Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.04.01.

Ez a Magyar Televízió híradója, a nevem Csömör Károly jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok! Ez a híradó délben.

Rendkívüli ülést tart az országgyűlés külügyi bizottsága az orosz Surgutneftegaz Mol részvényeinek vásárlása miatt. A bizottság meghallgatja Hernádi Zsoltot a Mol elnök-vezérigazgatóját is. Hétfőn derült ki, hogy az osztrák OMV váratlanul eladta a Molban lévő teljes részesedését egy orosz cégnek, a tanácskozást a testület FIDESZ-es elnöke kezdeményezte. Németh Zsolt tegnap azt mondta: feltételezhető, hogy a magyar állam tevékeny hozzájárulásával játsszák át orosz kézre a stratégiai jelentőségű vállalatot. A kormányszóvivő erre úgy reagált, hogy a kabinet nem támogatja, ha bárki ellenséges szándékkal próbál befolyást szerezni magyar stratégiai ágazatokban. Hernádi Zsolt a Mol elnöke a bizottságon azt mondta: minden előzetes egyeztetés nélkül történt a felvásárlás, ők semmiről nem tudtak. A Mol vezetőségét is meglepte az akció, és egyelőre semmit nem tudnak a Surgutneftegaz szándékáról sem. Mi azt mondjuk, hogy, és a Mol igazgatóságának ez volt a véleménye a tranzakcióról, hogy pénzügyinek minősítette a befektetőt, mert a Mol igazgatósága nem tud mást csinálni, hiszen nem ismerjük a befektetőnek a szándékát. Tehát azt nem tudjuk mondani, hogy ellenséges, vagy baráti, mert nem tudjuk, hogy mit akar.

A híradó úgy tudja, hogy holnapra elkészül a Bajnai program vázlata. Ezt kapják meg az MSZP, és az SZDSZ országgyűlési képviselői, mert Bajnai Gordon azt szeretné, ha szándéknyilatkozatot írnának alá arról, hogy támogatják az elképzeléseit. Már elkezdődtek a háttértárgyalások az új miniszterekkel, de Bajnai Gordon kormányfőjelölt neveket még nem mondott.

Az EON szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat, és a Budapesti Műszaki Egyetem elemzése is megerősítette, hogy rendkívüli időjárási körülmények voltak január végén, és ez okozta az áramszüneteket Vas, Zala, és Somogy megye több településén. A vizsgálat szerint az oszlopok megfelelő műszaki állapotban voltak, így a társaság nem felelős az üzemzavarokért. Az EON ennek ellenére méltányossági alapon az elosztói díjból utólagos engedményt ad azoknak, akik hosszabb ideig áram nélkül maradtak. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége hétfőn szintén a Meteorológiai Szolgálat tanulmányára hivatkozva mondta azt, hogy …. hogy volt- hogy nem volt rendkívüli a januári kimaradások idején. Délután helyezik örök nyugalomra ifjabb Ocskay Gábor válogatott jégkorongozót a székesfehérvári Béla úti temetőbe. Az Alba Volán csatárát negyedegykor ravatalozzák fel a róla elnevezett Fehérvári jégcsarnokban, majd gyászmenet indul a temetőbe. Az Alba Volán 15 külön buszt indít a temetésre, a városban pedig forgalomkorlátozásokra kell számítani. A kilencszeres bajnok, száznyolcvanhétszeres válogatott csatár egy hete kedden halt meg. A boncolás szerint a halálát heveny szívelégtelenség okozta. Ocskay Gábornál 2004 szeptemberében szívizom betegséget diagnosztizáltak, de négy hónapos kihagyás után végül engedélyezték neki, hogy folytassa az élsportot.

Tegnap este megérkezett Londonba a G20 csúcsra Barack Obama amerikai elnök. Az elnöki gép a brit főváros melletti Stansted repülőtéren szállt le. Obama megválasztása óta először utazott Európába. Délelőtt találkozott Gordon Brown brit kormányfővel, és még ma ismerkedő magán kihallgatáson fogadja őt II. Erzsébet Királynő. Obamát rendkívül szigorú biztonsági intézkedések kísérik, ahogy a holnapi G20-as csúcsot is. A brit jegybank környékén bedeszkázzák a boltok ablakait, mert tartanak az erőszakos tüntetőktől. Több ezer rendőr lesz szolgálatban, amíg a legfejlettebb országok állam, és kormányfői a brit fővárosban tanácskoznak. A csúcs helyszíne közelében lévő épületeket átkutatják, és biztonsági kordonokat állítanak fel.

Műholdfelvételek képei alapján az látszik, hogy észak-Korea mégis műhold felbocsájtására készül, és nem nagyható távolságú rakétával akar kísérletet végrehajtani. Egy kereskedelmi műhold felvételei szerint az indító álláson látható rakéta feje gömb alakú, mint a műholdakat felbocsájtó rakétáké, a robbanófejjel ellátott rakétáké viszont általában kúp alakú. észak-Korea hetekkel ezelőtt jelentette be, hogy április elején nagy hatútávolságú rakétát bocsájt fel, amellyel műholdat állít Föld körüli pályára. Az Egyesült államok, és Japán viszont azt gyanítja, hogy a rakétaindítás célja valójában egy robbanórakéta kipróbálása. észak-Korea szerint megszaporodtak az amerikai kémrepülések az ország felett, ezért a Phenjani vezetés bejelentette, hogy lelövik azokat a kémrepülőket, amelyek légterét megsértve figyelik a rakétaindítást.

Teljesen leállt az orosz gázszállítás a Balkánra, miután robbanás történt egy gázvezetéken Moldovában a szakadár Dnyeszteren túli területen. A kiömlő gáz 100 méter magas fáklyaként égett, a helyszínt a mentőcsapatok is csak két-három kilométerre tudták megközelíteni a hőség miatt, végül speciális tűzoltók eloltották a lángokat, a vezetéket pedig teljesen lezárták. A robbanás okát egyelőre nem tudni, és azt sem, hogy mennyi ideig tart a javítás.

Veszélyes internetes féregvírustól tartanak az informatikai szakemberek. A vírus ma, vagyis április 1-jén támadja meg a számítógépeket, egy nagy amerikai szoftveróriás világszerte elterjedt operációs rendszerének komoly biztonsági hibáját kihasználva. A vírus már több millió gépet fertőzött meg világszerte, és a rendszer beépített védelmi eszközei tehetetlenek ellene. A szakértők szerint ukrán eredetű lehet a vírus, forráskódjával ugyanis tiltva van az ukrán rendszerek megfertőzése.

Hirtelen jött özönvíz szerű eső, és áradás pusztít az ausztráliai új Dél-Walesben. Egy nap alatt a rendes havi csapadékmennyiség csaknem fele esett a környékre. A víz percek alatt elöntött mindent, több települést órákra elzárt a külvilágtól, több 100 embert kellett kitelepíteni, a megáradt folyó körzetét katasztrófa sújtotta területté nyilvánították. A meteorológusok szerint még napokig esni fog az eső, de a legjaván már túl vannak. 100 éve nem volt itt ilyen. Ezt mondják az új dél-walesi katasztrófavédelmi szakemberek az elmúlt két napról. Szinte tehetetlenek az árral szemben. 24 óra alatt csaknem 80 milliméter eső esett a környéken. Az ár percek alatt öntötte el a területet, sok embert az autójában ért az özönvíz, a kocsik szinte elmerültek a vízben. Több tucatnyian az autók tetején várták, hogy a tűzoltók megmentsék őket. A hatóságok több 100 embert kitelepítettek. Azt kérték, hogy akik maguk keresnek menedéket, a magaslatokat vegyék célba, az ár ugyanis teljesen kiszámíthatatlan a mélyebben fekvő területeken. Ahogy hallottam a híreket, rögtön beugrottam a kocsiba, és felvittem a hegyre, mondja az egyik helybéli. Mire visszaértem, már a házban hömpölygött a víz. Az égszakadás miatt a folyók is megáradtak. A Bellindzser, és a Nambukka majdnem elérték a valaha mért legmagasabb vízszintjüket. A folyók körzetét az új dél-walesi kormányzat katasztrófa sújtotta területté nyilvánította. Az ausztrál meteorológiai intézet szerint még napokig esni fog az eső, de a nehezén már valószínűleg túl vannak.

Erős földrengés rázta meg Pápua új Guineát. A Richter skála szerinti 6,3-es erősségű földmozgás a sziget északi részén volt 10 kilométer mélyen. Szökőártól nem tartanak a szakemberek, áldozatokról, és károkról egyelőre nincs hír. Nem sokkal ezelőtt erős Földrengés rázta meg Szumátra sziget Dél-nyugati részét is. A 6,1-es erősségű rengés epicentruma az óceán mélyén volt.

Munkanélküli olimpiát rendeztek New Yorkban. Bárki nevezhetett, aki a válság miatt veszítette el az állását. A versenyszámok is a munkával, vagy épp a munkanélküliséggel voltak kapcsolatosak. Rendeztek versenyfutást a munkaügyi hivatalba, távolba dobást faxgéppel, vagy épp főnökszurkálást bekötött szemmel. A gazdasági válság, és a munkanélküliség úgy tűnik, ösztönzőleg hat a kreatív elmére, kiváltképp, ha stressz oldásról, vagy hangulatjavításról van szó. Megrendezték New Yorkban ugyanis a világ első munkanélküli olimpiáját. Bárki nevezhetett, aki a válság miatt vesztette el munkáját. Programozó voltam, másfél hónapja vagyok munkanélküli, mondja az olimpia ötletgazdája. Kifejezetten a munkával, vagy a munkanélküliséggel kapcsolatos versenyszámokat talált ki. Ilyen például a 100 méteres síkfutás a munkaügyi irodába, vagy éppen főnökszurkálás bekötött szemmel. A legkedveltebb szám azonban a telefaxvetés volt. Sokan örömmel nézték, ahogy a sokszor gyűlölt irodai készülékek porrá törnek a betonon. A nevezők között volt informatikus, textilmunkás, de akadt köztük frissen elbocsájtott operaénekes is. Mint mondta: a válság miatt az operatársulatok is leépítenek. A díjak pedig kifejezetten hangulatjellegűek voltak. Az első helyezet egy 50 dolláros italfogyasztási bont nyert egy helyi bárban, a második díj egy 40 dolláros éttermi utalvány volt. A nyereményeket az ötletet támogató new york-i üzletek, vállalkozások ajánlották fel.

és valamelyest hangulatjavító az itthoni időjárás is, mert hogy tavasziasan enyhe lesz az idő, 16-20 fok várható, bár csak kevés helyen süt ki a nap, elszórtan lehetnek záporok is, késő este 8-13 fok valószínű.

Sporthírekkel folytatjuk, híreket pedig legközelebb két órakor az interneten láthatnak, az M1-en pedig félhatkor.

Köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid