Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.07.15.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Balogh Zsolt. Nézzük:

Jó napot kívánok, ez a Híradó délben!

Másodfokú hőségriadót rendelt el az országos tiszti főorvos a kánikula miatt. Budapesten, és az országban is több helyen osztanak vizet, az utakat folyamatosan locsolják, a nyilvános légkondicionált helyekre pedig bárki bemehet hűsölni. Budapesten az összes légkondicionált buszt, és villamost is üzembe állítják, az előrejelzések szerint péntekig marad a hőség. A légkondicionálók beindításával kezdődött a Fővárosi Védelmi Bizottság ülése, már kora reggel nagy volt a meleg. Az országos tiszti főorvos a várható kánikula miatt rendelte el a másodfokozatú hőségriadót, a meleg enyhítésére több intézkedést is elrendeltek. A Fővárosi Vízművek a város több pontján is oszt csomagolt vizet, illetve vízautomatákat állítanak fel, ahol bárki ihat vizet korlátlanul. Ezt közvetlenül egy tűzcsapra csatlakozva egy nagyon egyszerű szerkezet víztisztító berendezés kapcsolódik hozzá, illetve egy vízcsomagoló rendszer öt literes, egy literes, illetve fél literes csomagolásban tudjuk ezeket előállítani, most jelen esetben itt a Deák téren fél literes csomagolás van. Ennek a kapacitása 3000 zacskó, ez azt jelenti, hogy ezerötszáz litert tudunk óránként becsomagolni. A fővárosban a polgárvédelem, és a kerületek is osztanak ásványvizet a főbb csomópontoknál, emellett a locsolókocsik egész nap járják a várost. A Közterület Fenntartó Rt. ma reggel hat órától kétszer tizenkét órában összesen, mint egy 20 locsolóautóval mossa, és hűti Budapest utcáit, akár 60-70 fokra is felhevül ilyen időszakban az aszfalt, a víz enyhíti ezt a forróságot. Napközben a külső kerületekben, illetve a mellékutcákban dolgoznak, és az éjszakai órákban tudnak a főútvonalakon haladni a forgalomnak a zavarása nélkül. A BKV kérésére minden nap déltől ötig a villamossíneket is hűtik majd, a strandok egészen sötétedésig lesznek nyitva, de a szökőkutakban, és a Dunában továbbra is tilos a fürdés. Budapest honlapjára pedig még ma felkerülnek azok a nyilvános légkondicionált épületek címe, ahová bárki bemehet hűsölni. Várhatóan Debrecen környékén lesz ma a legmelegebb, itt már reggel óta folyamatosan locsolják az utakat. A mentősöknek ebben az időszakban több riasztásuk van, ezért a mentőautókban is van védőital. Ilyen meleg időszakban mindig van velünk, és a betegeknek is ha kell, szükséges, akkor nekik is adunk. Az országban több helyen is osztanak majd vizet a járókelőknek.

Szerződéses katona volt az egyik abból a három emberből, akiket tegnap vettek őrizetbe terrorcselekmény, és emberölés előkészületének gyanújával, a honvédelmi vezérkari főnök azonnali hatállyal leszerelte a férfit. A hatóságok szerint a tegnap őrizetbe vett három ember kapcsolatban áll a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg elnevezésű szervezettel, amelyet politikusok elleni merényletekkel hoztak összefüggésbe.

A miniszterelnök Antali Károlyt nevezi ki a közösségi közlekedésért felelős kormánybiztosnak. Július 25-ig kell kidolgozni a program alapjait, például összehangolni a Volán, a MáV, és a BKV menetrendjeit, emellett ki kell alakítani a regionális közlekedési társaságok rendszerét. A kormánybiztos olyan jogköröket kap a tervek szerint, amellyel joga lesz minden tárca működését vizsgálni.

Schmidt Pál lett az Európai Parlament egyik alelnöke. A Néppárti politikus 257 szavazatot kapott a harmadik fordulóban, ezzel ő a legmagasabb rangú magyar képviselő. Az Európai Parlamentnek összesen 14 alelnöke van, a testület elnökének Jerzsi Buzek volt lengyel kormányfőt választották. ő az első olyan házelnök az Európai Parlamentben, aki a volt szocialista tagállamok egyikéből származik, de csak a ciklus feléig marad, a két legnagyobb pártszövetség alkuja szerint egy szocialista politikus váltja majd.

Lezuhant egy utasszállító repülőgép Iránban. A fedélzeten 168-an voltak, az első hírek szerint nincs túlélője a balesetnek, a gép teljesen összeroncsolódott és kigyulladt, a Tupoljev Teheránból tartott örményországba.

A csodával határos módon senki nem halt meg, amikor összeütközött egy autó, és egy sportrepülő Németországban. A kisgép egy légi parádén mutatott be manővereket, több bukfencet is leírt a levegőben, ám az utolsónál túl alacsonyan repült, és a pilóta nem tudta idejében felhúzni a gépet, ezért neki repült egy út szélén álló autónak. A kocsiban egy házaspár ült a gyermekével, a pilóta, és a család is csak könnyebben sérültek meg.

Balul sült el egy különlegesre tervezett esküvő Olaszországban. Az ifjú pár ugyanis úgy döntött, hogy a menyasszony ultrakönnyű kisrepülőjükről dobja ki a csokrot a hajadonoknak. Minden jól is ment egészen a dobásig, a csokor azonban beakadt a kisgép hátsó rotorjába, a rotor leállt, a gép pedig a földbe csapódott. A balesetnek két sérültje van, a pilóta, aki könnyebb sérülésekkel megúszta, és a menyasszony, neki viszont több csontja is eltört.

Túlzott erőszakot alkalmazott az izraeli hadsereg az év eleji gázai hadműveletben. Ezt állítja egy jelentés, amelyet egy izraeli katonákból álló emberjogi csoport készített, a hadsereg szerint viszont a csoport célja a rágalmazás, a jelentés állításait ugyanis semmi nem támasztja alá. Meglehetősen rossz színben tünteti fel az izraeli hadsereget egy a nyilvánosság elé került jelentés, amely szerint a hadsereg az év eleji gázai övezetű offenzívában túlzott erőszakot alkalmazott. A jelentést a „megtörni a csendet” nevű emberjogi szervezet készítette a csoport tartalékos, és nyugalmazott izraeli katonákból áll. A jelentésben több, a hadjáratban résztvevő izraeli katona nyilatkozott név nélkül. Azt állítják, hogy szükségtelenül haltak meg annyian, és volt nagy az anyagi kár. Ez az őrmester a kiképzésről beszél. Mint mondja: azt tanították, hogyha szembe jön valaki, lőj. Ha sötét van, ha nem tudod kicsoda, nem érdekes, csak lőj. Majd utána megnézed, hogy civil, vagy ellenség, ott úgyis mindenki ellenség, idézte fel a katona az utasításokat. Többször előfordult, hogy a katonák palesztin civileket utasítottak, vagy éppen kényszerítettek arra, hogy menjenek be egy házba, és nézzék meg, van-e ott fegyveres, ezt a nemzetközi jog tiltja. Egy másik katona szerint annyi házat kellett lerombolni, amennyit csak lehetett. Lényegtelen volt, hogy kié, ha útba esett, akkor tüzet kellett nyitni rá. A hadsereg visszautasította a jelentést, a szóvivő szerint ismét egy olyan emberjogi jelentés került napvilágra, amelyben név nélkül nyilatkozók állítanak teljesen valótlan dolgokat mindenféle bizonyíték nélkül. A hadsereg szerint az emberi jogi csoport egyetlen célja ezzel a jelentéssel az volt, hogy megrágalmazza az izraeli hadsereget, és annak parancsnokait.

Szövetségi ügynököket csaltak tőrbe, és végeztek ki az egyik drogbanda fegyveresei Mexikóban. A tizenkét holttestet egy út mellett találták meg. Az utóbbi hónapokban egyre hevesebb, és egyre véresebb a drog kartellek egymással, és a hatóságokkal vívott háborúja. újabb leszámolás áldozatait találták meg a mexikói hatóságok Michuakan állam nyugati részén. Tizenkét megkötözött, megcsonkított, és meggyilkolt ember holttestét találták meg egy út mentén. A rendőrség szerint az egyre erőszakosabb, és kiterjedtebb drogháborúnak esett áldozatul a 11 férfi, és egy nő, akikről nem sokkal később kiderült, hogy szolgálaton kívüli szövetségi ügynökök. Valamennyi holttest szeme be volt kötve, tarkójukon érte őket a halálos lövés. A helyi sajtó szerint a Michuakan államban tevékenykedő, La família, vagyis a Család nevű drogkartell csalta tőrbe, és végezte ki az ügynököket. Ugyanezt a kartelt tartják felelősnek a Vera Chruz államban dúló drogháborúért is, amelyben a La família próbálja megszerezni egy másik, a Golf Kartell területeit. Vera Chruzban fegyveresek szintén rendőrökre támadtak, a szövetségi ügynökök autójára a kartell emberei egy terepjáróból nyitottak tüzet. Automata fegyvereket, és gránátokat használtak, és pont utóbbi lett a vesztük, az egyik gránát ugyanis véletlenül az autójukban robbant fel, megölve a bent ülőket.

Hatan meghaltak, amikor összedőlt egy közúti felüljáró Kína észak-keleti részén. Tiencsin város mellett egy autópálya felvezető hídja dőlt össze egy fizető kapu közelében. úgy tudni, a baleset pillanatában egyszerre öt megrakott teherautó volt a hídon, ezzel nagyjából egy időben Henan tartományban robbanás volt egy vegyipari üzemben, a detonációnak egy halottja, és 108 sérültje van. Egyelőre annyit tudni, hogy festékgyártáshoz használt vegyi anyagot tartalmazó tartály robbant fel, a tűzoltóknak öt óra alatt sikerült eloltaniuk a lángokat.

Barack Obama amerikai elnök nyitotta meg a nyolcvanadik baseball old star gálát azzal, hogy maga végezte el a kezdő dobást. Ez már lassan hagyomány lesz, amely szinte egy évszázadra nyúlik vissza, Obama elnök a Chicago White Sax fekete dzsekiében kocogott a dobóhelyhez.

Végül még egyszer a hazai időjárásról: ahogy már mondtuk, kánikula lesz ma, az esti órákban nyugaton lehet egy-egy zápor, zivatar viharos széllökésekkel akár, délután 32-36, este 26-31 fok lesz.

Sporthírek jönnek, híradóval pedig legközelebb fél hatkor jelentkezünk itt az m1-en, további szép napot kívánok!

Készítette: Gallai Dávid