Jelnyelvi Híradó 2012.02.24.

  • Gál Györgyöt 8,5 fél év, Hunvald Györgyöt pedig másfél év börtönre ítélték első fokon.
  • Egyre több kórházban tilos a látogatás az influenza miatt. Az enyhülő idő gyorsíthatja a vírus terjedését.
  • Ma lejár a jelentkezési határidő az egyetemekre és a főiskolákra. Az érettségire is máig kell jelentkezni.
  • és béka kellett a kocsonyába, hogy fesztivál legyen belőle. 200 ezer vendéget várnak a hétvégén Miskolcra.

Jó napot kívánok! Gál Györgyöt 8,5 év, Hunvald Györgyöt pedig másfél évre ítélte az erzsébetvárosi ingatlanügyben a Fővárosi Törvényszék. Gál Györgyöt a kerület bizottságának SZDSZ-es elnökét, és Hunvald Györgyöt, volt szocialista polgármestert. Egyebek mellett műtlen kezelés, és hivatali visszaélés miatt mondta ki bűnösnek a bíróság. Az ítélethirdetés ezekben a percekben is tart. és ott van a helyszínen az MTI hírcentrum tudósítója Hevér Lóránt. Szervusz, mi hangzott el eddig az indoklásban?” Szervusz! Jó napot kívánok! Az indoklás ezekben a percekben is tart itt a Fővárosi Törvényszéken. Gál György, és Hunvald György mellett még két vádlottat ítéltek egy-egy év szabadságvesztésre, és további 5 vádlottat pedig felfüggesztett börtönbüntetésre itt a Fővárosi Törvényszéken. Az eddig elhangzott indoklás szerint Gál György, aki SZDSZ-es politikus volt, és az Erzsébetvárosban a gazdasági bizottság elnökeként dolgozott, 2003 és 2004 között a gazdasági bizottság elnökeként pénzt kért, és pénzt fogadott el azért, hogy jóval áron alul értékesítsen önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokat. A bíróság szerint ingatlanonként 20-30 millió forint vesztegetési pénzt fogadott el, ezzel összesen több százmillió forintos kárt okozott a hetedik kerületnek. Ugyanebben az időben Hunvald György MSZP-s politikus, Erzsébetváros polgármestereként dolgozott, az eddig elhangzott indoklás szerint Hunvald György nem tudott az ingatlanügyekről, ezért őt vélhetően a hivatali visszaélés, és a hűtlen kezelés miatt ítélték másfél évre, amit Hunvald Györgynek nem kell leülnie, merthogy korábban ennél hosszabb időt előzetes letartóztatásban töltött, vagyis innen a Fővárosi Törvényszékről Hunvald György már szabadlábon távozhat. Gál Györgyöt viszont megbilincselték, és előzetes letartóztatásba helyezték a tárgyalás elején. Az ítélet egyébként nem jogerős.” Hevér Lóránt, köszönjük szépen!

Vesztegetés miatt vádat emelt a BKV és a Budapest Airport volt jogi igazgatója és több volt ügyvéd ellen a fővárosi főügyészség. A vádirat szerint a BKV és a Budapest Airport korábbi volt igazgatója kenőpénzért juttatott megrendeléshez ügyvédi irodákat. Az ügyészség szerint több mint 100 millió forintot fizettek ki az ügyvédi irodáknak, amelyből 30-40 millió forintot kaphattak vissza. A vesztegetési ügyben összesen 13 embernek kell bíróság elé állnia. Köztük Rényi Vámos Krisztina, a Budapest Airport Zrt. volt jogi igazgatója, és korábbi beosztottja Szíber György a BKV volt jogi igazgatója.

Egy 13 éves fiú, és 50 éves édesapja halt meg, amikor kiégett a házuk Debrecenben. A tűzben egy 48 éves nő, valószínűleg a fiú édesanyja, súlyosan megsérült, őt kórházba vitték. A tűz miatt beomlott a ház tetőszerkezete, a tűzoltók rövid idő alatt eloltották a tüzet, ők találták meg a két holttestet az épületben. A tűz nem terjedt át más épületekre, azt egyenlőre nem tudni, mitől gyulladt ki a ház. “22 óra 50 perckor érkezett jelzés, hogy egy melléképület ég, a katasztrófavédelmi szervezet hivatásos emberei két gépjárművel érkeztek ki, 12 fővel kezdték meg a beavatkozást, a kiérkezésünkre az épületben tartózkodó három személy közül egy fő az ablakon ki tudott menekülni. Kettő fő már meghalt.”

Ketten vannak életveszélyes állapotban a tompaládonyi baleset sérültjei közül. A Vas megyei településnél tegnap ütközött össze frontálisan egy kisbusz és egy személyautó. Az eddigi vizsgálatok szerint a kisbusz sofőrje egy kanyarban átsodródott a másik oldalra, és összeütközött a szabályosan közlekedő autóval. A balesetben összesen heten sérültek meg, közülük négyen vannak még kórházban. öt gyerek és egy felnőtt lesz rosszul Bonyhádon a városi uszoda tisztítása közben. A Tolna megyei katasztrófa szóvivő a távirati irodának azt mondta, a rosszulléteket a vegyszerek keletkezése miatt keletkező gőz okozta, a gyerekeket a szekszárdi kórházba vitték, mindannyian jól vannak, és várhatóan ma hazamehetnek.

Mától a szentesi kórházban is tilos a beteglátogatás. Az influenzajárvány miatt már csaknem egy tucat egészségügyi intézményben rendeltek el korlátozást. Az áNTSZ adatai szerint a héten 30%-al többen mentek orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint a múlt héten. A szakemberek szerint az influenza terjedését gyorsítja, hogy a hétvégén tovább melegszik az idő.

Az LMP szerint megszűnik az üvegzseb törvény, ha a parlament a jelenlegi formájában fogadja el a polgári törvénykönyv tervezetét. Schiffer András képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a dokumentumból teljes egészében hiányzik a 2003-ban létrehozott szabályozás amelyek az üzleti titkok megértését, és a közpénzek átláthatóságát tett lehetővé. Schiffer András úgy fogalmazott, hogy idézem: a Fidesz számára teher az átláthatóság.

Frankfurtban tárgyal Orbán Viktor. A kormányfő délelőtt Hessen tartomány kereszténydemokrata miniszterelnökével találkozott, majd délután előadást tart a kereskedelmi és iparkamara frankfurti székházában. Frankfurtból az MTI hírcentrum munkatársa, Szimicsku László tudósít. “Orbán Viktor miniszterelnök először újságírókkal találkozott, itt Hessenben a vele való tárgyalás ezekben a percekben is tart. A miniszterelnök mai korai programjáról azt lehet tudni, hogy német multinacionális vállalatok elsőszámú vezetőjével tárgyal majd, tömegkommunikációs cégekről és áramszolgáltatókról van itt szó, délután 3 órakor pedig a helyi kereskedelmi és iparkamara épületében tart majd előadást. Az épület elé egyébként, bal oldali szimpatizánsok a magyar kormány politikája ellen demonstrációt szerveznek. Lett volna egy magyar kormány melletti demonstrációtüntetés is, ezt azonban a területfoglalás miatt, a német hatóságok nem engedélyezték. Egy napos programja végén a miniszterelnök frankfurti magyarokkal is találkozik majd, és természetesen a délutáni, későbbi programokról is beszámolunk majd.”

A szír helyzetről tartanak ma nemzetközi értekezletet az Arab Liga, az Egyesült államok vezető diplomatái Tuniszban. Várhatóan a Szíriának nyújtandó humanitárius segítségről, és a Damaszkuszra gyakorolt nyomás fokozásáról döntenek. Emberi jogi aktivisták szerint a kormányellenes tüntetések tavaly márciusi kirobbanása óta, közel 7600 ember esett áldozatul a megtorlásnak. A szír hadsereg továbbra is nagy erővel támadja az ellenzékiek központjának számító városokat. Külföldi újságírók nem dolgozhatnak ezeken a területeken, ezért a The Sunday Times fotósa is titokban készített felvételt. Ezen az látszik, hogy a szír ellenzékhez tartozó orvosok ápolják őt, miután súlyosan megsérült a Homsz elleni rakétatámadásban. “A lábamon 3 nagy seb van, ugyanabban a rakétatámadásban sebesültem meg, amelyet tudósító kollegám sajnos nem élt túl.”- mondta Paul Conroy. A szír kormánycsapatok összehangolt támadásában egy francia fotós is meghalt. A szíriai felkelők fegyvereket kérnek a nyugati országoktól. Egyenlőre azonban bizonytalan, hogy a ma kezdődött Szíria barátai nevű konferencia teljesíti- e a kérésüket. Az Arab Liga, az Európa és Amerika vezető diplomatái azért ültek össze Tuniszban, hogy fokozzák a nyomást a szíriai elnökre. Közben az ENSZ Kofi Annant, a világszervezet volt főtitkárát nevezte ki az ENSZ és az Arab Liga szíriai ügyekkel foglalkozó különmegbízottjának. A 73 éves Nobel- békedíjas Annan elsősorban az erőszak és az emberi jogok megsértésének megakadályozásával, és a szíriai válság békés rendezésével igyekszik segíteni a szíriai népnek.

Hivatalosan is vádat emeltek a Wikileaksnek állami titkokat átadó amerikai katona ellen. Az ügyészség szerint Bradley Manning közlegénysegítette az ellenséget, valamint több mint 700 ezer titkos iratot szolgáltatott ki a Wikileaks portálnak. Akár életfogytiglani börtönt is kaphat. ” Brad Manning közlegény hangja hallható ezen az üzenetrögzítőm. Az amerikai katonai ügyészség ezt is bizonyítékként foglalta le a 24 éves férfi ügyében, akit az Egyesült államok történetének legnagyobb titkos anyag kiszivárogtatásával vádolnak. A vád szerint Manning 700 ezer titkos dokumentumot szolgáltatott ki a Wikileaks portálnak, és az ellenséget is segítette. Az iratok között ugyanis voltak afganisztáni harctéri jelentések, és diplomáciai táviratok is. Az ellenség segítéséért a férfi akár halálbüntetést is kaphatott volna, de az ügyészség ezt nem kérte. Manning azonban így is életfogytiglanit kaphat, ha pedig a másik 21 pontban is bűnösnek találják, akár 150 év szabadságvesztést is kaphat. Brad Manning ügyvédei azzal érvelnek, hogy a fiatal katona titkolt homoszexualitása miatt lelkileg instabil volt. Ezért nem lett volna szabad hozzáférést biztosítani neki a titkos anyagokhoz. A védők szerint a parancsnokoknak észre kellett volna venniük, hogy már a kiképzéskor is semmibe vette a biztonsági előírásokat.

Márciustól hetente csak egyszer lehet üzemanyagot behozni vámmentesen a magyar –ukrán határon. Eddig ugyanis 10 autósból négy csak azért ment ki Ukrajnába, akár naponta többször is, hogy teletankolja a kocsit, és itthon eladja a benzint vagy a gázolajat. A pénzügyőrök szerint így évente 2,5 milliárd forintos kárt okoznak az országnak.

új szívet kapott egy 8 éves kislány a budapesti Kardiológiai Intézetben. Ausztriából, Grazból érkezett az új szív, ezzel ő az első beteg, akinek az Eurotransplanton keresztül külföldi donorszívvel mentették meg az életét. Magyarország január elsejével csatlakozott a nemzetközi szervezethez, ezzel jelentősen nőtt a szervátültetésre váró betegek túlélési esélye. Magyar donorszívre korábban akár fél évet is kellett várni, az Eurotransplanton keresztül azonban néhány hét alatt új szívhez jutott a beteg kislány. Minden magyar szervátültetésre váró beteg esélyei nőnek azzal, hogy mostantól, 7 európai országból kaphat donorszervet. ” Az előző transzplantációk esetén is volt, hogy külföldről kaptunk szervet, de akkor külön engedéllyel és külön szervezéssel történt ez. úgyhogy most az, hogy rendszerszeri lehet ez a történet, hogy szervezett módon, áttekinthető módon, mint ahogy hallottuk, ezt az Eurotransplanthoz való csatlakozásunk tette lehetővé.” A donorszívet Grazból ajánlották fel, 49 perc múlva megszületett a döntés, hogy egy magyar kislány kapja, 4 óra múlva pedig végeztek Budapesten a transzplantációval. Az együttműködés legfontosabb eleme, a viszonzás. ” Ha mi most kaptunk egy akut betegnek egy donorszívet, akkor nekünk ezt a szervet viszonoznunk kell. Lehet, hogy akkor amikor ezt viszonozzuk, abban a pillanatban lesz egy magyar várakozó, akinek alkalmas lenne ez a donorszív, nem előle vesszük el, hanem a korábbi együttműködésben kapott egy magyar beteg esélyt az életre. Ezt viszonozzuk a közösségnek.” A viszonzásul fejajánlott szervet magyar is kaphatja, ha az Eurotransplant várólistáján abban a pillanatban ő a legalkalmasabb beteg.

A kábítószer kereskedés, s a romok alóli mentés után lehet, hogy a daganatok felfedezésére is használnak majd kutyákat Magyarországon. Több millió szagot képesek megkülönböztetni, köztük azt a rákbetegek leheletében megtalálható speciális szagokat is, amik a betegség kezdeti stádiumában vannak. Már tüdőgyógyászok is támogatják a módszert. Itthon csak tüdőrákban több mint 10 ezren halnak meg évente. ” Ami az ő lélegzetében benne volt, az egy nagyon jellegzetes mintázata annak, ami a tüdőrákban egy általános mintázat.” A betegség kialakulásakor a szervezet immunrendszere összezavarodik, és a vér kémiai összetétele megváltozik, ezt érzi meg a kutya. Noha lehetséges, hogy a műszerek még nem jeleznének bajt. ” Pillanatnyilag a kutya szaglásán alapuló jeladást egyetlenegy orvostechnikai eszközzel sem lehet megközelíteni.” Ez az asszony jelenleg kemoterápiára jár, korábban nem voltak tünetei, egy másik betegség miatt vizsgálták meg a tüdejét, és csak véletlenül, az utolsó pillanatban vették észre a rákot. ” Határeset voltam, tehát így se úgy se, tehát rámentem volna. ” Ez már Gyömrő. Itt éppen a tüdőrák korai felismerésére képeznek ki kutyákat. ” Van amikor kimutat már a műszar valamilyen elváltozást, de olyan kicsi, vagy olyan helyen van, hogy nem tudnak szövettani mintát venni belőle, és akkor tulajdonképpen az orvos nem tudja eldönteni, hogy az milyen elváltozás. Vagy pedig, ha a beteg mérete nem teszi lehetővé, hogy berakják a CT-be, vagy klausztrofóbiás.” Ekkor jöhet a kutya. A betegek mintáit kórházból kapják, ezt teszik az egészségesek mintái közé, amelyekből a kutya választ. ” Ez az én mintám, hogy most beleteszem ebbe a második dobozba, hogy kiválasztja-e a kutya.” A sorban, egy már diagnosztizált rákbeteg mintája is ott van, ám annak helyét minden gyakorlatnál cserélik. Ha a kutya érzi a gyanús szagot, leül mellé. Két kutya is csak a rákbetegtől vett minta mellé telepedett le. Ez a módszer még nem elfogadott itthon annak ellenére, hogy több orvos küld már mintát az alapítványnak. Egy eb, féléves kiképzése másfél millió forintba kerül, a teszt pedig olcsóbb és gyorsabb, mint a CT, bár a pontos diagnózishoz műszeres vizsgálat is kell.

Ma lejár a határidő az egyetemekre és a főiskolákra. Idén az egyik legfontosabb változás, hogy szeptembertől háromféle finanszírozási formában, állami ösztöndíjasként, állami részösztöndíjasként vagy önköltségesként lehet továbbtanulni. A jelentkezésről és a felvételiről részletes tájékoztató található a felvi.hu oldalon. Ma jár le az érettségire jelentkezés határideje is.

Megkezdődött a miskolci kocsonyafesztivál. A legenda szerint egy helyi borospincében olyan kocsonyát tálaltak fel, amelybe beleragadt egy béka. Innen ered a mondás, hogy pislog, mint miskolci kocsonyában a béka. Az első kocsonyafesztivált 11 éve tartották, tavaly már 200 ezren voltak a programokon. A szervezők idén is legalább ennyi vendégre számítanak a borsodi megyeszékhelyen. Most pedig Szujó Zoltán következik a sporthírekkel, majd pedig az időjárás jelentés következik. Híradót a szokott időben, fél 8-kor láthatnak legközelebb. Legyen kellemes a hétvégéjük! Viszontlátásra!

Készítette: Udvardi Laura