Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.04.08.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Simon Istvánné jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

Utolsó ülését tartja ezekben a percekben a Gyurcsány kormány. A távozó miniszterelnök ajándékot is ad minisztereinek, és az előzetes tervek szerint érdemi döntések is születhetnek az ülésen, amelynek több, mint 20 napirendi pontja van.

Egymás után érkeznek a miniszteri autók a parlamenthez. Az utolsó kormányülésre jönnek a kabinet tagjai. Szakmai egyeztetésünkön mindent végig beszéltünk, egyetértettünk, tehát nyitott pont nincs köztünk. Mivel búcsúzott a miniszterektől? Ja, még most lesz kormányülés. és, mit fog ott mondani? Jó szavakkal, higgye el nekem, jó szavakkal, és – bocsánatot kérek- picike kis ajándékkal. Az ajándék előtt közös fotó is készült a kormányról, reggel óta szerelték a lámpákat. Továbbra is azt gondolja, hogy ön biztos, hogy távozni fog a kormányból? Nem az én sorsom a fontos, az országé. Gyenesei István részt venne a következő kormány munkájában, ha Bajnai felkéri, de neki feltételei is vannak. áldozatokat tudok vállalni, de sem a területet, sem pedig magamat nem kívánom feláldozni, remélhetőleg erre nem is lesz szükség. Gyurcsány Ferenc egyébként a miniszterelnöki hivatal munkatársaitól, tanácsadóktól is külön köszönt el. Az utolsó kormányülésen miniszterelnök helyettesként vesz részt Bajnai Gordon, és több témáról tárgyalnak még érdemben, például a bankbetétesek biztonsága érdekében is hozhat döntéseket a kabinet.

Ma is folytatja a Gyurcsány kormány minisztereinek meghallgatását Bajnai Gordon miniszterelnök jelölt. Kora délután Draskovics Tibor Igazságügyi, és rendészeti, Göncz Kinga Külügyi, és Gyenesei István önkormányzati miniszter számol be az általa vezetett terület helyzetéről. A miniszterelnök a jövő heti beiktatása utánra ígér kormánylistát.

új választásokat, és új politikát követel új miniszterelnök helyett közös nyilatkozatban 68 közéleti személyiség. A kiáltványt bemutató sajtótájékoztatón Lányi András arról beszélt, hogy az aláírók szerint a jog államrendjébe vetett bizalom helyreállításának feltétele az új választások kiírása. A nyilatkozatot mások mellett aláírta Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, és Szabad György volt házelnök is.

Mégis lesz autócsere program. A Gazdasági Minisztérium már dolgozik a javaslaton, amelyről egyeztetett a szakmai szervezetekkel, a gyártókkal, és a kereskedőkkel is. A mostani elképzelések szerint az állam 300 ezer forint SZJA kedvezménnyel ösztönözné a 10 évnél idősebb autók új, környezetbarát járműre cserélését. Ehhez a kereskedők további 300 ezer forintot adnának. A kormány korábban elvetette a Szlovákiában, és Németországban is sikeresen alkalmazott autócsere programot, mert úgy vélte, az főként a külföldi autógyárakon segítene. A Magyarországon értékesített személygépkocsik 90 százaléka ugyanis importból származik.

Példátlanul gyors ütemben zuhant az ipari teljesítmény az év elején. A legfrissebb adatok szerint az ipari termelés csaknem 30 százalékkal esett februárban az elmúlt év azonos időszakához képest. A rendszerváltáskor a KGST összeomlásakor sem volt ekkora mértékű visszaesés. Piaci elemzők szerint a válság miatt év végére még drámaibb adatokkal kell számolnunk, mert az élelmiszeripart kivéve egyik iparágban sem várható a következő hónapokban jelentős javulás.

Már 250 halottja van a Közép-olaszországi földrengésnek, a még mindig nem végleges adatok szerint. Hétfőn több mint 1000-ren megsérültek közülük 100-an súlyosan a Richter skála szerint 5,8-es erősségű földmozgásban, amelynek középpontja Abruzzo régió fővárosa, L’Aquila közelében volt. Az utóbbi két napban 150 embert mentettek ki élve a romok alól, magyar áldozatról továbbra sem tudni. Hajnalban elindult egy magyar segélycsoport a Földrengés sújtotta térségbe. A Magyar ökumenikus Segély Szervezet egészségügyi eszközöket, élelmiszereket, hálózsákokat, és takarókat is vesz majd a túlélőknek. A szabadban várakoztak az emberek, amikor újra megmozdult a Föld L’Aquilaban. Pánikba esve próbáltak az utca közepére húzódni, rettegve, hogy rájuk omlanak a környező házak, szerencsére ezúttal nem lett nagyobb baj. A hétfő hajnalban pusztító természeti csapás óta több erős utórengés is volt Olaszország Abruzzo régiójában, több megrongálódott ház össze is omlott. A sikeres mentésnek szólt a taps tegnap este. 42 órával a hatalmas földrengés után élve hoztak ki egy 20 éves lányt a romok alól. Mindig szívszorító, ha valakit sikerül megmentenünk, főleg, ha ilyen sokáig volt élve betemetve. Ezért érdemes tűzoltónak menni, mondja egyikük. A földrengés a L’Aquila környéki falvakban is hatalmas rombolást végzett. Az egyik kis településen Onnában az összes ház összedőlt, és a 300 lakosból 40-en meghaltak. Az olasz hírügynökség szerint az egész régióban 250 halottja van a természeti csapásnak. A sérültek száma meghaladja az 1000-ret, 100-an közülük súlyos állapotban vannak. Olaszország középső részén 15 ezer épület omlott le, vagy rongálódott meg.

Közben újabb kijelentéssel botránkoztatta meg a közvéleményt Silvio Berlusconi. Az olasz miniszterelnök egy német hírtévé szerint azt tanácsolta a fedél nélkül maradtaknak, hogy próbálják meg hétvégi kempingezésként felfogni helyzetüket.

Mégsem számolják újra a szavazatokat Moldovában. A választási bizottság az ellenzék, és az államfő előző napi megállapodása ellenére is elutasította az erre vonatkozó kérelmet. Tegnap legalább 10 ezren tüntettek a moldovai főváros központjában a kommunisták választási győzelme ellen, szerintük az eredményeket meghamisították. A tüntetők elfoglalták a parlamentet, és az elnöki palotát, a kormányzati épületeket csak hajnalra tudták újra ellenőrzésük alá vonni a rendőrök. Többen azonnal törni, zúzni kezdtek, amint bejutottak a moldovai parlamentben. Az ellenzéki fiataloknak nagy ellenállással nem kellett számolniuk, az épületben addigra már nem volt egy rendőr sem. Oda bent elszabadultak az indulatok, a tüntetők mindenhová berontottak. A tárgyaló teremben felugráltak az asztalok tetejére, és onnan kiabáltak antikommunista szlogeneket. Még egyikük pezsgőt bontott az ostrom sikerére az ablakban, egy másik tüntető az ország kommunista elnökének Vladimir Voroninnak a fényképét zúzta ripityára, majd még el is égette a fotót. Az államfő példaképének, Lenin képének sem jutott jobb sors. Voronin és pártja harmadjára is abszolút többséget szerzett a moldovai választásokon, éppen emiatt kezdődtek a tüntetések. Az ellenzék elutasítja a kommunista uralmat, és inkább Romániához, és az Európai Unióhoz húz, szerintük a voksolás eredményét meghamisították. Bár a tegnapi hírek még arról szóltak, hogy újra számolják a szavazatokat, mára kiderült, hogy ettől elzárkóznak a hatóságok. Az utcák délelőtt még nyugodtak voltak, de már gyülekeznek a tüntetők.

Ismét több 10 ezren tüntetnek Thaiföldön a kormány ellen. A tömeg a bankoki miniszterelnöki hivatal előtt gyűlt össze, ahol hetek óta ülősztrájkok vannak. A megmozdulás miatt 10 ezer rendőrt, és katonát vezényeltek az utcákra. A tüntetők a 2006-ban puccsal eltávolított volt kormányfő Thakszin Sinavatra hívei. A parlament feloszlatását, és előrehozott választásokat követelnek. A mostani miniszterelnök ugyanilyen tüntetések után került hatalomra, az ő hívei tavaly szintén hónapokon át tüntettek még a bankoki nemzetközi repülőteret is napokon át blokád alatt tartották.

Rendőri támadás érte azt a férfit, aki életét vesztette a múlt heti londoni G20 csúcstalálkozót kísérő tüntetések idején, ez derül ki az egyik brit napilap által nyilvánosságra hozott videó felvételből. A 47 éves újságárus az értekezlet előestéjén a londoni Cityben halt meg. Az első beszámolók szerint nem a rendőrökkel vívott összecsapásokban sérült meg, hanem szívroham végzett vele. A The Guardian által bemutatott amatőr felvételen azonban látszik, hogy egy rendőr hátulról nagyerővel ellöki a férfit, aki elzuhan, és beveri a fejét a járdán.

Sikeresen Földet ért Kazahsztánban a Charles Simonyit, és két másik űrhajóst szállító orosz űrhajó. A Szojuz TMA 14-es Közép-európai idő szerint hajnalban vált le a nemzetközi űrállomásról, s a terveknek megfelelően délelőtt negyed tízkor ért földet. A landolás rendben zajlott, és az űrhajósok is jól vannak.

Négy helyett, kétkerekű lehet a jövő városi autója. New York-ban bemutatták ugyanis azt a furcsa járgányt, amelyet kimondottan városi közlekedésre fejlesztettek. Az elektromos jármű helyben megfordul, mindössze 150 kilogrammot nyom, és több mint 50 kilométeres óránkénti sebességre képes. Két személyes, sofőr, és utasa az akkumulátor doboz tetején ülve utazhat. A neve Puma, de azt egyelőre nem tudni, hogy mikor kerül forgalomba.

Végül az itthoni időjárásról: nagyrészt napos, nyárias idő várható, de azért lehetnek záporok is, délután 21-25 fokig melegszik a levegő. Most sporthírek következnek, híreket legközelebb két órakor láthatnak az interneten, itt az M1-en pedig fél hatkor. Köszönöm figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid