Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2012.02.29.

  • 2014 végéig rögzített árfolyamon törleszthetnek az OTP önkormányzati ügyfelei.
  • A költségvetésről, és a Fővárosi Vízművek visszavásárlásáról is tárgyalnak a közgyűlésben.
  • Csökkennek a nyugdíjak, kevesebb lesz a közalkalmazott. Görögországban újabb megszorító csomagot fogadtak el.
  • és jéghegyek a Balaton partnál. A szárazföldre sodorta a viharos erejű szél.

Jó napot kívánok! 2014. december 30.-ig 200 Ft svájci árfolyamon törleszthetik svájci frank adósságukat az OTP Bank önkormányzati ügyfelei. A pénzintézetnél 25-30 megyei jogú város, és fővárosi kerület vett fel devizakölcsönt. Az árfolyam különbözet az évek során egy forint alapú számlán gyűlik, erre az OTP budapesti bankközi kamatlábat, plusz másfél százalék kamatot számít fel. A bank célja, hogy az árfolyam ingadozás miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatok árfolyamrendezése stabillá, és rendezhetővé váljon. ” Az adósság szolgálatuk kiszámítható lesz, tehát pontosan fogják tudni, hogy a következő 3 évben, forintban mennyi lesz az adósságszolgálatuk, beleértve a tőkét és a kamatot.”

Több mint 60 előterjesztésről, köztük Budapest 2012-es költségvetéséről dönt ma a fővárosi közgyűlés. A büdzséjavaslat szerint oktatási és kulturális feladatokra kevesebb, ugyanakkor közösségi közlekedésre több pénz jutna. Az ellenzéki frakciók keményen bírálták a költségvetési tervezetet. A közgyűlésen van az MTI hírcentrum munkatársa Nol Katalin. Szervusz, Kati! Mi hangzott el eddig a vitában, és mi várható még a nap folyamán? ” Szervusz, Zsuzsa! Köszöntöm a nézőket! Hát valóban adásunkkal egy időben is tart még a főváros közgyűlésén a 2012-es költségvetés vitája. Tarlós István főpolgármester azt mondta, szigorú költségvetést terjesztenek elő, amely elsősorban a BKV nehéz helyzet befolyásol. A főpolgármester szerint mindent meg kell tenni a BKV megmentésére, ha ugyanis a közlekedési vállalat becsődölne, az napi 14 milliárd forint veszteséget jelentene. Az ellenzék valóban hevesen bírálta a költségvetést, Horváth Csaba szerint a tervezet nem alkalmas a BKV megmentésére, ugyanakkor jelentős pénzeket von el a kultúrától, az oktatástól, vagy a szociális ágazattól. Az ellenzéki honatyák a kormány bankellenes politikáját is bírálták, szerintük ugyanis emiatt nem lehet újabb hitellel megoldani a BKV helyzetét. Tarlós István főpolgármester kifejtette, hogy az adósságot a korábbi városvezetéstől örökölték, és az ezekhez szükséges többletforrást valóban nagyon nehéz előteremteni. A költségvetési tervezetről várhatóan csak a késő délutáni órákban lesz szavazás, ezt követően tárgyalják még zárt napirendi ponton a vízművek részvényeseinek privatizációs szerződését, ez egészen pontosan ennek a felülvizsgálatára kerül sor a zárt ülés keretein belül.” Nol Katalin, köszönjük szépen!

Holnapról lép érvénybe az úgynevezett C lista. Ez tartalmazza a kábítószerek törzsképleteit. Az új szabályozással büntethetővé válik több, eddig legálisan beszerezhető úgynevezett dizájnerdrog használata, és terjesztése is. A lista nemcsak a törzsképleteket, hanem azok variánsait is tartalmazza, így megszűnhet az a gyakorlat, hogy az előállítók kis módosítással, újra legálissá tegyék a már betiltott drogokat. A rendelettől a fiatalkorúak drogfogyasztásának visszaszorulását várják a szekértők. Ezzel a céllal ma Budapesten drog prevenciós kiállítás nyílik, Mondj nemet a drogra! -címmel.

Halálos autóbaleset történt reggel a 42-es főúton Berettyóújfalu térségében. Egy személyautó és egy szerb kamion sofőrje ütközött, az autó vezetője életét vesztette. Ketten súlyosan megsérültek egy frontális karambolban reggel, a 4-es számú főúron Debrecen és Hajdúszoboszló között. A Debrecen felől érkező autó vezetője valószínűleg gyorsan hajtott, hirtelen fékezett és a szemből jövő járműbe rohant. A rendőrség a helyszínelés idejére teljes szélességében lezárta a 4-es főutat. Mindkét sérültet a debreceni Kenézy kórház baleseti sebészetére szállították.

árokba borult egy román autóbusz tegnap este Csongrádnál. 49-en utaztak rajta, turisták és vendégmunkások. A balesetben senki sem sérült meg. Az elsődleges vizsgálatok alapján a buszsofőr túl gyorsan hajtott, a busz utasai azonban azt mondták, hogy szerintük nem mentek gyorsan, hanem a havas úton csúszott meg a busz. A sűrű hóesésben, a havas úton, a körforgalomban csúszott meg a busz és az árokba borult. A busz Aradról indult, és a spanyolországi Barcelonába tartott. „A sofőrök pihentek voltak, az eredeti terv szerint ketten vezették volna felváltva a buszt, ott pedig másik két sofőr váltotta volna őket.”- mondja a román konzul. Az elsődleges vélemény szerint a sofőr túl gyorsan hajtott. ” Mi aludtuk, szinte semmire nem emlékszünk, arra ébredtünk, hogy az autóbusz az oldalára dőlt.”- mondja az egyik utas. Az ébren lévő utasok szerint viszont a sofőr nem hibázott, a buszon összesen 49-en utaztak, őket éjszakára el kellett szállásolni. őket az önkormányzat a helyi idősek otthonába helyezte. ” Együtt vannak, természetesen elláttuk őket étellel, itallal, nyugtató szóval, hiszen mi mást lehetne ilyenkor biztosítani.” Az utazási iroda még az éjjel elindított egy másik buszt az utasokért Aradról, senki nem akart visszafordulni, így reggel mindannyian folytathatták az utazást Barcelona felé.

Agyrázkódást, és csonttöréseket is szenvedett a tegnap esti gázolás egyik sérültje. Zuglóban egy zebrán, négy embert ütött el egy fiatal sofőr. Ketten könnyebb sérülésekkel megúszták a balesetet, a másik kettő sérültet még mindig kórházban ápolják. A rendőrség még vizsgálja, hogy mi történhetett. Teljesen összetört az autó szélvédője a balesetben. Tegnap este fél hétkor ezen a zebrán ütötte el a férfi a négy gyalogost. „Itt hevert azt hiszem kettő vagy három ember, annyit láttam, a családtagok húzkodták őket, mi odarohantunk, hogy ne húzkodják, ne bántsák őket.” A balesetben két nő, valamint egy három, és egy hat éves kislány sérült meg. ” Szerencsére életveszélyes sérülést úgy tűnik, hogy egyikük sem szenvedett, de az egyik nőnél és a kislánynál felmerült a csonttörések agyrázkódás gyanúja, a másik két sérült úgy tűnik, hogy zúzódásokkal megúszta.” Hogy ki a hibás a balesetben még vizsgálja a rendőrség. ” A baleset körülményeit a BRFK közlekedésrendészeti szakosztálya szakértők bevonásával vizsgálja, ez az eljárás hivatott kideríteni, hogy ki a felelős a balesetért.” A súlyos sérült nőt, és az egyik kislányt továbbra is kórházban ápolják. Térfigyelő kamerákat szerelnek fel több vasúti átjáróba a Dunántúlon, így próbálják megelőzni a baleseteket. Sokan ugyanis a piros jelzés ellenére is átmennek a síneken. Most abban bíznak, hogy a kamerák, és így a rendőrségi büntetés veszélye miatt óvatosabbak lesznek a sofőrök. Több helyre sorompókat és új izzókat is raknak, összesen mintegy egy milliárd forintot költenek a fejlesztésekre. Ez a sofőr látta, hogy a jelzőlámpa pirosat mutat. Közlekedik a vonat, mégis előz és áthajt a síneken. A kocsi belső kamerája rögzítette, hogyan sodorta életveszélybe magát és utasait. Ez az egyik legveszélyesebb vasúti átkelő Sopronban. Ezért itt, és másik 22 átjárónál izzókat szerelnek majd fel. Három helyen pedig kamerákkal figyelik majd az átjárókat, így szeretnék megelőzni a rongálásokat. „Most, a megelőzés abban rejlik, hogy felelősségre vonják az illetőt.” A kamera mellesleg a szabálysértőket is figyeli. A vasúttársaság elnöke szerint a módszer máshol már bevált.” Jelenleg is rendelkezik a GYSEV olyan fénysorompóval, ami a rendőrséggel együttműködve, a videó tanúrendszert bevezettük, és nem várt módon nagyon nagy visszaesések történtek a csak sorompós balesetek számában, úgyhogy úgy tűnik, hogy az embereknek az nem elég nagy visszatartó erő, hogy jön a vonat és esetleg baleset történik.” A kamerákat a legveszélyesebb helyekre szerelik fel. ” A legfrekventáltabb rész az Csorna, 86-os útkereszteződés Csorna város sorompója. Ezután itt a térségben a 84-es út Nagycenk, autóbontónál lévő átjáró, és ez a harmadik.” A kamerákat és a lámpákat egy milliárd forintos uniós pályázaton szerezte be a GYSEV.

újabb költségvetési szigorításról döntött a görög parlament annak érdekében, hogy az ország megkaphassa a legújabb 130 milliárd eurós görög mentőcsomagot, a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól. A szigorítások értelmében 21%-al csökkennek a nyugdíjak, kevesebb lesz a közalkalmazott, és visszafogják a minimálbért. Az újabb mentőcsomag nélkül Görögország már márciusban államcsődöt jelenthet. Kora eset még reménykedtek a Szintagma téri tüntetők, hogy mégsem lépnek életbe a rettegett megszorítások Görögországban. ” A legkiszolgáltatottabbakon akarnak ütni ezekkel az intézkedésekkel, ők jutatták ilyen helyzetbe az országot, hát ne a kisembereken spóroljanak, ezt nem hagyjuk.”- mondta az egyik demonstráló. A parlament azonban órákkal később megszavazta az újabb megszorító csomagot, ami erre az évre 3,2 milliárd eurós megtakarítást irányoz elő. ” Okkal döntöttük a megszorítások mellett, az ország érdekében szükség van rájuk.” – mondta a görög pénzügyminiszter, utalva arra, hogy az intézkedések nélkül Görögország nem kapja meg a 130 milliárd eurós újabb uniós mentőcsomagot, amely nélkül már márciusban bekövetkezhet az államcsőd. Athénnak márciusban ugyanis törlesztenie kell 14,5 milliárd eurós hitelfelvételét. ” A most megszavazott megszorítások értelmében 400 millió euróval csökkennek a védelmi kiadások, és 400 millióval jut kevesebb az állami beruházásokra.” A minisztériumok költségvetését 14%-al veszik vissza, a nyugdíjakat 12%-al csökkentik. Alacsonyabb lesz a helyhatósági vezetők bére, a minimálbér, csökkentik a közalkalmazottak létszámát, és összevonják a nyugdíjalapokat. A törvényhozás egy hete szavazta meg az adósságleírást a magánhitelezőkkel, utat nyitva ezzel a kötvénycserére, amely több mint 100 milliárd forinttal, a felére csökkenhető a magánhitelezőkkel szembeni adósság. A görög adósságkezelő központ pedig hivatalosan is felajánlotta a magánbefektetőknek a régi görög állampapírok diszkont árú cseréjét, új állampapírokra.

Mitt Romney Arizonában fölényesen, Michiganban pedig kemény küzdelemmel győzött a republikánusok előválasztáson, amelyen a párt szimpatizánsai arról szavaztak, hogy a novemberi elnökválasztáson ki legyen Barack Obama hivatalos kihívója. Michigan jelképes győzelem Mitt Romney számára, hiszen a volt kormányzó ebben az államban született, és nőtt fel, sőt apja itt volt kormányzó. Bár ellenfele, Rick Santorum az elmúlt hetekben megelőzte, sőt még az utóbbi napokban is szorongatta Romneyt, minden próbálkozása ellenére végül mindkét államban alulmaradt. „Fényes győzelmet arattunk Arizona, és neked is köszönöm Michigan! Ez egy nagyszerű este, köszönöm nektek!” így kezdte beszédét Romney, aki ezúttal is több munkahelyet, kevesebb államadósságot, kisebb kormányzatot ígért, és azt, hogy Obamát legyőzve visszatéríti Amerikát a boldogulás útjára. Santorumnak viszont csalódnia kellett. A Coloradoban, Minessotában és Missouriban hetekkel ezelőtti győzelme úgy tűnik, mégsem adott elég erőt neki. „Egy hónapja még nem tudták kik vagyunk, most már igen!”- mondta a második helyre került Santorum, utalva arra, hogy a párton belül immár Romney fő riválisaként tekintenek rá. Az ugyancsak az elnökjelöltségért küzdő Newt Gingrich viszont konzervatív körök szerint fontolgatja a visszalépést, nem úgy Ron Paul aki keményen kampányol a soron következő államokban. A következő menet szombaton lesz, Washington államban. Ahol a jelöltállító döntéseken 40 küldött sorsa dől el. A jövő heti szuper kedden pedig egyszerre 10 államban voksolnak majd arról, hogy ki legyen Barack Obama republikánus kihívója november elején.

Az Anonymus internetes kalózhálózat 25 hackerét vették őrizetbe Európában, és Dél- Amerikában. úgy tudni Argentínában, Kolumbiában, Chilében és Spanyolországban csaptak le a hálózat tagjaira. Az őrizetbe vett cyber bűzözők a gyanú szerint összehangolt számítógépes támadásokra készültek, többek között a kolumbiai védelmi minisztérium, és az elnöki hivatal honlapjai ellen. Az Anonymus az elmúlt hónapokban világszerte hajtott végre hackertámadásokat, januárban több órára megbénították az amerikai igazságügyi minisztérium, és az FBI portálját.

áttörést értek el pécsi kutatók a parkinson kór gyógyításában. A kísérletek alapján egy pakap nevű sejtvédő jelentheti a megoldást. A kutatás kezdeti fázisban van, egyenlőre csak egereken és patkányokon tesztelik a szert. De a beadott fehérjétől a parkinson kóros rágcsálók állapota jelentős javulást mutatott. Az emberi alkalmazásra még akár egy évtizedet is várni kell. „Megmutatná, hogy hogyan tudja így mozgatni a kezét?” Rendelésre jött Herczog Ferenc a neurológiai klinikára, 13 éve szenved parkinson kórban. Betegsége megnehezíti az életét, a fordulás például nagyon lassan megy neki. „Hogyha küszöbhöz érkezem, vagy buszra kell szállni, akkor van probléma.” A parkinson kór idegrendszeri betegség. ügyetlen mozgáskoordinációval, egyensúlyzavarral, és végtagremegéssel jár. általában az idősebb korosztályt érinti, de a kór egyre gyakrabban támad meg 30-40 éves embereket is. A betegség pontos okát nem ismerik, az orvostudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan, csak a tüneteket lehet kezelni. ” Mi javítjuk a betegnek a remegését, javítjuk a betegnek a mozgás készségét, gyorsabbá válnak. Viszont a jelenlegi gyógyszeres kezelés mellékhatásai vannak.” Doktor Reglődy Dóra és csapata jelenleg épp azon dolgozik, hogy megtalálják a parkinson kór ellenszerét, a megoldás egy bizonyos fehérjében rejlik. ” Ez egy idegrendszerben kimutatott fehérje, és nagyon erős sejtvédő hatásokkal rendelkezik.” Ez tehát képes megakadályozni a sejtek roncsolódását. A folyamatot egereken és patkányokon tesztelik, mesterségesek idézik elő náluk a parkinson kórt. ” Az anyagot be tudjuk juttatni a patkány illetve az egéragy egy picike kis területére. ” Ezután bejuttatják a szervezetbe a pakap nevű fehérjét. Eddig azt tapasztalták, hogy 50%-al javult, a kísérleti állatok állapota. a kutatások azonban még kezdeti fázisban vannak. „Nagyon sok más aspektusát is meg kell vizsgálni ennek, hogy az állatban hogyan szívódik fel, milyen mellékhatásai vannak, tehát rengeteg kísérlet kell ahhoz, hogy egyáltalán szóba jöjjön egy humán gyógyszergyárnál, hogy egyáltalán a kipróbálás felé viszik a dolgot.” A kutatáshoz az időn kívül nagyon sok pénzre is szükség van, úgyhogy több évtized is eltelhet addig, amíg ezt a gyógymódot embereken is alkalmazni tudják.

Ember nagyságú jéghegyek sorakoznak fel a Balaton partján. A szél és a hullámzás miatt a jégtáblák megindultak a tavon. Az olvadó jeget táblásra törte, majd sok helyen a partra tolta a viharos erejű szél. A hatalmas jéghegyek több helyen még a köveket is a partra dobták. Tavasszal derül ki, hogy a partot védő betonfalban mekkora károk keletkeztek. A Balatonnál a legmagasabb jéghegy 1985-ben keletkezett, magassága elérte a négy métert.

Most Mohai Bence következik a sporthírekkel, majd pedig az időjárás jelentést láthatják, híradóval fél 8-kor jelentkezünk legközelebb, köszönöm a figyelmüket. Viszontlátásra!

Készítette: Udvardi Laura