Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2011.01.12.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Balogh Zsolt. Nézzük:

Jó napot kívánok! Az elsőfokon kiszabott büntetés jelentős enyhítését kérte Zuschlag János ügyvédje a másodfokú per mai tárgyalásán. Az egykori szocialista politikus a korábban kiszabott nyolc és fél év börtönbüntetés az ügyvéd szerint nem áll arányban a bűncselekmények tárgyi súlyával. A bíróságon van kolléganőm Maja Lilla, szervusz! Szervus, jó napot kívánok! Mi indokolná az enyhítést az ügyvéd szerint? Zuschlag János ügyvédje perbeszédében elsősorban a bűnszervezetben elkövetést vitatta és nem látja bizonyítottnak az üzletszerű elkövetést sem. Szerinte a bűnszervezet meglétét nem támasztják alá egyértelmű bizonyítékok. Hozzátette: amit az elsőfokú bíróság csoporton belüli együttműködésnek tekintett, az kizárólag Zuschlag János tevékenységét fedi. Sérelmezte azt is, hogy elsőfokon a bíróság nem vette kellő mértékben figyelembe az enyhítő körülményeket. Például a kárrészbeni megtérítését. Zuschlag János ugyanis az okozott hetvenkét millió forintos kárból 50 milliót visszafizetett, továbbá már a nyomozás során elismerte büntetőjogi felelősségét is. A harmad és negyedrendű vádlottak védői is hangsúlyozták, hogy a Bács-Kiskun megyei bíróság a bűnszervezet meglétét lényegében a másodrendű vádlottnak, Lados Istvánnak, Zuschlag János egykori személyi titkárának ellentmondásos, gyakran más vallomásokkal is ellentétben álló nyilatkozataira alapozta. Szerintük annak hitelee megkérdőjelezhető, mert Lados István az eljárás során végig a vádalku reményében tett vallomást. Az ügyész tegnapi vádbeszédében egyébként a kiszabott büntetések súlyosítását indítványozta, illetve, hogy a kiszabott szabadságvesztést a vádlottaknak fegyházban kelljen letölteniük. Maja Lilla, köszönöm szépen!

Három év, nyolc hónap szabadságvesztésre ítélte a pécsi városi bíróság azt a 16 éves fiút, aki két évvel ezelőtt egy öt éves fiúval fajtalankodott. A vádlott több alkalommal molesztálta a kisfiút, miután pornófilmet nézetett vele. Az áldozat nevelőanyja tett feljelentést azután, hogy a gyerek elmesélte neki a történteket. Az anya a tárgyaláson azt is elmondta, hogy a fiú a zaklatások óta zavartan viselkedik, pszichológus is kezeli.

A kormány egyelőre nem tervezi az üzemanyag árak jövedéki adójának, illetve áFA-tartalmának csökkentését. Mától ismét drágulnak az üzemanyagok, a benzin és a gázolaj is három forinttal. Az MTI megkeresésére a kormányszóvivő azt mondta: nincs napirenden újabb adóváltozás a már bejelentetteken túl. Nagy Anna szerint az idei adócsökkentéseknek két főiránya van. A családi adórendszer és adókedvezmény bevezetése, valamint a társasági adó csökkentése.

Megkezdődött az ajkai Timföld gyár átszakadt tározójának helyreállítása. A sérült kazetta gátjának bezárásához kétszáz nyolcvan ezer köbméter anyagot használnak fel. A tervek szerint a tározó északi falának megtámasztásával és a végleges lezárással február végére, március közepére készülhetnek el. A tározóban még legalább két millió tonna vörösiszap van, ezért fontos a helyreállítása. A gát október 4-én szakadt át, egy millió köbméter vörösiszap ömlött ki. Az áradás három települést: Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet öntötte el. A katasztrófában tízen vesztették életüket.

Homoksáncokkal kell védeni a belvíztől tíz házat Hódmezővásárhely külterületi részén. Az ott élőket azonban nem veszélyezteti a víz. Részletek Szegedről. A legmélyebben fekvő magyar város közigazgatási területének már tizedén áll a víz, a kormány segítségét kérik. Közben kiderült: a következő hetekre csapadékos időt várnak, így az is elképzelhető, hogy az Alsótisza vidékén az eddigi 1999-es rekordot is meghaladja majd a belvízzel elöntött területek nagysága. így néz ki a levegőből Szeged környéke, a víz szinte mindenhol látható. Az Alsótisza vidékén 89 ezer hektárt borít belvíz, ez egyelőre kisebb elöntés, mint az eddigi 1999-es rekord. Akkor 104 ezer hektár volt a belvízzel elöntött területek aránya. Előrejelzéseink alapján a január és a február az átlagosnál csapadékosabb lesz, tehát valószínű, hogy ezt a maximális értéket el fogjuk érni, sőt valószínűleg meg is fogjuk haladni. Ez Hódmezővásárhely külterületi része Erzsébet. A víz itt már házakat veszélyeztet. épületeket homoktöltéssel megpróbáltuk körbevenni. A környező útmenti csatornákat gépekkel kitakarították a szakemberek, hogy a víz természetes lefolyását biztosítják. A sánc egy méter magasan ölel körbe tíz házat. Hódmezővásárhely közigazgatási területe a főváros után a második legnagyobb az országban, 55 ezer labdarúgópályányi terület. Ennek nagyjából tizedét már víz fedi. Van, ahol már az útra is kifolyt. Nagyon sok olyan növény lesz, amelynek a terület körülbelül egyharmadáról, egynegyedéről nem tudják betakarítani a termést, illetve nem is tudnak rámenni a területre. Hódmezővásárhely az ország legmélyebben fekvő városa, ezért okoz gondot a víz. Eddig a város tíz millió forintot költött a védekezésre, de már most látszik, egyedül képtelenek lesznek megbírkózni a helyzettel. Ezért a város január 20-án rendkívüli közgyűlésen kéri majd a kormány segítségét.

Kigyulladt a MOLL algyői gáztelepe tegnap este. A tüzet feltehetően egy technológiai hiba okozta. Az oltást a MOLL létesítményi tűzoltósága kezdte el, majd a munkába bekapcsolódtak a nagyerőkkel helyszínre érkező szegedi és hódmezővásárhelyi tűzoltók is. A lángokat végül megfékezték, senki sem sérült meg.

40-re emelkedett a belvizi készültséget fenntartó önkormányzatok száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol csaknem 420 négyzetkilométert borít belvíz. Az olvadás miatt folyamatosan nő az elöntött területek nagysága. Részletek Miskolcról. észak-Magyarországon már 25 ezer hektárt borít belvíz. A mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület nagysága pedig már 70 ezer hektár. Vízügyi szakemberek szerint ha a következő időszak csapadékos lesz, több helyen katasztrófahelyzet alakul ki. Ami a háttérben, ami látszik, az teljes egészibe a faluval összefüggő mélyponti terület, ami időrül időre veszélyezteti a településünket. Jelen pillanatba már ma van pontosan egy hete, hogy kitelepítettük a szivattyút, éjjel-nappal működik. Folyamatosan szivattyúznak Borsodivánka határában. A belvíz ugyanis már a belterületen is megjelent. A kazán már ki se látszódik. most még pár centi kell és eléri a kazánt, tehát nem fogunk tudni gázzal se fűteni. Semmivel és egyszerűen csak emelkedik, emelkedik napról-napra. Már a lakóépületek is veszélyben vannak. Talán már több vályoglakásnál észrevehető az, hogy felázások vannak jelen pillanatban. Tehát több területrül, tehát több lakó panaszkodott ebbe a dologba. Ma még úgy látjuk, hogy ez még tartható, de várható az, hogyha a tavasszal kiszárad, akkor itten komoly károsodások lesznek. észak-Magyarországon több helyen másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el. A Taktaközben, a Bodrogközben, a hevesi, illetve Dél-borsodi területeken mintegy 20 szivattyútelep üzemel. A napi átemelt átlagos vízmennyiség jelenleg mintegy két millió köbméter, de az elkövetkezendő időszakban ez a mennyiség, ez jelentősen nőni fog. A szakemberek szerint ha visszatér a hideg idő, javulhat a belvízhelyzet. A talaj azonban szinte már mindenhol telített, ezért a tavaszi olvadás komoly gondokat okozhat majd.

1000 tyúkot osztottak szét a rászorulók között Nógrádszakálban. A 700 lelkes falu vezetése fél millió forintot költött természetbeni szociális juttatásokra. A baromfiszállítmányt a cigánykisebbségi önkormányzattal közösen osztották szét. A családtagok számától, illetve anyagi helyzetétől függően három-tíz szárnyast kapott egy-egy család. Nógrádszakálban 90 %-os a munkanélküliség. A rászorulók legközelebb tüzifát kapnak adományként.

újabb vízkorlátozásra készül a Tettye forrás. A pécsi vízszolgáltató a tervek szerint január 20-án nem juttat majd vizet a pécsi vízműhálózatába. Részletek Pécsről. A vízkorlátozás várhatóan tizenkét órán át tart majd és nyolc települést érint. Ezeken előtte a Tettye forrásház lakossági fórumokat hirdetett. Arról akarják tájékoztatni a lakókat, hogy miért jobb, ha az önkormányzat velük szerződik. A pécsi vízművel kötött szerződését pedig felmondja. Jövő héten csütörtökön akár ez a zókivi víztorony is kiszáradhat, ha a Tettye forrásház újból korlátozza a vízszolgáltatást nyolc Pécs környéki településen. Gyakorlatilag a szivattyúkat lekapcsoljuk. December 27-én a Tettye forrásház negyedórára már elzárta a vizet, ezt a fogyasztók azonban nem érzékelték. A lakosok mégis sokhelyütt tiltakoztak a pécsi vízszolgáltató lépése ellen. A gond az, hogy az érintett települések a 2009-es szolgáltatóváltás után továbbra is a francia érdekeltségű pécsi Vízmű ügyfelei maradtak. Az azóta eltellt időben a pécsi vízmű beszedte a vízdíjakat a községekben, de azt nem utalta tovább a Tettye forrásháznak. így 167 millió forintos tartozást halmozott fel. Ennek jogosságát a pécsi Vízmű vitatja, így a legutóbbi vízkorlátozás után sem fizetett. A Tettye eközben ajánlatot tett az önkormányzatoknak. Inkább velük szerződjenek és ne a pécsi Vízművel, erről azonban mostanáig nem tudtak a felek megegyezni. A polgármesterek szerint ha ezt megtennék, akkor többet kellene fizetniük a vízért és a vízi közmű vagyonukról is le kellene mondaniuk a Tettye forrásház javára. A települések első emberei szerint erről szó sem lehet. Az önkormányzatok tulajdona, az azt gondolom, mint minden egyes magántulajdon, szent lenne és azt nem értjük pontosan, hogy miért nem tudjuk ezt megbeszélni a város vezetésével, hogy milyen tulajdoni viszonyokkal állhatunk át a másik szolgáltatóhoz. A Tettye forrásház vezérigazgatója szerint azonban nem kell félteniük a vagyonukat az önkormányzatoknak. Semmilyen vagyon eladás, vagy lemondásról szó nincs, ez félreértés. A Tettye forrásház ZRT-ben Pécs városa a környező települések önkormányzatainak tulajdonrészt ajánlott föl, de a vízi közmű vagyont ez semmiképpen nem érinti. A Tettye forrásház fórumot szervez mind a nyolc településre, amelyre a lakók és a polgármesterek mellett meghívják a pécsi Vízmű képviselőit is, hogy tisztázzák a vitás kérdéseket. A pécsi Vízmű egyébként közleményében azt írta: a bírósági ítéletig visszatartják a pénzt, ám jelezték, hogyha meghívják őket, a fórumokon részt vesznek.

Olcsó telkekkel várják a letelepedni vágyókat Bősárkányban. A Győr-Moson-Sopron megyei település önkormányzata azt szeretné, hogy a fiatalok maradjanak a faluban, ezért a közművesített építési telkeket féláron adják. A faluban korábban kétezer ötszázan éltek, ma azonban alig kétezer a lélekszám. Ennek az az oka, hogy a fiatalok elköltöztek a településről a jobb munkalehetőségeket kínáló Győrbe és Mosonmagyaróvárra. Ha munkahelyeket nem tudnak teremteni, legalább a letelepedést segítik az akcióval. Bősárkány szélén jelöltek ki építési telkeket, ezeket árulják féláron. A házhelyek közművesítettek. Az építési telkekből már hat elkelt, négyen már laknak is az új utcában. Bősárkányban nemcsak helyi fiatalokat várnak.

Nem sokára indul az első költözés, de a többi munka is jól halad a pécsi Zsolnai kulturális negyedben. A látogatóközpontban kávézók, egyetemi közösségi terek és pezsgő kulturális élet kap helyet, ezt ígérik a szervezők. A tér funkciói szerint négy egységre tagolódik: a míves, az alkotó, a családi és a gyermeknegyedre. A Bóbita Bábszínház már ebben a hónapban beköltözik. Ez lesz a mi színpadunk. Ezen a színpadon mutatják be a Bolond Istók című darabot, mondja a Bóbita bábszínház művészeti  vezetője. A premier három hét múlva lesz a Bábszínház vadonatúj épületében, a Zsolnai negyedben. Itt lesz egy mechanikus cirkusz még, lesz játszótér, egy ilyen különleges, interaktív játszótér gyerekeknek Kecskemétről, Vitéz László játék is lesz. A Bóbita épülete kívülről is megújult, de a negyedben a többi beruházás is a tervezett ütemben halad. A távolban látszik a felújított Minaret, tehát az a negyedik Zsolnai kerámiával borított tulajdonképpen jégverem fedés. A Zsolnai negyed többi épületének kivitelezése is zajlik párhuzamosan. Az egyetemi negyed munkálataival őszre kellene végezni, de már tavaszra elkészül. A Csodák palotájának munkálatai is a tervek szerint haladnak. Használatbavételi engedéllyel rendelkezik jelenleg az épület s az üzemeltető szervezettel közösen most azon dolgozunk, hogy magát a Csodák palotája funkciót, ezt a tudományos technikai kiállítást milyen, akár pécsi, akár más magyar szereplővel együtt lehetne ezt megcsinálni. A Zsolnai negyed az év második felére teljesen elkészül. A szakemberek úgy számolnak, hogy a kulturális művészeti övezet évente kétszáz ezer látogatót fogad majd.

Sem tűz, sem robbanás nem volt azon a gépen, amelyen Lech Kaczinsky volt lengyel államfő szenvedett halálos balesetet tavaly áprilisban Oroszországban. Az ottani légügyi hatóságok jelentése most készült el. Eszerint a szerencsétlenség közvetlen oka az volt, hogy a lengyel személyzet nem tett eleget az orosz földi irányítást kért utasításának és nem a kijelölt repülőtéren próbálta földre tenni a gépet.

Elérte Brisbane-t az Ausztráliában pusztító árvíz. A kétmilliós nagyváros alacsonyabban fekvő részeiről már menekülnek a lakók. Több felhőkarcolót is körülzárt a víz. A hatóságok szerint összesen 20 ezer ház van veszélyben. Ausztrália északkeleti szövetségi államát Queesnland-et hetek óta árvíz sújtja. A halálos áldozatok száma 12-re nőtt, 67 ember pedig eltűnt. Játékszerként csapta a hídnak és törte darabokra ezt a motorcsónakot a megáradt Brisbane folyó. Az ár mindent visz, amit csak ér. Ausztrália harmadik legnagyobb városában Brisbane-ben a felhőkarcolókat is körbevette a víz. A lakosokat több városrészben is felszólították, hogy pakoljanak össze és hagyják el otthonaikat. Az emberek mentik, ami menthető. Ez a kocsi nemrégiben még az út szélén parkolt, most egy sártenger közepén áll. A vidék kormányzója mindenkit felszólított, hogy akinek még biztonságos a háza, maradjon otthon. Ez nem turistalátványosság, ez egy rendkívül súlyos természeti csapás. Mindenki maradjon az otthonában és ha csak nem feltétlenül szükséges, ne menjen sehová, mondta Queensland állam kormányfője. Az ausztrál szövetségi államot hetek óta hatalmas árvíz sújtja. A kormány minden segítséget megad ennek a krízishelyzetnek a megoldásához. Nemcsak a jelen helyzetben, hanem a várhatóan hónapokig tartó helyreállításnál is, ígérte a queenslandieknek az ausztrál miniszterelnök. A több hete tartó áradások már tucatnyi halottat követeltek. Számuk várhatóan tovább fog emelkedni, mert sok az eltűnt. Ezen a hegyvidéki városkán hétfőn söpört át egy szökőár szerű árhullám és több embert is elsodort az autójában.

Már a tunéziai fővárosra is átterjedtek a zavargások. Tunisz egyik külvárosában a tüntetők tegnap este összecsaptak a rendőrökkel. A tömeg boltokat dúlt fel és felgyújtott egy bankfiókot is. A rendfenntartók bottal ütötték az embereket és figyelmeztető lövéseket adtak le. A tunéziai kormány már 23 halálos áldozatot ismer el december óta. Akkor kezdődtek a tiltakozások az észak-afrikai országban a tömeges munkanélküliség és a kilátástalanság miatt. Emberjogi csoportok szerint azonban ennél jóval több, 40-50 halottja van a tunéziai összecsapásoknak.

A Híradó végén köszönjük figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid