozzáadott színezéket mutattak ki, egy tételt engedély nélkül forgalmaztak. Ebben az akasztói borászatban találták az ellenőrök a 400 ezer liter vizezett bort. Erjedő borban, fehérborban, vörösborban és vermut alapanyagban is kimutatták a vizet, amely biztosan nem a szőlőből származott. Több bortétel esetében nem egészen megbízható módon igazolható a származás. A borba idegen vízeredetet tudtunk kimutatni és a borok színanyagai nem feleltek meg az előírásoknak. A borászatot 30 napra bezáratták és zárolták a borokat is. Kiskőrös, Kecel és Soltvadkert környékén az Aranyháromszögnek nevezett területen a 90-es évek második felétől virágzott a borhamisítás. Ennek szinte kivétel nélkül az összes alföldi termelő kárát látta. Az akasztóihoz hasonló botrányok itthon általában csak az érintett borvidék imázsát rombolják, de ha külföldre is eljut a hír, az ilyen esetek az egész magyar borágazatra negatívan hatnak. Kerestük az akasztói borászat tulajdonosát, de ő nem kívánt nyilatkozni. Telefonon annyit mondott: nem ért egyet a vizsgálat eredményével, egy másik laboratóriumban is szeretné ellenőriztetni a borait. A Híradót Majer Lilla tudósította.

Nem írta alá a nyelvtörvényt Ivan Gasparovics szlovák államfő. Azt kifogásolta, hogy a kulturális minisztérium dönthetne arról, hogy megbüntessék-e a jogszabályt megsértő intézményt, vagy sem. Az államfő szerint a büntetésnek kötelezőnek kell lennie. Az új törvény szerint megszűnnének a kötelező büntetések. A törvény szerint magánszemélyeket egyáltalán nem lehetne megbüntetni.

Az ENSZ után az afrikai államok gazdasági közössége is hatalomátadásra szólította fel a hivatalban lévő elefántcsontparti elnököt. úgy tudni, a tárgyalások egyelőre nem vezettek eredményre. Az országban már egy hónapja polgárháború fenyeget, legutóbb feldühödött helyiek támadtak az ENSZ békefenntartók egy konvojára és egy ENSZ katonát meg is sebesítettek. Feldühödött helyiek, Gbagbo hívei vették körbe az ENSZ három járművét a fővárosban. A békefenntartókat végül az elefántcsontparti katonaságnak kellett megvédeni. A Biztonsági Tanács fél évvel hosszabbította meg a békefenntartók mandátumát annak ellenére, hogy a választásokon vesztes elnök a távozásukat követeli, mivel szerinte beavatkoznak az ország belügyeibe. A Nyugat-afrikai államok gazdasági közösségének küldöttsége először a külföld által elismert elnökkel Alessane Uattarával, majd a távozni nem hajlandó hivatalban lévő államfővel Loran Gbagboval is egyeztetett. A háromtagú delegáció felszólította Gbagbót, adja át a hatalmat Uattarának. A küldöttség egyik tagja sem nyilatkozott, csak annyi szivárgott ki, hogy tovább egyeztetnek, vagyis nem sikerült távozásra bírniuk Gbagbót. A régi elnök már azt is kilátásba helyezte, hogy megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat azokkal az országokkal, amelyek nem ismerik el az ő győzelmét. A figyelmeztetés elsősorban a párizsi vezetésnek szól, amely ugyancsak Uattarát tartja hivatalos államfőnek.

Több órára egy síliften rekedtek a sielők az Egyesült államokbeli Mainse paradicsomában. A régi szerkezet ugyanis elromlott, az ülések pedig egyszerűen lefutottak a sínről. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a 35 éves szerkezet meghibásodását. Többtucatnyian ragadtak a felvonókon és csak órákkal később tudták kiszabadítani őket a tűzoltók. Mivel nem voltak nagyon magasan, volt olyan sielő, aki egyszerűen kiugrott az ülésből, néhányukat kisebb zúzódásokkal vitték kórházba.

Megnyílt a reuverschageni jégszobor fesztivál észak-Németországban. A művészek 160 tonnányi jeget használtak fel a szobrok elkészítéséhez. Az idei a kilencedik kiállítás, az alkotásokat február végéig lehet megnézni. Mesebeli táj színtiszta jégből. A reuverschageni jégszobor fesztiválon rénszarvastól a galambokig, a medvéktől a mókusig szinte mindent meg lehet találni. A jégből faragott szobrokat színes fénnyel világítják meg az észak-németországi városban, ahol kilencedik éve rendezték meg Karácsonykor a kiállítást. A jég nagyon törékeny anyag, ennek ellenére erős eszközzel munkálható meg, mondjuk láncfűrésszel. A legnagyobb kihívás mégis a hideg, amelyben dolgoznunk kell, magyarázza a művészeti vezető. A nézelődőknek is jól fel kell öltözniük, a kiállítás helyszínén állandóan -8 fok van. Téli vakációnkat töltjük, véletlenül keveredtünk ide. Korábban már láttunk jégszobor kiállítást, de eddig ez tetszik a legjobban, mondja egy drezdai turista. A monumentális jégszobrokat összesen 160 tonnányi jégből faragta tizenkét művész mindössze két hét alatt. A lengyel, ukrán, bolgár és német művészek alkotásait február végéig lehet megnézni.

Ismét aranyéremmel tért haza az olimpiai bajnok mestercukrász Erdős Hanna. Ezúttal a luxemburgi világbajnokságot nyerte meg, egyéniben ötdarabos magyar történelmi kollekciójával. Részletek Szegedről. A sorozatban szent István és Gizella kakaófestménye mellett az eskükereszt hiteles másolata is látható. A Tiszaföldvári cukrász népművészeti kollekciója pedig bronzérmet hozott a konyhára. Látható egy templomi ólomüveg utánzat szent Istvánnal, két kakaófestmény szent Istvánnal és Gizellával, egy kódexmásolat, ahol a lapok közé be lehet látni s a koronázási eskükereszt egy-egy arányú másolata, aminek az eredetiét Esztergomban őrzik és tőlük kaptam hozzá segítséget. Ez az összeállítás nyerte el leginkább a nemzetközi zsűri tetszését Luxemburgban, aranyéremmel jutalmazták. Kalocsai csipkehímzéssel, következő halasi csipkét mutat és még egy Matyó mezőkövesdi hímzés. Ezért pedig bronzérmet kapott Erdős Hanna. A két kollekcióhoz összesen 25 kiló porcukrot, fél kilogramm zselatint és egy liter olajat használt fel. Munkahely mellett és egyéb női családi teendők mellett ez három hónapot vett igénybe. Mi mindent itthon készre készítünk és készen szállítjuk a verseny helyszínére. Ott három óra hosszánk van, hogy a versenymunkát az asztalra teljes díszletével együtt kihelyezzük. Nekem is ismerősek ezek a darabok. Igen, mert engem meg különösen érint ez a Richelieu-s, mert én magam is csinálom. Csak ugye itt a cérna cukorból van, én nekem meg igazi cérnából. A Tiszaföldvári asszonyok biztos nézegetik Hanna munkáit. Büszkék a két éve olimpiát nyert mestercukrászra. Nagyon szépek és, hogy nem véletlenül kapta meg erre az érmet, mert hát nem tudom, hogy van-e valaki még, aki így meg tudja csinálni. A luxemburgi szakács és cukrász világbajnokságon egyébként hazánk összesen 16 aranyérmet szerzett, ebből Hannáé az egyetlen cukrászaranyérem.

Most időjárás jelentés következik, aztán sporthírek és Kárpát-expressz. Híradó legközelebb fél ötkor lesz. Köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid