Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.02.03.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Mikó Henrietta jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Ez a Híróra, jó napot kívánok!

A Híradó információi szerint gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség Tótfalusi Györgyöt a BKV igazgatóságának volt elnökét. úgy tudjuk: reggel házkutatás is volt a lakásában. A közlekedési társaság tulajdonosi testületének SZDSZ-es delegáltja írta alá Antal Attila akkori BKV vezérigazgató felmondását, és az MR1 Kossuth Rádió értesülése szerint egy főtanácsadó 30 millió forintos végkielégítését is. A fővárosi közlekedési társaság nagy értékű végkielégítései, és tanácsadó szerződései ügyében tavaly óta nyomoz a rendőrség.

Katona Tamás pénzügyi államtitkár indulhat Hagyó Miklós helyett egyéni képviselő jelöltként a főváros 18-as számú választó kerületében, erősítették meg a Távirati Iroda értesülését szocialista politikusok. Katona Tamás az MSZP országos listáján is szerepel, de nem befutó helyen. Katona korábban a KSH elnöke volt, majd kabinet főnök a miniszterelnöki hivatalban, 2004 óta dolgozik a Pénzügyminisztériumban. Hagyó Miklós tegnap mondott le a jelöltségről, budapesti listás helyéről, és fővárosi közgyűlési mandátumáról. Az MSZP budapesti elnöksége kérte, hogy távozzon a BKV botrány miatt.

Felmondja a szerződést a fővárosi önkormányzat az egyik parkolási társasággal, mert a cég nem takarította el a havat a fizetős parkolóhelyekről, pedig ez is feladatuk lenne. A budapesti önkormányzati parkolási Kft-hez eddig a budapesti parkolóhelyek 10 százaléka tartozott, áprilistól azonban a főváros a P+R parkolóhelyeket is üzemeltető Parking Kft-vel kötne új szerződést. Az önkormányzat szerint eddig ugyanis csak ez a parkolási társaság takarította el a havat a parkolóhelyekről.

Ma kezdődött a hajléktalanok idei országos felmérése. A szociális munkások egy kérdőívet juttatnak el a hajléktalan szállókra az ország 18 nagy városában, és arra kérik az ott lévőket, hogy töltsék ki. Eközben az éjszakai szálláshelyek továbbra is teljesen tele vannak, sokan pedig a pályaudvarok várótermeiben vészelik át a fagyos éjszakákat. Be tudunk tenni még egy ágybetétet? Persze, persze, keresünk még. A folyosókon, az ügyfélszolgálati irodákban, de még a mosdókban is matracok vannak a Menhely Alapítvány budapesti melegedőjében. Ide általában csak nappalra jöhetnek a hajléktalanok, de a nagy hideg miatt múlt hét óta éjszakára is maradhatnak. Minden évben itt vagyok, és nagyon jó. Minden nap telt ház van az épületben, sokszor 70-80-an alszanak egymás mellett. Szinte minden talpalatnyi helyre matracokat, polifonokat rakunk le, hogy le tudjuk fektetni az embereket. Gyakorlatilag meleg teán kívül ezeket a lemosható matracokat tudjuk biztosítani, és nyugalmat, fűtést, meleg helyet. Búzás Endre vagyok a Menhely Alapítványtól, jó estét! Jó estét! Hogy van? Vannak, akik a mínuszok ellenére sem hajlandók szállókra menni, őket az utcai szociális munkások ellenőrzik naponta. Kérjük, szálljanak fel a vonatra! Sokan pedig a pályaudvarok várótermeiben éjszakáznak, csak Budapesten becslések szerint nyolc ezer hajléktalan él.

Holnap bezár az oltópontok többsége, mert az elmúlt hetekben töredékére esett vissza a H1 N1 védőoltást kérők száma. Csütörtökön estig még lehet oltást kérni az oltópontokon, azután viszont csak a háziorvosnál, vagy az üzemorvosnál lehet majd hozzájutni a vakcinához. Az áNTSZ regionális intézetének nemzetközi oltóhelyein, és néhány kórházban továbbra is beadják majd az oltást, ezek pontos listáját holnap teszi közzé a tiszti orvosi hivatal. Közben bizonyossá vált, hogy a H1 N1 miatt halt meg a nagykanizsai kórházban Bagonyai Attila nemzetközi sakknagymester, és egy doktornő január elején.

A legtöbb cég az idén is ugyanannyi béren kívüli juttatást ad mint tavaly, de az adóteher miatt ez a dolgozóknak negyedével, ötödével kevesebbet jelent. Ez derül ki az egyik utalványi szolgáltató cég friss felméréséből. A cégek kilenc százaléka döntött úgy, hogy az idén jelentősen csökkenti, vagy egyáltalán nem ad béren kívüli juttatást. A többiek megtartották ugyan a tavalyi kafetéria keretet, de az adót a dolgozókra terhelték. A legtöbben meleg étel utalványt kértek.

Jogerősen két év, három hónap letöltendő börtön büntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság Kaiser Edét egy ausztriai pénzváltóból történt lopás miatt, három évre a közügyektől is eltiltották. A bűncselekményt Kaiser korábban azért ismerte be, hogy igazolja: nem a móri bankrablásból, hanem ebből a lopásból volt pénze. 2002 május 12-én rabolta ki az osztrák pénzváltót, több mint 35 millió forintnak megfelelő valutát zsákmányolt, míg az alkalmazott elment kávéért egy közeli benzinkúthoz.

Lezárult a belső vizsgálat a kiskunhalasi pszichiátriai otthonban. úgy tudni: senki nem erősítette meg az ápoltak bántalmazásáról szóló állításokat, a részleteket Szegedről Fülöp László mondja el:

Jó napot kívánok! Korábban az intézmény két ápolónője azt mondta: néhány dolgozó veri, és megalázza a betegeket a kiskunhalasi pszichiátriai, és fogyatékos betegek otthonában. Azóta több ápolót áthelyeztek másik osztályra, és a zárt osztályon biztonsági kamerákat szereltek fel, az ügyben a rendőrség is nyomoz.

Egy várandós nő ellen indult nyomozás Borsodban. Néhány hete Molnár Oszkár – Edelény polgármestere – a Legfőbb ügyészségen tett feljelentést magzatkárosítás miatt. A gyanú szerint az eset megtörténhetett, ha nem is úgy, ahogyan azt a képviselő állította. Azt egyelőre nem tudni, hogy miért, és mivel bántotta a magzatát a terhes nő, még bizonyítékokat gyűjt a rendőrség, szakértőket is bevontak a nyomozásba. A Borsod-Abaúj-Zemplén-megyei rendőr főkapitányság bűnügyi osztálya nyomozást rendelt el magzat elhajtás vétség kísérletének gyanúja miatt egy állapotos nővel szemben.

Elvesztették a pert a Mercedes gyár területének egykori tulajdonosai. Azt a céget perelték, amelyik megvette tőlük a területet, majd több millió forintos haszonnal tovább adta a kecskeméti önkormányzatnak. A bíróság azért utasította el a volt főtulajdonosok keresetét, mert önként mentek bele az üzletbe. Ráadásul a szerződésben lemondtak arról a jogukról, hogy a későbbiekben bíróságon támadják meg a megállapodást.

Adókedvezménnyel, és a bérleti díjak csökkentésével segíti a szolnoki önkormányzat a kisvállalkozókat. Akinek például az éves bevétele nem éri el a két és fél millió forintot, 30 százalékos iparűzési adókedvezményt kap. Az önkormányzatnál azt mondják: ha csődbe mennének a cégek, egyáltalán nem fizetnének, ezért próbálnak enyhíteni a terheiken. Hiába a sok akció, üresen kong ez a belvárosi ruhabolt. A válság óta drasztikusan csökkent a vásárlók száma. én megmerem kockáztatni minden előzetes számítás nélkül, hogy egy 40 százalék, de. Tessék nézni! A barna öltönyhöz is akarunk nézni. Ez már egy másik szolnoki üzlet, de itt sem jobb a helyzet. Nagyon kevés a bevételük, pedig a 260 négyzetméteres bolt bérleti díja havonta 600 ezer forint. Az éves bérleti díjunk hat és fél millió forint. A mai helyzetben ilyen költséget egy tételben nem tudunk kigazdálkodni, mert természetesen ehhez jön még az APEH járulékok, a munkabérek. Hogy a kereskedők ne menjenek tönkre, az önkormányzat csökkenti a bérleti díjat 20 százalékkal. Azoknak a boltoknak, akik fejlesztettek is, még több kedvezményt adnak. Ezen a helyen korábban egy videó kaszinó működött. Ez a szeszes italokat áruló bolt például hét millió forintból alakíttatta át az üzletet, ennek felét, vagyis 3,5 millió forintot az önkormányzat elenged a bérleti díjból. Vagyis Szolnokot is ezen a területen is elérte a válság. Bár a kisvállalkozások iparűzési adóterheinek csökkentésével együtt az önkormányzat így huszonkét millió forinttól esik el, a polgármester szerint jó döntés született.

Ha ezek az üzlethelységek bezárnak, akkor a bevételi díjkiesés olyan mértékű, ami valóban jelentősen befolyásolhatja a város költségvetésének bevételi oldalát. így, hogy kedvezményt adunk, segítünk abban, hogy túléljék a válságot. A kedvezményeket egy évig biztosítja az önkormányzat, ez mintegy kétezer ötszáz kisvállalkozást érint Szolnokon. Anna, most ismét tiéd a szó.

Fülöp László tudósított Szegedről, köszönjük!
Saját lakásában gyilkoltak meg brutálisan egy férfit Pécsett, a továbbiakat Dér ágnes mondja el:

Jó napot kívánok! A 31 éves férfi holttestét a barátai találták meg saját lakásában Pécsett a kertvárosban. A szomszédok szerint több haragosa is volt az áldozatnak, és többször jártak nála pénzbehajtók is. A rendőrség szerint anyagi vita állhat a gyilkosság mögött, az ügy felderítésére külön nyomozócsoport alakult.

Csaknem háromszor annyi szlovák vendég érkezik a Nyugat-dunántúli termálfürdőkbe mint korábban. A szakemberek szerint a gazdasági válság miatt a szlovákok közeli utazási célpontokat választanak, ráadásul az euró ottani bevezetése óta jobban megéri nekik forintként kínált pihenést választani. Akciós csomagot kínál az értékesítő egy szlovák érdeklődőnek. A pozsonyi utazás kiállításon a legtöbben a Nyugat-dunántúli termálfürdők iránt érdeklődtek. Ami a legjobban érdekli a szlovákokat Magyarország irányában, az a termálturizmus, egészségturizmus, inkább a wellness részek. Tehát ez a családi, pihenős, hosszú hétvégés, nem a gyógy turizmus, illetve Budapestre nagyon sokan érkeznek. Turisztikai szakemberek szerint az euró szlovákiai bevezetése óta megéri forintért üdülni. A határhoz közeli fürdők népszerűsége ugrásszerűen megnőtt, ezzel pedig a szlovák turisták száma is Magyarországon 27 százalékkal. Most reklám nélkül is igazából sokkal többen jönnek mint korábban. Korábban főleg Ausztriából, és Németországból jöttek a vendégek, ma viszont Pozsonyból, illetve Szlovákia, Csehországból is sokan jönnek. Zalakaroson több a cseh vendég, szlovák turistából a távolság miatt kevesebb érkezik. Zalakarost úgy gondolják, hogy azért elég messze van Szlovákiától, az északabbra fekvő településektől termálfürdők, ők szerintem könnyebb helyzetben vannak mint mi. Tehát azt mondják, hogy ez már nekik távolság. A termálturizmus mellett az a cél, hogy a Nyugat-Dunántúl egyéb kikapcsolódási lehetőségeit is megismertessék a szlovák vendégekkel, így több napot töltenének a régióban. Ennyi volt mára a Dunántúlról, a szó most ismét Budapestté.

Dér ágnes jelentkezett Pécsről, köszönjük!

Lavina sodort el egy magyar hódeszkást a hétvégén Svájcban. A 33 éves férfi a kórházban belehalt sérüléseibe. A baleset még vasárnap történt Svájc dél-nyugati részén a berni Alpokban. úgy tudni: a férfi biztonságba akarta helyezni a hódeszkáját a kijelölt lesikló pályától távolabb egy félre eső helyen egy árokban. Eközben lavinát indított el, és a hógörgeteg maga alá temette. Sikerült kimenteni, a kórházba vitték, de másnap életét vesztette.

önkéntes jelentkezésre szólította fel a svájci bankszámlával rendelkező német adócsalókat a pénzügyminiszter.Wolfgang Schaublemegerősítette, hogy az állam megvásárolja az adócsalási botrányt kiváltó lopott banki adatokat tartalmazó DVD-t, ami egyébként Ausztriát is érdekelné. Az osztrák pénzügyminiszter szerint ha a lemezen osztrák adócsalók adatai is vannak, akkor Németországnak jogsegélyt kell nyújtania. Bécs akár meg is venné a DVD-t, a lemezt egy informátor ajánlotta föl a német államnak két és fél millió euróért. 1500 svájci bankszámlával rendelkező állítólagos német adócsaló adatait tartalmazza.

Robbanás volt egy ausztrál üzletközpontban. Egy férfi benzinből, és tűzijátékokból készített bombát robbantott egy biztosító társaság irodájában, a támadásnak hét sérültje van. Egyelőre nem tudni, miért tette, de azt gyanítják: nem véletlenül választotta célpontnak a biztosítót. Egy bevásárló kocsiba rejtette a házi készítésű bombát a férfi, így ment be egy ausztrál iroda, és bevásárló központba. Eleinte senkinek nem tűnt fel, hogy a kocsiban három kanna benzin, és tűzijáték rakéták vannak. A férfi betolta a bevásárló kocsit az egyik biztosító társaság helyi irodájába, néhány másodperc múlva volt a robbanás. Ez a szemtanú 10-15 lövésszerű zajt hallott valószínűleg a tűzijáték rakéták robbanását, majd egy nagyobb robajt, ezután füst öntötte el az irodát, és az egész előteret. A tüzet az épület automata tűzoltó berendezése megfékezte, a perceken belül kiérkező tűzoltók pedig semlegesítették az éghető anyagot. A robbanásban heten megsebesültek, köztük egy rendőrtiszt, akit füstmérgezéssel vittek kórházba. Egyelőre nem adott magyarázatot a tettére a férfi, aki a helyszínen megvárta a rendőröket, és feladta magát, mondja a helyi rendőrparancsnok. Valószínűleg nem véletlenül választotta célpontul a biztosító irodáját, a cég vezérigazgatója állítja: egyetlen fenyegetés sem érkezett hozzájuk, ami az akcióra utalt volna.

Ismét turisták ezreit vonzza Kelet-Jávára a bálna, vagy cetcápák éves vándorlása. A hatalmas, és békés tengeri óriások vonulása már évek óta szinte népünnepély a környéken. Helyiek, és külföldiek egyaránt kíváncsiak a plankton evő tengeri emlősökre. Január végétől márciusig vándorolnak. Az állatokat a helyiek szerint egyáltalán nem zavarják a bámészkodók, bár erről őket még nem kérdezte senki.

Máris jön az időjárás jelentés, utána sporthírek, majd a Kárpát expressz következik, Híradó legközelebb fél öt után öt perccel lesz. További szép napot kívánok, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid