Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.02.10.

Ez a Magyar televízió Híradója, a nevem Balogh Zsolt. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

A 4-es metró beruházás szerződéseit is vizsgálja a rendőrség. A Blikk úgy tudja, hogy a BKV több milliárd forintos tanácsadói szerződést kötött egy Kft-vel. A lap szerint a rendőrség hetek óta nyomoz hűtlen kezelés gyanúja miatt, de az ügyben hírzárlat van. A Népszabadság úgy tudja, hogy a BRFK vizsgálja annak a cégnek a BKV-val kötött szerződéseit is, amelyben a napokban visszalépett FIDESZ-es képviselőjelölt Orbán Anita férje volt az egyik vezető. A tanácsadó cég10 hónap alatt csaknem 300 millió forintot kapott a BKV-tól. A fővárosi önkormányzat BKV vizsgáló bizottsága délután hallgatja meg Demszky Gábor főpolgármestert. A BKV-nál történt szabálytalanságokat vizsgáló fővárosi bizottság a főpolgármester helyettesét Ikvai Szabó Imrét, és Székely Gábor felügyelő bizottsági elnököt is várja az ülésre.

A tököli Rab kórházba vitték a BKV ügy egyik előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottját Mesterházy Ernőt. Demszky Gábor főpolgármester tanácsadóját pénteken helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság. Demszky Gábor hétfői tájékoztatóján beszélt arról, hogy aggódik kollégája egészségi állapota miatt. Mesterházy Ernő ügyvédje azt mondta, hogy védence vérnyomása napok óta kritikusan magas volt, vélhetően ezért került kórházba.

Túszul ejtett egy beteget egy másik beteg a miskolci megyei kórházban az este. Az 50 év körüli férfi azt követelte, hogy engedjék haza. Az osztályon, ahol ápolták, több mindent összetört, majd az elkülönítőbe vonszolta a betegtársát, végül a kommandósoknak, és a rendőröknek sikerült lenyugtatniuk, és megbilincselniük. A Híradó úgy tudja, hogy a férfit favágás közben érte baleset, ezért került a miskolci baleseti intenzív osztályára. Alkoholproblémái vannak, így miután a kórházban nem jutott italhoz, elvonási tünetek jelentkeztek nála, valószínűleg ezért kezdett randalírozni. A kórteremben egy késsel hadonászott, elvágta az infúziós csöveket, és teljesen szétverte a kezelőszobát. A késsel ejtette túszul a másik beteget is, bezárkózott vele az elkülönítőbe. Azt követelte, hogy engedjék haza. Lepedőből próbált kötelet készíteni, hogy kimásszon a második emeleti ablakon. A nővérek, és a műtősök csaknem egy órán át próbálták megnyugtatni a túszejtőt, végül a rendőrök csalogatták ki, de nem vitték el. Azóta is ott ápolják a kórházban őt is, és a túszul ejtett beteget is. A férfi ellen garázdaság miatt indít eljárást a rendőrség.

Négyen megsérültek, amikor kigyulladt egy lakás éjszaka Budapesten a VI. kerületben. A lángok a Bajcsy-Zsilinszky úti ház negyedik emeletén csaptak fel hajnali kettő után. úgy tudni: a lakásban élő idős ember még idejében kimenekült, és így nem esett baja. Három embert füstmérgezés gyanújával, egy másik lakót pedig égési sérülésekkel vittek kórházba a mentők.

újra megnyitották a H1 N1 oltópontot Szombathelyen, a részleteket Dér ágnes mondja el:

Jó napot kívánok, szervusz Anna! Az új influenza elleni oltást keddenként lehet kérni reggel kilenc, és 11 óra között. Az oltópontokat múlt héten zárták be országszerte, mert az utóbbi hetekben már csak nagyon kevesen kérték a vakcinát. Szombathelyen azért nyitották ki újra a központot, mert sokan utaznak külföldre, akik igénylik az oltást. új influenza elleni oltást adnak Szombathelyen. Az áNTSZ épületében keddenként kilenctől 11-ig tart nyitva az oltópont. Itt továbbra is 3 ezer forintért kapják meg az oltást azok, akik nem jogosultak az ingyenes vakcinára. Betegsége, amiről tud. Kedden délelőtt hárman kérték a szombathelyi áNTSZ-ben az oltást, két férfi azért, mert utazásra készül. Mivel külföldre megyek, sőt Európán kívülire Afrikába, ezért szükségesnek tartom. Vas megyében az elmúlt hetekben csökkent az új influenzás betegek száma, így az oltásért is kevesebben jelentkeznek. Minden héten ilyenkor van nemzetközi utazási medicina rendelésünk, s ennek keretében biztosítjuk mindenkinek, aki úgy gondolja még, hogy szeretné az oltást megkapni, akkor rendelkezésére állunk. A szakemberek azt mondják: a H1 N1 vírus cirkulál a lakosság körében, tehát még kialakulhat járvány, ezért továbbra is ajánlják az oltást.
Tüntetésekkel, és sztrájkkal fenyegetőznek a pécsi közalkalmazottak ha nem tuednak megállapodni az önkormányzattal a béren kívüli juttatás összegében. A dolgozók nyolc ezer forintot kérnek, a város viszont hat ezerkétszáz forintot kínál. Az önkormányzat arra hivatkozik, hogy nem tudja átvállalni a kafetériát sújtó adókat, és szerintük számos intézménynél jogtalanul fizettek ki milliókat bérekre. Nekünk nagyon fáj, és ez már évek óta így megy. Az érdekvédőket felháborították, hogy a város szerint több millió forint bért fizettek ki jogtalanul az intézményeknél. Azt mondják: a vezetés így próbálja a közvéleményt ellenük hangolni a bértárgyalások alatt, Ráadásul csak a látszat kedvéért akarnak velük asztalhoz ülni. A szakszervezetekkel nem óhajtanak ilyen körben tárgyalni, hanem a fejük fölött megmondani mindent, ami a közalkalmazottakat érinti. A város a szakszervezetekkel a béren kívüli juttatásokról nem tud dűlőre jutni, a közalkalmazottak havi nyolc ezer forint kafetériát kérnek. A 2010 évi központi költségvetés a várostól 1,5 milliárd forintot von el, ebből kiemelkedik a közoktatás, amely 995 millió forint elvonásban részesül. Az önkormányzat emiatt csak hat ezerkétszáz forintot tudna fizetni havonta. A népjóléti bizottság FIDESZ-es elnöke elmondta: mindezek ellenére idén nem lesz intézmény bezárás, és tömeges létszám leépítés Pécsett. Ez a juttatás ez nettósítva készpénzben sajnos kevesebb mint ami tavaly volt, azonban ez nem a város hibája, hanem hogy a kormányzat megadóztatta ezt a juttatási formát. A szakszervezetek azt mondják: ha nem tudnak megegyezni a várossal, akkor készek demonstrálni, és akár sztrájkolni is, a szó most ismét Budapestté.

Dér ágnes Pécsről, köszönjük!

Az egészségügyi határértéknél zajosabb az egyik kisteleki tanya a közeli M5-ös autópálya miatt. Az ott lakók azt mondják: már aludni is alig tudnak, a részleteket Fülöp László mondja el Szegedről:

Jó napot kívánok! A tanya kétszázhatvan méterre van az autópályától. Zajvédő fal, és erdősáv sincs a közelben. A tulajdonos azt mondja: három éve levelezik a sztráda üzemeltetőivel, el akarja adni nekik a házát. Alig kétszázhatvan méterre van innen Sejbenék Tanyája. évek óta itt laknak, de amióta az M5-ös megépült, egyre kevésbé bírják a zajt, főleg éjszaka. Ez a mi házunk, a tanyánk, itt megy az M5-ös autópálya. Tiszta idegek vagyunk már, hogy egyszerűen nem intézte senki ezt a dolgot. Egyelőre nem derült ki, miért nem kereste meg őket az Aka ZRT az autópálya átadásakor. úgynevezett passzív, vagy aktív szerződést kellett volna kötni velük. Vagyis vagy az ablakot, ajtót cserélni, szigetelni a házat, vagy kisajátítani az épületet. Senki nem csinált eddig semmit ebben az ügyben, s ez én nekem egy óriási nagy baj, és vannak olyan személyek, akik már kaptak pénzeket, laknak az ingatlanokba, és zajvédő falakat is kaptak, és én ezt nem értem meg, hogy ez az Aka ZRT hogy nem tudja ezt kordába tartani. Az utóbbi egy-két-három évben igen jelentős számban jöttek panaszok, de nem tudnak minden panaszt kivizsgálni a zaj analitikusok, mert egy mérés több 100 ezer forintba kerül, a panaszok több mint fele egyébként jogos. Sejbenéknél három éjszakán keresztül mértek tavaly májusban. Az első két nap mérési eredményei azt mutatták, hogy kismértékben határérték fölé kúszott a zajterhelés, de a harmadik éjszakán viszont jelentősen, tehát négy decibel mértékben haladta meg a határértéket az autópálya zaja. éjjel a megengedett 55 decibel helyett 59-et mért a műszer Sejbenék házában. A férfi azt mondja: azt szeretné, ha az Aka ZRT kivásárolná a házát, mert el akar költözni innen. Az Aka megkeresésünkre írásban annyit válaszolt: nem jogosultak az ingatlan kisajátítására, a legfrissebb hatósági méréseket pedig egyelőre nem kapták meg, így nem is terveznek semmit a helyzet megoldására. Zajvédő fal építéséről pedig a környezetvédelmi hatóság dönthet.

A holt Tisza jegén gyakorlatoztak a mentők, és a katasztrófavédők. Azt gyakorolták, mit kell csinálni ha valaki alatt beszakad a jég. A tapasztalatok szerint 20-30 percen belül kell visszaállítani a testhőmérsékletet, és a vérkeringést ahhoz, hogy elkerülhető legyen a maradandó károsodás. Országszerte befagytak a tavak is. A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, csak a kijelölt helyeken biztonságos sportolni, a szó most ismét Budapestté.

Fülöp László Szegedről, köszönjük!

Afganisztánban eddig 157 holttestet találtak a hó alatt azután, hogy sorozatos lavinák zúdultak a hegyi útra a Kabultól északra fekvő Szalank hágón. A mentők tovább kutatnak a hótömegben, többen a kocsijukban fagytak halálra, és volt, akivel a kipufogó gáz végzett egy alagútban, amelynek bejáratait elzárta a lavina. A hó fogságából eddig kétezer hatszáz embert szabadítottak ki élve, további 500 emberről tudják, hogy járműveiket betemette a hó. A mentőknek 1000 afgán katona, és rendőr is segít a kutatásban.

Már a kétszázharminc ezret is elérte a januári Földrengés halálos áldozatainak száma Haitin, még ez az adat sem tekinthető azonban véglegesnek, mert sokan a hatóságok tudta nélkül temették el rokonaikat. Közben az egészségügyi világszervezettől már csak a közkórházak kapnak ingyen gyógyszert, mert kiderült, hogy másutt pénzt kértek a betegektől a segélyként kapott orvosságokért. Az egyik lábát amputálták a Földrengés után, de így is sietett a segélyosztásra ez az idős asszony. Ezúttal nem ételért álltak sorba a haitiak, hanem sátorért. Ikrekkel vagyok várandós, de eddig a földön feküdtem az utcán, mondja ez a fiatal asszony. Ebben a városrészben 1400 család kapott sátorcsomagot, az országban pedig kétszázötven ezren, ami mindössze a rászorulók egynegyede. Egyelőre az a cél, hogy mire az esős évszak beköszönt, mindenkinek legyen valamiféle fedél a feje felett, mondja a nemzetközi migrációs szervezet munkatársa. Műanyag sátorponyva, szerszámkészlet, egészségügyi doboz, edények. Jelenleg ezek vannak a csomagban, pedig ennél jóval strapabíróbb felszerelésre lenne szükség. Olyan sátrakra, amelyekben a hurrikánokat is át lehet vészelni. A Földrengés óta még nem volt nagyobb eső a szigetországban, de legfeljebb február végéig, március elejéig marad ilyen az időjárás. Az esős évszak máskor is sok áldozatot követel, és félő, hogy most a Földrengés után egyenesen újabb katasztrófát okoz majd. Erről is szó volt a Haiti miatt összehívott rendkívüli Dél-amerikai csúcsértekezleten Ecuadorban. Haiti elnöke, országa újjáépítésére kérte a résztvevő államokat. Legsürgetőbbnek a főutak helyreállítását, a mezőgazdaság újraindítását, és az egészségügy javítását tartja.

Légzsák hiba miatt több mint 430 ezer autót hívott vissza a Honda, főleg az észak-amerikai piacról. Az a gond velük, hogy ütközéskor túl gyorsan fújódhatnak fel a vezetői oldalon, ami sérüléseket, de akár halált is okozhat. Japán második legnagyobb autógyára több mint egy éve vette észre a hibát. A most visszahívott modellekkel együtt azóta már csaknem egy millió kocsit rendeltek vissza javításra.

Sztrájkolnak a görög közalkalmazottak a kormány bérbefagyasztási, és adómódosítási tervei ellen. Több 1000-ren nem vették fel ma reggel a munkát, ami többtucat állami intézményben, és sok kórházban is gondot okoz. Az athéni repülőtéren megbénult a forgalom, mert a légiirányítók is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. Tüntetések is kezdődtek, miután a görög kormány tegnap bejelentette, hogy az állami szektorban befagyasztja a béreket, valamint megreformálja a görög adórendszert. Az állami bevételeket akarják növelni, az államháztartás hiányát pedig csökkenteni.

Lakókocsival járja végig az európai kulturális fővárosokat egy holland zenész. Tyerk Rider Utrehtből indult, és a végállomás Isztambul. Essenben már járt, most érkezett Pécsre. Tyerk Rider 35 nap alatt érkezett Utrehtből Pécsre. út közben megállt a Ruhr vidéken, körül nézett Essenben a német kultúr fővárosban is. Lakókocsival stoppolt. Azt mondja: az utazás tempója az emberek segítőkészségétől függ. Elképesztő, hogy az emberek magukkal visznek. Beülök melléjük a kocsiba, és arról beszélgetünk, miről szól az életük, meséli élményeit. A 36 éves zenész kutyáját, és gitárját hozta magával a kissé őrült utazásra, a pécsi Domb téren a zenéjét is bemutatta. Tom Star. A férfi Pécsett élő honfitársa azt mondja: ez az utazás a kulturális főváros valódi lényegét jelképezi. Egy ember magától kitalált valami őrültséget, valami nagyon aranyos, jó dolgot, és majdnem pénz nélkül meg is csinálja, és ez nem föntről lefelé nyomták, hanem fordítva. Tyerk Rider a kulturális fővárosokban megismerkedik az emberekkel, és a kultúrával. Pécsett 10 napot tölt, azután tovább indul Isztambulba, lakókocsijával összesen kétezer hatszáz kilométert tesz meg.

Utánunk időjárás jelentés, és sport következik, majd pedig a Kárpát-expressz. Hírekkel legközelebb délután fél öt után öt perccel jelentkezünk, D. Tóth Kriszta várja majd önöket. További szép napot kívánok, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid