Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.06.10.

Ez a Magyar Televízió Híradója. A nevem Simon Istvánné, jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

új választás kiírását is követeli a FIDESZ abban a levélben, amelyet az MSZP elnökségének küldtek. Orbán Viktor pártelnök szerint az európai parlamenti választáson az emberek megvonták a bizalmat a szocialista párttól. Ilyenkor pedig egy demokráciában ki kell írni az új választást, tette hozzá. A FIDESZ a levélben számos követelést is megfogalmaz, például a privatizáció felfüggesztését. A következő választásokig semmilyen privatizáció nem történhet. A második, hogy az ingatlanadó bevezetéséről szóló törvénysort azonnal vonják vissza, semmilyen új adónemet bevezető előterjesztést ne szavazzon meg a parlament, illetve ők maguk ilyet ne terjesszenek elő. A külföldről fölvett hitelekből ne támogassanak bankokat. Ezt azonnal hagyják abba ezt a gyakorlatot, egyetlen bank sem kaphat külföldről fölvett hitelből támogatást.

Nem pártértekezleten, hanem kongresszuson vitatja meg az MSZP az EP választások eredményét. A kongresszusnak döntési joga is van, míg a pártértekezleten csak megbeszélhették volna a kialakult helyzetet. Szili Katalin, és a Fejér megyei szocialisták javasolták, hogy kongresszust hívjanak össze. Lendvai Ildikó pártelnök tegnap az Estében ugyanakkor azt mondta, hogy a korábbi hírekkel ellentétben személyi változások nem lesznek napirenden. Napirenden nyilván az elmúlt időszak, a válságkezelő kormányzás, meg a saját nem jó helyzetünk értékelése van, és még valami: a választási fölkészülésnek olyan tartalmi kérdései, hogy tudunk-e mi jobb választ adni azokra a kérdésekre, amelyeket jó kérdésként tett fel a Jobbik, csak gyilkos választ adott rá.

Le kell bontani Budapesten a XII. kerületi Turul emlékművet. A Fővárosi Bíróság ma jogerősen döntött arról, hogy elutasítja a hegyvidéki önkormányzat keresetét, amelyben a korábbi fennmaradási engedélyt érvénytelenítő közigazgatási határozatot támadták. A II. világháború áldozatainak emléket állító szobrot 2005-ben emelték építési engedély nélkül, ezért fennmaradási engedélyt kellett kérni hozzá. Ezt először megkapták, de a Közigazgatási Hivatal később érvénytelenítette, mert a fővárosi közgyűlés nem járult hozzá. Tavaly már a szobor bontását is elrendelték, a kerületi önkormányzat várhatóan újra a fővároshoz fordul fennmaradási hozzájárulásért.

Több mint 7 ezer, egészen pontosan 7011 épületet rongált meg a vasárnapi vihar Szabolcsban, ez a végleges adat. Azokat a házakat, amelyeket leginkább megrongált a jég, és a szél, ideiglenesen már lefedték fóliával. A károsultak több mint felének nincs biztosítása, ráadásul sokan a mezőgazdaságból élnek, és a földjeiken is nagy kárt okozott a vihar. A kormány ma dönt a kárenyhítésről, Kótajról Pálffy Andrea tudósít. Vasárnap este óta szinte megállás nélkül dolgoznak a tűzoltók, és az önkéntesek a jégverés sújtotta 33 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen. Fogalmazhatunk úgy, hogy mára már nincs olyan súlyosan károsodott épület, amelyiknek a tetejét ne fedné fólia, jelenleg a kisebb károk elhárításán dolgoznak. A földeken jelenleg is tart a kárfelmérés, az eddigi adatok szerint olyan 37-38 ezer hektár szántót, illetve gyümölcsöst vert el a jég. A károk mértéke eltérő, van, ahol a termés 50 százalékát, de olyan is, ahol a termés 100 százalékát elpusztította a jégverés. Az itt élők egyébként nagyon várják a mai kormány döntést, és bizakodnak benne, hogy számukra pozitív döntés születik. A földek nagy részén ugyanis nincs biztosítás épp úgy, ahogy az épületeken sem, így ha nem kapnak kormányzati támogatást, akkor az itt élők azt sem tudják, miből javítják majd ki a károkat.

Robbanás történt, majd tűz ütött ki a dorogi veszélyes hulladékégetőben, senki nem sérült meg. A szemét berakodása közben történt a robbanás, a lángokat negyedóra alatt eloltották. Azt még vizsgálják, hogy mi okozta az üzemzavart, és hogy került-e veszélyes anyag a levegőbe.

200 embernek ad majd munkát a jövő év végére Nagykállóban megépülő sícipőket gyártó üzem, jelentette be a Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára. Az olasz beruházó azért választotta a szabolcsi kisvárost, mert közel van az M3-as autópályához, és 50 kilométerre van a záhonyi átrakótól. Nagykállón közel 4,5 milliárd forint értékben beruház és sífelszerelést, sícipőt és sportszereket fog gyártani. Nagyon örülünk neki, hogy részben megőrizve, részben új munkahelyeket teremtve Magyarország mellett döntött.

Nem sokkal ezelőtt elkezdődött a Malév pilóták figyelmeztető sztrájkja Ferihegyen. A kétórás munkabeszüntetéssel azt akarják elérni, hogy az egyik géptípuson repülő pilóták fizetését emeljék meg 30 százalékkal. A Malév a légitársaság nehéz anyagi helyzete miatt nem tud engedni a bérkövetelésnek. A cég szerint a munkabeszüntetés nem okoz fennakadást a légi közlekedésben.

Kétnapos metrósztrájk kezdődött Londonban, miután a szakszervezetek eredménytelenül tárgyaltak a munkáltatóval a béremelésről, és a tervezett elbocsájtásokról. A tizenkét fővonalból álló 400 kilométeres londoni metróhálózat naponta 3,5 millió utast szállít, így a holnap estig tartó sztrájk várhatóan hatalmas káoszt okoz a brit fővárosban. Mivel csak London néhány külső kerületében járnak villamosok, a tömegközlekedés teljes egészében a buszokra marad.

újabb 13 holttestet emeltek ki az Atlanti-óceánból, ott, ahol az Air France repülőgépe lezuhant, ezzel 41-re emelkedett a megtalált áldozatok száma. A holttesteket DNS tesztek, és fotók alapján próbálják azonosítani. Vizsgálják a kiemelt roncsokat is, az már szinte biztos, hogy a gép sebességmérő szondái rosszak voltak. Egy katonai szállítógép érkezik hamarosan Fernando de Noronha szigetre, hogy elvigye a már partra hozott holttesteket. 16 holttest már a szigeten van, a többi 25-öt jelenleg a brazil haditengerészet Bosissio nevű fregattján őrzik, amíg a helikopterek megérkeznek értük, mondja a légügyi hivatal vezetője. Ezek a Blackhawk helikopterek repülnek ki a szigetről az Atlanti-óceán fölé. A hadihajókról felveszik a már vízből kiemelt holttesteket, és viszik vissza a szigetre. A Hercules gép pedig majd a szigetről viszi őket a recifei katonai támaszpontra azonosításra. Csak DNS alapján azonosítják őket, nem nekünk kell megnézni, és fölismerni halott családtagjainkat, mondja ez a férfi, akinek szülei ültek az Air France gépen. Hozzátette: már előre kértek tőlük hajmintát, vagy nyálmintát, hogy a családi egyezést kimutathassák a DNS teszttel. Ezzel párhuzamosan a kiemelt roncsokat is vizsgálják. A függőleges vezérsíkot már megtalálták, az első vélemények szerint egy keresztirányú törésre utaló jelek vannak rajta. Az már szinte biztos, hogy a gép sebességmérő szondái is rosszak voltak. Típushibáról van szó, a szondákat az összes ilyen Airbus gépen kicserélik.

Még mindig nem vállalta senki a tegnap esti pakisztáni robbantást. Pesavarban legkevesebb 15-en meghaltak, és mintegy 70-en megsebesültek, amikor öngyilkos merénylők felrobbantották magukat egy szállodában. A merényletet nem messze attól az övezettől követték el ahol, ahol a hadsereg hadjáratot indított az iszlámista szélsőségesek ellen. Ezeket a felvételeket a Continental Pearl Hotel biztonsági kamerája rögzítette. Az öngyilkos merénylők egy furgonnal áttörték az ellenőrző pontot, tüzet nyitottak az őrökre, majd egészen a főbejáratig hajtottak. Ott önmagukkal együtt a levegőbe röpítették az 500 kiló robbanószerrel megrakott kocsit. Az első pózon átengedtük őket, mert minden rendben lévőnek tűnt, azután lőni kezdtek ránk, mi visszalőttünk, aztán robbantottak, mondja a hotel biztonsági őre, aki maga is megsebesült. A terrorakcióban az ENSZ több alkalmazottja is meghalt, a világszervezet 25 munkatársa dolgozott a hotelben a robbanás idején, ők az ENSZ menekültügyi főbiztosságának, az élelmezési világprogramnak, és az ENSZ gyermekalapnak, a UNICEF-nek dolgoznak. Ban Ki-moon ENSZ főtitkár közleményében mélységesen elítélte a merényletet. Mint fogalmazott: egy kegyetlen, és semmivel nem igazolható terrortámadás történt. Pesavar, ahol a merényletet elkövették, közel van ahhoz az észak-nyugati országrészhez, amelyben a hadsereg hadjáratot indított az iszlámista szélsőségesek ellen, őket teszik felelőssé a hatóságok a terrortámadásért.

Svéd, és finn búvárok rábukkantak egy olyan szovjet tengeralattjáró roncsaira, amely még 1940-ben süllyedt el egy aknatámadásban a Balti-tengeren, a legénység mind az 50 tagja meghalt. A 78 méter hosszú szovjet tengeralattjáró utolsó útján valószínűleg ércet szállító hajókra vadászott.

Itthon nagyon erős, 7,4-es Ultraviola sugárzásra kell majd számítani, ez éppen alatta marad a riasztási határértéknek. A déli órákban nem szabad napozni, mert negyedóra alatt is le lehet égni, a szakemberek fényvédő krém használatát, és kalap viselését is ajánlják. A napsütés mellett sok helyen többször megnövekszik a felhőzet, néhol lehet egy-egy zápor is, a hőmérséklet 26, és 31 fok között alakul.

Jönnek a sporthírek, híradóval kettőkor várom önöket az interneten, itt az M1-en fél hatkor lesznek hírek. Köszönöm figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid