Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2012.02.13.

  • átment a görög parlamenten a megszorító csomag. Megkaphatják az unió és az IMF hitel, következő részletét.
  • Másfél hónap szünet után ma újra összeül a magyar országgyűlés és már szavaznak is a képviselők.
  • Havazások a déli országrészben, jégtorlaszok a Dunán, még mindig sok munkát ad a fagy, a katasztrófavédőknek. A magyar bajnokság előtt lett állampolgár.
  • Esküt tett a csíkszeredai születésű jégkorongozó, Mihály árpád.

Jó napot kívánok! Az éjjel elfogadta a görög parlament az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal kialkudott megszorító csomagot. Az intézkedéssel Görögországban negyedével csökkentik a minimálbért, és 3 év alatt 150 ezer közalkalmazottat bocsájtanak el. Az EU tagállam pénzügyminiszterei így várhatóan szerdán jóváhagyják a Görögországnak nyújtandó újabb 130 milliárd eurós hitelt. Amíg a görög parlamenti képviselők bent a megszorító intézkedésekről szavaztak, kint súlyos zavargásokká fajultak a tüntetések Athén utcáin. Több tízezren tiltakoztak a tervezett bércsökkentés, és a közalkalmazottak tömeges elbocsátása ellen. A randalírozók összecsaptak a rohamrendőrökkel, legalább 80-an megsérültek, köztük 30 rendőr. A tüntetők egy része, törni-zúzni kezdett a belvárosban, több épületet felgyújtottak, kirakatokat törtek be, boltokat és bank automatákat raboltak ki. „Nagyon elszomorít, ami az utcán történik, mindenkinek joga van demokratikus keret között tüntetni. A vandalizmust, a rombolást és az erőszakot azonban nem tűrjük.”- mondta a görög kormányfő. Lukasz Papademosz azonban hiába intette nyugalomra a demonstrálókat, miután a görög parlament elfogadta az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal kialkudott takarékossági csomagot, azzal újabb olajat öntött a tűzre. A szakértői kormány által már korábban elfogadott törvényjavaslat parlamenti jóváhagyása volt a feltétele annak, hogy Görögország megkapja a szervezetektől a második, 130 milliárdos hitelcsomagot, ezen kívül leírhatják a magánhitelezőkkel szembeni államadósság egy részét, amely nagyjából 100 milliárd eurót tesz ki. A megszorító csomag elfogadása nélkül Görögország nem maradhatott volna az euró övezet tagja.

Elhárult a görög államcsőd közvetlen veszélye a hajnali szavazással. A hírre reagálva emelkedéssel nyitottak a tőzsdék, és a forint is erősödött. Miközben az euró pénteken 294 forint felett zárta a hetet, a mai piacnyitásra 293 forintig javult az árfolyam, és azóta tovább erősödött. Jelenleg 290 forintba kerül az euró, 240 forint a svájci frank, és 219 forintot kell adni egy amerikai dollárért.

árfolyamrögzítés, a dohánytermékek árusításának szigorítása, új büntetőtörvénykönyv, többek között ezekben az ügyekben lehet döntés, a következő hónapokban, a parlamentben. Másfél hónap után ma újra összeül az országgyűlés. Várhatóan napirend előtt szólal fel Orbán Viktor miniszterelnök, képviselők pedig arról a határozati javaslatról is dönthetnek, amelynek alapján Magyarország csatlakozna az uniós pénzügyi paktumhoz. A még hiányzó sarkalatos törvényekről valószínűleg csak ősszel szavaznak. Az ülés elején várhatóan Orbán Viktor szólal fel napirend előtt. A miniszterelnök várhatóan beszámol az uniós csúcstalálkozókról és a tavasszal várható döntésekről. A Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok múlt heti frakcióülése után megerősítette, lassabb lesz a tempó, tavasszal valószínűleg feleannyi törvényről döntenek majd, mint tavaly ősszel. „Megszilárdításra kerülnek majd azok a döntések, törvények, amelyek az élethelyzeteket az elmúlt esztendőben fogalmazott meg az országgyűlés.” A még hiányzó sarkalatos törvényekről viszont várhatóan csak ősszel döntenek, mert ezekben az ügyekben öt párti egyeztetést kezdeményeznek. A híradó által megkérdezett politológus szerint, várhatóan nagyobb hangsúlyt kapnak majd az ellenzék javaslatai. Valóban nagyon fontos, hogy egy széleskörű, a kormánypártoknál szélesebb konszenzus övezze a politikai verseny szabályainak módosítását, leginkább a választási törvény végrehajtás rendeleteit, illetve a pártfinanszírozási törvényt.” A képviselők viszont dönthetnek arról, hogy Magyarország csatlakozik-e az új uniós költségvetési paktumhoz. Ha viszont lesz módosító indítvány, egy hetet még csúszhat a szavazás, napirenden lesz az egyházügyi törvény módosítása is, amelyek szerint új vallási közösségeket nyilváníthatnak egyházzá. A képviselők nyárig elfogadhatják az új büntetőtörvénykönyvet, és akár az új polgári törvénykönyvet is.

Egész hétvégén és még az éjjel is folyamatosan havazott a déli országrészben, főként Baranyában. Pécsett 20 cm friss hó hullott, így már voltak olyan helyek, ahol fél méteresre emelkedett a hótorlasz. Folyamatosan dolgoztak a hókotrók, de a szakadatlan hóesés miatt állandóan vissza kellett térni a munkagépekkel a korábban már letakarított szakaszokra. A nehézségek ellenére, elzárt település nincs a megyében. Szombat reggel óta folyamatosan dolgoznak az erőgépek a Pécs melletti Egerágon, a megállás nélküli havazás miatt, azonban így is havasak a főutak. Hegedűs István is már negyedszer dobálja el a ház elől a havat, azt mondja, ennyit az elmúlt 15 évben ritkán láttak a faluban.” 2006-2007 táján, akkor volt egy ilyen 60-70 cm-s hó, de most is megközelíti, az biztos, hogy most 45-50 cm biztos, hogy van a sima területen, ahova a szél meg odahordta, ott meg rettenetesen.” Aki egészségi állapota miatt nem tudja eltakarítani a havat a portája körül, azokról az önkormányzat gondoskodik, már a hidegek kezdetekor hagymát, krumplit és tűzifát osztottak az egyedül élőknek. ” Felkerestük az egyedülállókat, illetve a nehéz helyzetben élőket, nekik az önkormányzat által, közmunkából megtermelt krumplit juttattuk szociális támogatásként, illetve aki igényelt, annak tűzifát adtunk rendkívüli juttatásként.” A meteorológusok szerint még várható néhány centi friss hó, a dél- baranyai térségben. Szombat reggel óta folyamatosan esik, lassan már nem tudják az emberek hova lapátolni a havat. Információnk szerint ennek ellenére, minden Baranyai megyei iskolában lesz hétfőn tanítás, a híradót Hegyi Gabi tudósította, Egerágról. Egyre többen merészkednek rá a folyópartokon feltorlódó jégtáblákra, ez nemcsak veszélyes, hanem tilos is.

A hétvégén a hajózási tilalom ellenére két kajakos evezett a jeges Dunán, Budapesten. Sikerült borulás nélkül megúszniuk, de akár 20 ezer forintos bírságot is kaphatnak. A Duna alsó szakaszán folyamatosan dolgoznak a jégtörők, 4-et közülük átirányítottak a déli szomszédunkhoz, a szerb-horvát Duna szakaszra, ott ugyanis nincsenek ilyen hajók. Budapestről indult útnak a katasztrófavédelem csaknem 4 tonnás jégtörője a Dunán. „2 fok balra.” Mivel a folyó fővárosi szakaszán még nem összefüggő a jég, a hajót átirányították Paksra. „Nem szabad, hogy teljes szélességében befagyjon a Duna, törni kell, hogy a vízsodrás el tudja vinni a jégtáblákat.” Magyarországnak összesen 13 jégtörője van, ezek közül 4 most a szerb-horvát Duna szakaszon teljesít szolgálatot. Déli szomszédainknak ugyanis nincsenek ilyen hajóik, és egy tavaly decemberi megállapodás szerint Magyarország segít nekik a jégtorlaszok elleni küzdelemben. Közben egyre többen merészkednek rá a feltorlódó jégtáblákra a folyók partjain, szombat délután pedig két kajakos is beevezett a jégtáblák közé, a Duna fővárosi szakaszán. „árpád híd magasságában volt ahol észlelték őket, állampolgárok, bejelentették.” A dunai vízi rendészet kapitányságvezetője azt mondja, hogy amikor a járőrök felszólították őket, hogy jöjjenek ki a vízből, egy ideig ki sem tudtak kötni a jégtáblák miatt. „Mire a mentés megérkezett volna, sikerült- így mondanám- kievickélniük a Margit- sziget oldalában lévő csónakházhoz, és így szerencsésen végződött ez a kaland.” A rendőrség szabálysértési eljárást indított a kajakosok ellen, és vizsgálja, hogy tettük bűncselekménynek minősül-e. Csütörtök óta ugyanis, a Duna teljes magyarországi szakaszán hajózási tilalom van. „Az általános hajózási tilalom mindenkire vonatkozik, ez alól kivételt csakis kizárólag a jégtörő hajók, a vízügyi hatóság hajói, valamint a mentésben, kárelhárításban résztvevő hajók képeznek.” Folyóvizek területén tartózkodni tilos, és életveszélyes, aki mégis rálép a feltorlódott jégtáblákra szabálysértést követ el, és akár 20 ezer forintos bírságot is kaphat.

Kigyulladt hajnalban a helyi idősek otthona, a Somogy megyei Vótapusztán. 46 embert kellett kimenteni, a lángok közül sikerült mindenkit sértetlenül kihozni. A tűzre az ott lakók lettek figyelmesek, ropogást hallottak a tetőtérből, és füst szagot éreztek. Az ápolók kezdték meg a mentést, az időseket a kadarkúti középiskola kollégiumába, és a helyi ifjúsági szállóra vitték. 40 tűzoltó 3 órán keresztül próbálta megfékezni a lángokat, de a tetőszerkezet így is teljesen leégett, az otthon lakhatatlanná vált. Siófokon az éjjel hat utcában le kellett kapcsolni a gázt, miután, még nem tudni, hogy miért égni kezdett egy gázóra. A szomszédok vették észre a tüzet, a tűzoltók órákon át küzdöttek mire le tudták fojtani, a 3-4 méter magas lángoszlopot. Senki sem sérült meg, a fűtés nélkül maradt családok egy buszban melegedhettek. A gázszolgáltató szakemberei még az éjjel hozzáláttak a vezeték helyreállításához.

Több mint 3000 ember előtt tett állampolgársági esküt Mihály árpád jégkorongozó, Székesfehérváron. A fehérvár csíkszeredai születésű csatára a tegnap esti bajnoki meccs előtt lett magyar állampolgár, így az utolsó akadály is elhárult, hogy hivatalos mérkőzésen is bemutatkozzon, a magyar válogatottban. Már órákkal a mérkőzés előtt melegített a fehérvár csatára, a jégkorong edzőtermében. „Gyerekkorom óta ez a megszokott, és ezeken amúgy nehéz változtatni.” Húsz éve, ilyen egyedi ütővel játssza a jégkorongot,16 évesen Csíkszeredában játszott, 17 évesen kiment Amerikába, de később játszott olasz színekben is. ” Magyarország állampolgára leszek. ” A román, az amerikai állampolgárság után, most tette le a magyar állampolgársági esküt.”Isten engem úgy segéljen.” kitörő ovációval fogadta a közönség azt a pillanatot, amikor Mihály árpád a jégkorong pályán lett magyar állampolgár.” Egy kis csíki faluból érkező nagyszerű játékos, egyrészt örömet tud okozni a nézőknek, szurkolóknak, másrészt pedig üzenni tud mindenkinek, hogy a magyarság tisztelete, szeretete az bárhol megnyilvánulhat. így megnyilvánulhat a jégkorong pályán is”. Mihály árpád 3 éve szerződött a fehérvárhoz, de csak mérkőzésszezonban van Magyarországon, egyébként az Egyesült államokban él. „Magyar állampolgárság az ugye kell a hokihoz, meg nem lehet tudni soha, hogyha ide költözök, hogy döntök majd az életben, de a világbajnokságon a magyar válogatotthoz fog kelleni nekem.” A csíkszeredai hokis áprilisban már a magyar válogatott színeiben játszhat a világbajnokságon.

Adásunk előtt egy órával elindították a világűrbe az első magyar műholdat. A dél-amerikai-francia Guyana űrközpontból. Az eszközt a budapesti Műszaki Egyetemen építették, amelynek előadójából sokan élőben követték a fellövés pillanatát. és ott van a helyszínen kollégánk, Zakar ádám, aki a Maszat projekt vezetőjét kérdezi a műhold fellövéséről. ádám tiéd a szó! „De még mielőtt a szakértőket megkérdezném, jöjjön a mai főszereplőnk, ő Maszat, 10x, 10x, 10 centiméteres, vagyis körülbelül akkora, mint egy xxl-es rubik kocka, kicsi, de mindent tud, talán ez a legfontosabb, és ha jól tudjuk pályára is állt, hiszen alig fél perccel ezelőtt hatalmas taps volt. Mellettem, előttem pedig Horváth Gyula, a Maszat projekt vezetője.” „Hát tulajdonképpen nagyon nagy a hangulat itt a kis helyi, közvetítőközpontunkban, tényleg egy perce sincsen, hogy pályára állítottuk Magyarország első műholdját, és reményeink szerint gyűjteni fogjuk az adatokat, amivel a saját működését igazolja, tehát nemcsak pályára áll, hanem működik is.” „Mi a haszna a Maszatnak?” „Lényegében az, hogy demonstráljuk, hogy ez a csatlakozás reményében fel tudunk mutatni kellő mérnökállományt, hogy vissza tudjuk majd pályázni ezeket a tagdíjakat.” „Magyarra fordítva, akkor kutatja az űrt, ugye?” ” Igen. így van, vizsgálja a saját működési paramétereit, és ennek segítségével Maszat 2,3,4 még stabilabb, még üzemszerűbben tud működni, és akár szolgáltatás irányba tudunk tovább menni, tehát más kutatóirányok, vagy tudományos kísérletet fel tudjuk vinni a világűrbe és üzemeltetni. ” „Egy kicsit érzelmesebb kérdés, mit érez most?” „Hát,baromira nagy örömöt, és ez érzelmes válasz is volt, másrészt hatalmas öröm átélni, hogy pályára áll az első magyar műhold. és most nemsokára rohanunk át a földi állomásra, ami megpróbálja majd a jeleket gyűjteni, várhatóan 1 óra 11 perc magasságában érkezik meg hozzánk először, amikor várhatóan tudunk majd adatot gyűjteni, és egy két áthaladást látva már biztosabb lesz ez az üzemszerű működés.” „Mi is sietünk, hogy este fél 8- kor önöknek további hírekről is be tudjuk számolni.” Történelmi pillanat volt, Zakar ádám köszönjük szépen!

Adele hat, a Foo Fighters öt díjat vehetett át tegnap este Los Angelesben az 54. Grammy -gálán, amelyet beárnyékolt Whitney Houston váratlan halála. Az énekesnőt szombaton, egy szállodai szoba fürdőkádjában találták meg, a rendőrségi tájékoztatás szerint a feje víz alatt volt. De, hogy halálát fulladást, vagy a nyugtatók és az alkohol okozta, azt még nem tudni. Az est talán legmegrendítőbb pillanata az volt, amikor a tavaly elhunyt Amy Whinehouse szülei átvették a legjobb duónak járó díjat, amit a Body and Soulért, a lányuknak, és Dony Benettnek ítéltek oda. Az idei Grammy -gálát beárnyékolta Whitney Houston halála. Az est házigazdája LL. Cool J is a tragikus hirtelenséggel elhunyt énekesnőre emlékezve nyitotta meg a díjátadót.” Elvesztettünk egy családtagot, imádkozzunk azért a nőért, aki mindannyian szerettünk.”- mondta. Ezután visszaidézték a hatszoros Grammy-díjas popdíva legemlékezetesebb pillanatait. Többek között azt, amikor az egyik legsikeresebb dalát az „I will always love you”-t énekli az 1994-es díjátadón. Utóbbit Jennifer Hudson is előadott a színpadon. A tragédia ellenére a show folytatódott a díjakat átadták. Az idei Grammy átadó győztese Adele volt, a 23 éves brit énekesnő hat díjig meg sem állt. A Foo Fighters rock együttes a saját műfajában négy díjat söpört be, de ők vehették át a legjobb hosszú videóért járó díjat is. Az este egyik zenetörténeti csemegéje az 50 éve megalakult Beach Boys előadása volt, a zenekar több mint két évtizede nem lépett fel.

érkeznek a sporthírek, majd időjárás jelentést láthatnak, híradót a szokott időben fél 8-kor láthatnak legközelebb, én köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Udvardi Laura