Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.02.11.

Ez a Magyar televízió Híradója, a nevem Simon Istvánné.

Hírek délben, jó napot kívánok!

Egy ember meghalt, hatan pedig megsérültek, amikor felborult egy menetrend szerinti busz reggel Borsod-megyében Mezőkövesd, és Egerlövő között. A csúszós úton egy kanyarban borult fel az oldalára a busz, egy 74 éves asszony halt meg, három sérült állapota súlyos. A busz fél hatkor indult Miskolcról, utoljára Mezőkövesden vett fel utasokat, innen hat óra után indult tovább Szegedre. Reggel hat óra után következett be a baleset, egy menet rend szerinti járat Mezőkövesd felől Egerlövő felé tartott, és egy … egy kanyarulatban felborult. A busz itt a kanyarban csúszott meg a jégen, aztán bele ment az árokba, és több fát, valamint bokrot is letarolt, majd pedig az oldalára borult. A menetrend szerinti járaton tizenöten utaztak, a balesetben egy 74 éves asszony meghalt, hat sérültet a miskolci megyei kórházba vittek a mentők, két utas állapota súlyos. Az egyikért későn jött, akinek az ellátása folyamatban van, a másik pedig egy…. nyílt alkartörés, akinek a műtéti ellátását tervezzük. A busz három éves volt, eddig 430 ezer kilométert futott, négy évszakos gumikkalközlekedett, utoljára tavaly cseréltek rajta gumikat.

Vagyonosodási vizsgálatot indít az adóhatóság Sztojka Iván, és a veszprémi gyilkosság több más gyanúsítottja ellen. A vizsgálatot a rendőrség kezdeményezte, mert azt feltételezik, hogy a gyanúsítottak csak bűncselekményekből éltek. Sajtóértesülések szerint a rendőrség azt is tervezi, hogy felveszi a kapcsolatot az olasz hatóságokkal, mert úgy tudják, a gyanúsítottak bandája korábban ott prostituáltakat futtatott. Közben a meggyilkolt kézilabdázó, Marian Kozma koporsója megérkezett Romániába, temetése pénteken lesz.

Zushlag János vallomástételével folytatódott Kecskeméten a volt szocialista országgyűlési képviselő és társai ellen indult per. Zushlag Jánost különösen nagy kárt okozó folytatólagosan üzletszerűen bűnszervezetben elkövetett csalással vádolják. Ott van Kecskeméten tudósítónk, Hevér Lóránt. Szervusz! Mondott eddig valami újdonságot Zushlag János, esetleg tett másokra terhelő … vallomást? Jó napot kívánok! Három órája beszélt Zushlag János, a vádlottakra egyenlőre nem tett terhelő vallomást. Azt mondta, hogy ő vezetőként mindenkivel jó viszonyban volt, sőt pár perccel ezelőtt azt is megjegyezte, hogy ő még a börtönben is mindenkivel jóban van. A pályázatokhoz írt számlákról kérdezték Zushlag azt mondta, tudta hogy fiktív, vagyis hamis számlák is bekerültek a pályázati elszámolásokba, de akkor ezt nem gondolta végig. A bíró kérdezte arról is, hogy bujtatott pénzek voltak-e a Táncsics Alapítvány megpályázott pénzei, amit végül politikai kampányokra költöttek, erre Zushlag azt mondta: a jogszabályok nem szabályozzák pontosan, hogy mi számít kampánykiadásnak. Korábban az egyik ügyvéd magas rangú politikusok meghallgatását kérte a bírótól. Erről döntöttek ma? így van döntöttek. Ami biztos, hogy a bíróság Orbán Viktort, Dávid Ibolyát, és Fodor Gábort nem fogja beidézni. A bíró szerint a pártelnököknek nem volt rálátásuk az egyes pályázatokra, de arról csak később dönt a bíróság, hogy Demszky Gábor főpolgármestert beidézik-e. Szintén később döntik el, hogy a korábbi ifjúsági minisztereket, vagyis Deutsch Tamást, Jánosi Györgyöt és Göncz Kingát például ifjúsági miniszterként meghallgatják-e tanúként a Zushlag perben. Hevér Lóránt Kecskemétről, köszönjük!

Nem oszlatta fel magát az erzsébetvárosi képviselő testület, napirendre sem vették a kérdést. A helyi ellenzék kezdeményezte, hogy oszlassák fel a kerület … vezető testületét, miután tegnap a kerületi ingatlan panama ügyben csalás gyanújával őrizetbe vették Hunvald György szocialista polgármestert. A polgármester úr megakadályoztatása miatt az ülést én vezetem, és …Hunvalt Györgyöt kedden vették őrizetbe, ezért maradt üres a széke a testületi ülésen. A főügyészség hét rendbeli, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítja a polgármestert. önkormányzati ingatlanok áron aluli eladása miatt. Ezért az ellenzék a kerületet irányító teljes képviselőtestület feloszlatását kezdeményezte. Ezt azonban nem vették napirendre, mert az ellenzék nem három nappal előre nyújtotta be az indítványt. Mi továbbra is rajta vagyunk az ügyön, kezdeményezni fogjuk rendkívüli ülés összehívását, és újra benyújtjuk ezt a javaslatunkat. Előbb-utóbb mondom, szembe kell, nézi a képviselőknek a választókkal. A kerületet irányító MSZP-SZDSZ koalíció szerint a polgármester őrizetbe vétele nem indokolja a testület feloszlatását. Tehát a külsőleg, és morálisan is vállalhatónak tartjuk, magyarázza a feloszlatási javaslatot az, aki ezt megtette. A kerület egy belső vizsgálatot is indított az ingatlan eladások ügyében, saját ügyvédet, és ingatlanszakértőt kértek fel. érték aránytalanság az általunk végzett ellenőrző vizsgálatok során nem volt megállapítható. Pedig az ügyészség szerint egy milliárd forintos kárt okoztak azzal, hogy olcsóbban adták el a házakat annál, mint amennyit értek. Az ügyészség várhatóan ma dönt arról, hogy előzetes letartóztatásba helyezi-e a gyanúsított polgármestert.

Váratlan eredményt hozhatnak az előrehozott parlamenti választások Izraelben. Az eddigi adatok alapján ugyanis a jobbközép Kadima vezet. A Cipi Liviny vezette tömörülésnek várhatóan 29, a Benjamin Netanjahu vezette jobboldali Likudnak 27 képviselője lehet a Kneszetben. Az előrejelzések korábban Netanjahu győzelmét jósolták. Izraelben tavaly októberben kezdődött a kormányválság, miután a miniszterelnök Ehud Olmert korrupciós botrányba keveredett, és lemondott. Győztesként fogadta a gratulációkat a kadima párt vezetője az izraeli választások éjszakáján. Cipi Livinyi úgy számol, hogycentrista pártja megelőzte legfőbb riválisát a jobboldali Likudot. Igaz, csak egy mandátummal. Eközben a Likud elnöke is saját pártját nyilvánította ki nyertesnek. Benjamin Netanjahu gyakorlatilag már tényként kezelte, hogy ő lesz Izrael következő miniszterelnöke. A reggeli Izraeli lapok ennél jóval óvatosabban fogalmaznak. Győztest egyik újság sem kiált ki, mindegyik arról ír, hogy a két legjelentősebb párt alaposan megszorongatta egymást. A szavazatok 99 százaléka alapján a kadima 28, a likud 27 képviselői helyre számíthat a 120 fős Kneszetben, így a harmadik legerősebb párton múlhat, melyikük lesz képes kormányt alakítani. Valószínűleg az, amelyik mellé odaáll az Izrael Béténu. Az Izrael az Otthonunk elnevezésű pártot a széljsőjobboldali Avintor Liberman vezeti. Az ultranacionalizmus az utóbbi időben nagyon megerősödött Izraelben. A ciszjordániai, és a gázai palesztinok nem várnak semmit az előrehozott választásoktól, azt mondják, nekik mindegy, ki lesz a győztes. Izraelben, a megszállt területeken úgysem változik semmi.

újabb gyujtogatókat köröznek Ausztráliában, ahol tovább tombolnak a bozóttüzek. Az ország dél-keleti részén 4000 tűzoltó 33 különböző helyszínen küzd a lángokkal. A hatóságok szerint semmiféle természeti jelenség nem indokolja, hogy egyszerre ennyi helyen égjen az erdő. Pillanatok alatt lángra kapott ez a családi ház. A tulajdonosa maga vette filmre a poklot, amit átélt. Natali önkéntes tűzoltó, így azt hitte, kellően fel van készülve, tévedett. Tehetetlenül nézte végig, ahogy a házuk porig ég. Most az üszkös romokat fésüli át. Elkeseredettségét apró öröm enyhíti. A halak legalább megmenekültek. Ausztrália dél-keleti csücskében legalább 20 helyen egyenlőre képtelenek megállítani a tűz terjedését. A hét vége óta ezernél is több ház égett le. Az emberek boldogok, hogy élve látják egymást viszont. Mi szerencsések vagyunk, megmenekültünk, de barátaink családostul odavesztek. Iszonyú volt. A halálos áldozatok száma már elérte a 200-at, de akár 200-ra is emelkedhet, mert több kiégett vidéket egyenlőre lehetetlen megközelíteni. A hatóságok amúgy is lassan haladnak a felperzselt vidékeken. Gyűjtik a bűnjeleket. Ez a rendőr arról beszél, hogy több esetben is gyújtogatás történt. A gyújtogatókra 100 ezer ausztrál dolláros vérdíjat tűztek ki.

Peruban 32 halottja, és legalább100 sérültje van két közlekedési balesetnek. Az áldozatok között spanyol, és olasz turisták is vannak. Az egyik balesetben két turistabusz, és egy teherautó ütközött össze egy hídon, a másikban pedig szakadékba zuhant egy autóbusz. Peruban az utak és a járművek rossz állapota miatt gyakoriak az ilyen súlyos balesetek. Tavaly csaknem 900 ember vesztette életét karambolban.

és most az itthoni időjárásról: Változóan felhős lesz az ég, néhol kialakulhat egy-egy zápor, vagy hózápor. A hőmérséklet 2, és 7 fok között alakul.

Most sporthírek következnek, híreket legközelebb az interneten láthatnak délután kettőkor, az M1-en pedig fél hatkor D. Tót Kriszta várja önöket. További szép napot kívánok!

Viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid