Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.06.17.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Mikó Henrietta. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

Több helyen volt jégverés tegnap este Délnyugat-Magyarországon, Nagykanizsát kétszer is elverte egymás után a jég alig két óra különbséggel. A dió nagyságú jégdarabok megrongálták a vezetékeket, ablakokat törtek be, és elverték a termést, Pécsre csaknem 10 percen keresztül esett. Délnyugat-Magyarországon több 1000 háztartásban nem volt áram délelőtt. Ennyi eső esett néhány perc alatt Pécsett, hömpölygött a víz az utcákon, a gyalogosok is csak mezítláb tudtak közlekedni, a 10 perces viharban a jég ablakokat tört be, és leverte az ágakat. dió és tojásnagyságú jegek különböző méretben. A vihar után még így, halomban állt a jég az utcán, a tűzoltók folyamatosan kapták a riasztásokat. A tetőimet teljesen megtépázta, le van töredezve, Somogyban az öt perces jégverés több helyen teljesen elverte a termést. Bárdudvarnokon, és Háromfán a vezetékeket is megrongálta, ezért 1000 ember maradt áram nélkül. Nagykanizsát két óra alatt kétszer verte el a jég. Először rövid, de nagyon erős szélvihar, és jégeső volt, majd alig kezdték el a kárelhárítást, újabb vihar tört ki jéggel, és akkor már sok esővel is. Gyakorlatilag Zala megye összes tűzoltóját Nagykanizsára irányították, annyi volt a kárbejelentés.

Várhatóan ma dönt a kormány arról a krízis alapról, amelyből egyszeri vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a válság miatt nehéz helyzetbe került családok, a támogatás összege várhatóan 20 ezer, és 50 ezer forint között lesz, de kivételes esetben elérheti a 100 ezer forintot is. A segélyt augusztus 1-jétől lehet kérni, pénzt azok kaphatnak majd, akik kifejezetten a gazdasági válság miatt lettek munkanélküliek, illetve jelentősen nőtt a lakáshitel törlesztő részletük.

A Híradó információi szerint a pénzügyminiszter, és az SZDSZ frakcióvezetője megegyezett abban, hogy a Szabad Demokraták támogatják az úgynevezett háromsávos vagyonadó tervezetét. Eszerint az ingatlanok 30 millió forintig adómentesek maradnának, de ha egy tulajdonosnak több ingatlana van, a második csak 15 millió forintig lenne adómentes, a harmadikért pedig már az első forinttól fizetni kellene. A pénzügyminiszter a Nap-keltében azt mondta: ez tűnik a végleges verziónak, amely szerinte mindenképpen igazságosabb, mint a korábbi tervezet, a jövő évi adótörvényekről június 29-én szavaz a Parlament.

Továbbra is nyílt szavazást szorgalmaz Baka András főbírójelöltről az MSZP. Tukacs István szocialista képviselő délelőtt arról beszélt, hogy gombnyomással, nyíltan kell szavazni a főbírójelöltről, mert így nem állhat elő az a hazug helyzet, amelyet szerinte a FIDESZ teremtett. Hétfőn az országgyűlés nem választotta meg a köztársasági elnök jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnökének, pedig a titkos szavazás előtt az MSZP, és a FIDESZ is támogatásáról biztosította őt. Sólyom László tegnap ismét Baka Andrást jelölte, akire az MSZP, Tukacs István ígérete szerint ismét igennel fog szavazni.

Munkacsoportokat hozott létre a FIDESZ annak érdekében, hogy kormányra kerülésük esetén minél hamarabb fel tudják bontani az állami víz, föld, és erdővagyon eladásáról kötött szerződéseket, erről Bencsik János a párt országgyűlési képviselője beszélt délelőtt. Az ellenzéki politikus azt ígérte: amit lehet, azt még megteszik a Bajnai kormány hivatali ideje alatt, a kormányváltás után pedig a lehető leggyorsabban fel fogják bontani ezeket a szerződéseket.

20 Green Peach aktivista vert sátrat a Miniszterelnöki Hivatal előtt. A Nemzetközi Környezetvédő Szervezet aktivistái így szeretné kikényszeríteni, hogy a kormány mielőbb indítsa el a szén-dioxid kvóták értékesítéséből befolyt 28 milliárd forintos bevételből finanszírozott zöld beruházási rendszert, a Green Peach szerint gyanús titkolózás zajlik a kvótakereskedelem körül.

Lelőttek egy civil ruhás rendőrt hajnalban Athén egyik részén Alan Patisia nevű külvárosában. A terrorelhárító osztag tisztje éppen egy védett tanú házát őrizte, aki fegyveres csoportok ellen vallott volna hamarosan. A rendőr a ház előtt ült a kocsiban, amikor két támadó egy motorral megállt mellette, és tüzet nyitott rá, 15 lövést adtak le, majd elszáguldottak. A rendőrt kórházba vitték, de már nem tudták megmenteni az életét, a védett tanú a férje ellen készült vallani, aki a népi forradalmi harc nevű terrorista csoport tagja volt.

Iránban békésen zajlottak a tegnapi tüntetések az Ahmadine -zsád elnök elleniek, és mellettiek is. Nem volt rendbontás, a világ több nagy városában sem, ahol emigráns irániak követelték a szavazatok újraszámolását, és Ahmadine -zsád leváltását. Barack Obama amerikai elnök eközben azt mondta egy interjúban, hogy alig van különbség Ahmadine -zsád, és kihívója Mir Hussein Musavi között. Békésen zajlottak a tegnapi tüntetések Iránban. A választások eredményének eltörlését, és új választást követelő ellenzéki vezető Mir Hussein Musavi hívei több 100-an vonultak fel az utcákon. A reformernek tartott elnökjelölt arra kérte híveit, hogy ne menjenek el tüntetni, ne kockáztassák az életüket. Hétfőre virradóra hét ellenzéki meghalt, amikor összecsaptak a rendőrökkel. Tegnap mégis összegyűltek annak ellenére, hogy ismét csak nem volt engedélyük a tüntetésre. Az egyetlen engedélyezett nagygyűlést, és tüntetést Mahmud Ahmadine -zsád újraválasztott elnök hívei szervezték. Több 1000-ren vonultak fel, az időközben elnöki minőségében Oroszországban tárgyaló Ahmadine -zsád arcképével. A tüntetők az elnököt éltető, és a nyugatot, főleg Amerikát szidalmazó szlogeneket kiabáltak. Szerintük ugyanis a nyugat beleavatkozik az iráni belügyekbe. Több transzparensen az állt, hogy miért vonnak kétségbe 40 millió szavazatot. Saját szavazataikat keresték eközben emigráns irániak a németországi Frankfurtban, ők Ahmadine -zsád ellen tüntettek. Szerintük alig akadt olyan iráni külföldön, aki a régi-új elnökre szavazott, viszont mintha az ő szavazatukat senki nem számolta volna meg. Aki itt van, azok közül senki nem Ahmadine -zsádra szavazott, mondja ez a nő. A rokonaink otthon Iránban szintén azt akarták, hogy a diktátor eltűnjön. Semmi mást nem akarnak, csak azt, ami bárki másnak kijár, szabadságot. A világ több nagy városában, Bécsben, Berlinben, Párizsban, és New Yorkban az ENSZ székház előtt is voltak hasonló tüntetések. Az amerikai elnök egy interjúban azt mondta: politikailag nincs igazán nagy különbség Mahmud Ahmadine -zsád, és kihívója Mir Hussein Musavi között. Barack Obama szerint akárhogyan is végződjék a szavazatok újraszámlálása, mindenképpen az Egyesült államokkal ellenséges iráni rendszerrel lesz dolga.

Az amerikai elnök egy másik interjúban egy légy lecsapásával hívta fel magára a világsajtó figyelmét. Hé, tünés innen! Mondta az interjút megszakítva Barack Obama, amikor már nem tudta elviselni a kitartó légy zaklatását. Végül megvárta, míg a rovar a kezére száll, és egy ügyes mozdulattal lecsapta. Ugye milyen ügyes vagyok, hogy elkaptam? Dicsérte meg önmagát Obama, és már vissza is tért volna az interjúhoz, de azért még megmutatta a kamerának áldozatát. A képek tanúsága szerint a CNBC forgatócsoportjának is tetszett az elnöki mutatvány.

Hatalmas botrány kerekedett egy tetoválási ügyből Belgiumban. A bulvárlapok egy 18 éves lány fotójával a címlapjaikon jelentek meg. A lány állítása szerint három apró csillagocskát akart tetováltatni a szeme köré, ám a székben ülve elaludt, és amikor felébredt, borzalmas látvány tárult elé a tükörből, 56 tetovált csillag éktelenkedett az arca balfelén, beperelte a tetováló művészt. A román származású egyébként maga is sajátos küllemű tetováló azt állítja, hogy semmi sem igaz a lány szavaiból. Végig ébren volt, sőt elégedetten távozott, ám amikor barátja, és az apja alaposan megszidta, akkor állt elő ezzel a történettel.

épségben kimentettek a londoni csatornából egy pár hetes kutyakölyköt. A spánielt véletlenül lehúzták a vécén, úgy került oda, hogy gazdája egy négy éves kisfiú piszkosnak találta, és meg akarta mosdatni. A család azonnal kihívta a tűzoltókat, akik egy speciális kamerával meg is találták a kiskutyát a vízvezetékben 20 méterre a háztól, végül egy hajlékony kábellel óvatosan a csatornanyíláshoz tolták, és onnan kiemelték.

Kiállították Michelangelo első festményét, az állítólagos elsőt. Tart ugyanis a vita, hogy eredeti, vagy sem. A Szent Antal megkísértése című képet Michelangelo 12-13 éves korában festhette még a tanuló évei alatt a XV. Században. A festmény csaknem 100 évig egy brit gyűjteményben volt, 2008-ban árverésen adták el 900 ezer fonttért, vagyis csaknem 300 millió forinttért. A festményt most a mintaként szolgáló metszettel együtt egymás mellett tekintheti meg a nagyközönség a New York-i Metropolita múzeumban.

Végül az időjárásról: Délután marad a borongós idő, hosszabb napsütésre csak az ország déli részén lehet számítani elszórtan lehetnek záporok, zivatarok, a hőmérséklet 23, és 27 fok között alakul.

Sporthírekkel folytatjuk most, híradóval legközelebb két órakor az interneten jelentkezünk, itt az M1-en pedig a konföderációs kupa Spanyolország-Irak meccsének szünetében háromnegyed öt után láthatnak újra híreket, köszönöm figyelmüket, viszontlátásra.

Készítette: Gallai Dávid