Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2011.12.28.

Ipari felhasználásra gyártott olajat gázolajként adott el magyarországi benzinkutakon egy bűnözői csoport, elkapták őket.

öngyilkossági kísérletet követett el a fogdában az a fiú, akit, életveszélyt okozó testi sértés miatt vettek őrizetbe.

Búcsú a kedves vezetőtől. Két napon át tart Phenjanban Kim Dzsong Il gyászszertartása.

és fűnyíróra támadt rá egy krokodil Ausztráliában, a mezőgazdasági gép, és a heves hüllő csatáját az utóbbi nyerte meg.

Jó napot kívánok! Tart már az országgyűlés plenáris ülése. Ma tárgyalják meg a jövőre hatályba lépő új egyházügyi törvény, napokban benyújtott átiratát. A parlament a házszabálytól való eltéréssel még idén elfogadhatja javaslatot. A Lázár János Fidesz frakcióvezető által benyújtott előterjesztés nem ismer el újabb vallási közösséget, ugyanakkor változtat az egyházként való elismerés szabályain. Az elismert egyházak kivételével, a többi szervezet január 1.-től egyesületnek minősül. Az egyesületeknek regisztrációs kötelezettséget írnak elő, ha ezt elmulasztják március 1.-jén jogutód nélkül megszűnnek.

Letette miniszteri esküjét Németh Lászlóné, a Nemzeti Fejlesztési tárca új vezetője szerdán az országgyűlés plenáris ülésén. Németh Lászlónét december 23.-ai hatállyal nevezte ki Scmitt Pál köztársasági elnök. Németh Lászlóné eddig a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató helyettese és igazgatóságának belső tagja volt. Elődje, Fellegi Tamás, a jövőben az egyes nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felel, tárca nélküli miniszterként, és ebben a minőségében vezeti a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unió Bizottságával folytatandó tárgyalásokat.

Csaknem 25 milliárd forint többlettámogatást utalt át a kormány döntése alapján a Magyar államkincstár az önkormányzatoknak. A pénz még ma, vagy legkésőbb holnap az érintett hatóságok számláján lesz. Tállai András a belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta, hogy több mint 8 milliárd forint jut fejlesztések támogatására, 7 milliárd forint folyószámlahitel visszafizetési hozzájárulásban, 4 milliárd forintot pedig hátrányos helyzetű önkormányzatok kaphatnak. Döntés született arról is, hogy az önhibáján kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok további 4,6 milliárd forintot kaphatnak. „A kormány nem hagyja cserben az önkormányzatokat, nem szeretnénk soha több olyan iskolát ahol, a gázkonvektorok fűtetlenül maradnak, ahol emiatt marad el oktatás. Nem szeretnénk olyan önkormányzatot, olyan intézményt, hogy kifizetetlen számlák miatt marad el a közszolgáltatás. Ez is annak bizonyítéka, hogy a kormány felelősen gondolkodik az önkormányzati rendszer működőképessége irányába.”

Ausztriából és Németországból behozott ipari felhasználással gyártott olajat, gázolajként adott el magyarországi benzinkutakon, egy éppen karácsonykor leleplezett bűnözői csoport. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal bevetési egységei egy időben 44 helyen tartottak jövedéki ellenőrzést illetve házkutatást. 70 ezer liter ipari felhasználásra szánt olajat, emellett 16 millió forint értékű készpénzt foglaltak le. összesen 8 ember ellen indítottak büntetőeljárást, jövedékkel való visszaélés és adócsalás miatt. Közülük négyen előzetes letartóztatásban vannak. A NAV szerint több százezer liter ipari felhasználásra készült olajat adtak el gázolajként, amivel 1 milliárd forint kárt okoztak az államnak. Holnaptól drágul a benzin, 5 forinttal emelkedik a 95-ös literenkénti ára, viszont a gázolajé most nem. A benzin átlagára így 400-402 forint lesz, a gázolajé 420 forint környékén marad. Elsejével viszont újabb drágulás jön, akkor az áfa 2%-os emelkedése miatt nő mindenfajta üzemanyag ára.

70%-os a 4-es metró készültségi szintje. Ezt a beruházást készítő cég közölte. A DBR. metró iroda közleménye szerint mostanra az összes állomás szerkezet kész, a Tétényi úton pedig már majdnem kész a belsőépítészet is. A vágányokat is építik, a közlemény szerint a kivitelező jelenleg a Duna alatt, a Szent Gellért tér, és a Fővám tér között fekteti le a síneket. A metróépítő cég úgy számol, hogy januárban befejezik a Kelenföldi Járműtelep műszaki átadás-átvételét is, arról viszont nem írnak, hogy a teljes beruházás mikor lesz kész. A beruházás kezdete óta számos pénzügyi, finanszírozási probléma merült fel a metróépítésnél, így az átadás dátumát többször módosították. Demszky Gábor volt főpolgármester például először 2008-ra, később 2011 októberére ígérte a 4-es metró átadását. Tarlós István jelenlegi főpolgármester 2014 első felére tette az átadás dátumát.

Hárman meghaltak egy lakástűzben, Komáromban. A családi ház éjjel gyulladt ki, feltehetőleg egy kályhából kipattanó szikra okozhatta a tüzet. A családtagokat valószínűleg álmukban érhette a tűz, esélyük sem volt a menekülésre. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit, az idegenkezűséget egyenlőre kizárták.

Megpróbálta felakasztani magát a rendőrségi fogdában az a 15 éves fiú, akit, életveszélyt okozó súlyos testi sértés miatt vettek őrizetbe. Az unokaöccsének életveszélyes sérüléseket okozó fiú az ágyneműjéből kötelet készített, és megpróbálta felakasztani magát. Az őr még időben levágta a már kötélen lógó, de már eszméletlen kamaszt, akit e mentők kiérkezéséig mesterségesen lélegeztetett. A fiatalt jelenleg kórházban ápolják. Egy hete egy másfél éves kisgyereket, súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba. A rendőrség ezután kezdte keresni a kisfiú 15 éves unokabátyját, akit végül az elkövetés helyszínén, az ágyneműtartóban találtak meg. A fiú a fóti gyermekotthonból szökött meg, és a kihallgatáskor beismerte a bűncselekmény elkövetését, a rendőrség kezdeményezte a fiú előzetes letartóztatását.

Több mint 24 órája áll a termelés az egykori diósgyőri gépgyár területén működő cégek területén, mivel az áramszolgáltató a tartozások miatt lekapcsolta a terület villamos ellátását. A Diósgyőri Ipari Park vezetése ezekben a percekben is tanácskozik a cégek vezetőivel és az éMáSZ képviselőivel a helyzet rendezéséről, erről folynak jelenleg is a tárgyalások a cégek, az ipari park és az áramszolgáltató vezetésével. A megbeszélésen részt vesz a miskolci önkormányzat képviselője is.

Két napon át tart Phenjanban KimDzsong Il észak-koreai vezető gyászszertartása. Az állami televízió élőben közvetíti a temetést, amelynek részleteiről semmit nem árultak el előre, és a szertartásra sem hívták meg egyetlen külföldi delegációt sem. Az észak-Koreát totális diktatúrával irányító politikus 17 évig vezette az országot. A hivatalos közlés szerint, másfél héttel ezelőtt hunyt el, egyik országjáró körútján szívinfarktusban. Katonák és gyászolók tízezrei várták lehajtott fejjel Phenjanban a KimDzsong Il óriás portréját és földi maradványait szállító autókat. A gyászmenet az egyik sugárúton haladt végig, a főváros központi teréig, az államalapítóról elnevezett Kim Ir Szen térig. Amerre csak elhaladt az emberek hangos zokogásban törtek ki.” Ahogyan a hó, úgy a könnyeink is szüntelen hullanak. Az ég is siratja a mi drága elhunyt vezetőnket.”- magyarázza az egyik gyászoló katona. A világtól teljesen elzárt ország totális diktatúrával irányító vezetőjének halottas kocsija mellett végig ott lépkedett fia, és a hivatalosan kijelölt utódja Kim Dzsong Un, akit a nép már nagy utódnak nevez. bal kezét végig a lezárt, és vörös lobogóval letakart koporsót szállító autón tartotta. Mögötte haladt a menetben Dzsang Szong Tek, Kim Dzsong Il sógora, aki a Nemzeti Védelmi Bizottság egyik alelnöke. Dzsang valószínűleg nagy szerepet játszik majd abban, hogy a fiatal és tapasztalatlan új vezető fokozatosan át tudjon venni minden meghatározó új tisztséget. A gyászmenetet végig katonák kísérték díszlépésben, a hadsereg pedig az össz haderőnemet felsorakoztatta. Kim Dzsong Il temetési szertartása holnap is folytatódik, helyi idő szerint délben három perces néma csenddel emlékeznek majd az észak-Koreát 17 évig uraló kommunista vezetőre.

Több ezren tiltakoztak Izraelben. A férfiak és nők elkülönítését szorgalmazó ultraortodox vallási nézetek ellen. A vallási fanatikusok szerint a nőknek ugyanis a buszokon és a villamosokon csak hátul szabadna ülniük, a bevásárlóközpontok pénztárainál külön sorban kellene állniuk, a választásokon pedig külön urnába kéne dobniuk szavazatukat. Az ultraortodoxok ezen kívül olyan öltözéket tennének kötelezővé a nőknél, amely csak az arcukat és a kezüket hagyná szabadon. Több ezren gyűltek össze tegnap a Jeruzsálemtől 30 kilométerre fekvő Bét- Semes városában, hogy a férfiak és nők elkülönítését szorgalmazó ultraortodox vallási nézetek ellen tiltakozzanak. A tüntetést nem véletlenül szervezték Bét- Semesbe, ebben a városban történt meg ugyanis nemrég az az eset, amikor egy vallási fanatikus férfi leköpött egy 8 éves kislányt, csak azért, mert az szerinte nem volt felöltözve.”Elég szomorú, hogy egy ilyen ügy miatt kell az utcára vonulnunk, de azt gondolom, nem dughatjuk a fejünket a homokba.- magyarázza az egyik fiatal lány. Az esetet az izraeli kormánykoalícióban részt vevő ultraortodox párt is elítélte, de Simon Peresz államfő is megszólalt az ügyben.” Senkinek nincs joga, hogy egy kislányt, vagy egy nőt megfenyegessen, Izrael földjén egy csoport sem gondolhatja magát felsőbbrendűnek, és több hatalommal rendelkezőnek, mint egy másik.”- mondta. Az izraeli zsidóknak nagyjából 10%-a ortodox, de arányuk folyamatosan nő, mert körükben a születésszám jóval meghaladja az átlagot.

Szerencsésen végződött egy ausztrál állatkert kertészének találkozása, a hüllőpark vehemens krokodiljával. A férfi épp a gyepet vágta, amikor Elvis, az 5 méteres hüllő rátámadt. Elvisnek, mint azonban kiderült, nem rá, hanem a fűnyírójára fájt a foga, sikerült is berántania, és szétmarcangolnia a tóban. Az 5 méteres állat gondozói szerint heves vérmérsékletű, nemrégiben 2 krokodilhölgyet is bekebelezett.

Igazi Vajdasági Termék a bezdáni selyemdamaszt, a nyugat-bácskai településen, egy 140 éves szövödében, hagyományos eljárással készíti a drága kelmét. Az egykori Jugoszláviában például egy szálloda akkor kaphatott 4, vagy 5 csillagos minősítést, ha bezdáni damaszttal terítettek éttermeikben. A Duna menti település manufaktúrájának kilenc dolgozója van. Havonta 300 négyzetméter különleges selyemdamasztot szőnek. „A bezdáni damaszt, ha felrakjuk az asztalra mindig ugyanúgy, ha szépen ki van vasalva, ugyanúgy fénylik, hát ünnepi hangulatot teremt abban az ebédlőben, vagy akár nappaliban.” Bezdánban a takácsok az 1800-as évek végén kezdtek el selyemfonalat használni. Ekkor hagytak fel a len, és a kenderfonal szövésével. A technológián az elmúlt 140 évben nem változtattak. Egyetlen négyzetcentiméter szövéséhez a takácsoknak 28 mozdulatot kell elvégezniük, mégpedig úgy, hogy kezük és lábuk más-más mozgást végez.”Kisebb székeken több a norma, nagyobb székeken kevesebb a norma, most példádul, hogyha egy abrosz széken dolgozok, ott 3 méter a napi normám.” A kézzel szőtt selyem damaszt akár 30 évig is megőrzi minőségét. A bezdáni szövödében saját tervezésű mintákat használnak. A selyemfonalat Bulgáriából, a pamutot Csehországból hozatják. A bezdáni manufaktúrában készült damaszt megkapta a Vajdasági Termék védjegyet, ez fontos, hogy a vásárló is tudja, nem tömegterméket vásárol, hanem igazi értéket. A selyemdamaszt négyzetméterének ára körülbelül 6000 forint.

A Duna Televízióban megjelent tudósítás is hozzájárult ahhoz, hogy megmentsék az utolsó még álló Homoródszentpáli udvarházat. Diminy Zsigmond 1848-as honvéd házát a nyáron ugyanis lebontásra ítélte a község önkormányzata, annak ellenére, hogy szerepel a műemlékek listáján. Most tető kerül a kúriára. Augusztusban csak a bozótoson keresztül tudtuk megközelíteni, a 18. századi udvarházat, melynek a tetejéről a cserepek is hiányoztak. Az elmúlt 100 évben 4 hasonló épületet hordtak szét építkezésekre. Geréd Gábor helyi tanár, ezért kérte a média segítségét. „Sikerült felkeltenünk a helyi szervek és a megyei szerveknek az érdeklődését és támogatást kaptunk a megyei tanácstól, egy ideiglenes tető kerül a kúriára, hogy a télen ne ázzon be, és ezen kívül pedig meg kell tennünk a következő lépéseket, pályázatok, és célt kell adni ennek az épületnek. A közösségi tanács is segített ebben, közmunkások jöttek, és a kúria környékét megtakarítottuk.” Augusztusban annak ellenére kezdték meg az épület bontását, hogy műemlékké való nyilvánítása már folyamatban volt.”Itt van a falu központjába, egy olyan teret tudnának kialakítani, ami nem csak történelmileg fontos tér, fontos épületekkel, hanem összefüggő, együttes volna. Ez a műemlékké való nyilvánítás ez egy mentőöv, egy lehetőség a mentésre, azoknak, akiknek az fontos volna, hogy ez az épület megmaradjon.” A felújításért harcolók most azt tervezik, hogy itt helyezik el a szentpáli néprajzi gyűjteményt, ezzel pedig bekapcsolódhatnának a vidék kulturális életébe.

Mezei Dániel már itt van a sporthírekkel, majd az időjárás jelentés következik, híradóval fél nyolckor jelentkezünk legközelebb, köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!