Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2011.01.05.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Mikó Henrietta jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok! 350 ezer fogyasztónak drágulhat a gáz a következő hónapokban. A Magyar Nemzet értesülése szerint ugyanis a Magyar Energia Hivatal átmenetileg felfüggeszti az egyik gázszolgáltató, az Emfesz Kft engedélyét. Az első Magyar Földgáz és Energia kereskedelmi szolgáltató január 12-től 90 napon keresztül nem szolgáltathat. A fogyasztók nem maradnak gáz nélkül, az Energia Hivatalnak ugyanis ki kell jelölnie egy, vagy több szolgáltatót a szünet nélküli ellátásra. A gáz ára azért drágulhat, mert az Emfesz az egyetemes ellátási árnál nyolc%-kal olcsóbban adta a gázt, az átmeneti szolgáltatók viszont erre nem kötelezhetők. A társaság közleménye szerint még nem érkezett értesítés a felfüggesztésről. Az Energia Hivatal egyelőre csak annyit közölt, hogy vizsgálat folyik a szolgáltatónál.

Visszavonta az engedélyét a Jó gazda Szövetkezeti Takarékpénztárnak a pénzügyi szervezetek állami felügyelete. A felügyelet szerint ugyanis nem biztonságos a takarékpénztár működése, ezért kezdeményezték az intézet felszámolását is. A takarék 6500 ügyfelének csaknem 10 milliárd forintos betéte volt. A jogszabályok szerint a kártalanításnak 20 munkanapon belül meg kell kezdődnie. Az ügyfeleket az Országos Betétbiztosítási Alap közreműködésével kártalanítják, betétesenként 100 ezer euróig, vagyis körülbelül 28 millió forintig.

Megölte betegtársát egy drogfüggő fiatal férfi a budapesti Nyírő Gyula kórház pszichiátriáján. A Híradó úgy tudja, hogy a fiatal beteg egy testileg és szellemileg is súlyosan leépült 68 éves férfit folytott meg. A gyilkosság a zárt részleg egyik kórtermében történt. A kórház közleménye szerint a gyanúsított a megfelelő kezelés és óvintézkedések ellenére támadta meg áldozatát. A főigazgató belső vizsgálatot és hírzárlatot rendelt el.

2012-re az ország egyik legkorszerűbb egészségügyi intézménye lehet a Kkaposi Mór oktató kórház, amit 12,4 milliárd forintból szinte teljesen átépítenek. A részletek Pécsről. Az intézmény 11 milliárd 130 millió forintot Uniós pályázaton nyert el. Ehhez az egy milliárd kétszázharminchét millió forintnyi önrészt pedig a tulajdonos Somogy megyei önkormányzat teremtette elő. A beruházásnak köszönhetően egységesítik a járó és fekvőbeteg ellátást. A fejlesztések nyomán a kórház páciensei 2012 augusztusától immár egy épületben látogathatják a szakrendeléseket. Ezzel a térség 400 ezer lakosának javulhat az egészségügyi ellátása. Ezen az oldalon van három ágy. Az építkezés miatt kiürített kórtermet mutatja a rehabilitációs osztály vezetője. Itt kezelték a Stroke-osokat és az ortopédműtét után lábadozó betegeket is. Az egyik hátránya az volt, hogy a kétszintes épületben nem volt lift. Az, hogy a többi osztálytól távol vagyunk, ez egy mozgássérült betegnél nagyon komoly hátrányt jelent, hiszen ha bármi akut történet van, nem tudtuk gyorsan szállítani. ám ez csak egy példa, hogy miért indokolt a kórház átépítése. A beruházás miatt több osztály is költözik a Kaposi Mór kórházban. A következő hónapokban épületeket bontanak le és újakat húznak fel. Ezeket egybeépítik a már felújított részlegekkel, így egységessé válik a járó és fekvőbeteg ellátás és a diagnosztika is. Egységes betegirányítással a meglévő központi betegfelvétel áthelyezésével egy épületen belül tudjuk mozgatni a betegeket, a hozzátartozókat nem kell kimenni. Az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet vezetője elmondta: az országban több hasonló jellegű egészségügyi beruházásra is jut forrás. Alapvetően a struktúrára 50-60 milliárd forint körül fog még jutni azoknak a kórházaknak, vagy azoknak az intézményeknek, akik eddig még nem fejlesztettek. Megfelelően felmérve az igényeiket és azok mentén kiírva a pályázatokat. A Kaposi Mór kórház felújítása tizenkét milliárd forintba kerül. A beruházást Uniós forrásból finanszírozzák, az önrészt pedig a megyei önkormányzat biztosította. A tervek szerint a munkákkal 2012-re végez a kivitelező.

Raklapokból és Nejlon-fóliából készült tetőt építettek a szeptemberben átadott tudás központ bejáratához Pécsett. Az elmúlt hónapban az épületet borító három négyzetméteres üvegtáblák közül kettő is szétrobbant. A kivitelező szerint a védőtetőre nincs szükség, mivel az üvegdarabok nem okozhatnak sérülést. Raklapokból ácsolt védőfal fogadja az érkezőket a tudás központ hátsó bejáratánál. Az üzemeltető így szeretné elkerülni, hogy egy látogató se kapjon üvegszilánkokat a nyakába, ha újabb üvegtáblák robbannának szét az épület homlokzatán. A kivitelező szerint erre nincs szükség, mivel ezek az üvegtáblák még a levegőben apró darabokra esnek szét. Miniszterelnök úrnak is, meg az Elnök úrnak is írt levelemben, hogy megítélésem szerint, de nemcsak az én megítélésem, hanem az alvállalkozónknak a szerelői, illetve a gyár szóvivői vállalkozónk is azt nyilatkozta, én is ezt gondolom, meg a szakértő is, hogy erre ilyen formában nincs rá szükség. Az öt és fél milliárd forintból épült tudás központ oldalán két darab három négyzetméteres üvegtábla robbant szét még tavaly decemberben. úgynevezett Dorma rendszerrel, Dorma szisztémával pontrögzítéses rendszerrel erősítették fel. Akkor a szakértő azt nyilatkozta, hogy az edzett üveg a felerősítésnél gyengülhetett meg. Ezeknél a lapoknál ugyanis egy-két milliméter is sokat számít. A központot egyébként 3300 négyzetméternyi edzett üveggel burkolták. Ekkora üvegfelületnél nem zárható ki ilyen hiba. Tehát ilyen óriási felületnél, amire az országban nincs tapasztalat, ez ezrelékes hibának számít. Az üvegtáblák szétrobbanását külső szakértők bevonásával a Budapesti Műszaki Egyetem is vizsgálja. A kivitelező szerint az sem kizárható, hogy követ dobtak az üvegtáblákra, ezért még a kamerás felvételeket is újra nézik. Az intézmény üzemeltetése nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Annyit azonban elmondtak, hogy ez a védett bejárat addig marad, még ki nem derült, miért robbantak szét az üvegtáblák. A Híradót Pécsről Német Krisztina tudósította.

Ma tartja alakuló ülését az Egyesült államok 112. kongresszusa. A novemberi választások eredményeként felálló törvényhozás alsó házában a republikánus párt veszi át az irányítást. A felső házban a szenátusban a demokraták veszítettek ugyan mandátumokat, de a két független szenátor támogatására támaszkodva sikerült megőrizniük többségüket. A kongresszus mindkét házába bekerültek ultrakonzervatív képviselők is, akik várhatóan a demokratákkal szembeni kemény fellépés mellett belharcokat robbanthatnak ki a republikánus párt soraiban is. Ez megnehezítheti a kongresszusban a törvények elfogadásához szükséges kétpárti együttműködést.

Harmadik napja tüntetnek Kairóban a hétvégi merénylet miatt. új évkor 21 hívő vesztette életét, amikor bomba robbant egy alexandriai kopt kereszténytemplomnál. Egyelőre senki sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, de a hatóságok azt gyanítják, hogy az Alkaida terrorszervezet áll a háttérben. A csaknem 80 milliós Egyiptom lakosságának tíz%-a koptkeresztény.

Két nap alatt majdnem a duplájára nőtt az árvíz által körülzárt városok száma Ausztráliában. Az ország északkeleti részén Kvinslend szövetségi államban az emberek arra készülnek, hogy a várható újabb heves esőzések miatt tovább fog emelkedni a folyók vízszintje. Gumicsónakokkal járják az utcákat a rendőrök Rockhemton városában Ausztrália északkeleti részén. Az emberek mentésében segítenek és megpróbálják távoltartani a fosztogatókat a kitelepítettek házaitól. A Fitsroy folyó torkolatánál fekvő 75 ezer lakosú Rockhemtonban a bibliai özönvízhez hasonlítják a helyzetet. A folyó vízszintje nem emelkedett mára virradóra, kilenc méter 20 centin áll. Várhatóan ma fog tetőzni, ennél 20 centivel magasabb vízszinttel, magyarázta a város polgármestere. Rockhemtonban több mint 500 embert kellett kitelepíteni, közben a szakemberek kígyó és krokodiltámadás veszélyére figyelmeztették az embereket, mert a víz besodorja az állatokat a településekre. Egy nemzeti parkban négy német turista a kocsija tetejére mászva várta meg, hogy kimentsék őket. Szinte mindent víz borít Kvinslend államban, az árvizek már több mint kétszáz ezer embert súlytanak. A Karácsony előtt kiújult esőzések miatt akkora terület került víz alá, mint amekkora Franciaország és Németország területe együttvéve. Nem várjuk meg, amíg teljesen levonul az ár, már most megkezdjük az újjáépítést. A munkákat külön bizottság felügyeli majd, a lehető leghamarabb talpra kell állítanunk Kvinslendet, mondta az állam kormányfője. Az árvíz súlytotta városok száma 40-re emelkedett, hétfőn még csak huszonkét várost öntött el a víz. A helyzetet tovább ronthatja, hogy mára viharokat ígérnek és ez hirtelen megemelheti a folyók vízszintjét. Az áradás már a szomszédos újdélwels szövetségi állam városait is veszélyezteti.

30 évet ült ártatlanul börtönben egy férfi az Egyesült államokban. Egy Texas-i bíróság most helyezte szabadlábra. Cornelius Düprét 75 év börtönre ítélték 1979-ben rablás és nemi erőszak miatt. A rablást elismerte, az erőszakot azonban tagadta. Tavaly feltételesen szabadlábra helyezték, majd DNS vizsgálat bebizonyította az ártatlanságát. A dallasi bíróság most hivatalosan is felülbírálta a korábbi ítéletet.

54 település 158 ezer lakosát érinti az a hulladék rekultivációs program, amelyet a Sajó Bódva völgyében indítanak. A beruházás három millió köbméter szemét biztonságos elhelyezését oldja meg. A részletek Miskolcról. A 6,4 milliárd forintos fejlesztés révén EU-konform térségi hulladékgazdálkodási rendszert alakítanak ki, amely magában foglalja a szemét begyűjtését, a válogatást, az újrahasznosítást és a maradványok biztonságos elhelyezését. A Sajó Bódva völgyi kistérségben egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a szelektív hulladékgyűjtésre is. Már az iskolásokkal is megismertetik a szelektív hulladékgyűjtést a Sajó Bódva völgyi térségben. Nekünk volt rendkívüli osztályfőnöki óra, ahol látogatást tettünk a sajókazai hulladékgyűjtő szigeten és nagyon érdekes előadást tartottak ott is és megnézhettük, hogy hogy válogatják szét a hulladékot, hogyan komposztálnak. Kazincbarcikán mivel a város a térség legnagyobb hulladék kibocsátója, fontosnak tartják a környezetbarát megoldásokat. Itt Kazincbarcikán is már több olyan telep van, illetőleg olyan állomás van, ahol szelektíven tudják gyűjteni a lakók magukat a szemeteket. A sajókazai hulladéklerakó már megfelel az összes európai szabványnak. A jövőben a zöld energia előállítását is tervezik. Hasonló rendszereket lehet látni Ausztriában, Németországban, Svájcban. A továbblépés természetesen tudjuk, hogy azért van fejlődési irány tovább is. Az energetikai felhasználás lesz. Egy Uniós programnak köszönhetően a következő években eltűnhetnek a hagyományos szeméttelepek. összességébe 54 település 78 darab lerakóját érinti és a 6,4 milliárdos pályázati forrásból 6,1 milliárd lesz várhatóan az, amit a tényleges rekultivációra fogunk fordítani. A munkálatok várhatóan tavasszal kezdődnek. A régi lerakók felszámolása pedig 2014-re fejeződhet be.

Rendben kell tartani a lakókörnyezetét annak, aki munkanélküliként segélyt szeretne kapni. Ettől az évtől akár a bérpótló támogatást is megvonhatják attól, aki ennek nem tesz eleget. Azt, hogy melyik kert rendezett és melyik nem, az önkormányzatok döntik majd el. A szempontokat a szociális rendeletben határozzák meg. Amíg az el nem készül, nincs büntetés. Nem kap állami támogatást az a munkanélküli, akinek rendetlen a kertje. így szól a közfoglalkoztatás új rendszerének egyik passzusa. Szerintem ez nagyon jó. Nagyon jó, mert némelyiknél be se lehet menni, mer én nem, én is ugyanolyan cigány vagyok mint a többi, de meg kell csinálni. Akármilyen szegény legyen az ember, de megcsinálja, hogy tisztaságba éljen, meg tisztaságba legyen, mert nem az őskorban éljünk. Erős paprikának, zöldségnek, karalábé. Ilyesmiket szoktam. Ennek a portának a tulajdonosa is munkanélküli. Neki nem kell félnie, hogy elesik a 28 ezer forintos bérpótló juttatástól. Nekem az a csepp kertem van, de mégis ültetek bele. Szeretem gondozni, csinálgatni, hogy legyen valami. Ne csak arra kelljen várni, hogy adjanak. Ebben a borsodi faluban Gilincsen is sok a munkanélküli és sok a gazos, rendezetlen porta. Olyan mint ez itt. Az önkormányzat viszont rendelet híján még nem tud büntetni. Ha tőlünk kapná a tulajdonos a szociális segélyt, akkor nagy valószínűséggel meg kellene vonni tőle, hogyha az önkormányzat a szociális rendeletét. Büntetés egyelőre még nincs, csak azután lesz, amikor az önkormányzatok kidolgozzák az új szociális rendeletet. Valószínűnek tartom, hogy a szociális bizottságnak a hatáskörébe fog ez tartozni. Ez semmiféleképen sem egy személy, vagy egy ügyintéző, vagy egy adminisztrátor, vagy egy akármilyen előadó, vagy egy polgármester fogja ezt eldönteni. Azt, hogy melyik kert rendezett és melyik nem, az önkormányzatok döntik majd el. A szempontokat a szociális rendeletben határozzák meg.

Köszönöm figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid