Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2011.12.30.

Senki se szólhat bele a magyar jogalkotásba, és az IMF megállapodás nélkül is megáll az ország a lábán, a miniszterelnök szerint.

Az új jegybank és az új egyházjogi törvényről is dönthet ma a parlament, az MSZP kivonult, az LMP be se ment.

Tűzijátékozni lehet, petárdázni tilos. 100 ezer forintra is büntethetik a szilveszteri petárdázókat.

Tizennégyen meghaltak egy tartálykocsi tűzben, a teletankolt jármű miatt 7 másik autó és egy busz is kiégett.

Ez a Híradó délben, Jó napot kívánok!

A tervek szerint januártól megkezdődnek a Nemzetközi Valutaalappal a tárgyalások, amelyek fontosak, de nem húsbavágóak, azt a miniszterelnök mondta, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Orbán Viktor a magyar törvényeket ért külföldi bírálatokkal kapcsolatban azt mondta, nincs olyan a világon, aki megmondhatja a magyar nép választott képviselőjének, hogy milyen jogszabályt alkothatnak és milyet nem. ” A modernkori Magyarország egyik legnagyobb vagy talán legnagyobb pénzügyi akciósorozatáról van szó.”- ezt a végtörlesztésről mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy már csak pár óra van hátra a végtörlesztés bejelentésére.”December 23-áig már 87 ezer család már kilépett, tehát végtörlesztett. Százhetvennyolc ezer jelentette be az igényét, aki nem tud végtörleszteni, mert nincs megtakarítása, vagy nem tud forint alapú hitelt felvenni, azoknak pedig egy olyan konstrukciót, egy olyan javaslatot tettünk le az asztalra a bankokkal közösen, amely azt eredményezi, hogy 2012-ben átlagosan mintegy 30%-kal csökkeni fog a havi törlesztő részlete.” ők azok, akik rögzített árfolyamon törleszthetik devizahitelüket, a különbözet pedig egy gyűjtőszámlára kerül. Ezt a pénzt is meg kell majd fizetni később, de kamatmentesen.”Senki se szólhat bele!” A miniszterelnök szerint nincs olyan a világon, aki megmondhatná, a magyar nép megválasztott képviselőjének, milyen jogszabályt alkothatnak és milyet nem. Orbán Viktor utalt a jegybanktörvényre, amelyet például Brüsszel kifogásolt korábban. A kormányfő megjegyezte, hogy a jegybanktörvény javaslatához érkezett 15 brüsszeli észrevételből, 13-at elfogadtak és beépítettek. A törvényről ma szavaz az országgyűlés. A miniszterelnök januárban a várható tárgyalásokról azt mondta, fontosak, de nem húsbavágóak.” Ha az IMF ad nekünk egy biztonsági hálót, akkor nagyobb önbizalommal, nagyobb biztonságérzettel vágunk bele, az előttünk álló időszakba, de ha nem jön létre ilyen megállapodás, akkor is megállunk, a saját lábunkon.” Az IMF tárgyalásokról a magyar delegáció vezetője Fellegi Tamás az MTI-nek azt mondta, január első felében informális egyeztetéseket folyatnak majd a Nemzetközi Valutaalappal Washingtonban. A tárca nélküli miniszter szerint a Magyarországnak biztosítandó pénzügyi konstrukció formája, nagyságrendje és feltételei csak a hivatalos tárgyalások végére derülhetnek ki.

Az utolsó napon is sokan akarják bejelenteni végtörlesztési igényüket, ma ugyanis lejár a határidő, utoljára jelezhetik a devizahitelesek, hogy végtörleszteni szeretnének. Az MTI hírcentrum információi szerint a bankokban a szokásosnál több ügyintéző várja az igénylőket. A devizahitelesek 180 forintos svájci frank, illetve 250 forintos euró árfolyamon törleszthetik hiteleiket. A tartozást a bejelentés után 60 napon belül kell kifizetni, de január végéig az adósnak igazolnia kell, hogy miből fizet. A végtörlesztésre a cégek is adhatnak kölcsön a dolgozóiknak, ennek igénylési határideje is ma jár le.

Több fontos törvényről is dönthet idei utolsó ülésnapján az országgyűlés. Az új jegybanktörvény és az új egyházjogi törvényről is. A szocialisták kivonultak az ülésteremből, az LMP-s képviselők pedig be se mentek, a parlamentben van Zakar ádám. Szervusz! Mi történt eddig és mi várható még? „Szervusz! Nagyjából ahogyan a felvezetődben is említetted ezek történtek, illetve történnek a tisztelt házban, amely szavazásokkal búcsúztatja az óévet, december 30-án a szokásosnak megfelelően napirend előtti felszólalásokkal kezdődött a munka, az év utolsó munkanapján. Ezt követően pedig az új egyházi törvényhez vonatkozó és kapcsolódó módosító indítványokról szavaztak a honatyák. De csak a Jobbik, a KDNP és a Fidesz képviselői ugyanis ezen sem, az MSZP sem az LMP frakciója nem képviseltette magát. Ezzel egy időben pedig az zajlott az élet a ház falain kívül is, hiszen a Kossuth téren, a Kossuth szobornál többen tüntettek, mégpedig a keresztény-evangélikus egyház tiltakoztak a jogszabály elfogadása ellen. Jelenleg is tartanak a szavazások és egyebek mellett ma a dohánykereskedelem szigorítását előirányzó jogszabály módosítójáról is vonatkozóan is szavazni fognak a képviselők. Erről egyébként a zárószavazás várhatóan vagy csak már majd 2012-ben lesz . A nap talán legjobban várt pillanata az lesz, amikor szavazás lesz az alkotmányhoz kapcsolódó átmeneti rendelkezések részeként arról, hogy a PSZáF-et és, a pénzügyi felügyeletet valamint a Magyar Nemzeti Bankot, az MNB-t összevonhassák majd a későbbiekben. és szintén a mai napon szavaznak a honatyák arról is, hogy idézem: „Annak kimondásáról, hogy az MSZP és a Magyar Szocialista Munkáspárt jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető. Ez lesz tehát a mai tervezett napirend, várhatóan fél 4-ig tanácskoznak a honatyák az év utolsó ülésnapján.” ádám, köszönjük szépen.

Információink szerint jelenleg is tárgyalnak a rezidens szövetségben arról, hogy felfüggesszék-e a felmondólevél akciót. Tegnap Papp Magor a rezidens szövetség elnöke azt mondta, érdemi ajánlatoknak kaptak a tárcától, de részleteket nem közölt. Korábban minden rezidensnek legalább nettó 100 000 forintos fizetést követeltek, azt mondják, hogy eddig 2500 orvos helyezte letétbe felmondó levelét, amelyet az év elején kellene élesíteni, ha nincs megállapodás. Közben a Magyar Orvosok Szövetsége közölte, nem szünteti be akcióját. ők azzal akarnak nyomást gyakorolni a kormányzatra, hogy nem vállalnak önkéntes túlmunkát. Szerintük a tegnapi államtitkári ajánlat nagyságrendekkel kisebb annál, mint amit ők kérnek.

Január 1-jétől hatezer önkéntes tartalékossal a bővítik a Magyar Honvédséget. 18 évesnél idősebb, feddhetetlen előéletű és egészségügyileg is alkalmas magyar állampolgár jelentkezett önkéntes tartalékos szolgálatra, nők is. A felvételnél előnyt élveznek azok, akik már szolgáltak a seregben, de előnyben részesíti a tárca a szolgálati járandósága jogosult volt katonákat is. Az utóbbiak a szerződéskötésnél mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. Az önkéntes védelmi tartalékosok egyik szerepe, hogy katasztrófák esetén tehermentesítsék a honvédségi állományt. Tényleges szolgálatra háromévente összesen legfeljebb hat hónapra hívhatók be, és szolgálatukért javadalmazást is kapnak. Jelentkezni a honvédség megye irodáiban lehet, de a jelentkezési lapot az internetről is le lehet majd tölteni. „Regisztrációs érdeklődések már történtek, több mint 2000 emberrel fordult meg, ezeken a katonai igazgatási pontokon, de természetesen a január 1. után, mikor megnyílik a hivatalos lehetőség, akkora várjuk a nagyobb rohamot. én biztos vagyok abban, hogy a rendelkezésre álló 6000 helyre túljelentkezés lesz, és a legkiválóbbakat, legalkalmasabbakat, legelkötelezettebbeket tudjuk majd kiválasztani.”

Juhász Ferenc rágalmazásért feljelentést Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost. A volt MSZP-s honvédelmi miniszter azt mondta, a kormánybiztos állításai nem igazak, szerinte Budai Gyula olyan honvédségi lakások értékesítése esetében tett feljelentést az ügyészségen, amelyek engedélyezéséhez volt jogszabályi háttér és ennek megfelelően működött 11 éven át a tárcánál. Juhász Ferencet az elszámoltatásért felelős kormánybiztos jelentette fel, a luxuslakás ügyben, mert szerinte a képviselő még honvédelmi miniszterként hozzájárult ahhoz, hogy valódi értékük töredékéért szolgálati luxuslakásokat adjanak minisztériumi felsővezetőnek és tábornokoknak. Az ügyben az Országgyűlés a héten felfüggesztette a volt honvédelmi miniszter mentelmi jogát.

50 esetben kezdeményezett eljárást a nemzeti adó és vámhivatal külföldről behozott kocsik ügyében. Korábban általában a regisztrációs adót nem fizették be, újabban az áfát nem fizetik a kereskedők. Csak ebben az évben egy milliárd forintos kár érte az államot. évente több 1000 autót hoznak be Magyarországra, az unió más országaiból. Az Autókereskedők érdekképviseleti Szervezete szerint sokat ügyeskednek, trükköznek, és az áfa befizetése nélkül helyezi forgalomba a kocsikat „Az áfa utólag kerül befizetésre, aki havi bevalló havonta, aki negyedéves bevalló, negyedévente, és a trükk itt van, hogy mire be kellene fizetni, esetleg az a cég már nem létezik. Vagy olyan a cégnek a tulajdonosi szerkezete, hogy az nem tudja befizetni. Idén 50 esetben indított eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal külföldről behozott autók ügyében, összesen akár 1 milliárd forintos kár is érhette az államot. „éppen decemberben zártak le a pénzügyi nyomozók egy olyan jelentős ügyet, amelyben két egri autókereskedő 1500 gépkocsit hozott be fiktív papírokkal, és ezzel 106 millió forint áfát csalt el, az állami költségvetésből .” A csalók irreális árelőnyhöz is jutnak, azzal, hogy a piaci árnál sokkal olcsóban árulják a használt autókat, ez pedig tovább nehezíti a gazdasági válság miatt egyébként is bajban lévő autókereskedők helyzetét.

Várhatóan már ma elkezdődik a szilveszteri bevásárlás, ezért nagy forgalomra kell számítani a boltokban, holnap vagyis december 31-én a nagyobb hipermarketek este 6-ig lesznek nyitva, de a bevásárló- központok üzletei csak délután kettőig. A kisebb boltok délután kettő és hat között zárnak. Szilveszter éjszaka, és újév napján csak a nonstop kisboltok, ajándék és virágboltok és a benzinkutak lesznek nyitva. Akár százezer forintos büntetésre is számíthat, akinél petárdát találnak a rendőrök szilveszterkor. Tűzijátékot viszont szabad használni, de csak holnap este hat és vasárnap reggel 6.00 között. Tűzijátékot csak a 18-éven felüliek vehetnek, eladni pedig csak olyan terméket szabad, amelyen szerepel a gyártó vagy a forgalmazó neve, a gyártás időpontja, valamint egy magyar nyelvű kezelési utasítás. A fel nem használt pirotechnikai eszközöket január 5-éig kell visszavinni, a kereskedők pedig kötelesek azokat ingyen visszavenni .

öt embert öltek meg egy bankrablás közben Ukrajnában. Az ország egyik legnagyobb magán bankját ismeretlen fenyvesek támadták meg tegnap. A rendőrség egyelőre nem közölt arról adatot, hogy a rablók zsákmányoltak-e pénzt. Rendőrség segélyhívást kapott a bankból, de mire kiértek a tetteseket elmenekültek. A helyszínen 5 holttestet találtak a nyomozók. A biztonsági szolgálattól érkezett a bejelentés, hogy kirabolták a Privát bankot, lövöldözés volt és áldozatok is vannak- mondta a rendőrségi szóvivő. Mind az öt áldozat a bank alkalmazottja volt, a rendőrség egyelőre semmi más nem közölt a rablásról, és az elkövetőkről. A kelet ukrajnai Donyecben 6 bankot raboltak ki az elmúlt két évben. Az orosz Interfax ügynökség szerint mindegyiket ugyanaz a bűnbanda követte el.

14 ember meghalt Venezuelában miután felborult és kigyulladt egy üzemanyaggal teli tartálykocsi a fővárosba vezető autópályán. Hét autó és egy autóbusz és kiégett. Egy km hosszan égett az autópálya Caracas közelében, egyelőre nem tudni miért borult fel a tartálykocsi. A kifolyt üzemanyag meggyulladt, és lángba borította az érkező járműveket is. Egy autóbuszban 12-en vesztették életüket. A kiégett autók ma pedig még ketten, 16-an súlyosan megsérültek. A legtöbb sérültet a legközelebbi kórházba vitték, de a legsúlyosabb eseteket más, az égési sérülésekre szakosodott intézményekbe szállították. -közölte, a tűzoltóparancsnok. Egy órán át oltottak a lángokat az autópályán. „Szörnyű látvány volt, a tartálykocsiból ömlött az üzemanyag, és az érkező autók pedig nem tudtak kitérni.”- mondja a szemtanú. A tartálykocsi harmincéves vezetője nem sérült meg. Letartóztatták, és őt gyanúsítják a baleset előidézésével.

Nem engedték magyarul nyilatkoznia az Országos élelmiszerbiztonsági Hatóság magyar nemzetiségű alelnökét Romániában. Csutak Nagy László anyanyelvén válaszolt volna Hírcentrum tudósítójának, de felettese utasítására végül románul adott interjút. A Diszkrimináció Ellenes Tanács szerint túlkapás történt, de érvényes jogszabály hiányában ez nem büntethető. „Beszélt vele és nem akarja?- ezt mondta nekem, ezt mondom önnek is. ” Rendben van.” – így vette tudomásul felettese utasítását Csutak nagy László román élelmiszer Biztonsági Hatóság alelnöke, hogy ne anyanyelvén nyilatkozzon a magyar sajtónak. Az eset akkor történt, amikor a hatóság a karácsonyi ellenőrzéseket tartott, és az MTI hírcentrum stábja kért interjút az alelnöktől. A hatóság sajtószóvivője szerint ezzel nincs semmi probléma. Csutak úr mégiscsak a román hatóságot képviseli majd -mondta a Sajtóiroda vezetője. Az élelmiszer biztonsági hatóság elnöke írásban válaszolt megkeresésünkre, amelyben tagadja, hogy ilyen utasítást adott volna Csutak Nagy Lászlónak. Hozzátette, hogy az alelnök úr bármikor nyilatkozott magyarul, bizonyíték erre számtalan korábbi magyar megszólalása is. Néhány sorral lejjebb azonban azt írja Románia hivatalos nyelve a román és az intézmény alkalmazottai is ezen a nyelven adnak interjút a sajtónak. „A román állam tisztségviselője vagyok.”- így kommentálta a dolgot végül románul Csutak Nagy László. Megszegi az anyanyelvhasználatának a jogát. Asztalos Csaba Diszkriminációellenes Tanács igazgatója szerint magyarellenes hangulatkeltésről lehet szó. Túlkapás, túl azon, hogy általában az intézmények az állam hivatalos nyelvén kommunikálnak, ez igaz, de szerintem különböző reakciója lett volna az igazgatóúrnak akkor, hogyha mondjuk angol nyelven kellene kommunikálni .Asztalos Csaba szerint nem egyedi az eset, ehhez hasonló nyelvi korlátozások gyakran előfordulhatnak a román állami intézményeknél.

állatmenhelyet és kávézót is nyithatnak az osztrák-magyar határon. Ausztriában ugyanis eladják az átkelőkön lévő épületeket, és ingatlanokat. Az érintett települések közül nem mindegyik ért egyet a döntéssel, mert ha ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést, akkor konténereket kell kihelyezniük. Az egykori Kelénpataki határátkelőnél lévő ingatlanok sorsa is rendeződik jövőre, legalábbis a tartományi kormány tervei szerint. A többi határépülettel együtt eladják, lebontják, hasznosítják 2012-ben. A Kelénpataki polgármester viszont nem ért egyet az elképzeléssel. „Nem jó ötlet az ingatlanok eladása, emlékszem, amikor nemrég uniós konferenciát tartottak Bécsben, és újra bevezetik a határellenőrzést. Ha ismét ilyesmire kerülne sor, akkor konténereket kellene kihelyeznünk.”- az elégedetlenkedik a polgármester. A tartományi kormány már megbízta az Osztrák Szövetségi Ingatlan társaságot, hogy 2012-ben az összes objektumot értékesítse. ” A megállapodás 6 átkelőt érint az osztrák- magyar határon. Minimális értéküket független értékbecslők állapítják meg ennél olcsóbban nem adhatók majd el az ingatlanok és a hozzájuk tartozó ingóságok.”- mondja a szövetségi ingatlantársaság szóvivője. Sopronkeresztúron, örülnek az ingatlanok eladásának. A település polgármestere azt mondja, állatmenhely és kávézó nyitását tervezi a határon. „örülök, hogy hasznosítani lehet az ingatlanokat, mert már évek óta üresen állnak. Az összértékük, mintegy százezer euró, és szerencsére már érdeklődnők is vannak az épületekre.”- magyarázza a polgármester. Eladók lesznek még több határon levő épületek is. A magyar oldalon azonban egyelőre nincs szó hasonlóról, a használaton kívüli határ épületeket a Nemzeti Vagyonkezelő értékesíthetné, vagy adhatná vissza a településeknek. Az ügyben azonban már évek óta nem történt előrelépés, az ingatlanok állapota pedig folyamatosan romlik.

Máris jönnek a sporthírek utána az időjárás-jelentés, híradó is lesz még 1/2 8-kor. Nézzenek bennünket, viszontlátásra!