Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2009.12.16.

Ez a Magyar Televízió híradója, a nevem Csömör Károly jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Ez a Híróra délben, jó napot kívánok!

Országszerte több súlyos baleset történt már kora reggel a havazás miatt. Pest-megyében négy óra alatt tizenkét helyen karamboloztak, az M5-ös, az M6-os, és az M7-es autópályákon is balesetek lassítják a forgalmat. Gyomaendrődnél egy mentőautó rohant fának, a beteg kiesett a mentőből, és meghalt. Az országban szinte mindenhol esett néhány centi hó, az utak járhatók, csak a balesetek okoznak fennakadásokat. Megcsúszott a havas úton, és többször megpördült ez az autó mielőtt a szemből jövő kamionba rohant, a hátul ülő nő nem volt bekötve, ő azonnal meghalt, a sofőr, és a másik utas súlyosan megsérült, az autón nyári gumi volt. Budapesten egy busz, és egy villamos is gázolt, mindkét helyen meghalt a gyalogos. Az országban szinte mindenhol csúszósak az utak, a legtöbb helyen ezért dugók vannak. A Magyar Közút Kezelő összes hókotrója az utakon van, 3000 munkás takarít. A belvárosi utak a tömegközlekedési utak, illetve hát a fő közlekedési utaknak a takarítását végezzük most, tizenkét óra, tizenkét óra harminc percre végeznek a munkatársaink. A legerősebben Somogyban, Vas, Heves, és Hajdú Bihar megyében esik a hó. Az ingatlan tulajdonosok az előttük lévő járdaszakasz, vagy járda hiányában az előttük lévő egy méter széles területsávot kell sík mentes állapotban tartaniuk. Ahol a figyelmeztetés ellenére nem takarítják le a járdát, akár 50 ezer forintra is büntethetik a tulajdonost. A balesetekről még több felvételt láthatnak weboldalunkon a hirado.hu-n.

újabb H1 N1 vírussal fertőzött kismama életéért küzdenek az orvosok. A 26 éves nőt a nyíregyházi Jósa András kórházban ápolják, súlyos tüdőgyulladással került kórházba december 7-én. Hat hónapos magzatát császármetszéssel kellett világra segíteni, az egy kiló 20 dekával született kislány állapota folyamatosan javul, édesanyja állapota is stabil már, de még lélegeztető gépen van, a kismama nem kért védőoltást.

Sorompóval zárja le, és őrizteti a Tubesre vezető utat a pécsi önkormányzat. így akarják megakadályozni a hegyre tervezett katonai radarállomás építését, a részleteket Pécsről Dér ágnes mondja el:

Jó napot kívánok! Páva Zsolt FIDESZ-es polgármestere azt mondta, hogy annak a néhány héttel ezelőtt kihelyezett KRESZ-táblának akarnak érvényt szerezni, amely megtiltja a három és fél tonnánál nehezebb járművek behajtását a hegyre. A lokátor beruházás elleni tiltakozásul többen a hegyen töltik majd a csütörtöki éjszakát. Ezt a táblát néhány hete rakta ki az önkormányzat a Tubesre vezető útra, tiltja, hogy a három és fél tonnánál nehezebb járművek rámenjenek, mivel a város vezetés úgy tudja, hogy ennek ellenére több katonai tehergépkocsi is felhajtott, úgy döntöttek, sorompót építenek. A jelenleg meglévő létesítmény kiszolgálása megoldottá váljon, és azok a természetvédelmi, vízvédelmi- vízbázis védelmi szempontok, azok maradéktalanul eleget kapjanak. A kivitelező jelezte, hogy miután a bíróság jóváhagyta, mihamarabb megkezdenék az építkezést, a civilek ezért újra megszervezték a riadóláncot, és őrzik a hegyet. Ha kell, akkor sátrat verek a buldózerek elé. Pécs polgármestere csütörtökön éjjel a hegyen tölti az éjszakát egy katonai sátorban, pénteken pedig a civilekkel együtt demonstrálnak a lokátor ellen. Bízom benne, hogy ezek az akciók oda vezetnek, hogy nem lesz a végén lokátor, mindent meg kell tennünk, hogy ezt a programot megakadályozzuk. A Honvédelmi Minisztérium várhatóan délután válaszol a pécsi bejelentésre.

Szimulátoron próbálhatják ki az autósok Tolnán, hogy milyen részegen vezetni. A kisvárosban az idén háromszor annyi balesetet okoztak a részeg sofőrök mint tavaly, ezért is szervezték meg a mostani tesztvezetést. Orbán László épp most hét sör után ült a volán mögé. Igaz, a sofőr egy kortyot sem ivott, az alkoholmámort a gép szimulálja. Ha mi most megtapossuk a féket, akkor először semmi nem fog történni, és akkor utána kezdi csak el, bólogat. Orbán Lászlónak végül frontális ütközéssel végződött az útja, azt mondja: nehéz dolga volt. Nagyon nehezen stabil a vezetés. Ezt már tanúsíthatom, és nagyon nehéz egyenesen tartani az autót. A Tolna-megyei Baleset Megelőzési Bizottság nem véletlenül vitte éppen Tolnára a szimulátort. Sajnos a szekszárdi kapitányság majdnem háromszor annyian ittasan vezettek mint tavaly ugyan ebbe az időbe, ezen belül Tolnán nagyon sok ittasunk volt. A szervezők azt remélik, hogy a gép modellezte vészhelyzetek elgondolkodtatják, és elriasztják a sofőröket, így kevesebben ülnek majd autóba, ha előtte a pohár fenekére néztek, a szó most ismét Budapestté.

ági Pécsről, köszönjük szépen!

Kiraboltak egy bankot Budapesten a XIII. kerületben. A 20-25 év körüli férfi sállal takarta el az arcát, fegyverrel ment be a bankba, de senki nem sérült meg, a pénzzel együtt elmenekült. Tegnap este ugyancsak fegyverrel támadtak egy pénzszállító autóra Budapesten a XVIII. Kerületben. Az autó a napi bevételért ment egy áruházhoz. Az egyik pénzszállító bement, a másik kint maradt, őt támadta meg két fegyveres, a kocsiban lévő pénzt követelték. Dulakodni kezdtek, és egy lövés is eldördült, a pénzszállítót könnyebb sérülésekkel vitték kórházba, a támadók végül pénz nélkül menekültek el. A pénzszállító autó ajtaját kinyitották, és egy fegyverrel próbálták őt megfenyegetni. Dulakodás kezdődött ekkor, és ennek következtében eldördült egy lövés. Feltehetően ettől megsérült a pénzszállító, akit kórházba szállítottak.

óvadék ellenében ideiglenesen szabadlábra helyezte a háborús bűnökkel vádolt Zentay Károlyt az ausztráliai Pörsz Szövetségi Bírósága. A 88 éves Zentayt azzal vádolják a magyar hatóságok, hogy 1944 novemberében részt vett egy zsidó fiatalember meggyilkolásában, az évtizedek óta Ausztráliában élő férfi tagadja a vádakat. Október óta kiadatási őrizetben tartották egy Pörszi börtönben, a szövetségi kormány novemberben jóváhagyta Zentay kiadatását Magyarországnak, de ügyvédei fellebbeztek a döntés ellen.

Az Ilinoj állambeli Thomson börtönbe szállítják azokat a rabokat, akiket nem engednek szabadon a Guantánamói fogolytáborból, a többieket elengedik. Akik nem térhetnek vissza hazájukba, azok közül még nem sikerült mindenkinek befogadó országot találni. Az amerikai elnök beiktatása után döntött a tábor egy éven belüli bezárásáról. Az eredeti határidőt január 22-ét azonban várhatóan nem tudják betartani.

Délután kijöhet a kórházból Silvio Berlusconi. Az olasz miniszterelnököt egy kis szoborral dobta arcon egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfi Milánóban vasárnap este. Eltört az orra, letört két foga, és felszakadt a szája. A támadó bocsánatot kért, és levelet is írt Silvio Berlusconinak. Ebben úgy fogalmaz, hogy nem ismer magára, és meggondolatlan, gyáva dolognak nevezi a támadást.

Sikeres rakétakísérletet hajtót végre Irán. A Szadzsird2 szilárd hajtóanyagú kétfokozatú Föld- Föld rakéta. Hatótávolsága kétezer kilométer, így csapást mérhetnek Izraelre, a Perzsa öböl térségében lévő amerikai katonai támaszpontokra, és Dél-Kelet-Európára is. A nyugatot aggodalommal tölti el, hogy Irán atomprogramjával párhuzamosan rakétafejlesztést is folytat, Teherán azonban tagadja, hogy atomfegyvert fejlesztene.

Több mint 100 tüntetőt őrizetbe vettek Koppenhágában. Civilszervezetek egyes hírek szerint a klímacsúcs helyszínének elfoglalására készülnek, közben az ENSZ főtitkára, és a koppenhágai konferencia elnöke kompromisszum keresésére szólította föl a tárgyalókat. Fokozott készültségbe helyezték a rendőrséget a dán fővárosban. Civilszervezetek minden eddiginél nagyobb tüntetésekre készülnek, hogy kikényszerítsék a megállapodást a klímacsúcson. Az ENSZ konferencián közben már nemcsak szakértői, hanem politikai szinten is folytatódnak a tárgyalások. Hölgyeim, és uraim! Kritikus időben kell felelős döntéseket hozniuk, önökön a világ szeme, aláírásukkal a jövőnket írhatják meg, mondta köszöntőjében a brit trónörökös. Abban egyetértés van, hogy cselekedni kell, ennek költségeit azonban mindenki másra hárítaná. Az Egyesült államok például kifogásolja, hogy Kína a világ legnagyobb szennyezője a fejlődő országok képviselőjeként vesz részt a tárgyalásokon, és ezáltal pénzt kér. Kína főtárgyalója viszont azt kérte a fejlett országoktól, hogy ne meneküljenek az elől a kötelezettségük elől, hogy segítsék a fejlődőket a klímaváltozás elleni harcban. A környezetkímélő közlekedés is sokat jelenthet, erre hívják föl a figyelmet egy új kerékpárra, amelynek prototípusát Koppenhágában mutatták be. Elemet szereltek rá, amely tekerés, és fékezés közben is töltődik. Az így keletkező energiát a biciklista felhasználhatja, így kevésbé fárasztóan hajthat. Ha sikerül rábeszélnünk az embereket, hogy többet kerékpározzanak, akkor elérhetjük, hogy csökkenjen az autóforgalom a városokban, és így sokat tehetünk a tisztább levegőért, magyarázza a kerékpárt kifejlesztő Amerikai Intézet mérnöke. Környezetvédő szervezetek szerint ha nem lesz megállapodás a klímacsúcson, akkor fölöslegesen utazott Koppenhágába a sok állam, és kormányfő. Külön gépeikkel, és autókonvojaikkal csak tovább szennyezték a környezetet.

Végleg felszámolják a szemétlerakót a Hajdú-Bihar megyei Ebesen. Már évek óta nem használják, de a helyiek szerint a hulladék veszélyezteti az ivóvíz bázist, a részleteket Fülöp László mondja el Szegedről:

Jó napot kívánok! Hat éve zárták be az ebesi hulladéklerakót, de sokan azóta is idehordják a szemetet, tizenkét ezer köbméter hulladékot kell most megsemmisíteni. Több mint 130 millió forintból számolják fel a lerakót, ennek 90 százaléka Uniós támogatás. Az ebesi hulladéklerakó hat éve zárt be, az itt élők azóta várják, hogy felszámolják az egy hektáros területet. A hulladéklerakó közelében lakók azt mondják: mára már a patkányok is elszaporodtak. én nagyon közel lakok hozzá, és hát szóval az borzalmas volt, ahogy kinézett, tehát ez egy nagyon jó ötlet, tehát Tebesnek ez már nem kell. Tehát szállíttassák el a szemetet ugyanúgy mint ahogy más városokban. A hulladéklerakó felszámolása ugyanis ősszel megkezdődött, az önkormányzat részben Uniós forrásból visszaállíthatja, vagyis re kultiválhatja a telepet, jövő tavasszal pedig már át is adhatják a megtisztított terepet. Az árterületen egy prizmát fogunk látni, egy füvesített prizmát körbe fásítva. A munkálatok legfontosabb célja, hogy visszaállítsák a terület korábbi állapotát. A beruházás költsége összességében 136 millió forint, ebből 123 millió forint a támogatás, és 13 millió forint a saját erő. Régen vártunk arra, hogy a felhagyott ebesi szeméttelepet re kultiváljuk. A szeméttelep felszámolásának másik fontos eredménye lesz, hogy megszűnik a több évtized alatt idehordott hulladék környezetromboló hatása is.

Több mint 50 állatot kapott a miskolci állatkert. A mosómedvék, pónik, és struccok Tiszacsegéről egy állattartótól érkeztek, a helyiek ugyanis folyamatosan tiltakoztak az állatok ellen, a vadas parkban viszont örültek a felajánlásnak, mert az idén nem volt pénzük új állatokat vásárolni. Ez az állatok karácsonyfája. Ide elsősorban ennivalókat, vagy meleg takarókat hoznak a gyerekek, amikkel megajándékozzák az állatokat. A kecskéket ha bementünk hozzájuk megsimogattuk, a kis lovakat is. Jöjjön most a segítség, hiszen 50 új lakó érkezett a vadas parkba. A setlendi pónilovak magukban is egy értékek, és egy különlegességek, a fedező mén az például külföldről került hozzám is az Országos Mén Katalógus első helyén szerepel. A pónik mellett szamarakat, struccokat, és emukat is felajánlott egy Tiszacsegei állattartó. Jónás Sándor hét éve épített vadasparkot a településen, de a helyiek tiltakozása miatt inkább elajándékozta az állatait. Eladni nem akarom semmiféle képen, mert nem tudom követni a nyomokat, illetve ezeket az állatokat mint már korábban is mondtam pénz értékbe nem lehet mérni. Ezeket szeretni kell, és ezeket olyan helyre kell adnom, ahol biztonságban vannak, és tudom azt, hogy szeretik, és nagyon sok embernek örömöt fognak tudni okozni. Az 50 állat értéke több millió forint, a vadasparknak idén nem volt pénze, hogy vásároljon állatokat, ezért is örülnek az adománynak. Kaptunk már korábban is állatokat, volt, hogy nem egyet értékeset is kaptunk, de, hogy ennyi állatot, és ilyen értékben, ez szerintem még az országban is ritkaságnak számít. A Tiszacsegei adományozót egy örökös állatkerti belépővel lepték meg a vadas park vezetői, így bármikor meglátogathatja szeretett állatait, Gabi, ismét tiéd a szó.

Laci, köszönjük szépen!

Először száll fel a Boing legújabb utasszállító repülőgépe a 787-es Dreemliener. Az amerikai cég szerint ez a leg energiatakarékosabb gépük. Súlyát minimálisra csökkentették azzal, hogy a legtöbb alkatrészt szén, és üvegszállás anyagból gyártották. A 787-esnek több mint két éve kellene repülnie, de gyártása folyamatosan csúszott. A Dreemliener igen kelendő, még nem mutatták be, de már több mint 800 darabot rendeltek belőle a légitársaságok.

Időjárás jelentés, sporthírek, majd jön a Kárpát-expressz a Hírórában, Híradót délután négy óra negyvenkor láthatnak itt az M1-en, legyen szép a napjuk, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid