Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2013.12.10.

  • 2015-ig kell felszerelni a vízórát az átalánydíjasoknál is
  • Gyermekotthonnak adományozott fa játszóházat a GYSEV Zrt.
  • Mandela búcsúztatása: megkezdődött a gyászszertartás
  • Hihetetlen teljesítményre képes a magyar gólya
  • Szörnyeteg lett a saját kézfejét amputáló hősből

Több energetikai tárgyú törvényt is módosított hétfőn a parlament. Az egyik újdonság, hogy 2015 végéig kell vízórát felszerelni a ma még mérő nélküli, átalánydíjas fogyasztóknál. Eredetileg december 31-ig kellett volna ezt meglépni, de most két év haladék jön. A szolgáltató köteles felszerelni a mérőt, ha a fogyasztó biztosította a feltételeket. A víziközmű-törvénybe új elemként került be, hogy a hivatal víziközmű-védelmi bírságot szabhat ki például jogszabálysértő díj vagy ár alkalmazása, felújítás elmulasztása vagy keresztfinanszírozás miatt. Ha a fő- és a mellékvízmérő más mennyiséget mutat, akkor a különbözetet a főmérő tulajdonosa fizeti meg. Kivétel, ha a mellékmérő hiteles, azt leplombálták, és az azon keresztül vizet fogyasztó külön szerződéssel rendelkezik. A szociálisan rászoruló a vízdíjat részletekben is fizetheti, illetve fizetési haladékot kaphat. Változott a villamosenergia-törvénynek a villanyóra éves leolvasására vonatkozó szabályozása. Bár tovább él az a rendelkezés, hogy a leolvasás legkésőbbi időpontja az a nap, amelyen az előző évben is leolvasták a mérőt, újdonság, hogy az áramot használó, továbbá a rendszerirányító és az elosztó más időpontban is megállapodhat. Ha a leolvasási határidő utolsó napja munkaszüneti nap, akkor a rá következő első munkanapon kell leolvasni a villanyórát. Rögzítették azt is, hogy ha a közvilágítás üzemeltetője megszegi a kötelezettségét, akkor a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a közbiztonság érdekében másik szolgáltatót jelölhet ki. Ha az eredeti szolgáltató bírósági felülvizsgálatot kér a hivatal határozata ellen, felfüggesztő hatálya annak sincs. A földgáztörvény ugyanúgy módosítja a gázóra-leolvasás szabályát, mint ahogyan azt a villamosenergia-törvény tette.

www.origo.hu

Kerti fa játszóházat adományozott a GYSEV Zrt. soproni Fogyatékos Gyermekek Otthonának. Az intézmény ápolást, gondozást és intézményi ellátást biztosít többek között fogyatékos, gyengén látó, vak, hallássérült, mozgáskorlátozott és pszichiátriai kezelésre szoruló gyermekek számára. A fa játszóházat a gyermekotthon I. gondozási egységének kiskorú lakói fogják használni. A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. a megfelelő utaskiszolgálás mellett fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást is, ezért kiemelt figyelmet fordít arra, hogy segítséget nyújtson a rászorulók számára. A vállalat úgy döntött, hogy a GYSEV cégcsoporthoz tartozó Hotel Sopron fa játszóházát a soproni Fogyatékos Gyermekek Otthonának ajándékozza. A társaság a szálloda által már nem használt játékot olyan helyre szerette volna felajánlani, ahol segítséget jelenthet egy kültéri játszótér elhelyezése. A GYSEV Zrt. az európai uniós előírásoknak megfelelő játszóház szállítását is biztosította a gyermekotthon részére. A farönkből készített játék egy toronyból, létrából, csúszdából és hintából áll. A gyermekotthon ápolást, gondozást és intézményi ellátást nyújt középsúlyosan és súlyosan értelmi fogyatékos, gyengénlátó, vak, siket, mozgáskorlátozott, Down és Rett-szindrómás gyermekeknek. „Nagyon örülünk a felajánlásnak, intézményünk szívesen fogad minden hasonló segítséget, hiszen nagyon fontos, hogy új élményekkel gazdagíthassuk a gyermekeket. A kültéri fajátékot az I. gondozási egység kiskorú lakói fogják használni” – mondta Dr. Baikó Erzsébet, a Fogyatékos Gyermekek Otthonának intézményvezetője. „A GYSEV Zrt., mint a régió egyik meghatározó nagyvállalata fontosnak tartja, hogy rászoruló embertársainkon segítsünk. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a százezer forint értékű kerti fajátékok mellett anyagilag is támogatjuk a Fogyatékos Gyermekek Otthonát: csatlakoztunk a Kisalföld napilap kezdeményezéséhez, melynek keretében a GYSEV Zrt. 300 ezer forint támogatásban részesíti az intézményt” – mondta Skála János, a GYSEV Zrt. vezérigazgató-helyettese.

www.corvinusradio.hu

Megkezdődött a Nelson Mandela polgárjogi harcost és volt dél-afrikai elnököt búcsúztató gyászszertartás Johannesburgban. A búcsúztatás heves esőben, több mint 90 külföldi vezető, Mandela családja és a Dél-afrikai Köztársaság politikai vezetése részvételével kezdődött el a Soccer City stadionban, amely a várakozásokkal ellentétben nem telt meg teljesen a ceremóniára. A szertartás az Isten áldd meg Afrikát kezdetű, xhosza, zulu, szotó, afrikaans és angol nyelvű dél-afrikai himnusszal vette kezdetét, majd zsidó, hindu, muszlim és katolikus vallási elöljárók mondtak imát Nelson Mandela emlékére, jelképezve a Mandela által megálmodott „szivárványnemzet” által megtestesített etnikai, nyelvi és vallási sokszínűséget. A rossz idő ellenére a stadionban felszabadult volt a hangulat a megemlékezés kezdete előtt, az emberek táncoltak, dudáltak. A konferanszié szerepét betöltő Cyril Ramaphosa, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANK) kormánypárt alelnöke arra emlékeztetett: az afrikai hagyományok szerint ha esik egy temetésen, az azt jelenti, hogy az égiek tárt karokkal várják az elhunytat a mennyekben. Az imákat követően a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus párt vezetői, Mandela egy harcostársa, illetve családtagjai mondtak beszédeket a 95 évesen elhunyt vezető életútját és hagyatékát méltatva. A stadionban összegyűlt több tízezres közönség ugyanakkor két-három alkalommal is kifütyülte Jacob Zuma dél-afrikai államfőt. A védelmi minisztérium szerint a helyszínen 11 ezer katona vigyázza a többek között Barack Obama amerikai elnök és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár részvételével zajló megemlékezés biztonságát.

www.hirado.hu

Szokatlan útvonalon halad afrikai telelőhelyére Zagyva, a jeladóval ellátott magyar gólya. ¬Tavaly Törökországba se egyenes úton ment. Jeladóval látták el és Zagyvának keresztelték azt a gólyát, amelyik kiskorában nem volt képes elrepülni a csapattal. Amikor meggyógyult, egy nálunk megpihenő német gólyacsapathoz csatlakozott, de nem bírta velük tartani az iramot, ezért lemaradt. – Idős vezető gólya irányítása híján a fiatalok könnyen eltévednek. Ez történt Zagyvával is, aki szokatlan útvonalat járt be 2012 augusztusa óta – magyarázta Papp Gábor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programkoordinátora. – A GPS-GSM alapú jeladó adatai szerint a vonulás kezdetekor, tavaly a romániai Kazán-szorosban a többi gólyával ellentétben nem délkelet, hanem dél felé vette az irányt, majd Szerbián és Macedónián keresztül Görögországba érkezett, ahol két hónapig időzött. Ezután, a nagytestű madarak esetében szokatlan módon, 250 kilométert az égei-tenger felett megtéve átrepült Törökországba. Itt egy évet töltött, haza sem tért. A napokban Kenya déli részén jár, és jó esélye van arra, hogy eljusson a faj hagyományos telelőhelyére, Dél-Afrikába, bár ismét más útvonalon haladt, mint a gólyák többsége. Zagyva napi háromszáz kilométert képes megtenni.

www.borsonline.hu

Ralston 2003-ban, túrázás közben esett fogságba egy Utah-beli kanyonban, ahonnan több napig nem tudott szabadulni. Végül, hogy életét mentse, saját zsebkésével amputálta kézfejét. Megdöbbentő történetéből 127 óra címmel film is készült, amiben James Franco játszotta el a férfi szörnyű megpróbáltatásait. A filmet Oscar-díjra is jelölték. Ralstonnak a vele történtek és a nagy felhajtás miatt teljesen megváltozott az élete, valóságos hősként ünnepelték világszerte. A napokban viszont letartóztatták Denverben családon belüli erőszakért, testi sértés és kiskorúak elleni bűncselekmény gyanúja miatt pedig le is csukták. A tárgyalás hétfőn kezdődött. Nem csak Ralstont zárták be, hanem egy bizonyos Vita Shannont is, aki annak a háznak a tulajdonosa volt, ahol a férfi élt. A Denver Post szerint Ralston éppen a nő lakásában volt, mikor letartóztatták. A részletek eddig meglehetősen homályosak, és a denveri rendőrség sem túl bőbeszédű az ügyben. Ralston 2009-ben házasodott össze Jessica Trusty-vel, akivel egy évvel később közös gyermekük is született. Arról azonban nincsen információ, hogy jelenleg is együtt vannak-e. A férfi korábban azt mondta, az, hogy valaha lesz egy gyereke, rengeteget segített neki akkor, mikor annak a bizonyos sziklának a fogságába esett. „Látomásom volt egy kisfiúról, ami miatt valami megmozdult bennem. Az, hogy a jövőben lesz egy fiam, segített kiszabadulni” – nyilatkozta korábban. A 2010-es film egyébként saját önéletrajzi ihletésű könyvéből készült, ami Between a Rock and a Hard Place címen jött ki, és gyorsan bestseller lett belőle. Ralston mostanában az államokat járta, mint motivációs előadó. A becslések szerint több, mint 4 millió dollárt szedett eddig össze a könyvéből és a filmből befolyt jogdíjakból.

www.borsonline.hu