Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.07.29.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Simon Istvánné jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok!

Illegális őssejt beültetés miatt vett őrizetbe több embert a Nemzeti Nyomozó Iroda. A gyanú szerint egy kaposvári, és egy budapesti klinikán végezték az illegális műtéteket, beavatkozásonként öt millió forinttért. A gyanú alapján egy ukrán, egy amerikai, és két magyar dolgozót vettek őrizetbe. Abortumból, tehát elhalt magzatból nyerték az őssejtet. A Nemzeti Nyomozó Iroda kezdeményezte a bíróságon a négy gyanúsított előzetes letartóztatását, a budai Központi Kerületi Bíróságon van kollégám Víg András. Szervusz Andris! Mik a legfrissebb fejlemények? Szervusz Anna, jó napot kívánok! A négy orvost két külön rabszállítóval hozták ide a Fő utcai Budai Központi Kerületi Bíróságra, ahol az előzetes letartóztatásukról döntöttek. Kicsit késve érkezett a négy gyanúsított, körülbelül negyed tizenkettőkor mentek be a tárgyalóterembe, azóta tart a meghallgatásuk, egyelőre nem lehet tudni, hogy a Bíróság elrendeli-e majd a- a letartóztatásukat, vagy esetleg enyhébb kényszerintézkedés mellett dönt, például házőrizet, vagy esetleg lakhelyelhagyás tilalmat rendel el számukra. Szóval egyelőre nem lehet tudni, több újságíró várakozik a- a Bíróság épületében, de hogy bent a tárgyalóteremben mi történik, azt egyelőre nem lehet tudni. Az biztos, hogy mind a négyüket emberi test tiltott felhasználásával gyanúsítja a Nemzeti Nyomozó Iroda, és, hogy- hogy hogy milyen bizonyítékok vannak, és egyéb részleteket majd feltehetően még a délután folyamán a Nemzeti Nyomozó Iroda sajtótájékoztatóján fogjuk megtudni. Víg András, köszönjük!

10 újabb gyanúsítottat hallgatott ki a Központi Nyomozó Főügyészség az erzsébetvárosi ingatlan üggyel kapcsolatban. Az előzetesben lévő Hunvald György polgármestert, már hivatalos személy általi kötelesség szegéssel, és vesztegetéssel is gyanúsítják, Hunvald tagadta a bűncselekményt. A polgármester korábbi üzlettársát pedig a csalás mellett hivatali vesztegetéssel is gyanúsítja a Főügyészség, a kettős állampolgárságú férfit már őrizetbe vették, a Főügyészség szerint a gyanúsítottak csaknem 1 milliárd forintos kárt okoztak, amikor önkormányzati lakásokat áron alul adtak el külföldi befektetőknek, akik jelentős haszonnal adták tovább őket.

Hatan sérültek meg, többen súlyosan, amikor egy személyautó, és egy kisteherautó ütközött Hódmezővásárhely közelében. A személyautó egy kanyarban átsodródott a szemközti sávba, ahol frontálisan ütközött a szabályosan közlekedő kisteherautóval. Az autók felborultak, a helyszínre mentőhelikoptert is riasztottak.

Felgyújtották egy biztonsági őr autóját éjszaka Budapesten a VIII. kerületben, az őr még idejében ki tudott menekülni az autóból, így nem sérült meg, a Távirati Iroda úgy tudja, hogy már elfogták a gyújtogatót. Közben a X. kerületben egy teremgarázsban gyulladt ki két autó, a tűzben senkinek nem esett baja, de 16 kocsi megsérült, a tűzoltók a szándékos gyújtogatás lehetőségét sem zárják ki.

Magyarország nem irredenta, és egyik országgal szemben sincs területi követelése, jelentette ki a miniszterelnök. Bajnai Gordon a külképviseleti vezetők éves értekezletén a szlovák médiatörvénnyel, … nyelvtörvénnyel kapcsolatban azt mondta, minden országban vannak ostoba, és szélsőséges emberek, de senkinek sincs joga pénzbüntetéssel sújtani az anyanyelvén megszólalókat. Bajnai Gordon fontos külpolitikai célnak nevezte Magyarország megítélésének javítását, amelyen szerinte sokat rontottak a romák elleni támadások, és a szélsőséges mozgalmak megjelenése.

15-en vízbe fulladtak, és legalább 70-en eltűntek, amikor Kuba közelében felborult egy haiti menekülteket szállító bárka. A baleset 120 túlélőjét az amerikai parti őrség mentette ki a tengerből, az illetékesek azt mondják, hogy az eltűntek már biztosan nem kerülnek elő élve. évente 1000-rek próbálnak eljutni Haitiről az Egyesült államokba, és a Bahama szigetekre, többségük a most balesetet szenvedett motor nélküli bárkához hasonló lélekvesztőkön, az áramlatokra, és a szélre bízva az életüket.

Pekingben nem működött,… percekig nem működött az Air France Róma és Párizs közötti járatán a sebességmérő. A légitársaság szerint az utasok biztonsága nem volt veszélyben az Airbus fedélzetén. Szakértők szerint az Atlanti-óceán fölött júniusban lezuhant Airbus 228 áldozatot követelő tragédiáját részben szintén a sebességmérő meghibásodása okozta. A most nyilvánosságra hozott eset két hete történt, és a bajba került repülőn állítólag már az új, biztonságosabb sebesség-mérőműszer működöt.

Teherautóba rejtett pokolgép robbant hajnalban a spanyol Burgok városában. A rendőrség szerint a merényletet az Eta követte el, a Baszk terrorszervezet több vezetőjét is elfogták az elmúlt hónapokban, és a hatóságok szerint a megmaradt tagok most azt próbálják bizonyítani, hogy így is képesek folytatni tevékenységüket. A pokolgép hajnalban robbant a csendőrlaktanyánál, a robbanásban 46-an sérültek meg könnyebben, őket a repülőtörmelék találta el. A laktanya épületének viszont minden ablaka betört, és a 11 szintes épület egyik oldalfala teljesen leomlott. A rendőrség szerint a merényletet a Baszk Eta terrorszervezet követte el, a spanyol hatóságokat meglepte, hogy nem érkezett előzetes figyelmeztetés, ahogy a korábbi merényletek előtt szokott. A rendőrség számított valamilyen támadásra, az Eta, vagyis a hazai Szabadság nevű terrorszervezet ugyanis a héten lesz 50 éves, a szervezet ez idő alatt több mint 1000 merényletet követett el, és 826 embert ölt meg Spanyolországban, és Franciaországban. Csak az elmúlt három hónapban több tucatnyi Eta tagot tartóztattak le a rendőrök, köztük a szervezet katonai parancsnokát is. Erre válaszképpen a csoport júniusban, Bilbao városában egy rendőrautót robbantott fel, és megölte az egyik ellenük nyomozó rendőrségi vezetőt.

Barack Obama szerint az amerikai-kínai viszony a XXI. század egyik legfontosabb kapcsolatrendszere lesz, az amerikai elnök egy washingtoni konferencián beszélt erről. Azt mondta, Washingtonnak, és Pekingnek nagy a felelőssége abban, hogy megakadályozzák a nukleáris fegyverek elterjedését. Közben Kínában eddig szokatlan módon külföldi riportereket is beengedtek egy hadgyakorlatra. Ritkán lehet ilyen felvételeket látni a kínai hadseregről. A kommunista országban eddig titokként kezelték a hadgyakorlatokat, most viszont külföldi tévéstáboknak is bemutattak egyet Pekingtől északra: A világ legnagyobb hadseregének vezetői ezzel is jelezni szeretné, hogy az ország egyre nyitottabb. A nemzetközi békefenntartó akciókra készülve a kínai katonákat már a terroristák, és a kalózok elleni harcra is felkészítik, főleg a vidéki fiatalok körében népszerű a katonáskodás. Olyan ez, mintha iskolába járnék, sok mindent megtanulok, olyasmiket is, aminek a civil életben is hasznát veszem, szeretek itt lenni, meséli ez a közlegény. Az amerikai elnök közben Washingtonban egy amerikai-kínai fórumon arról beszélt, hogy össze kell fogni az atomfegyverkezés megállításáért. Meg kell akadályozni a nukleáris fegyverkezési versenyt ázsiában, észak-Koreát rá kell venni, hogy teljesítse nemzetközi kötelezettségeit, Iránt pedig le kell beszélni arról, hogy atomfegyvert fejlesszen ki, mondta Barack Obama. Egyúttal felszólította Kínát, hogy tartsa tiszteletben a szabadság jogokat, és a kisebbségek jogait.

Négymillió dollár vittek el az utóbbi évek legnagyobb iraki bankrablása során. A rablók éjszaka jutottak be az épületbe, és a bankot őrző nyolc rendőrt egyszerűen kivégezték. Bagdadi rendőrségi források szerint kormányellenes lázadók voltak az elkövetők, akik a külföldi pénzforrások elapadása miatt egyre gyakrabban próbálják bűncselekményekből fedezni működésüket.

Pénzkiadó automatát raboltak el éjjel Dévaványán. A békési település főutcáján a rendőrség épületétől nagyjából 150 méterre egy bankfiók előterében volt az automata. A mindössze pár percig tartó akciót többen is látták, és rá is szóltak a tolvajokra, de ez nem zavarta őket, azt egyelőre nem tudni, hogy mennyi pénz volt az automatában.

Aláírták a kivitelezői szerződést, így hamarosan kezdődhet a regionális könyvtár, és tudás központ építése Pécsett. A 13 ezer négyzetméteres létesítményt jövő nyárra készül el, az Európa Kulturális Fővárosa program keretében. Az épületbe költözik majd a városi, és az egyetemi könyvtár, az előadó, és konferenciatermet is magában foglaló létesítmény 3,8 milliárd forintba kerül.

és végül az itthoni időjárásról: A sok napsütés mellett többfelé beborul, az ország észak-keleti részén lehet egy-egy zápor, a hőmérséklet délután 27, és 32, este pedig 22, és 27 fok között alakul. T

Sporthírek következnek, híradóval legközelebb fél hatkor jelentkezünk, D. Tóth Kriszta várja önöket, én további szép napot kívánok, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid