Skip to main content

Jelnyelvi híradó 2012.01.08.

A Híradó képének minősége rajtunk kívülálló okok miatt néhol kifogásolható.

A kormány 2017 közepéig kitolja az árfolyamrögzítést. A lakáslízingelők is kaphatnának segítséget.

év végégig 2300 alkalmazottjától válik meg a Nokia. ők támogatási programban vehetnek részt.

Egy fiatal lány halt meg szénmonoxid mérgezésben Szombathelyen. Egy hét alatt ez a hetedik ilyen haláleset.

Az 1848-49-es forradalom relikviáiból nyílt kiállítás Szegeden. A tárlat március 5.-ig látható.

Jó napot kívánok!Meghosszabbítja a kormány az árfolyamrögzítést. Az eredeti elképzelések szerint 2015-ig élhetnének ezzel a lehetőséggel a devizaadósok. Az index birtokába került javaslat szerint azonban a kormány azt tervezi, hogy 2017. június 30-ig kitolja az árfolyamrögzítést. Emellett a kedvezményezettek körét is bővítenék, így a lakást lízingelők is kaphatnának segítséget. A javaslatról várhatóan mai ülésén dönt a kabinet. A devizahitelesek közül 160 ezren éltek a végtörlesztés lehetőségével. Közülük január végéig mintegy 140 ezren ki is váltották devizaadósságukat. A visszafizetett ingatlanok átlagos összege 5 és fél millió forint volt. A pénzügyi felügyelet szerint ez azt mutatja, hogy az alacsonyabb összegű, 2, 3 millió forintos hiteleket tömegesen fizették vissza a bankoknak. A hatóság kimutatásai szerint az ügyfelek több mint 2/3-a saját megtakarításból végtörlesztett. Akiknek nem sikerült végtörleszteniük, azok rögzített árfolyamon fizethetik adósságukat a jövőben. Az eredeti elképzelés szerint 2015-ig élhetnének ezzel a lehetőséggel a devizaadósok. Sajtóhírek szerint azonban a kormány 2017. június 30-ig kitolja az árfolyamrögzítést. újdonság, hogy a lízingesek is segítséget kaphatnak. A kormány számításai szerint az árfolyamrögzítéssel az átlagos adós törlesztő részlete csaknem 20 ezer forinttal csökkenhet. A kedvezményes törlesztésre áprilistól egészen az év végéig lehet majd jelentkezni. A közszféra dolgozóit a bankok soron kívül bírálják el, és egyszeri vissza nem térítendő támogatást is kapnak az államtól.

Elbocsátja dolgozói felét a Nokia komáromi gyárából. A társaság közleménye szerint, a jelenlegi 4000-ből az év végéig összesen 2300 alkalmazottól válnak meg. További két országból pedig további még 2000 dolgozót bocsájtanak el. A cég a leépítést azzal indokolta, hogy a telefonok gyártását az ázsiai üzemekbe helyezik át. A Nokia az elbocsájtott dolgozóknak támogatási programot indít, ez részben anyagi segítséget jelent, részben pedig segítséget a munkatársaknak abban, hogy helyben újra munkába állhassanak. Ennek érdekében a cég megállapodott a Nemzetgazdasági minisztériummal, egy közös munkacsoport felállításáról.

Mától pályázhatnak munkahelyteremtő támogatásra a kis-és középvállalkozások. Idén 10 milliárd forint áll rendelkezésre, kétszer annyi, mint tavaly. A támogatásért a cégeknek vállalniuk kell, hogy legalább 2 új munkahelyet teremtenek, valamint, hogy kompenzálják a meglévő dolgozóik bérét. A benyújtott igényekről várhatóan májusban döntenek. A támogatásból a kormány több mint 5000 új munkahelyre számít.

Közös programot indított az áramszámla hátralékosok megsegítésére a Máltai Szeretetszolgálat és az EDF-DéMáSZ. Az áramszolgáltató 100 millió forintot ajánlott fel. Azok pályázhatnak a pénzre, akik vállalják, hogy tartozásuk felét egyben kifizetik.”Októberbe kötötték ki.” Néhány hete mutattuk be a Híradóban azt a 16 gyermekes kiskunhalasi családot, amelynél hetekig nem volt áram. Korábban késve fizettek be egy 11 ezer forintos számlát. Az édesanya akkor azt mesélte, nem először fordult elő, hogy nem tudták időben befizetni a számlát, mert 250 ezer forintból élnek 17-en. A hozzájuk hasonló családoknak segíthet a Máltai Szeretetszolgálat és az EDF-DéMáSZ közös programja. A szolgáltató 100 millió forintot ajánlott fel a hátralékos fogyasztók megsegítésére. ” A célunk az ezzel a támogatással, hogy a nehéz helyzetbe került fogyasztóink visszatérjenek a normális kerékvágásba, és újra rendszeres fizető fogyasztók legyenek.”- mondja a DéMáSZ elnök vezérigazgatója. A szolgáltatónak csaknem 100 ezer ügyfele tartozik, vannak olyanok, akiket már értesítettek arról, hogyha nem fizet, kikapcsolják az áramot, és vannak olyanok, akiknél már ki is kapcsolták. Az adósságkezelő programra csak azok pályázhatnak, akik vállalják, hogy a tartozásuk felét egyben kifizetik.”Ennek a programnak teljes egészében ez a célja, hogy az emberek tudatosan alakítsák, és formálják az életüket.” Azokat is segítik majd, akiknek tartozásuk még nincs, de nehézséget okoz a havi áramszámla kifizetése.

Szénmonoxid mérgezésben halt meg egy fiatal lány Szombathelyen. A 18 éves lányra édesanyja talált rá a fürdőszobában, ő hívta ki a mentőket, akik azonban már nem tudták megmenteni az életét. A kiérkező tűzoltók még mértek szénmonoxidot a fürdőszobában, ezért értesítették a gázszolgáltatót. Az elmúlt egy hétben országszerte heten haltak meg szénmonoxid mérgezésben.” Tényleg a késői esti órákban hívtak ki minket egy szombathelyi lakásba, ahol a fürdőszobában egy 18 éves lányt találtak, életjelenségek nélkül. A kiérkező mentők megkezdték az újraélesztést, amely egy órán keresztül tartott, azonban semmilyen eredményt nem értünk el.”

Súlyos balesetet szenvedett egy idős asszony, amikor a házukban felrobbant a kazán Mórahalmon. Az elsődleges vizsgálatok szerint a balesetet, úgynevezett jégdugó okozhatta, a kazánt ugyanis hetek óta nem használták, ilyenkor pedig eljegesedhet a csőrendszerben lévő víz. A baleset körülményeit szakértők bevonásával vizsgálják. Vasárnap Szentesen robbant fel egy kazán, a detonációban egy férfi meghalt. Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a használaton kívüli kazánokat begyújtás előtt ellenőriztetni kell.

Másodfokú, vagyis narancsriasztást adott ki mára a Meteorológiai Szolgálat az ország déli részére, a rendkívüli hideg miatt. Az előrejelzések szerint ezeken a területeken -20 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet éjszaka. Az ország középső részén elsőfokú riasztás van érvényben, ott -15 fok lehet. Enyhülés a jövő hét végétől várható. Az Országos Mentőszolgálat adatai szerint az elmúlt 24 órában 50 embert vittek kórházba kihűléses és fagyásos tünetekkel.

Leállt a kompközlekedés a Balatonon. A tavat ugyanis egybefüggő jég borítja Szántód és Tihany között. A jég 10 cm-nél is vastagabb a Tihanyi- szorosban, ezt pedig a hajók nem tudják feltörni, a tartós hideg miatt várhatóan a hónap végéig nem jár a komp a Balatonon.

Elrendelték a szmog riadó tájékoztatási fokozatát Budapesten. A főpolgármesteri hivatal közleményében arra kérik a lakosságok, hogy lehetőleg a tömegközlekedést használják az autók helyett. Az Országos Környezet Egészségügyi Intézet adatai szerint még 11 településen egészségtelen a levegő, de korlátozásokat még sehol sem kellett bevezetni.

Ismét ágyúzzák Homsz városát a szíriai kormányerők. A helyiek attól tartanak, hogy páncélosok nyomulnak be a városba. Ellenzéki aktivisták szerint Homsz minden épületét válogatás nélkül lövi a tüzérség, tekintet nélkül iskolákra, kórházakra, lakóépületekre. A damaszkuszi kormány azt állítja, fegyveres terroristák ellen harcol és Assad elnök megígérte, hogy véget vet az erőszaknak, de egyenlőre folytatódik a vérontás. Az elmúlt napokban több százan haltak meg Homszban. Szünet nélkül ágyúzzák Homszot a kormányerők, ellenzéki mozgalmak szerint. Az elmúlt napokban több mint 300-an haltak meg a városban, amely, a lassan egy éve tartó kormányellenes megmozdulások központja. A helyiek attól tartanak, hamarosan harckocsik is benyomulnak a városba. A damaszkuszi kormány azt mondja, Homsznál külföldről támogatott fegyveres terroristákkal folyik a harc. Egy nap sem telt el azóta, hogy az orosz külügyminiszter Damaszkuszban bejelentette, ígéretet kapott Bassar el-Aszad-tól. ” A szíriai elnök biztosított arról, hogy teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy véget érjen az erőszak.”- mondta Szergej Lavrov. Ennek ellenére folytatódik a pergőtűz. Az ígéret persze úgyis értelmezhető, hogy az erőszak végén El- Aszad azt érti, hogy leveri az uralma elleni lázadást, és akkor okafogyottá válik az ágyúzás. Oroszország Szíria kevés stratégiai partnerének egyike, Damaszkusz fő fegyverszállítója. A hétvégén Moszkva és Peking vétózta meg az ENSZ biztonsági tanácsának határozatát, amely, lemondásra szólította fel Asszadot. ” A tárgyalóasztalnál, és a nyilvánosság előtt is világosság tettük, hogy szerintünk azok az országok, amelyek fegyvereket adnak el a szíriai kormánynak, egyszerűen tovább táplálják az erőszakot.”- mondta az amerikai külügyi szóvivő. Az ellenzéki mozgalmak szerint több mint 7000-ren haltak meg az elmúlt egy évben a kormányellenes tiltakozókkal szembeni megtorlásokban. Az ENSZ 5400 halottról tud. Damaszkusz azt állítja, terroristák 2000 kormánykatonával végeztek.

Országos sztrájkot hirdetett a legnagyobb szakszervezet Izraelben, emiatt órákra leállt a Bengurion reptér Tel- Avivban. Leállt a munka több kikötőben, bankban, és a tőzsdén is. A szakszervezetek azt követelik, hogy a kormány vegye fel a közalkalmazottak közé azokat, akik alvállalkozókon keresztül dolgoznak a kormánynak például takarítókat és biztonsági őröket. Azt mondják az ő munkakörülményeik sokkal rosszabbak, mint a közalkalmazottaké. 250 ezer emberről van szó. Az izraeli pénzügyminisztérium azt mondja, nem tudnak felvenni ennyi embert, de fizetésemelést ajánlanak.

Rick Santorum nyerte a republikánus elnökválasztást Minnesotában, Missouriban és Coloradóban is. Ezzel gyakorlatilag ismét teljesen nyilvánvalóvá vált a verseny Mitt Romney, Newt Gingrich és Santorum között. Felmérések szerint országos szinten Romney a legnépszerűbb, neki van a legnagyobb esélye, hogy novemberben megmérkőzhessen Barack Obamával. Szakértők szerint az ő javára billentheti a mérleget az is, hogy neki van a legtöbb pénze a korteskedésre, és az övé a legjobban szervezett kampánygépezet is. újra feltámadhatnak Rick Santorum esélyei, hogy elnyerje a republikánus elnökjelöltséget, miután a párt tegnap tartott összes előválasztásán diadalt aratott. „Tyű, hát mégis él és virul a konzervativizmus Missouriban, és Minnesotában.”- mondta híveinek Santorum. Mi több a harmadik államban, Coloradóban is győzött, igaz kisebb előnnyel, mint a másik két államban. Az idei előválasztások során az jelenti a legnagyobb kihívást a republikánus szavazók számára, hogy az eddig jól szereplő Mitt Romney-t sokan túl liberálisnak tartják. A párt jobb szárnya olyan jelöltet szeretne, aki konzervatívabb, és képes legyőzni a hivatalban lévő elnököt. Rick Santorum azt mondja, ő az.”Remélem figyelnek a jelöltek programjaira, mert akkor láthatják, hogy Mitt Romney sok kérdésben ugyanazon az oldalon áll, mint Barack Obama. Kötve hiszen, hogy ő a megfelelő, hogy megküzdjön vele, és kiálljon az amerikaiak szabadságáért.”- mondta Missouriban, amely kakukktojás az előválasztások között. Elemzők csak szépségversenynek nevezik, mert az, hogy az állam kit támogat, majd csak márciusban dől el végleg. Santorum ha így vesszük 4, de inkább 3 és fél előválasztást nyert meg, Mitt Romney pedig hármat.” Gratulálok minden republikánusnak, különösen Santorum szenátornak.”-mondta Romney.” De nem adjuk fel, állok elébe még annak ami hátra van a küzdelemből, elvisszük a szabadság és a jólét üzenetét az ország minden szegletébe,és amikor a küzdelem véget ér, egy emberként állunk majd a jelölt mögött, hogy legyőzze Barack Obamát, és visszaállítsa azokat az értékeket, amelyek Amerikát a világtörténelem legnagyszerűbb országává tették.”- mondta Coloradóban, ahol Santorum 5%-ot vert rá. Felmérések szerint viszont országos szinten Mitt Romney a népszerűbb, mögötte fej-fej mellett áll Santorum és Newt Gingrich, a képviselőház korább elnöke. Egy friss közvélemény kutatás szerint, ha most lennének a választások, szoros versenyben ugyan, de mindegyikük alulmaradna Barack Obamával szemben.

Könnyebb védekezés az árvizek ellen, és a hegyvidékek vízháztartásának biztosítása. A többi között ezt várják a magyar szakemberek vezetésével induló új uniós vízügyi programtól, amelyben a klímaváltozás hatását is vizsgálják a Kárpát-medencében. A nemzetközi konzorcium megalakulásában két magyar szakmai szervezet a VITUKI Vízgazdálkodási Intézet és az Aquaprofit Zrt. játszott vezető szerepet. Hét ország vízügyi kutatói egyeztek meg Brüsszelben azokról a vizsgálatokról, amelyeket az Európai Unió kért, a klímaváltozás megértésére a Kárpátok vidékén. A nemzetközi konzorcium felelőssége igen nagy, hiszen az éghajlat változása éreztetheti hatását az ivóvízellátásra, de a katasztrófák gyakoriságán is. A projekt kiemelt magyar szempontja, az árvízvédelem, hiszen a legtöbb folyónk a Kárpátokból ered. ” A megfelelő vízvisszatartást, egyéb beavatkozásokat tudunk kezdeményezni, esetleg belátható időn belül kivitelezni is, akkor természetesen nemcsak a felvízi országok, hanem Magyarország számára is nagyon hasznos lesz.” A tervek szerint a hét országra kiterjedő kutatás feltérképezi, mennyire sérülékeny a Kárpátok vízbázisa, illetve a teljes hegyvidéki ökoszisztéma. A programot kezdeményező hazai tanácsadó cég szerint az uniós kutatás a magyar vízügyi tudomány elismerését tükrözi. ” A magyar szakemberek nagyon komoly tapasztalata gyűlt össze, az évek során, vagy az évszázadok során, a Kárpát- medencében mindenféle klímaváltozáshoz is jelenleg csatlakoztatható vagy összekapcsolható hatással szembekerültünk, és ezeket vizsgáltuk.” A másfél évig tartó kutatói projekt feldolgozása után, a résztvevő országok további uniós együttműködést terveznek, a környezetvédelemben.

Az 1948-49-es forradalom hőseihez kötődő relikviákból nyílt kiállítás a szegedi Móra Ferenc múzeumban. A tárlatot a csaknem 4200 darabból álló aradi ereklyemúzeum tárgyaiból állították össze. A kiállítás március 5.-ig látogatható. „Ez az, amivel az élete utolsó 10 lépését megteszi a tábornok a bitófa felé.” Damjanich János mankója is látható az aradi ereklyemúzeum kincseiből összeválogatott kiállításon. Minden egyes darab a 48-as tárgykultúrának pótolhatatlan emléke. „Talán itt, az aradi ereklyemúzeumban van a legtöbb, a vértanúkhoz kötődő személyes ereklyetárgy, különösen a Damjanich ereklyék nagyon jelentősek.” Ez a sapka Batthány Lajosé volt, ezt viselte még utolsó éjszakáján is, és kiállították Petőfi Sándor dohányzacskóját is. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes szerint a tárlat azért is fontos, mert lerombolja a történelemhamisító hazugságokat. „Tényekkel homlokegyenest ellentétesek voltak azok a vádak, amelyet kegyeletsértő módon az aradi tábornokokra mondtak bizonyos körök. Na, most azért kulcsfontosságú, hogy ez egy román-magyar kiállítás, hogy a közös történelmünknek ez értékelése, és a feldolgozását teszi lehetővé.” Az aradi ereklyemúzeum 4200 darabból álló gyűjteményéből, román-magyar együttműködéssel 215 relikviát restauráltak, ezeket mutatják most be. A kiállítás március 5.-ig látható Szegeden.

Mohai Bence már itt van a sporthírekkel, majd az időjárás jelentés következik, híradóval fél 8-kor jelentkezünk legközelebb, én köszönöm figyelmüket, a viszontlátásra!

Készítette: Udvardi Laura