Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.04.15.

Ez a Magyar televízió Híradója, a nevem Kissné Berta Rozália jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

Sólyom László szerint semmiféle alkotmányos kifogás nem emelhető az új miniszterelnök megválasztása ellen. A Köztársasági elnök erről azután beszélt, hogy találkozott Bajnai Gordonnal a Sándor palotában. Az államfő továbbra is szerencsésebbnek tartotta volna az előrehozott választásokat, de mint mondta, nincs alkotmányos lehetősége arra, hogy feloszlassa a Parlamentet. Először várta Bajnai Gordon miniszterelnökként, hogy a köztársasági elnökkel tárgyaljon a Sándor palotában. A tervezettnél többet, másfél órát beszéltek. Ahogy Sólyom László fogalmazott, megcsinálta az első interjút Bajnaival a kormány programjáról, erről viszont semmit sem árult el a köztársasági elnök a találkozó után. Sólyom László azt mondta: fenntartja korábbi véleményét, hogy szerencsésebb lett volna az előrehozott választás, de Bajnai kinevezése törvényes, és alkotmányos volt. Nekem feltett szándékom, hogy ellátom minden alkotmányos kötelezettségemet, és ellátom azt a kötelességét is az alkotmányban írt kötelességét a köztársasági elnöknek, hogy együttműködik a kormánnyal. Arról is beszélt, hogy Bajnai programjának egyes részei hosszútávon fejtik majd ki hatásukat, viszont arra kérte az új kormányfőt, hogy fontolja meg, hogy a családi pótlék, a GYED, vagy a GYES esetében kell-e spórolni. Szerinte a gyerekeket vállaló családokat kell leginkább óvni. Azt viszont jónak nevezte, hogy vannak olyan tárcák, amelyek a válság kezeléssel foglalkoznak majd, és amelyek kabinetszerűen, külön fognak működni. Az államfő szerint a kormány a cigánykérdés mellett sem mehet el. Sólyom László azt mondta: tűrhetetlen, hogy az utóbbi időben a cigányság kárára elkövetett bűncselekményeket a rendőrség ez idáig nem tudta megoldani.

A munkahelyek megtartásáról, és a gazdaság felpörgetéséről beszéltek a miniszterjelöltek a délelőtti parlamenti bizottsági meghallgatásokon. Oszkó Péter pénzügyminiszter jelölt szerint ésszerű megtakarítással, és adó átrendezéssel lehet serkenteni a növekedést. Herczog László munkaügyi miniszterjelölt szerint a támogatásokat át kell csoportosítani a foglalkoztatás bővítésről, a munkahelyek megtartására.

A miniszterjelöltek meghallgatását Nemes Tamás kollégánk kíséri figyelemmel: Szervusz Tomi! Kiderültek-e esetleg újabb részletek az egyelőre még nem hivatalos kormányprogramról? Jó napot kívánok, szervusz! Egyelőre ezeket titokban tartják, csak általánosságban beszéltek elképzeléseikről a ma eddig meghallgatott miniszterjelöltek. Oszkó Péter pénzügyminiszter jelölt a költségvetési bizottság előtt azt mondta: szükségesnek, és elkerülhetetlennek tartja a megszorításokat. A jelölt szerint nemcsak pénzügyi megszorítások kellenek, hanem a gazdaság teljesítő képességét is növelni kell. A FIDESZ konkrét kérdéseire, amelyek elsősorban az adó változásokról, az áFA emelésről szóltak, Oszkó Péter kitérő választ adott. Azt mondta: addig nem beszél erről, amíg nincs meg hivatalosan a kormányprogram. A FIDESZ több, a jelölttel kapcsolatban felmerült sajtóhírre is rákérdezett, például arra, hogy van-e offshore cége Oszkó Péternek, vagy éppen, hogy szlovák rendszámú autóval jár-e, Oszkó Péter ezekre … nemmel válaszolt, ezeket a kérdéseket cáfolta. Néhány órával korábban, néhány teremmel arrébb Hónik Péter Közlekedési, Hírközlés, és Energiaügyi miniszterjelöltet hallgatta meg a gazdasági bizottság. Hónik is csak általánosságban beszélt, fontosnak nevezte a közúti … közlekedés fejlesztését, a közúthálózat fejlesztését, és az ország energiafüggőségének … csökkentését. A meghallgatások végén mindkét jelöltet, az MSZP-SZDSZ többségű két bizottság támogatta. Nemes Tamás jelentkezett a parlamentből, köszönjük!

Délután négyig lehet kifogásolni az Európai parlamenti választásra készített névjegyzéket. A voksolás június 7-én lesz. Azok a választók, akik a múlt héten nem kaptak értesítőt, és ajánló szelvényt, ma még ellenőrizhetik, hogy szerepelnek-e a nyilvántartásban és kifogásolhatják, ha nem. A pártoknak 20 ezer érvényes ajánló szelvényt kell összegyűjteniük a listaállításhoz, amelynek határideje május 8-a.

Gyorsított eljárással bíróság elé állítja a budapesti nyomozó ügyészség azt a fiatal nőt, aki szerdán délután rendőrökre támadt a Kossuth téren. Az őrizetben lévő nőt hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják. A Híradó értesülései szerint garázdaság miatt is folyik ellene eljárás egy korábbi demonstráció megzavarása miatt. Egy férfit várhatóan a jövő héten állítanak bíróság elé, szintén hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt. A rendőrök nyolc ember ellen rendzavarás miatt szabálysértési eljárást indítanak. A tegnapi demonstrációkon a rendőrök többször is összecsaptak a tüntetőkkel, volt, ahol könnygázzal kellett feloszlatni a tömeget.

Négy lövés is dördült nem sokkal ezelőtt a fővárosban egy bankrablásnál. Az eddigi információk szerint a rabló egy nagy tűzerejű gépfegyverrel ment be a Mester utcai bankfiókba, a lövéseket viszonozta a biztonsági őr is, sérültekről nincsenek hírek.

Elfogták a rendőrök azt a bandát, amely bankautomatákat próbált kifosztani Zala megyében. Az elmúlt hónapokban négy gépet téptek ki a falból, de egyszer sem tudtak elvinni pénzt,. Volt, hogy bombariadóval próbálták elterelni a figyelmet.

Ez pedig egy sodronykötél, amely el van szakadva, ezt is a házkutatás során foglaltuk le. A bűnjeleket mutatják a rendőrök, ezekkel próbálták meg kiszakítani a falból az automatákat. Volt, ahol sikerült is, de felemelni már nem tudták az 500 kilós készüléket. Kis Kanizsán itt a bolt oldalában volt a bankautomata, ott, ahol most ez a felirat van, innen szakították, tépték ki a rablók. A bankautomata helyére azóta nem telepítettek újat. A rendőrök négy Zala megyei férfit fogtak el a hétvégén, őket gyanúsítják a Becsahelyi benzinkút kirablásával is. Mindegyikük részleges beismerő vallomást tett, rejtekhelyükön pedig megtalálták a lopásoknál használt hevedereket, drótköteleket. Helyszínről helyszínre azt tapasztaltuk, hogy … egyre többet tanultak. … Azt feltételezzük, hogy a következő esetkor már … sikerrel vitték volna az automatát. Legutóbb a Fővárosban szakítottak ki a helyéről egy automatát terepjáróval, akkor elvitték a rablók a pénzkazettát is, az idén ez a hatodik ilyen eset volt.

Szabadon engedték a clevelandi hatóságok John Demjanjukot, egykori feltételezett náci háborús bűnöst. Néhány órával korábban szövetségi tisztek vitték el otthonából, hogy Németországba vigyék, ahol bíróság elé akarják állítani. Azzal vádolják, hogy náci táborőrként részt vett csaknem 30 ezer zsidó meggyilkolásában. Demjanjuk tagadja a vádakat, azt állítja, hogy német hadifogságban volt.

Szövetségi nyomozók jelentek meg tegnap délután a 89 éves John Demjanjuk házánál. Egy clevelandi szövetségi épületbe vitték, hogy megkezdődhessen a kiadatási eljárás végső szakasza. Felesége, és unokája sírva búcsúzott az idős, megtört férfitől, aki csak kerekesszékben képes közlekedni. Németországba indult volna el, hogy ott állítsák bíróság elé a II. világháború idején elkövetett náci háborús bűntettek miatt. Mindössze hat órával azután hogy elvitték, a hatóságok szabadon bocsájtották. Demjanjuk ugyanis ismét egészségi állapotára hivatkozva kérte a kiadatás törlését. Szerinte egy németországi utazás, és az eljárás felérne egy kínzással. óriási megkönnyebbülés volt az arcán, amikor megtudta, hogy elhalasztották a kiadatást -mondja veje, aki egyben a család szóvivője is. Szerinte a németországi út tönkretette volna. Az ukrajnai születésű Demjanjukot 1988-ban találta bűnösnek egy izraeli bíróság náci háborús bűntettekért. A vád szerint az egykori sobibóri, majdaneki és treblinkai koncentrációs táborok őreként, és kínvallatójaként közreműködött különböző országokból deportált zsidók meggyilkolásában. Egy müncheni bíróság idén márciusban adott ki elfogató parancsot ellene 29 ezer rendbeli bűnsegédként elkövetett emberöléssel vádolják. Az 1951-ben Amerikába bevándorolt egykori autógyári munkás tagadja, hogy bármi köze lenne a holokauszthoz. Azt állítja: a Szovjet hadsereg katonájaként 1942-ben német fogságba esett, majd 1944-ig német börtöntáborokban volt.

Szomáliai kalózok gránátvetőkkel, és automata fegyverekkel megtámadtak egy amerikai zászló alatt közlekedő teherhajót, de nem tudták elfoglalni. A Libertiszan legénységének nem esett baja, de a hajó súlyosan megrongálódott. Az Afrikának élelmiszersegélyt szállító teherhajó azonnal segítséget kért az amerikai haditengerészettől, amely kíséretet biztosított számára. Amerikai katonák múlt vasárnap lelőttek három szomáliai kalózt, akik fogva tartották egy teherhajó amerikai kapitányát, a tengeri rablók ezután bosszúval fenyegetőztek.

A Brit rendőrség vizsgálatot indított egy rendőrtiszt ellen, aki bántalmazott egy tüntetőt a G20 csúcs idején Londonban. Egy videó felvétel került fel egy internetes videó megosztó honlapra, ez alapján indították a nyomozást. A képeken látszik, ahogy egy nő kiabál a rendőrre, aki előbb visszakézből arcon üti, majd nem sokkal később előveszi vipera néven ismert teleszkópos botját, és lábon üti. A rendőrség nemcsak ezt az ügyet vizsgálja, egy haláleset miatt is nyomoznak. A csúcs idején egy 47 éves férfi, munkából hazafelé menet a tüntetők közé keveredett. A rendőrök megütötték, fellökték, a férfi ezután szívinfarktust kapott és meghalt.

Végül az időjárásról: Napos, kellemes idő lesz ma is. észak-keleten megélénkülhet a szél, de így is 19-24 fok várható. Jönnek a sporthírek, hírekkel pedig legközelebb kettőkor az interneten várom önöket, itt az M1-en pedig fél hatkor jelentkezünk.

Köszönöm figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid