Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.12.09.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Balogh Zsolt. Nézzük:

Jó napot kívánok, ez a Híróra!

újabb új influenzás beteg halt meg, ezúttal Szegeden. Az idős férfinak más krónikus betegsége is volt, amikor megfertőződött. Magyarországon már 25 haláleset hozható összefüggésbe a H1N1 vírussal, erről az egészségügyi miniszter számolt be az országgyűlés szakbizottsága előtt, az ülésről Ivanics Anna tudósít: már 25-en haltak meg Magyarországon a H1N1 vírus szövődményei miatt, ezt Székely Tamás egészségügyi miniszter jelentette be az egészségügyi bizottság ülésén. úgy tudjuk, hogy az utolsó három haláleset a közép-magyarországi régióban történt, két középkorú férfit, és egy 63 éves nőt nem tudtak megmenteni az orvosok, valószínűleg egyikük sem volt beoltva. Az egészségügyi miniszter beszélt arról is, hogy a legfrissebb adatok szerint kismértékben, de nőtt az influenza tüneteivel orvoshoz fordulók száma. Egész pontosan ez azt jelenti, hogy a múlt héten 42 ezerkilencszázan betegedtek meg, a legtöbben a nyugat-magyarországi régióban. Székely Tamás szerint nőtt az oltási kedv is, jelenleg a lakosság 22-23 százaléka kapta már meg a H1N1 elleni védőoltást.

Országos kőrözést adtak ki a BKV informatikai igazgatója ellen. Lapinformációk szerint a repülőtéri rendőr igazgatóság azért keresi a férfit, mert a BKV-s vesztegetési ügyben őt is meg akarták hallgatni, de az igazgató nem jelent meg a rendőrségen. A Fővárosi Közgyűlés BKV-s ügyeket vizsgáló bizottságának tegnapi meghallgatásán a cég szóvivője azt mondta, hogy az igazgató síelni ment Ausztriába, majd onnan beteget jelentett. Telefonon annyit mondott, hogy a H1N1 oltástól belázasodott. A közlekedési vállalat, és a Budapest-Airport jogi igazgatóit pénteken vették őrizetbe. A gyanú szerint úgy kötöttek szerződéseket cégekkel, hogy a munkáért átutalt pénzből ők maguk is kaptak.

Teljesen átláthatóvá kellene tenni a közbeszerzéseket, a párt, és kampány finanszírozást pedig újra kellene szabályozni Magyarországon a Tansparensi International szerint. A szervezet úgy véli: ezzel jelentősen lehetne csökkenteni a korrupciót. A parlament jövő héten szavaz az anti korrupciós törvénycsomagról, eszerint egyebek mellett védelem járna azoknak, akik korrupciós ügyeket jelentenek, a Transparensi International korrupciós ranglétráján Magyarország az első harmadban van.

Az Amerikai Képviselőház határozatban ítélte el a Magyar Országos Rádió, és Televízió Testület döntését a rádiófrekvenciák ügyében. A Független sajtó előmozdítására című határozatot 333 igen szavazattal, 74 ellenében fogadták el. Az amerikai törvényhozás alsóháza egyben a jogállamiság tiszteletben tartására, és a külföldi befektetők tisztességes kezelésére ösztönzi Magyarországot. Három héttel ezelőtt kilenc ország budapesti nagykövetsége adott ki közös nyilatkozatot, amelyben a nem átlátható befektetői környezetet tették szóvá, konkrét példaként pedig egyebek mellett a Danubius, és a Sláger Rádió frekvenciájának ügyét említették.

Már a munkabérekre szánt keretből fizetik különféle kiadásaikat a bíróságok, ezt Baka András a Legfelsőbb Bíróság elnöke mondta az Estében. A takarékosság miatt több fejlesztést is leállítanak, a bíróságok költségvetéséről az Országos Igazságügyi Tanács mai ülésén döntenek. Leáll a fejlesztés, tehát épületek fejlesztése, az összes fejlesztés leáll, gyakorlatilag nagyon korlátozzuk a karbantartást, tehát a felújítási tevékenységet, és nagyon komoly korlátozások lesznek, vagy lehetnek a személyi kifizetéseknél.

Két gyalogost ütött el egy rendőrautó tegnap este Budapesten, előtte egy másik autóval ütközött. A rendőrautó a buszsávban haladt, amikor egy kocsi oldalról nekiment, a rendőrautó ezután a járdára sodródott, ott ütött el két nőt, egy anyát, és lányát, mindkettőjüket súlyos sérülésekkel vitték kórházba. A rendőrség tájékoztatása szerint egyik sofőr sem volt ittas.

Ajkán baleset megelőzési kampányt indítottak gyerekeknek. Az óvodás csoportok rendőri kísérettel járták végig a belvárost, a részleteket Dér ágnes mondja el Pécsről:

Jó napot kívánok! Közlekedési ismereteket tanítanak a rendőrök az óvodásoknak azért, hogy minél kevesebb baleset érje őket. Ilyen ovijáratot 2006 óta szervez a rendőrség Ajkán. Amióta tart az akció, nem sérült meg a balesetben egy kisgyerek sem. Arra nézünk, mindenki elnézett balra? Mindenki nézzen erre. Itt elnézünk jobbra, és megértettük, hogy nem jön semmi, akkor elindulunk. A törzsőrmester éppen azt magyarázza az óvodásoknak, mire kell figyelniük, mielőtt az úttestre lépnek. Nézzük az utat, hogy melyik kocsik jönnek, és aztán megvárjuk, hogyha messze vannak, és átmegyünk. Milyen színű most a lámpa? Piros! Ilyenkor átszabad menni? Nem! A mai óvodásokat többnyire autóval szállítják szüleik, így azt, hogy gyalog hogyan kell közlekedni, sokan nem tudják. általában a figyelmetlenség a fő kiváltó ok. Figyelmetlen, nem néz szét a gyalog átkelő helyre való lelépés előtt, vagy figyelmetlenül kiszalad a busz mögül, nem tekint körül az úttesten az áthaladáskor. Ajkán az utóbbi években egy óvodás sem sérült meg közlekedési balesetben, a rendőrök szerint ez is mutatja az akció sikerét.

Veszélybe kerülhet azoknak a volt bányászoknak a megélhetése, akik egészségkárosodási járadékot kapnak, ezt mondja a Bányász Szakszervezet. Eddig ugyanis korlátozás nélkül dolgozhattak, így egészítették ki jövedelmüket. Egy rendelet szerint azonban januártól ha 60 ezer forintnál többet keresnek, nem járna nekik az egészségkárosodási támogatás. Az urán, és a szénbányászat fénykorában csaknem 30 ezer család számára jelentett biztos megélhetést. A bánya bezárások után nehezebb lett a bányászok élete. A mozgásszervi vibráció hallás. Koronczay József 23 évet húzott le a bányában, a látása, a hallása is károsodott, és szilikózist kapott. Az emiatt kapott járadékból a hiteleket, és a rezsit fizeti. 85 ezer forintot kapok a nyugdíj folyósítótól minden hónapban, és olyan 50-60 ezret kell még hozzá keressek, hogy szinten tudjunk maradni. Egy új rendelet ellehetetlenítheti Koronczay Józsefet, és a többi járadékos bányászt is, mondja a szakszervezet titkára. Nem tarthatják meg a járadékot sem. A rendelet szerint ugyanis aki a járadék mellett 60 ezer forintnál többet keres, attól megvonják ezt az összeget. A szakszervezet a volt bányászok érdekeiért lobbizik. Mindenképpen azt szeretnénk elérni, hogy a bányászoknak megmaradjon az egészség károsodási járadéka, és mellette dolgozni is tudjanak. Az országgyűlési képviselők is a bányászok mellett állnak. Azt mondják: maga a rendelet sem fogalmaz egyértelműen. Fölhívtam a Szociális, és Munkaügyi Minisztériumot, és megmondom, a legmagasabb szinten is azt mondták, hogy hopp, ez tényleg vitára ad okot, és ők most kérnek egy jogi értelmezést. A jogszabály egyébként Baranyában csaknem 1400 főt érinthet, a rendelet 2010 január 1-jétől lépne életbe.

Haza engedték a kórházból a november végi pécsi egyetemi lövöldözésben megsérült takarítónőt. Kétszer operálták meg, de már jól van. Az öt lövéssel megsebesített diák pedig várhatóan a hétvégén mehet haza. A lövöldözés harmadik sérültje a 36 éves tanár már a múlt héten elhagyhatta a kórházat. A Pécsi Egyetemen november 26-án lövöldözött egy 23 éves hallgató, egy csoporttársát megölte, három embert pedig megsebesített, a szó most ismét Budapestté.

Dér ágnes jelentkezett Pécsről, köszönjük!

Tűzjelzőket szerelnek a panelházakba Miskolc egyik kerületében. Augusztusban három ember halt meg egy paneltűzben, ezután döntöttek úgy, hogy biztonságosabbá teszik az épületeket, az első ilyen kezdeményezés a Hejőcsabai, a részletekért Szegedről Fülöp Lászlót kapcsoljuk:

Jó napot kívánok! 61 lépcsőházban szerelik fel a tűzriasztókat a Hejőcsabai lakótelepen. A négyemeletes épületek minden lépcsőházában három érzékelő lesz, a berendezésekre pályázaton nyertek pénzt civilek, ezt a helyi képviselő egészítette ki saját keretéből, év végéig 100 készüléket szerelnek fel. Bármiféle füstképződés történik abba a helységbe, ahol ez az érzékelő el van helyezve, ez jelezni fog, sípolni fog, villog rajta a LED. Ilyen füstérzékelőkkel szerelnek fel minden társasházat Miskolcon a Hejőcsabai lakótelepen. Nagy megnyugvást jelent, mert azért láttuk naponta a Középszer utcán, ott, ahol a halálos baleset történt, nem egy szívderítő látvány volt, és ez biztonságot jelent itt a lakóknak. összesen 183 tűzjelzőt kerül a társasházakba, 100-at még az idén felszerelnek. 28 bérház van, és abból 61 lépcsőház, és minden lépcsőházba három ilyen érzékelőt helyezünk el. A füstérzékelők három millió forintba kerülnek, a pénzt pályázaton nyerte egy civilszervezet. Anyagilag sokba kerülne a lakásokba bevinni, így a lakóknak ha akarnak füstérzékelőt, saját maguknak kell megvenniük a berendezést. Szakértők szerint azonban minél több lakásban van füstérzékelő, annál nagyobb biztonságban van a ház. Ez közvetlenül az adott környezetben az adott lakó egységen belül nagyon korai időszakában a tűznek jelzést ad, és akár egy alvóhelyzetben is megfelelő riasztást tud adni a család számára. A készülék 10 ezer forintos árát azonban csak kevesen tudják megfizetni. A lépcsőházi füstérzékelőkért a lakóktól nem kérnek pénzt, a tűzoltók szerint ezekkel is megelőzhetők az augusztusban történt avasi paneltűzhöz hasonló tragédiák, ahol hárman haltak meg füstmérgezésben, a Híradót Molnár Péter tudósította Miskolcról.

Megint kiszakítottak a helyéről egy bank automatát, most Baján. A módszer is a szokásos volt. Drótkötéllel rántották ki a helyről a szerkezetet, és elvitték a több millió forintot. A három rabló maszkkal takarta el az arcát, a rendőrség keresi őket, a szó ismét Budapestté.

Fülöp László Szegedről, köszönjük!

Veszélybe került a megállapodás a koppenhágai klímacsúcson, miután kiszivárgott egy határozat tervezete, amely feszültséget keltett a fejlett, és a fejlődő országok között. A dán iratként emlegetett javaslat ugyanis több kedvezőtlen változtatást javasol a szegényebb országokra nézve, legalábbis ők ezt állítják. Az Európai Bizottság fő tárgyalója szerint nem kell komolyan venni a tervet, mert a végleges célokat együtt, a klímacsúcson dolgozzák ki a résztvevők. Egy brit lap hozta nyilvánosságra Dánia, az Egyesült államok, és több fejlett ország eddig titkolt javaslat tervezetét, amely több hátrányos döntést irányoz elő a szegényebb államok ránézve. Például 2050-re 1,4 tonnában maximálná a fejlődő országok egy főre jutó káros anyag kibocsátását, míg a fejlett országoknak amelyek jóval inkább hozzájárultak a globális felmelegedéshez, kétszer ennyit engedélyezne. Ez egy nagyon sajnálatos fordulat, ami miatt az egész koppenhágai találkozó kudarcba fulladhat, mondta egy érdekvédő. A fejlődő országok azt is nehezményezik, hogy a terv szerint az ENSZ helyett a Világbank kezelné a klímavédelemre szánt pénzforrásokat. Ez a dokumentum csak egy darab papír, nincs jelentősége. Csak az számít, amiről majd közösen megegyezünk, mondta az Európai Bizottság főtárgyalója. A legjobban ezek az olvadó gleccserek jelzik, milyen gyors a globális felmelegedés, egyesek viszont ennek kifejezetten örülnek. Grönlandon ugyanis a jégtakaró vékonyodásával sokkal elérhetőbbé vált a mélyben fekvő arany, réz, és kőolaj, így egyre több kutató, és bányatársaság jelenik meg a térségben.

ítéletidő nehezíti a közlekedést az Egyesült államokban. Az erős szelek, a havazás, és a jég egyelőre az ország nyugati részén okoz fennakadásokat, de a meteorológusok szerint a front átvonul majd csaknem egész Amerikán. Senki ne induljon hólapát, és takarók nélkül, erre figyelmeztették több amerikai állam lakosait. Az ország nyugati részén szinte megbénult a közlekedés a hóviharok, és az erős szél miatt, a jeges utakon csak lépésben tudtak haladni az autók. Az ítéletidő különösen Kaliforniában érte váratlanul az embereket, a mezőgazdasági termelők attól tartanak, hogy helyrehozhatatlan károkat okozott a fagy. Azt hittem, hogy a tavalyi egy rossz év volt, de ez mindent felülmúlt, mondta egy farmer, csak a gyerekek örülnek a néhol 20 centis hónak, ugyanis több iskola bezárt, és sokan a munkahelyükre sem indultak el. Amerika középső államaiban viszont még csak most érkeznek a hidegfronttal érkező jég, és hóviharokra, az előrejelzések szerint akár az ország kétharmadát is érintheti az ítéletidő.

Megtalálták azt a spanyol fiút, aki két napja tűnt el a francia Alpokban. A 18 éves fiatalember hódeszkázni indult társaival, amikor rosszra fordult az idő, szem elől tévesztette a többieket, és eltévedt, kétezer métert gyalogolt lefelé, és két éjszakát töltött a szabadég alatt, nagyon kihűlt, de nincs életveszélyben.

Lezuhant a japán légierő egyik helikoptere tegnap éjszaka egy katonai gyakorlat közben, a gép a tengerbe esett. A helikopteren ülők még idejében katapultáltak, a pilóta túlélte a balesetet, a személyzet két tagját azonban nem találták meg a mentőcsapatok. A hatóságok még vizsgálják, hogy figyelmetlenség, vagy műszaki hiba okozta-e a tragédiát.

A cigányok életét bemutató archív játék, és kórtárs dokumentumfilmeket vetítenek mától az első európai magyar cigány filmfesztiválon. Ezzel a rendezvénnyel is a cigányok elleni előítéleteket szeretnék csökkenteni. Vasárnapig a Kino, és az örökmozgó mozikban vetítik a filmeket, előtte pedig a különböző témákat beszélgetéseken dolgozzák fel.

Időjárás jelentéssel, sporthírekkel, utána pedig a Kárpát-Expersszel folytatódik a Híróra, Híradó pedig legközelebb a szokott időben háromnegyed öt előtt öt perccel lesz, én további szép napot kívánok, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid