Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2012.03.16.

Hírek délben. Jó napot kívánok!

A Nemzetközi Valutaalap képviselőivel tárgyalt ma Fellegi Tamás, tárca nélküli miniszter Washingtonban. Az informális találkozón várhatóan az elmúlt időszak fejleményeiről egyeztetnek. A miniszterelnök korábban azt mondta, hogy Magyarország célja a mielőbbi megállapodás az IMF-el és az Európai Unióval. Az IMF magyarországi képviselője szerint a mostani találkozón várhatóan még nem tárgyalnak a Magyarországnak nyújtandó készenléti hitel megállapodásról. A mai tárgyaláson a Magyar Nemzeti Bank részéről senki sem vesz részt.

Tizenhárom embert előállítottak tegnap a rendőrök Budapesten, a március 15.-ei rendezvények helyszíneiről. Többségük ellen garázdaság miatt szabálysértési eljárás indult. A rendőrségnek estére sikerült azonosítania azokat a tüntetőket, akik az egyik rendezvény után a Szabadság téri bankcenterben petárdákat robbantottak. Ellenük is eljárást indítottak. Garázdaság miatt indult szabálysértési eljárás az ellen a fiatal férfi ellen, akit tegnap délután a Ferenciek teréről, a magát „rendszervágónak” nevező csoport demonstrációjáról állítottak elő a rendőrök. Nem sokkal ezután még egy férfit vittek el ugyanerről a rendezvényről. A tömeg meg akarta akadályozni az előállítást, miközben az egyik rendőr tonfája a földre esett, amit az egyik tüntető magához vett. A rendőrnek végül sikerült visszaszereznie az elejtett tonfát, és a tüntetőt is előállították. „A fővárosi rendezvények helyszíneiről a BRFK munkatársai 13 embert állítottak elő, közülük 12 személy ellen szabálysértési eljárást kezdeményeztek, még egy fővel szemben hivatalos személy ellen elkövetett erőszak megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.” Az előállítottak közül 10 ember ellen garázdaság miatt indult eljárás. Egy ember ellen, pedig mert közbiztonságra különösen veszélyes eszközt találtak nála. A hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsított tüntető ellen a Budapesti Nyomozó Főügyészség folytatja az eljárást. A BRFK-nak késő estére sikerült azonosítania azokat a tüntetőket, akik a Szabadság téri Bankcenterben petárdákat robbantottak, ellenük is szabálysértési eljárás indult.

Gyásznapot tartanak ma Belgiumban a svájci buszbaleset áldozatainak emlékére. A túlélők első csoportja, 8 kisiskolás éjjel érkezett haza Belgiumba. A belga kormány külön gépével. Délelőtt hazaérkeztek az áldozatok hozzátartozói is, akik a baleset helyszínéhez közeli kisvárosban azonosították családtagjaikat. A holttesteket két belga katonai gép vitte haza. A kedd este történt balesetben összesen 28-an haltak meg, köztük 22 gyermek, belga és holland diákok. éS úgy tudni egy brit cserediák is az áldozatok között van. A busz, síelésből vitte haza a gyerekeket, amikor, egyenlőre nem tudni, hogy miért, egy alagútban a falnak csapódott.

Röviden az itthoni időjárásról. Napos, tavaszi idő várható délután is. A hőmérséklet 14-és 20 fok között alakul. Fél 8-kor lesz legközelebb híradó, köszönöm a figyelmüket. Viszontlátásra!

Készítette: Udvardi Laura