Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2011.12.14.

Saját politikai és saját gazdasági terv kell Magyarországnak, a miniszterelnök szerint ezzel lehet beindítani a gazdaságot.

Egy nőt is megölt a lakásán a belgiumi ámokfutó, négyen az utcán haltak meg a kézigránátoktól és a lövésektől.

Lopott kocsikat bontottak a Rétközben egy tanyán, az autókat külföldről hozták, a tolvajokat még keresik.

Hódok költöztek Mosonmagyaróvár központjába, eddig két fűzfát döntöttek ki az állatok.

Ez a Híradó Délben, jó napot kívánok!

Reális, ugyanakkor nehezen elérhető célnak tartja a miniszterelnök, hogy Magyarország jövőre ne kerüljön recesszióba. Orbán Viktor, a Széll Kálmán Alapítvány rendezvényén azt mondta, ehhez tovább kell csökkenteni az államadósságot, és be kell indítani a gazdasági növekedést. A kormányfő szólt arról is, hogy Magyarország átszervezése a törvények szintjén már készen áll. Jövőre pedig be kell járatni az új rendszereket. Az euró válsággal kapcsolatban a miniszterelnök fontosnak nevezte, hogy Magyarország továbbra is saját politikai és gazdasági stratégiát alkalmazzon. „Be kell indítanunk a magyar gazdaság növekedését, vagyis egy növekedési stratégiát kell üzembe helyeznünk, amely a magyar sajátosságokra és erőforrásokra épül. Lehet, hogy van akinek csalódást fogok okozni, de az a véleményem, hogy ma nincs Nemzetközi Növekedési Stratégia, csak Nemzeti Növekedési Stratégiák vannak.” Megkezdődött a kihelyezett kormányülés Sopronban. A tervek szerint a költségvetés módosításáról döntenek a kabinet tagjai. A miniszterelnök pénteken Brüsszelben jelentette be, hogy újra kell számolnia jövő évi büdzsét. Orbán Viktor a hétvégén az M1-nek adott interjúban ezt azzal indokolta, hogy az euró zóna gazdaságai rosszabbul teljesítenek jövőre, mint azt korábban gondolták. A kormányfő szerint emiatt Magyarországon 1,5 helyett 0,5% vagy még kisebb lehet a gazdasági növekedés jövőre. és új forint euró árfolyamon kell átszámolni a költségvetést.

Ma van a Hűség Napja, annak emlékére, hogy a 90 éve Sopronban és környékén történt népszavazáson a lakosság döntő többsége a Magyarországhoz tartozás mellett döntött, másfél évvel Trianon után. Az előző Orbán-kormány 2001-ben nyilvánította december 14-ét a Hűség Napjává. A mai kormányülést az évforduló tiszteletére tartják Sopronban.

Egységes fővárosra van szükség a köztársasági elnök szerint. Schmitt Pál ezt a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén mondta, ahol országjáró körútján szólalt fel. Az államfő azt mondta, hogy az elmúlt 20 év után még mindig megoldatlan a BKV helyzete, és súlyos adósságot hagyott maga mögött az előző városvezetés. Szerinte ebben a helyzetben az összefogás a legfontosabb. Schmitt Pál szerint nem lehet 23 részre osztania várost, az embereket pedig nem érdekli, hogy a kerületeknek, vagy a fővárosnak van nagyobb hatásköre. „Világos, hogy az érdekellentét, akár a főváros kerületek vitája, akár a politikai pártok saját motivációja miatt mindig is jelen van. A budapesti polgárokat azonban ez teljes joggal hidegen hagyja, hogy az út ahol járnak fővárosi, vagy kerületi hatáskör, ők csak rendet és tisztaságot szeretnének.” új pályázatokkal ösztönöznék, hogy minél többen sportoljanak. Ezt Szurcska Miklós egészségügyi államtitkár jelentette be, összesen 800 millió forintnyi támogatással lehet pályázni a Nemzeti Fejlesztési ügynökségnél. A pénzből egészségre nevelő és szemléletformáló programokat támogatnának, egyrészt a rendszeres sportolók számának ösztönzésére kidolgozott módszereket várnak, másrészt országos sportrendezvények szervezésére lehet majd támogatást nyerni. A cél, hogy a mostani 10-15%-ról, legalább 30%-ra emeljék azoknak a számát, akik Magyarországon rendszeresen sportolnak.

„Nem kell tőlünk félteni a demokráciát, amiért küzdöttünk”- mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter a Terror Házában, ahol a lengyelországi hadiállapot kihirdetésének 30. évfordulójára emlékeztek. Navrasics Tibor arra emlékeztetett, hogy a magyar és a lengyel nemzet is mindig ott volt a szabadásért és a demokráciáért küzdő nemzetek élvonalában. Lengyelországban 1981. december 13-ára virradó éjszaka vezették be a hadiállapotot, hogy felszámolják a szocialista rendszer elleni tömegmozgalmat.

Egy női holttestet találtak a rendőrök a belgiumi Liegeben, kézigránátot dobáló, és géppisztollyal lövöldöző férfi otthonában. A nővel feltehetően még azelőtt végzett, hogy elindult a Saint Lambert térre, ahol a gyilkosságokat elkövette. A városban adásunkkal egyidőben egy perces néma csenddel emlékeznek az áldozatokra. Négyen meghaltak, több mint 120-an megsérültek, egy ember még válságos állapotban van. Házkutatást tartott a rendőrség a liege-i ámokfutó házában. Azt remélik így kiderülhet miért gyilkolt a 33 éves Nordine Amrani. A házhoz tartozó fészert is átvizsgálták, ekkor bukkantak a női holttestre. A belga sajtóban megjelent információk szerint a 45 éves nő, Amrani szomszédjainál takarított rendszeresen, a fészert pedig ahol megtalálták a merénylő, vadkender termesztésére használta. Az utcában lakókat sokkolta a hír, hogy egy hidegvérű gyilkos közelében éltek.”Ez egy csendes utca, eddig soha semmi nem történt itt, még azt sem tudtunk, hogy vadkendert tart otthon. Nem is értem miért helyeztek szabadlábra egy ilyen embert.”-vélekedik az utcában élő idős hölgy. A nővel feltehetőleg azelőtt végzett a férfi hogy elindult a Saint Lambert térre, ahol aztán kézigránátokat dobott az emberek közé, és géppisztolyból lövöldözni kezdett, egyenlőre nem tudni miért. A belga hatóságok már ismerték a támadót, korábban ugyanis börtönben volt, mert fegyvereket és vadkendert találtak a lakásán. Feltételesen volt szabadlábon. Kihallgatásra kellett volna mennie, amikor lövöldözni kezdett és több embert megölt. Elio di Rupo miniszterelnök részvétéről biztosította az áldozatok hozzátartozóit. „Szavakat nem találok a szörnyűségre, ami ebben a városban történt. Az ország egy emberként osztozik az ártatlanul meghalt áldozatok, és a sebesültek hozzátartozóinak fájdalmában.”-mondta. II. Albert belga király és felesége Paola királynő és Liegebe utazott, hogy a helyszínen tájékozódjon az eseményekről. A hatóságok szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy a merénylet helyszínén, Liege legforgalmasabb terén a karácsonyi vásár később nyitott a rossz idő miatt. Ezért kevesebben voltak a téren a szokásosnál.

Két embert megölt, és hármat megsebesített egy olasz férfi Firenzében. Az 50 éves támadó két piacon nyitott tüzet a bevándorlókra, majd egy mélygarázsba menekült, ahol a rendőrök holtan találták. A hatóságok szerint öngyilkos lett. A férfi egy szélső jobboldali csoporthoz tartozott, amely azonban elhatárolódott tőle, azt mondják, ők elítélik az erőszak minden formáját. A gyilkosságok után több tucat szenegáli bevándorló tüntetett Firenzében. Hat ember meghalt, tizenöten pedig füstmérgezést kaptak, amikor tűz ütött ki egy idős otthonban, a dél-franciaországi Marseilles-ben. A helyszínre 80 tűzoltó vonult ki, hogy megfékezze a lángokat és kimentse az épületben lévőket. A tüzet eloltották, a sérültek közül három ember állapota súlyos. A hatóságok még vizsgálják, hogy mi okozhatta a tüzet a 180 idős embert befogadó otthonban.

Két millió svájci frankkal, azaz csaknem fél milliárd forinttal támogat Svájc két magyarországi turisztikai fejlesztést. A támogatás része annak a programnak, amellyel Svájc öt év alatt több mint huszonöt milliárd forinttal támogatja a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését Magyarországon. Svájc budapesti nagykövetségén ünnepélyes keretek között írták alá a két támogatási szerződést. Az egyik egymillió svájci frankot biztosít a Tisza menti régió népszerűsítésére, valamint az öko- és falusi turizmus fellendítésére az észak-alföldi régióban. A másik szintén egymillió frankkal támogatja az egészségturizmus fejlesztését az észak-magyarországi régióban.”Egy olyan márkatermék kialakítására kerülhet sor, majd ezen projekt végrehajtása által, ami a turisták számára is vonzó, és jól beazonosítható célhelyet, desztinációt jelenthet majd a jövőben.” A Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője szerint a két fejlesztés illeszkedik az új Széchenyi- terv céljaihoz is. „Ez a svájci hozzájárulás nagyon fontos a magyar gazdaság fejlesztése számára, és ezen belül nagyon fontos a turizmus és vendéglátás ágazatok fejlesztése szempontjából. ” A svájci parlament 2007-ben szavazta meg, hogy öt évig támogatja az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott új tagországokat. A svájci hozzájárulás keretében Magyarországnak 2012-ig több mint huszonötmilliárd forintnyi svájci frank áll rendelkezésére, a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére. Svájc magyarországi nagykövete szerint Magyarországon már a pénz 90%-át kiosztották. „2012 után a nyertes pályázóknak még 5 évük lesz, hogy megvalósítsák a projektüket.”- mondta Christian Mühlethaler. A svájci hozzájárulásból eddig huszonöt magyarországi fejlesztést támogattak.

Szimpátiatüntetést tartottak Rimaszombatban a szlovák állampolgárságától megfosztott Tamás Ilonka néni mellett. A tiltakozók nyilatkozatban szólították fel a szlovák kormányt, hogy helyezze hatályon kívül az állampolgársági törvény rendelkezését, mert az szerintük ellentétes a szlovák alkotmánnyal. A 99 éves asszonytól azért vették el a szlovák állampolgárságát, mert felvette a magyart. Támogatok, barátok, közéleti személyiségek és civil szervezetek gyűltek össze a rimaszombati főtéren tiltakozni az ellen, hogy a 99 esztendős Tamás Ilonát megfosztották szlovák állampolgárságától. Az idős asszony azért került szembe a szlovák törvényekkel, mert felvette a magyar állampolgárságot.” én úgy gondolom, hogy Tamás Ilonka néni személye maga is megérdemli, hogy kiálljunk mellette és így is tiltakozzunk az igazságtalanság ellen.” A tiltakozók között volt Gubik László is, akitől az elsők között vették el a szlovák állampolgárságot, amiért felvette a magyart.” Mint az ügy egyik szereplőre, vagy az ügy főszereplőjeként nyilván itt kell lennem, és tettem volna ezt egyébként már akkor is, illetve úgyis mint elvekben természetesen teljesen egyetértek az üggyel, de így még ráadásul, hogy érintett vagyok, így aztán úgy éreztem, hogy kötelességem megjelenni. „Ilonka néni jelenleg Magyarországon élő lányánál van, ezért levelet írt a tüntetőknek.” Meg kellett tagadnom a nemzetiségemet, hogy boldogulhassak, és árván maradt gyermekeimet felnevelhessem. Most pedig le kell adnom a szlovák okmányaimat, mert elvesztette az állampolgárságomat. Az állampolgárság nem egy tárgy, amit el lehet veszíteni, ezt az ország alkotmányai is kimondja. Engem egyszerűen a szlovák állampolgárságomtól megfosztottak.” A tüntetők nyilatkozatban szólították fel a szlovák kormányt, és a parlamentet, hogy helyezze hatályon kívül az állampolgársági Törvény rendelkezését, mert az szerintük ellentétes a szlovák alkotmánnyal.

Jogerősen is öt és fél év börtönt kapott a Vám-és Pénzügyőrség volt dél-dunántúli parancsnoka. A pécsi ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, Bakos Gyula 2009-ben kedvezőbb vámeljárást ígért egy pécsi vállalatnak, ha ott a barátja által képviselt céget bízzák meg őrző-védő feladatokkal. A bíróság többek között vesztegetés és hivatali visszaélés miatt ítélte el a vámparancsnokot.

Lopott kocsikat bontottak szét, a Szabolcs megyei Rétközberencsen egy tanyán. Az autókat és kihaszon-gépjárműveket külföldön lopták, feltehetően ukrán tolvajok is hoztak kocsikat Olaszországból, Ausztriából és Németországból. A lopott autók 70 millió forintot érhettek. A banda magyar tagjait, köztük a tanya tulajdonosát is elfogta a rendőrség, a külföldieket még keresik. Ezek a rendőrség felvételei a lopott, és alkatrészeire bontott autókról. Az első hat, eddig számba vett kishaszon-jármű értéke is eléri a 24 millió forintot. Csaknem egy tucat autót vizsgálnak még, amelyek összesen ötven millió forintot is érhetnek. Ennek a rétközberencseni háznak az udvarán rejtették el a külföldön lopott kocsikat. A 44 éves tulajdonos nemcsak helyet biztosított az autóknak, hanem a szétbontásukban is részt vett. A rendőrség őrizetbe vette a férfit. „A rendőrség napokig gyűjtötte a bontott alkatrészeket a ház udvarából. A gyanúsítottat egyébként vasárnap kiengedték az előzetes letartóztatásból, most lakhelyelhagyási tilalom van ellene érvényben.” „2011 októberétől vett részt ez a férfi az ide elszállított lopott gépkocsik bontásában.” A nagy értékű autók szétszerelésében és az alkatrészek eladásában többen részt vettek.”Két személyt azonosítottak még be a kollégák, egy 23 éves székelyi, illetőleg egy 40 éves kisvárdai férfit, akik szintén közreműködtek az ez idáig ismeretlen feltehetően külföldi állampolgárok által ideszállított gépkocsik elrejtésében.” A feltehetően ukrán tolvajbanda tagjai egyenlőre ismeretlenek, nyomoznak utánuk. A három magyar állampolgár ügyében, a rendőrség különösen nagy értékre elkövetett orgazdaság gyanúja miatt indított eljárást.

Kutyák támadtak meg egy férfit a borsod-abaúj- zemplén megyei Mezőzombor egyik tanyáján, életveszélyesen megsérült. A rendőrség vizsgálatai szerint a kerítést átugorva, négy, feltehetően Kaukázusi fajtájú kutya kiszabadult, és a középkorú férfira támadt. Segítségére siettek az ott dolgozó közmunkások, elkergették az állatokat és értesítették a mentőket. A férfit kórházba vitték.

Hódok költöztek be Mosonmagyaróvár belvárosába. Egy iskola hátsó udvarának fűzfáit rágták el az állatok. A szakemberek azt mondják, még nem volt rá példa a térségben, hogy az emberekhez ilyen közel telepedjenek le a hódok. A védett állatok egy éjszaka alatt akár 40-50 fát ki kidöntenek. Ritkán látni a rejtőzködő hódokat, különösen emberek közelében. „Ez egy klasszikus hód-rágásnyom, érdemes megnézni, hogy mekkora forgácsokat leválaszt a fogával.” A mosonmagyaróvári Hunyadi iskola hátsó udvarán két héttel ezelőtt vették észre a rágás nyomait, a hódok két fát már kidöntöttek, és csak idő kérdése, mikor dől ki a harmadik.” Ami a meglepő, hogyha kint, mondom, hogy kint a Szigetközbe laknak, hogy miért jönnek be ide a város közepére, miért itt, ahol hát mindenhol, ahogy körbenézünk lakóházak vannak, illetve középületek.” A környéken az év eleje óta egyre gyakrabban találkozni hódok nyomaival, többen panaszkodtak is, hogy az állatok fákat döntenek ki, hogy elzárják a víz útját, és elárasztják a környéket. „Amerre víz, van ott vándorolnak, tehát, hogy árkon-bokron keresztül nem mennek.” A fák nemcsak építőanyagként, olyakor táplálékként is szolgálnak a hódoknak, ha nincs elég élelem, a fák kérgét kezdik el rágni.”Téli időszakban a fák kérgét rágja, esetleg ki is döntheti őket, úgyhogy számolni kell azzal, hogy lokálisan problémákat fog okozni.” A hód védett, eszmei értéke 50 ezer forint, a Szigetközbe egyébként nem telepítették őket, Ausztria felől vándoroltak a területre. Az ötszáz egyedet számláló magyarországi állomány több mint fele itt él.

Egy óriási daruval emelték a helyére a református templom toronysisakját Tiszaroffon. Tíz tonnás, és vörösrézzel borították be. Az eredeti terveknél magasabb és nehezebb is lett 3,5 tonnával, ezért kellett a speciális 90 tonnás daru ahhoz, hogy a helyére tegyék. A csúcsdíszt ezután külön kellett felrakni, ezért azt 40 méteres magasságban csomagolták ki, egy alpinista segítségével.

Ezek voltak a hírek délben, máris jönnek a sporthírek, utána az időjárás jelentés, és a Kárpát-expressz. Híradót 8 órakor láthatnak, viszontlátásra!