Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.10.21.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Balogh Zsolt.Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

Nem írja alá a 2011-es népszámlálást elrendelő törvényt a köztársasági elnök. Sólyom László azt kifogásolja, hogy az új kérdőíven már nem szerepelnek a vallási hovatartozásra, illetve a fogyatékosságra vonatkozó kérdések. Az államfő szerint az is gond, hogy a kérdőíven nem a valós nemzetiségre kérdeznek rá, hanem arra, hogy ki, melyik hivatalosan elismert kisebbséghez sorolja magát.

Mától kezdik kiszállítani a patikákba a H1N1 elleni oltóanyagot. Az új influenza vírus elleni vakcinának maximált ára lesz, vagyis a gyógyszertárak 1930 forintnál többet nem kérhetnek majd a készítményekért, az oltóanyagot a kisebb cégeknek a patikáktól kell megrendelniük, míg a 200 főnél több dolgozót foglalkoztató vállalatok közvetlenül az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézettől kaphatják meg a vakcinákat. Az oltóanyag csak receptre kapható majd, azt a háziorvos, vagy az asszisztense adhatja be.

Az egészségügyi dolgozók szeptember vége óta kaphatják ingyen a H1N1 elleni védőoltást, sokan azonban még mindig nem oltatták be magukat. Szakemberek szerint ezzel a hozzájuk forduló betegeket veszélyeztetik, a részletekkel Pécsről Dér ágnes jelentkezik:

Jó napot kívánok! A H1N1 elleni védőoltás mellett kampányol a kaposvári kórház főigazgatója. Repa Imre ezért a nyilvánosság előtt adatta be magának a vakcinát, az általa vezetett intézmény dolgozóinak ugyanis még csak az egy hatoda kérte eddig az oltást. így lobbizott a H1N1 elleni védőoltás mellett a főigazgató. Repa Imre szerint a vakcinát azért kérik nagyon kevesen, mert bizonytalanok, pedig mellékhatása szinte alig van. A karja hogy van? Jól. A professzor emlékeztetett: a korábbi madárinfluenza járvány kórokozója egyesült a spanyolnátháért is felelős vírussal, ezért kell gondoskodni a megelőzésről. Ne felejtsük el, hogy a szezonális influenza elleni oltás az mindig meghozta a hatását, tehát sokkal kevesebb szövődményes eset volt, hát ugyanezt tudom most is mondani. Csak egyszerűen alátesszük a kezünket, és rögtön jön egy adag, és ezzel be kell dörzsölni a kezet. Ez a megelőzés egy másik módja a személyi higiénia. Ilyen kézfertőtlenítő készülékből 21 darab található a kaposvári Egészségügyi Centrum, és az egyetem területén, a tapasztalatok azt mutatják, az emberek használják is ezeket.

év végére új tulajdonosa lehet az elektronikai termékeket gyártó Elkoteknek. A pécsi székhelyű finn multi cég Baranya-megye legnagyobb cége, az év elején mintegy 450 saját dolgozót, és 900 bérelt munkást küldött el, most két érdeklődő is van az Elkotek iránt, egy indiai, és egy kínai cég is 13 milliárd forint körüli összeget ajánlott. A termelés úgy tudni, továbbra is a baranyai megyeszékhelyen maradna, a cég kommunikációs igazgatója az egyik internetes újságnak elmondta: a közel 4500 pécsi állás nincs veszélyben, a tulajdonosváltásról várhatóan decemberben állapodnak meg a felek.

Elítéltek kertészkednek két napig a születési károsult gyerekek győri rehabilitációs központjában. Az akciót a büntetés végrehajtás országos parancsnoksága indította, a programot több börtönben is megszervezik. Ha megázik kidobjuk. Zsupsz! Naponta 40-50 születési károsult gyermekkel foglalkoznak a terápiás központban, amelynek a szűkös költségvetéséből idén nem futna a helyreállítási munkák elvégzésére. Mi erre most nem tudnánk költeni, mert örülünk, hogy ha az a fajta szolgáltatás, ami miatt mi létrejöttünk, tehát a prevenciós, a fejlesztő, illetve a terápiás foglalkoztatásoknak a menete, hát azt épp elég kifizetni. A hat fogvatartott önként jelentkezhetett a közcélú munkára. én kint az életben én tetoválással foglalkozom, és a rajztudás miatt is jött ez a dolog, megkértek rá, hogy ezt rajzoljam fel, és akkor fessem ki, és meg minden. Nekem is van három lányom, így ez is indíthatott arra, hogy megcsináljam ezt a dolgot. A programban való részvétel segíti az elítéltek társadalmi visszailleszkedését. A külvilággal kapcsolatot tartanak, és olyan szervezeteknél végeznek munkát, amelyek alapvetően a társadalom működését szolgálják. Korábban a győri rabok az állatkertben végeztek állatgondozói munkát, és az Evangélikus óvodában javítottak játszótéri berendezéseket.

Végül még egy hír a Dunántúlról: újraindulhat a Mecsekben a szénbányászat tavasszal. Egy cég Nagymányok térségében külszíni fejtésbe kezdene, évente 100 ezer tonna kőszenet termelnének ki, már csak a bányaműszaki felügyelőség engedélyére várnak, a szó ismét Budapestté. Bér ágnes Pécsről, köszönjük!

Eltörölnék a szocialisták az előrehozott nyugdíj mellett végzett munka keresetkorlátját. Kökény Mihály szocialista országgyűlési képviselő a parlamentben azt mondta: a döntéssel csökkentenék a fekete, és a szürkegazdaság felé vezető kiskapukat. A politikus szerint az intézkedés bevezetése 2008-ban még indokolt volt, most viszont azért van szükség a változtatásra, mert egyre több nyugdíjas hagy fel a munkavállalással, és a járandóságából próbál megélni. Kökény Mihály szerint a változtatással elkerülhető lenne bizonyos helyeken a munkaerőhiány kialakulása, ami bevételkiesést okoz a költségvetésnek.

Aggályosnak tartja az Ombudsman az egri önkormányzat készülő rendeletét, amely szerint a 16 év alatti fiatalok éjszaka csak felnőtt felügyeletével tartózkodhatnának közterületen, üzletben, vendéglátóhelyen. Szabó Máté szerint az önkormányzatnak nincs törvényi felhatalmazása ilyen rendelet bevezetésére, és a korlátozás alkotmányos alapjogokat sértene. Az elképzelés szerint pénzbüntetéssel sújthatnák azt a szülőt, akinek a gyermeke a tudtával, és beleegyezésével hági át ezeket a korlátozásokat. Megbüntetnék a vendéglátó helyi üzemeltetőjét is ha éjjel beengedi a fiatalokat.

Elismerte bűnösségét az a hódmezővásárhelyi nő, aki a gyermeke iskolájában többször megütötte az egyik tanárt, jelenleg tesz vallomást a bíróságon, a részleteket Fülöp László mondja el Szegedről:

Jó napot kívánok! A 39 éves asszony azért verekedett, mert a pedagógus fegyelmezési céllal meghúzta a gyereke haját. A tanár jelentette fel a kislány anyukáját, az iskola, és az önkormányzat is vizsgálódik az ügyben. ők arról döntenek majd, hogy a pedagógus helyesen fegyelmezte-e a lányt, amikor meghúzta a haját. Ha nem, akár fegyelmi eljárás is indulhat ellene.

Nem lesz létszámleépítés a gyöngyösi Bugát Pál kórházban, ezt ígéri a Medical Investmens, amely november 1-jétől veszi át az intézmény működtetését. Az önkormányzat korábban pályázatot írt ki az üzemeltetésre, a városnak ugyanis nem volt elég pénze a fejlesztésekre. átszervezések, összevonások várhatók, de leépítések nem Gyöngyösön. Az új vezető szerint munkaerő felvételre lesz szükség ahhoz, hogy biztonsággal működtessék a kórházat. Semmiféle bércsökkentésen nem gondolkodunk, és nem is fogunk ilyet meglépni. Ahol a kórház gazdasági helyzete javítható, az egyértelműen a beszállítói oldal. Az emelt szintű szolgáltatásokért továbbra is fizetni kell, ezzel próbálják már a jövő év elejére az intézmény mérlegét null szaldóra hozni. Mindent végig néztünk, hogy tudunk-e saját erőből gazdálkodni, nem megy, a másik. Augusztus 1-jétől az önkormányzat gazdasági társasága működtette a kórházat, ez havi 50-60 millió forintba került, ezért írt ki pályázatot az üzemeltetésre a testület. évente ezt az 5-600 millió forintot vagy még többet nem tudunk kigazdálkodni, nem tudjuk megmondani azt, hogy melyik intézményektől, óvodáktól, bölcsődéktől, fejlesztéstől vegyük el a pénzt. Ezért döntött úgy a testület, hogy annak van realitása, ha egy üzemeltető, aki üzemeltet más kórházakat is, tud olyan ésszerű javaslatokat tenni, olyan fejlesztéseket, amivel tud megtakarításokat elérni. A gyöngyösi Bugát Pál kórházban belgyógyászat, egynapos sebészet, sürgősségi ellátás, és radiológia is működik, évente 20 ezer fekvőbeteget, és csaknem 400 ezer járó beteget látnak el.

Kevesebb a légúti megbetegedés abban a nyékládházi óvodában, ahol egy éve működik sófal. Az elmúlt tizenkét hónapban itt kevesebben fáztak meg, így kevesebb volt a hiányzás is. A szakemberek azt mondják, a só pára belélegzése enyhíti az asztma, és a pollenek okozta allergiák tüneteit is. Katalinka szállj el. Ebben a nyékládházi óvodában 50 férőhely van, mindkét csoportszobában működik só fal. Nagyon szeretjük, mi be szoktuk minden nap mi is kapcsolni, és sokkal kellemesebb a levegő, amikor a sófalat bekapcsoljuk. A megfázásos időszakban is kevesen hiányoznak, a gyerekek ritkán betegeskednek. Azoknak a gyerekeknek is szerintem nagyon jót tesz, akik nem légzőszervi betegek, mert a megelőzést is szolgálja. Játék közben, és alvásidőben is bekapcsolják a só falat, ilyenkor intenzívebb a hatása. A mai gyerekek egyre több problémával küszködnek, asztmatikus betegség, légzőszervi megbetegedések, és ugye az köztudott, hogy a sófal ebben nagyon nagy segítséget nyújt. A kívül-belül megújult óvodát tavaly novemberben vették birtokba a gyerekek nemcsak sófallal, de új bútorokkal, és játékokkal is felszerelték az intézményt.

Befednének egy veszélyes hulladéktárolót a Csongrád megyei Algyőn, ez azonban nem tetszik a településen élőknek. Szerintük inkább el kellene vinni onnan a veszélyes anyagot. Az olajos, nehézfémekkel szennyezett iszapot a 80-as évek óta tárolta a helyszínen a kőolajkutató, de az megszűnt, így a felszámoló cég most úgy döntött, dombot épít a hulladékra. Betondarabokkal, iszappal kevert fóliából a település polgármestere ellenzi a dombépítést, ezért az ügyészséghez fordult segítségért, a szó ismét Budapestté. Fülöp László Szegedről, köszönjük!

Mintegy 100 millió forint értékű kokaint foglalt le a Vámhatóság Ferihegyen. Ez az utóbbi idők egyik legnagyobb fogása a repülőtéren. Három brazil állampolgár érkezett Zürichen keresztül Budapestre, a Zöld folyosón akartak távozni, de a Pénzügyőrség tételes vámvizsgálatot rendelt el velük szemben, ekkor került elő ruházatukból mintegy három és fél kilogrammnyi kokain.

Legalább 21-en meghaltak, és több tucatnyian megsérültek, amikor összeütközött két vonat észak-Indiában. A mentőknek szét kellett vágniuk a roncsokat, mert sok utas beszorult. Egyelőre úgy tűnik, hogy külföldi nincs az áldozatok között. Egyelőre nem tudni, hogyan került ugyanarra a vágányra a két vonat. Annyi biztos, hogy Dél-Indiából tartott mindkét szerelvény újdelhibe. Agra városánál történt a baleset, az egyik vonat megállt a tilos jelzésnél, a másik pedig hátulról belerohant. A két vonat vagonjai teljesen összeroncsolódtak, több tucatnyian rekedtek a roncsok között. A tűzoltóknak mintegy hét órába telt, mire lángvágóval annyira szét tudták vágni a kocsikat, hogy bejussanak. A hadsereget is segítségül hívták, és nagyon gyorsan sikerült is a helyszínre érkezni, mondja a katonaság mentőalakulatának parancsnoka. A legfontosabb dolguk az volt, hogy segítsenek szétvágni a kocsikat, és a lehető leggyorsabban kimenteni mindenkit. Ez sikerült, ezért viszonylagosan alacsony az áldozatok száma. összesen 19 holttestet találtak a roncsok között, ketten később a kórházba szállítás közben vesztették életüket. A hatóságok szerint külföldiek nincsenek az áldozatok, és a több tucatnyi sérült között. Eleinte félő volt, hogy sok turista lehetett a vonatokon, Agra városában van ugyanis a világ egyik csodájaként számon tartott Taj Mahal templom is. Indiában egyébként meglehetősen gyakoriak a vonatszerencsétlenségek. A vasúthálózat állapota sok helyen kritikán aluli, a szerelvények zöme öreg, és nem felel meg a mai kor biztonsági követelményeinek, ráadásul a csúcsok idején a vagonokba kétszer-háromszor annyian zsúfolódnak, mint amennyien biztonságosan elférnek.

Amerikai területre szállítják, és ott állítják bíróság elé a Guantánamói fogolytáborban őrzött rabokat, erről döntött az amerikai szenátus. A képviselőházon már átment a törvényjavaslat, így már csak Barack Obama elnök aláírása szükséges a törvényre. ő biztosan aláírja, a lépés ugyanis része az elnök azon tervének, hogy az év végéig bezárják a kubai területen lévő fogolytábort. A javaslat része egy nagyobb nemzetbiztonsági törvénycsomagnak, amelyik továbbra is titkosnak minősíti a táborban a kínvallatásokról készült fotókat, emberjogi szervezetek emiatt erősen bírálták a törvénycsomagot.

A vártnál gyorsabban olvad az északi sarki jégsapka. Tenger alatti mérések szerint az elmúlt öt évben az északi sarkot borító jég 40 százaléka elolvadt. Kutatók azt mondják, már csak néhány év, és a nyári hónapokban egyáltalán nem lesz jég az északi sarkon. Rutinküldetésre készül a dán királyi légierő 721-es repülőszázada, a sarkvidék jégtakaró vastagságát vizsgálják a rendelkezésükre álló legkorszerűbb eszközökkel. Az a dolgunk, hogy rendszeresen elrepüljünk a jéghatár fölött, és frissítsük az adatokat, amelyeket elküldünk a grönlandi bázisra. Ott aztán összevetik a méréseket az eddigi térképekkel, és megállapítják, mennyi jég olvadt el, magyarázza a küldetés vezetője. 2003, és 2008 között amerikai tengeralattjárók folyamatosan mérték a tengerfenék, és a jég közötti távolságot, megfigyeléseik szerint öt év alatt a jég mennyisége 40 százalékkal csökkent. Egyre kevesebb a jég, minden nyáron fogy egy keveset, minden repülésnél a saját szemünkkel látjuk, hogyan tűnik el a jégtakaró, mondja a százados. A legfrissebb adatok alapján a kutatók azt állítják, hogy néhány éven belül a nyári hónapokban egyáltalán nem lesz jég az északi sarkon.

Hamarosan időjárás jelentést láthatnak majd, azután sporthírekkel, majd a Kárpát-expresszel folytatódik a Híróra, fél hatkor lesz legközelebb Híradó, Siklós András várja majd önöket, én köszönöm figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid