Skip to main content

Jelnyelvi híradó 2012.01.04.

319 fölött az euró, történelmi mélyponton a forint, a piac az IMF megállapodásra vár.

Puskát is foghatnak a betörőre, mostantól alkotmányos alapjog az önvédelem, és a magántulajdon védelme.

ítéletidő Nagy- Britanniában. Viharok és esőzések pusztítanak, egy ember meghalt, többen megsérültek.

Elfogták a kassai robbantót. Házilag készített pokolgépet, öngyilkos akart lenni.

Ez a Híradó Délben, Jó napot kívánok! Soha nem volt ilyen mélyen a forint, szerda délelőtt 319 forint fölé ugrott az euró árfolyama. Adásunk idején az euró 319, a svájci frank 262, az amerikai dollár pedig csaknem 245 forintba kerül. Kereskedők szerint, amíg nem lehet biztosabbat tudni az IMF illetve az európai uniós tárgyalások folytatásáról, addig a piac nem nyugszik meg, és a forint folyamatosan nyomás alatt lesz.

Ismét drágultak az üzemanyagok. éjféltől 6 forinttal kerül többe a benzin, és a gázolaj is. A 95-ös átlagára így 413 forintra, a dízelé pedig 433 forintra emelkedett. A kutaknál 20-25 forintos árkülönbség is lehet, tavaly, január elején a benzin átlagára 361, a gázolajé pedig 351 forint volt.

Megkezdődött az önkéntes, tartalékos katonák alkalmassági vizsgálata Budapesten, a Petőfi laktanyában. őket már nem őrző-védő munkára, hanem a katonai szolgálathoz kapcsolódó feladatokhoz veszik fel. A tartalékosokat összesen 3 évente, fél év szolgálatra hívhatják be. A Magyar Honvédség 2014-ig összesen 8000 tartalékost venne fel. A Honvédelmi tárca tervei szerint a tartalékosok között sok korábban leszerelt katona is lesz. A Petőfi laktanyából Silacher Tamás tudósít: „45 embernek kezdték meg az alkalmassági vizsgálatát ma reggel itt, a Petőfi laktanyában. Többségük olyan volt katona, akik a szolgálati nyugdíj januári megszűntetése után, a járandóságuk után nem akarnak 16% személyi jövedelemadót fizetni. Ezt ugyanis az önkéntes tartalékos katonáknál elengedik. A vizsgálat egy egészségügyi, egy pszichológiai, és egy fizikai részből áll. A jelentkezőknek például IQ tesztet kell kitölteniük, és fekvőtámaszozniuk is kell. A Honvédelmi Minisztérium 2014-ig 8000 önkéntes tartalékos katona felvételét tervezi, eddig több mint 2000-ren jelentkeztek a vizsgálatokra. Az önkéntesek 3 évente, összesen fél év szolgálatra lesznek behívhatók, a fennmaradó időben pedig rendelkezésre állási díjat kaphatnak majd.” 20-40%-al emelik az orvosok fizetését a karcagi Kátai Gábor kórházban, ez több mint másfél millió forintos plusz költséget jelent az intézményeknek. A pénzt a betöltetlen állások bérkeretéből, és spórolással teremtik elő. A kezdeményezéssel az orvosok elvándorlását szeretnék megakadályozni.

Hallgatói szerződést kötne az állam az egyetemistákkal, a Népszabadság birtokába jutott információk szerint. A szerződéssel az állami ösztöndíjasokat ösztönöznék, hogy ne halogassák a diploma megszerzését, ha valaki a támogatási idő másfélszeresén belül nem szerez papírt, vissza kell fizetnie a pénzt. A hallgatói szerződés azt is meghatározná, hogy a végzetteknek mennyi ideig kell Magyarországon dolgozniuk. Az ösztöndíj minden 100 ezer forintja, 1 hónapnak felel meg. Ezek szerint, például akinek a képzési költsége 4 millió forint volt, annak 40 hónapig kellene Magyarországon dolgoznia. A hallgatói szerződést akár már szeptembertől bevezethetik.

Nagyon sajnálja az LMP frakcióvezetője, hogy visszaadja országgyűlési képviselő mandátumát Kaufer Virág. A képviselőnő azt mondta, új utakat keres az LMP-n belül, és kívül, mert úgy érzi, többet tehet az utcán és közösségekben, mint a parlamentben. Kaufer Virág egyébként karácsony előtt szintén leláncolta magát a parlament bejáratánál. Schiffer András a Ma Reggelben azt mondta, bizonyos értelemben váratlanul érte Kaufer Virág lemondása, ám a képviselőnő 2010 áprilisában már jelezte, a ciklus felénél átgondolja, marad-e országgyűlési képviselő. „Meglehetősen, hogy mondjam, szuggesztív volt a szereplése december folyamán akár gondolok itt az éjszaka, az éjjel- nappali vitanap, a munkatörvénykönyv vitájában tett felszólalására, akár a december 23.-i tüntetésre, ezt követően engem nyilván meglepett, de ha visszagondolok arra, hogy 2010 áprilisában milyen dilemmái voltak, természetesen ez nem teljesen derült égből jött.”

Gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség Gyenesei Istvánt, a Gyurcsány-kormány önkormányzati miniszterét, írja a Magyar Nemzet. A feljelentést a Somogy- megyei Városi Bizottság tette, Gyenesei István, mint a Somogyért Egyesület elnöke ugyanis beadványt jutatott el a testülethez. Jelezték, hogy Ormai István lemondott megyei képviselői mandátumáról, ő korábban a Somogyért képviselője volt, de szakított velük. Ormai azonban később hangsúlyozta, a Gyeneseiék által benyújtott dokumentumot nem írta alá, csak egy dátum nélküli biankó nyilatkozatot, és azt is korábban. A rendőrség magánokirat hamisítás miatt hallgatta ki Gyeneseit. Puskát is foghatnak, és el is süthetik a betörőre, az önvédelem és a magántulajdon védelme is alkotmányos alapjog lett. Ami azt jelenti, hogy a bíróságoknak nem kell vizsgálniuk, hogy az áldozat védekezése arányban volt-e a támadással. Bármivel védekezhet, akár az otthon engedéllyel tartott fegyverét is használhatja. „Mert elhatároztam, hogy nem ölöm meg természetesen, hanem harcképtelenné teszem, és akkor szépen beleeresztettem egy töltényt a hátsó felébe, nagyot ordított, elugrott.” Fontányi Gábor 2004-ben meglőtt egy betörőt, aki fegyvert fogott rá házában, több hónapig gyanúsított volt, a bíróság azt vizsgálta, hogy a férfi jogosan használta-e a fegyverét. Végül megszűntették ellene a nyomozást, de ha jogtalan lett volna az önvédelem, akár börtönbe is kerülhetett volna. Az önvédelem mostantól az alkotmányos alapjogok közé tartozik, ahogy a magántulajdon védelme is. Ez eddig csak a büntetőtörvénykönyvben szerepelt, mostantól a bíróságoknak az alkotmány alapján sem kell vizsgálniuk, hogy az áldozat hogyan védekezett.” Akár a személyi, akár a javak elleni, akár a közérdeket támadóval szemben fel lehet lépni akár még, és arányos eszközzel, tehát ököllel a támadóval szemben, kést lehet ragadni, husángot lehet ragadni, vasvillát lehet ragadni.” A kriminál pszichológus szerint a bűnözőknek fel kell készülniük arra, hogy a bűncselekmény elkövetésekor kockázatot vállalnak. Mostantól még nagyobbat, az áldozat ugyanis bármivel védekezhet.” A támadónak annyival nehezebb, hogy ő egy idegen területen mozog, sőt idegen, veszélyes a jövőben pedig arra készteti, hogy ellenséges területen fog mozogni, ez nem ugyanaz, az ellenséges az, ahonnan támadás is kapható.” Annak pedig, hogy az önvédelem alapjog lett, van visszatartó ereje is, mert a bűnözők számolnak azzal, hogy a bűncselekmény elkövetésekor az életüket is kockáztatják. Változás az is, hogy mostantól nem a megtámadottnak kell bizonyítani a jogos védekezést, így a bíróságok gyorsabban hozhatnak ítéletet.

Gyakorlati útmutatót készítettek a kettős állampolgárságról Szlovákiában. A jogsegély szervezet munkatársai azokat a szlovák állampolgárokat segítik, akik kérik a magyar állampolgárságot, és ezzel a döntésükkel elveszítik a szlovákot. A dokumentum a jogsegely.sk internetes oldalon érhető el. „Be van tördelve, hát témánként, kérdéskörönként.” Ez az internetes portál nyújt segítséget azoknak, akik felvennék, vagy felvették a magyar állampolgárságot Szlovákiában. Az oldal gyakorlati útmutatókat tartalmaz, készítői szerint eloszlatja azokat a tévhiteket amelyek, az állampolgárság elvesztésével kapcsolatban felmerülnek az emberekben. „Erre törekedtünk kifejezetten, hogy ez az úgymond a széles tömegek, az átlagember számára is érthető legyen, ugyanakkor természetesen vannak ennek a kompromisszumnak természetesen határai, tehát az egyes esetekben a jogi pontosság azért megköveteli azt, hogy pontosan fogalmazzunk.” Az útmutató tartalmazza, hogy az, aki elveszíti a szlovák állampolgárságát, mely okmányait kell leadni a hatóságoknak. Ahogyan azt is, hogy a nyugdíját, az egészségbiztosítását az állampolgárság elveszítése nem érinti.” Szlovákiai magyarok jogsegélyszolgálatának megújult honlapján…” Az írásos tájékoztatón kívül, videók is segítik az eligazodást. és kidolgozói nem tartják kizártnak, hogy nyomtatott formában is megjelenik.

A republikánusok versenyében Iowában mindössze 8 szavazattal győzött Mitt Romney. Ez volt eddig a legszorosabb szavazás, a következő állomás New Hampshire, ahol egy hét múlva tartanak előválasztást. A győztes lesz Barack Obama kihívója. Magyar idő szerint szerda hajnalban kezdődtek meg a republikánus párt jelöltállító gyűlései. Az ellenzéki párt hívei könyvtárakban, iskolákban szavazhattak arról, hogy ki legyen Barack Obama kihívója novemberben. A végleges döntés csak augusztus végén születik majd meg. Az előzetes felmérések Mitt Romney volt massechusetts-i kormányzót, és Ron Paul texasi képviselőt fej-fej mellett hozták győztesnek, Rick Santorum volt pennsylvániai szenátor pedig a harmadik helyen végzett. A jósolt sorrendet végül kicsit megkeverte a hivatalos végeredmény. Romney és Santorum között alakult kis holtverseny, amelyet minimális különbséggel ugyan, de Romney nyert meg. „Mindössze 8 vokssal szerzett többet, meg akarom őrizni azokat az alapokat, amelyek Amerikát a remény földjévé tették, nem akarom átalakítani. Szeretem a szabadságot, az alkotmányunkat, az országot, az embereket. őrizzük meg így, ilyennek. Viszlát, New Hampshire-ben.”- mondta Romney. Az Iowa-i eredményből persze nem lehet biztosan következtetni az augusztusi végeredményre, ám lélektani hatást kétségtelenül már az egy hét múlva esedékes New Hampshire-i előválasztás kimenetelére is gyakorolhat. Közben a demokraták nyilvánvaló elnök jelöltje Barack Obama is elkezdte a felkészülést, stábja 8 kampányirodát állított fel Iowában.

Hatalmas viharok, és özönvízszerű esőzések pusztítottak Nagy- Britanniában. Egy ember meghalt, többen megsérültek, és fennakadások voltak a közlekedésben. Az ítéletidő helyenként áradásokat okozott, legsúlyosabb a helyzet Anglia északi részén, és Skóciában. Egy autóbusz roncsait próbálják szabaddá tenni a dél-angliai Surrey grófságban, attól a hatalmas fától, amely szabályosan kettévágta a vezetőfülkét. A sofőrt súlyos sérülésekkel vitték kórházba, így is óriási szerencséje volt, hogy egyáltalán életben maradt, annak köszönhető, hogy a fatörzs az ülése mellett csapódott be a fülkébe, amikor egyébként üres busszal a garázsba tartott. Az ítéletidő Skóciában, és észak- Angliában végezte a legnagyobb pusztítást, ott 160km-nél is erősebb söpört végig. Az orkán kamionok tucatjait borította fel, több közúti hidat le kellett zárni. Skóciában, azóta már elkezdődött a kárfelmérés, és a helyreállítás. Csak ott 70 ezer háztartás maradt áram nélkül. A dél- kelet angliai Doverben akkora hullámokat korbácsolt fel a szél, hogy órákra leállt a kompközlekedés. Sok repülőtér forgalma is akadozott, sőt a tengerpartokon a vonatok sem jártak. Nagy-Britanniában néhány hét leforgása alatt ez már a második hatalmas vihar, december 8-án ugyancsak ítéletidő tombolt Skóciában, ahol rengeteg hó hullott, a hegyekben pedig 264 km/órás szél pusztított.

Elfogták a kassai robbantót. A férfi egy pokolgépet helyezett el egy gyorsétterem bejáratánál álló kukában december 28.-án. A bomba fel is robbant, de senki sem sérült meg. A pokolgépet tavaly augusztusban építette, minden alkatrésze kereskedelmi forgalomban kapható. Időzített gyújtószerkezete például eredetileg modellekhez való távirányító volt. A 32 éves férfi büntetett előéletű, és szüleivel él. Pszichiátriai gondjai voltak, és korábban már rabolt is. A házkutatáskor robbanószerkezet alkatrészeket, 2 búcsúlevelet és egy végrendeletet találtak a rendőrök. A férfi nem tett vallomást, de búcsúlevelei arról árulkodnak, hogy öngyilkos merényletet akart elkövetni.

Adásunk után születhet jogerős ítélet a machetés gyilkos ügyében. Első fokon életfogytiglan fegyházbüntetésre ítélték, mert Salgótarjánban halálra kaszabolta volt élettársát, és annak új barátját két évvel ezelőtt. A bíróságról Orsós Róbert tudósít. A nógrád-megyei bíróság már évekkel ezelőtt tényleges életfogytiglan tartó szabadságvesztésre ítélte azt a férfit, aki egy csaknem fél méter hosszú bozótvágó ollóval kaszabolta össze volt szerelmét, és annak új barátját. Ma a legfelsőbb bíróságon tárgyalják a férfi ügyét, a bírósági tétel ugyan ennél nagyobb már nem lehet, azonban a kérdés, hogy előre kitervelt volt-e a gyilkosság, az nyitva maradt a nógrád-megyei bíróságon, és az ügyészség is kérte, hogy vizsgálják meg ezt a kérdést. Azonban a tárgyalás kezdetén újabb bizonyítási eljárást terjesztett elő a védőügyvéd, amelyben a vádlott elmeállapotára hivatkozik. Ezt a perbeszédében taglalja, ez akár késleltetheti is az ítélethirdetést.

Rabszolgaként dolgoztattak egy rokkantnyugdíjast, egy bács-kiskun megyei tanyán. Fogva tartója ma állt bíróság elé Szegeden. Az áldozatot tavaly áprilisban akarata ellenére vitték a dóczi tanyára. Lovakat kellett ellátnia és más ház körüli munkákat. Fogva tartója azzal fenyegette meg, hogy elvágja a torkát, ha ellenkezni mer, a sértettet arra is kényszerítette, hogy a nyugdíját vegye fel, és adja fogva tartójának. Ekkor jelentette az ügyintőjének, hogy mi történt vele, és ekkor szabadult ki. A vádlott azzal védekezett, hogy megsajnálta, és befogadta a hajléktalan férfit, és a családtagjaihoz hasonlóan etette, itatta a sértettet.

Saját teherautója nyomott agyon egy gépkocsivezetőt Mátészalkán. A sofőr a Magyar Közút telepén rakodott, a teherautó gurulni kezdett és a 46 éves férfi megpróbálta megállítani, de az elszabadult jármű a telephely kerítésének nyomta, és a helyszínen belehalt sérüléseibe. Azt még nem tudják, hogy miért szabadult el a teherautó.

Hárman megsérültek egy balesetben Hódmezővásárhely közelében. Egy autó sodródott le az útról, fának csapódott és összeroncsolódott. A 31 éves sofőr beszorult a roncsba, két utasa közül az egyik súlyosan megsérült. A rendőrök azt feltételezik, hogy a vezető túl gyorsan hajtott a kanyarban, ez okozhatta a balesetet.

800 forintból 110 kilométert képes megtenni az az elektromos autó, amit az Eon tesztel, az akkumulátorukat egyszerűen fel lehet tölteni, csak konnektor kell hozzá. Bécs és Budapest között több töltőpontot létesítenek még az idén, az autó alapára 10 millió forint. Hangja nincs, maximum, ha egy aknafedélre hajtanak vele. Ereje azonban annál inkább. Ezzel az egy tonnás elektromos autóval akár 130 kilométer/ órával is száguldozhat a sofőr, persze ennek árát hatótávolságban mérik. „Budapestről Pécsre töltés nélkül természetesen nem lehet lejutni, az elméleti hatótávja az autónak 110-120 kilométer.” Ami attól is függ, hogy a sofőr hogyan nyomja a gázpedált, ha lassabban haladnak vagy többet fékeznek vele, tovább bírja az autó, merthogy az akkumulátor, lassítás közben is képes töltődni. Ha viszont lemerülne, ugyanúgy fel kell tölteni, mint egy mobiltelefont. Egy 230 voltos konnektort kell keresni hozzá, és ezzel a végével rá kell csatlakoztatni. Hat órán belül pedig újra menetkész a jármű. Ez a töltés összesen 7-800 forintjába kerül a sofőrnek. „Októberben nyílt meg az első töltőpont az Eon üzemeltetésében, Magyarországon, Budapesten. Az év első két hónapjában azonban a Bécs és Budapest közötti útvonalat is összekötjük ilyen töltőpontokkal. A cél az, hogy ezt a távolságot kényelmesen meg lehessen tenni, néhány turisztikai ponton megállni, várost nézni.” A közeljövőben pedig azt tervezik, hogy újabb töltőállomásokat építenek Budapest- Balaton között.

Ezek voltak a hírek délben, máris jönnek a sporthírek, majd az időjárás-jelentés, híradó fél 8-kor láthatnak legközelebb, nézzenek bennünket akkor is, viszontlátásra!

Készítette: Udvardi Laura