Skip to main content

Jelnyelvi híradó 2012.01.27.

Nincs előfeltétel a kormányszóvivő szerint. A kabinet készen áll, bármikor megkezdődhetnek a hiteltárgyalások.

Működésképtelenné válhat a Malév. Az elszámoltatási biztos az előző kormányokat okolja.

Modellváltásról vitatkoznak. Európa a fő témája a világgazdasági fórumnak Davosban.

és trópusi kert januárban. Hatalmas citrusfélék, és papagájvirágok nyílnak a pécsi egyetem botanikus kertjében.

Jó napot kívánok! Nincs semmilyen előfeltétele a hiteltárgyalások megkezdésének a Nemzetközi Valutaalappal, és az Európai Unióval. Ezt a Ma Reggel műsorában mondta a kormányszóvivő. Giro-Szász András hangsúlyozta, az Európai Bizottság által kifogásolt törvények megváltoztatása sem előfeltétel. Az egykulcsos adórendszer megszűntetésének kérdése pedig az unióban fel sem merült. Azt is megjegyezte, az IMF az elmúlt 2-3 évben legalább 4 olyan országnak adott kölcsönt, ahol egykulcsos adórendszer van, és ebből 2 az Európai Unió tagja. A kormányszóvivő azt is mondta, a magyar kormány kész a tárgyalásokra, így azok bármikor megkezdődhetnek.

Működésképtelenné válhat a Malév. A szocialista kormányok idején hozott rossz döntések miatt. Ezt állítja az elszámoltatási kormánybiztos. Budai Gyula szerint 2007-ben úgy privatizálta a céget a Gyurcsány-kormány, hogy azzal a magyar állam, és a Malév járt a legrosszabbul. 2010-ben pedig olyan rossz feltételekkel vásárolta vissza a Bajnai- kormány, ami miatt most gyakorlatilag menthetetlen a cég. Veres János azt mondta, megalapozatlanok Budai Gyula állításai. Oszkó Péter szerint pedig a Fidesz is felelős a Malév jelenlegi helyzetéért. Felszálló ág helyett működésképtelen pályára kerülhet a Malév. Ezt állapította meg az elszámoltatási kormánybiztos, egy most befejezett vizsgálatában. Budai Gyula szerint a társaság 2007-es privatizációja után, 3 éven át jogosulatlanul kapott állami támogatást, ezért pedig a Gyurcsány-és a Bajnai kormány a felelős. „Szándékosan szegték meg…” A Gyurcsány-kormány azt mondta, a pénzügyminiszterének tudnia kellett arról, hogy az állami támogatást uniós szabály tiltja, ennek ellenére is kapott pénzt a társaság. „Az akkori kormánynak, az akkori pénzügyminiszternek, Veres Jánosnak tisztában kellett lenni, hogy a privatizációs szerződésben meghatározott forrásokat nem lehetett volna a Malév értékesítésére, illetve a Malév állami támogatásban való részesítésére felhasználni.” Az Európai Bizottság az év elején felszólította Magyarországot, hogy az állam fizettesse vissza a Malévvel azt a 70- 100 milliárd forint közötti összeget, amelyet 2007 és 2010 között nyújtott a légitársaságnak. A bizottság szerint a támogatás ugyanis uniós szabályokat sért. Budai Gyula azt mondta, a pályázaton nyertes Air..Zrt. valójában egy stróman cég, amit kifejezetten erre a privatizációra hoztak létre. A kormánybiztos szerint a privatizációs szerződéseket úgy kötötték meg, hogy a Malév és a magyar állam járjon a legrosszabbul. A Gyurcsány-kormány volt pénzügyminisztere nem ért egyet a megállapításokkal.”Budai Gyula megalapozatlan állításokat tett, amit mond, az összefüggéstelen, majd ha megalapozza az állításait érdemben foglalkozunk vele, ez a szokásos Budai- féle mellébeszélés, hogy elterelje a figyelmet Magyarország súlyosabb gondjairól. A kormánybiztos jelentésében az is szerepel, hogy a cég 95%-át 2010-ben visszavásárolta az állam, 5% azonban egy orosz bank tulajdonában maradt. Budai szerint a Bajnai- kormány előnytelen szerződést kötött, mert a kisebbségi tulajdonos 2010 óta is minden döntést meg tud akadályozni. A Malév is eladhatatlan, befektető nélkül pedig működésképtelenné válhat. Az akkori pénzügyminiszter Oszkó Péter egy közösségi oldalon azt mondta, Budai Gyula megpróbálja másra hárítani a felelősséget, de szerinte a mostani kormány is felelős azért, hogy ilyen helyzetbe került a Malév. Budai Gyula január elején a Malév eladásával és visszavásárlásával kapcsolatban 5 büntetőfeljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Hamarosan két magyar gazdasági delegáció is Libanonba utazik, hogy a befektetések ösztönzéséről, és a támogatásokról tárgyaljon. Erről állapodott meg Orbán Viktor Bejrútban, ahol a libanoni kormányfővel találkozott. A két miniszterelnök egyet értett abban, hogy szorosabbra kell venni a gazdasági együttműködést a két ország között. A libanoni kormányfő szerint az arab világ most elsősorban oktatási és gazdasági téren vár segítséget Európától. A magyar miniszterelnök közbenjárást ígért, és azt is világossá tette, hogy Magyarország nyitott az arab világ felé.

Modellváltáson vitatkoznak a világgazdasági és politikai vezetői Davosban. A világgazdasági fórumon most a fő téma Európa, hogy milyen új útra kellene térnie a kontinensnek, hogy kikeveredjen a válságból. ötletből sok van, az egyetértés azonban hiányzik a vezetők között. A hó épp olyan fehér, a város éppoly festői, a szállodák éppoly elegánsak, mint bármikor. és a tüntetők is jelen vannak, mint mindig, most épp lufikat eregetnek figyelemfelhívásként. De a hangulat Davosban a világgazdasági fórumon meglehetősen lehangoló. Mint minden évben a svájci kisvárosban gyűlnek össze a világ vezetői, hogy megbeszéljék a gazdaság fontos ügyeit. Mindenről szó esik, az afrikai éhezőktől, az okos telefonok térhódításán át, egészen a nyugati középosztály válságáig. De a legnagyobb figyelem most Európát övezi. David Cameron brit miniszterelnök volt a legbizakodóbb.”A gondok, amelyekkel most szembenézünk emberi kéz alkotásai. Némi bátorsággal és akarattal túleshetünk rajtuk.” -mondta. Viszont azt a bátor francia ötletet, hogy vessenek ki tranzakciós adót a pénzintézetekre, egyszerűen őrültségnek nevezte. A legnagyobb sztár, ez esetben Angela Merkel, ahogy illik helikopteren érkezett, kamerák kereszttüzében. és mihelyt pódiumra lépett, tovább hűtötte a hangulatot.” Nem szeretnénk olyan helyzetbe kerülni, hogy ígérünk valamit, majd nem tudjuk betartani. Csak azért mert Európa minden ígérete mögött Németország áll.”- mondta, ami elég egyértelmű utalás arra, Németország korlátai is határosak és a németek sem lesznek mindig hajlandóak a zsebükbe nyúlni. így aztán nem is csoda, hogy sokak már katasztrófáról beszéltek Davosban. „Németország a főnök, és olyan fiskális politikát akar másokra kényszeríteni, hogy a feszültségek az egész Európai Uniót szétfeszíthetik.”- mondta Soros György. és hasonló feszültségeket, tüntetéseket, zűrzavart jósolt Amerikának is. Abban, hogy modellváltásra van szükség, hogy a kapitalizmus eddig rendszere nem alkalmazható tovább még a főszervező is egyetért, de abban, hogyha nem erre megyünk tovább, akkor merre, a 2500 résztvevőnek, mintha ugyanennyi ötlete lenne.

Julia Timosenko volt ukrán kormányfő szabadon bocsátását követeli az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlése. A Strasbourgi testület aggódik az ukrán politikus egészségi állapotáért, és azt szeretnék elérni, hogy az ukrán hatóságok engedjék, hogy úgymond független orvosok vizsgálják meg őt. Egyúttal felszólították az ukrán kormányt, hogy hajtson végre alkotmányos és választási reformot és engedje Timosenko indulását a következő választáson. A volt kormányfőt a múlt évben ítélték el Kijevben, a bíróság szerint egy előnytelen gázszerződéssel hatalmas kárt okozott az ukrán nemzetgazdaságnak. Ma van a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja. 67 évvel ezelőtt ezen a napon szabadították fel az Auswitz- Birkenaui haláltábort. Az ENSZ közgyűlés 2005-ben nyilvánította január 27-ét a holokauszt emléknapjává. Kihangsúlyozva az emlékezés, és a tanítás kötelességét, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a 6 millió, túlnyomó többségben zsidó áldozatokat követelő náci tömeggyilkosságok történetét. Ma Budapesten, több helyen is lesznek megemlékezések, így a Páva utcai Holokauszt Emlékmúzeumban is, ahol ma nyitja meg kapuit az intézményben felállított marhavagonban berendezett vándorkiállítás. Az ELTé-n Ervin Gáborra, a holokauszt áldozatait mentő római-katolikus papra, és filozófusra emlékeznek, Kispesten pedig koszorúzással emlékeznek az áldozatokra.

Nem érdeke már Romániának, hogy a történelmi magyar egyházak ingatlanjait mielőbb visszaszolgáltassa, ezért a folyamat mára szinte teljesen leállt. Ezt mondta a nagyváradi római- katolikus megyés püspök. Böcskei László szerint Románia uniós csatlakozása óta folyamatosan lassul a restitúció. A nagyváradi egyházmegye tavaly egyetlen épületet sem kapott vissza, ingatlanjainak egy harmadával még tartozik az állam. A nagyváradi rend egykori iskoláját, rendházát és birtokait követeli több mint 20 éve, de hiába. „A megokulás az, hogy a kommunisták nem követtek el jogtalanságot, mert már 30 éve a román államé volt, és emiatt nem illeszkedünk bele a visszaszolgáltatási törvénybe.” Az államosított egyházingatlanok visszaszolgáltatásáról szóló törvény ugyanis, csak az 1945 és az 1989 közötti egyházingatlanokra vonatkozik. Nincs jobb helyzetben az irgalmas rend belvárosi palotája sem. Két éve üresen áll, és bár a püspökség minden igazoló adattal rendelkezik, a restitúció mégsem történt meg. Romániában tavaly az ingatlanok visszaszolgáltatása gyakorlatilag teljesen leállt. „Ez most már nem fontos, ennek a restitúciós törvénynek az alkalmazása, fontos volt ez amikor, uniós csatlakozás előtt álltunk, akkor nagyon jól működött. A nagyváradi római katolikus püspökség 121 ingatlanát kérte vissza rendszerváltás után, ám eddig csak 78 épület felől döntött a bukaresti bizottság. A nagyváradi egyházfő azt fontolgatja, hogy bírósághoz fordult a restitúció meggyorsítása érdekében.

Szerepeljenek magyarul is a tájékoztató feliratok a határon túli magyar lakta területeken forgalmazott termékeken. Ezt kéri Spaller Endre, országgyűlési képviselő azoktól a cégektől, amelyek az egész térségben jelen vannak termékeikkel. A kereszténydemokrata politikus azt mondta, ha ez nem segít, akkor létre hoznak egy adatbázist, ahol feltűntetik azoknak a cégeknek a nevét, akik ezt nem tették meg. Hét nyelven szerepel termékismertető ezen az üdítőitalon, de a magyar nincs köztük, mutatja a fogyasztóvédelmi ellenőr. A hatóság csak a román felirat hiányáért bírságolhat, a magyar tájékoztatót nem kérheti számon.” Kötelezni nem lehet, de én azt mondom a reklámért megéri azt, hogy a termelők odafigyeljenek erre a részre, erre a kis apróságra is.” Az anyanyelvű termékismertetőt a vásárlók is igénylik. „Románul és értek természetesen, de a legjobban magyarul.” „öregek vannak, akik nem nagyon tudnak románul, és el kell olvassa, és meg kell néznie, hogy ne legyen lejárva.” A KDNP most levélben fordul a multinacionális cégekhez, arra kérve őket tüntessék fel magyarul is a feliratokat, ha magyar lakta területen is forgalmaznak. Spaller Endre azt mondja, ha ez nem segít, létre hoznak egy adatbázist, ahol feltűntetik azoknak a cégeknek a nevét, akik ezt nem tették meg. „én azt gondolom, hogy ezek a cégek hosszú távon komoly piacvesztést szenvedhetnek el Magyarországon, hogyha nem viselkednek megfelelően a határon túli magyarokkal.” A kereszténydemokrata politikus szerint ez az elvárás nem sérti a gazdasági szuverenitást, hiszen az érintett termékek már most is többnyelvűek. Traktor helyett lovak húzzák az igát a Nyíregyháza melletti sóstói erdőben. Ez ugyan lassabb, és többe kerül, de kevésbé károsítja a természetvédelmi területet, mint a munkagépek. A lovakat nem volt nehéz beidomítani, hogy hogyan húzzák a fa rönköket.

Rossz állapotú, kiszáradt, vagy balesetveszélyes fákat húz maga után Bolygó. A ló 4 éves, de csak pár hete tanulta meg, hogyan kell a rönköket maga után húzni. Gazdája szerint nem volt nehéz beidomítani a munkára. ” Ezeknek ösztönből van, nyugodt, jámbor, ezek jók ide, vékony lovak ide nem jók ezt csinálni. Nem is bírná, egy az, ide csak ezek jók.” A Nyíregyháza melletti sóstói erdőben eddig traktor segítségével termelték ki a fát. A munkagépek azonban károsítják az erdőt, egyrészt megbolygatják az erdő talajának felső rétegét, másrészt zajosak, ami az állatokat zavarja, ráadásul nagy a káros anyag kibocsátásuk. A nyírségi erdőben éppen a természetet szeretnék megóvni, ezért tértek vissza a lovas fakitermelésre. Igaz a hagyományos módszerrel lassabban halad a munka. ” Jóval hatékonyabb a mások, tehát a gépes fakitermelés, itt jóval kisebb teljesítménnyel dolgoznak az emberek naponta, ez jóval költségesebb. A nyírségi erdő természetvédelmi hálózat része, ez is indokolja, hogy a természet megóvásával végezzük munkánkat.” Egy nap alatt a ló segítségével, 5-8 köbméternyi fát tudnak összegyűjteni. Ez a fele annak, mintha traktorral dolgoznának.

Kis híján hasra esett, és még a cipőjét is elhagyta az ausztrál miniszterelnök nő, amikor a testőrei őslakos tiltakozók közül akarták kimenteni Canberrában. Julia Gillard az ausztrál nemzeti ünnepen egy díjátadón vett részt a fővárosban, amikor a bennszülöttek jogaiért tüntetők megzavarták a ceremóniát. Julia Gillard ausztrál miniszterelnök, és egy ellenzéki vezető egy díjátadón vettek részt egy kamberrai étteremben az ausztrál nemzeti ünnepen. Az épületet több mint 200, a bennszülöttek jogaiért tüntető vette körbe, és skandálni kezdtek. „Szégyen, szégyen”, ismételgette egyre hangosabban a tömeg, majd verni kezdte az épület ablakait. A kormányfőt ekkor testőre figyelmeztette odabent, hogy a helyzet elfajult túl sokáig már nem maradhatnak. Gillard ekkor Abbott hollétéről érdeklődött, azt javasolta, hogy őt is vigyék biztonságos helyre. A megvadult tömeg ugyanis nem őt, hanem Abbottot szidta, aki korábban megjegyzéseket tett a demonstrálókra. Azt a testőrök sem gondolták, hogy ennyire nehezen jutnak ki. A tömeg rávetette magát a távozni kívánó politikusokra, a kavarodásban a kormányfő megbotlott, egyik cipőjét is elhagyta, ha testőre nem kapja el, hasra esik. A tüntetők eközben keményen harca szálltak a rendőrökkel, a bennszülöttek ugyanis a megszállás napjaként tartják számon a nemzeti ünnepnapot, amikor az ausztrálok az első brit telepesek érkezésére emlékeznek.

Hatalmas citrusfélék nőnek, és papagájvirágok nyílnak a télben. A Pécsi Tudományegyetem botanikus kertjében a hetekben több növény is virágot bontott. A legkedveltebb a trópusokon élő papagájvirág, amely már decemberben meghozta az első bimbót, viszont csak az utóbbi időben nyílt ki teljesen. Virágában még hetekig gyönyörködhetnek a látogatók. Kint a mínuszokban, a botanikus kertben viszont 20 fokban telelnek a trópusi növények. A párás környezet miatt meg sem érzi a hideget a Dél- Amerikában őshonos növény, a papagájvirág. A 2011-es meleg, és az átlagosnál naposabb nyár miatt több virágot hozott a növény, de ezek is csak az idősebb példányokon jelentek meg. ” Normál esetben a 3-4 évesnél idősebb tövek tudnak virágozni. Ezek már 20 évnél is idősebbek, van, amit ajándékba kaptunk.” A látványos virágzattal rendelkező növény egy kisebb madárra emlékeztet, ha jól van tartva átmérője elérheti a 15 cm-t. De nem csak ez az egy látványosság van a botanikus kertben. A rovarevő növények, és a fák törzseiben élő orchideák is szépen fejlődnek. „Ki akar dőlni, a súly miatt, hozza egyébként a sarjakat.” Az üvegházban helyenként 70-80%-os páratartalom is lehet, ezért télen nem nagyon kell locsolni a virágokat. Ebben a környezetben nemcsak a növényfélék érzik jól magukat, hanem a gyümölcsök is. Ennek a citrusfélének például a termése a 6-8 kg-ot is elérheti, átmérője pedig meghaladhatja a 40cm-t.A több mint 5 hektáron elterülő botanikus kertben 1200 cserje és fa, és több mint 2000 évelő növény található. Ebben az orchidea és bromélia házban pedig 350 fajjal és fajtával rendelkező cikászok, páfrányfélék, és persze broméliák telelnek.

Következnek a sporthírek, és az időjárás jelentés, híradót a szokott időben fél 8-kor láthatnak legközelebb, legyen kellemes a hétvégéjük, viszontlátásra!

Készítette: Udvardi Laura