Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.04.07.

Ez Magyar Televízió Híradója. A nevem Balogh Zsolt. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok!

Nem lehet majd mélyen áron alul elárverezni lakásokat, ha ma elfogadja a zálogtárgyak szigorításáról szóló előterjesztést a kormány. A Népszabadság úgy tudja, hogy a jövőben kizárólag a pénzügyi szervezetek állami felügyeletének engedélyével rendelkező pénzügyi vállalkozások végezhetnének ilyen tevékenységet s az árveréseket csak az APEH hivatalos árverési felületén lehetne megrendezni. Az ingatlan értékéből legfeljebb 30 százalékot engedhetnének el a liciten és az árverés előtt 30 nappal értesíteni kellene az elővásárlási joggal rendelkező illetékes önkormányzatot is. A szigorúbb szabályozással a csalásokat, visszaéléseket akarják megakadályozni.

Visszaadja a növényvédő szerrel szennyezett bébi tápszerek árát a Tesco. Bármelyik áruház vevőszolgálatán visszaveszik azokat, azt még vizsgálják, hogy mennyit adtak el belőle. A szlovák gyártó más almát tartalmazó termékében is találtak szennyeződést, ezért az áruházlánc azokat is kivonta a forgalomból. Az Ofkó márkájú bébi desszertben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal ellenőrei találtak szennyeződést. A szakemberek szerint akut tüneteket nem okoz a rákkeltő növényvédő szerrel szennyezett bébiétel, de ha sokat eszik belőle a baba, akkor később felnőtt korában az allergia kialakulásához is hozzájárulhat. A Tesco a hatóságokkal való együttműködés ellenére is milliós bírságra számíthat.

Magyarország a világ egyik legegészségtelenebb országa, közölte az Egészségügyi Világszervezet tisztviselőire hivatkozva egy amerikai közszolgálati rádió. A Budapestről adott tudósításában Pusztai Zsófia a VHO nemzeti kordinátora kifejtette, hogy Magyarország azért az Európai Unió és a világ egyik legegészségtelenebb országa, mert a magyarok keveset mozognak, egészségtelenül táplálkoznak, túlzott az alkoholfogyasztás és a dohányzás. Az Egészségügyi Világszervezet munkatársa szerint a lakosság egészségügyi helyzete nemzetközi összehasonlításban jóval elmarad attól, ami egy ilyen társadalmi, gazdasági fejlettségű országtól várható lenne.

Sztrájkolni akarnak a mozdonyvezetők szombaton, ha péntekig nem sikerül megegyezniük a MáV Trakcio ZRT-vel a kollektív szerződésről. A munkabeszüntetést nyolc órától délután kettőig hirdették meg. A mozdonyvezetők szakszervezete azt szeretné elérni, hogy a munkáltató ne rontsa a munkavégzés feltételeit. A MáV-nál indokolatlannak tartják az akciót. Szerintük a kollektív szerződésről már két hónapja tartó tárgyalásnak és az egyeztetésnek még nincs vége. A sztrájkra készülő szakszervezettel ezekben a percekben ülnek újra tárgyalóasztalhoz.

A munkaügyi bírósághoz fordulnak a Pécsi Tudományegyetem szakszervezetei, miután az intézmény felbontotta a kollektív szerződést. A részleteket Dér ágnes mondja el Pécsről:

Jó napot kívánok! Az érdekképviseletek közös sztrájkbizottságot is létrehoztak. Az egyetem rektora március 31-én mondta fel a 6500 dolgozóval kötött kollektív szerződést, amely szabályozta az ügyeleti díjakat, a pótlékokat és minden béren kívüli juttatást. Ezek a klinikai dolgozók jövedelmének felét is elérhetik. Az egyetem vezetése korábban azt mondta: néhány hónapon belül új kollektív szerződést kötnek a dolgozókkal.

úgy adott el a határőrség egy laktanyát Harkán, hogy nem is volt az övé. A vevő a 90-es évek elején nyílt pályázaton jutott az ingatlanhoz, de a mai napig nem kapta meg a használatba vételi engedélyt. Az Igazságügyi és rendészeti minisztérium azt ígéri, hogy a férfi napokon belül visszakapja a pénzét. 93 április 2. Szinte napra pontosan 17 évvel ezelőtt vette meg Hujber János a harkai határőrlaktanyát. A határőrség országos parancsnokságának nyílt pályázatán öt millió forintot fizetett érte, az ingatlant azonban a mai napig nem írták a nevére. A tíz éves őriztetésnek a díját karbantartottam s ezt az összeget kérném vissza kamataival együtt, mást nem kérek. Azt, hogy adják vissza a vételárát a kamataival együtt. A határőrség nem adhatta volna el az ingatlant, mivel nem is volt az övé. Tulajdonosa a Magyar állam, de a rendőrség a vagyonkezelő. Az ügyet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium próbálja rendezni. Az eredeti állapotot vissza kell állítani, azaz Hujber úrnak visszajár ez az összeg. Most már ugye elállt a vételi szándékától, más szóba se kerülhet mint az eredeti állapot visszaállítása. Azaz az általa kifizetett összeg és annak bizonyos időtől számított kamatai kifizetése. A kétszáz fős laktanyát le kell bontani, mert beomlott a tető és szétnyíltak a falak. A föld alatt gázolajtartályok vannak, amelyek szivárognak, ezért a földet teljesen kikellene cserélni a területen. Több mint 400 ilyen feleslegessé vált határőringatlan van az országban, több mint kétszáz esetet jogilag rendezetlennek ítéltek, ezért ezeket tovább vizsgálják, a többi helyen viszont már megkezdték az épületek hasznosítását. A Híradót Holcman éva tudósította.

Megrongálták a holokauszt emlékművet Zalaegerszegen, a talapzaton álló oszlopot pedig ledöntötték. Az emlékművet a holokauszt 60. évfordulóján állították fel a zalaegerszegi zsidó temető előtti parkban. A bronzzal díszített emlékművön azoknak a zalaegerszegieknek a neve olvasható, akiket 1944-ben hurcoltak el koncentrációs táborokba, a rendőrség még keresi a rongálókat. A szó pedig most ismét a budapesti stúdióé.

Dér ágnes Pécsről, köszönjük!

öt és fél milliárd forintból újítják fel a Tiszalöki Vízierőművet. A munkát még kétezer hét végén kezdték és ez év augusztusára fejezik be, a részleteket Kis Mónika mondja el:

Jó napot kívánok! Az erőműben eddig csak javításokat végeztek, most először cserélik le mindhárom turbinát, ezzel 10 százalékkal több, 13 megawattnyi villamos energiát tudnak majd előállítani, ami elég a környező települések ellátásához. Több mint fél évszázada hasznosítja a folyó erejét a Tiszalöki Vízierőmű. 1953-ban kezdték építeni, 59-re már teljes kapacitással üzemelt. Azóta kétszer volt nagyobb javítás az erőműben, de most először végeznek nagy felújítást. Az öt és fél milliárdos beruházás részeként kicserélik a hatalmas turbinákat is. Kettő már elkészült is és ismét működik. Ez a stabil biztosan üzemelő erőmű egy nagyon fontos eleme az energiarendszerünknek. Ez a fajta felújítási munka, ami most befejeződik visszaadja azt a fajta biztonságot, amit a tiszai vízierőművek mindig is jelentettek. Most azért tartottak tulajdonosi szemlét az erőműben, mert a harmadik turbina cseréjéhez értek. A Tisza fenekén vagyunk és felettünk nyolc méterre van a vízszint. így kivételesen le lehetett jutni a létesítmény legaljára. Ahol most járunk, oda a következő 20-25 évben biztos nem jön senki, hiszen víz alatt lesz ez a terület. Közvetlenül a turbina alatt járunk. Ha beindul a működés 117 köbméter víz megy át itt a lapátok között másodpercenként. Ha ez a majd öt méter átmérőjű turbina is ismét munkába áll és elkészül a felújítás, 10 százalékkal nő az erőmű kapacitása. Ez a 13 megawatt a környező települések biztonságos ellátásához elegendő energiamennyiséget termelhet és ez az erőmű ezzel a 13 megawattal megújuló energiaforrásból a Tisza folyónak a megújuló energiáját hasznosítva termeli a villamos energiát. A teljes beruházás a tervek szerint augusztus 3-ra készül el.

Tűzjelző készülékeket szereltek fel két miskolci társasházban. Ezzel szeretnék megelőzni az augusztusi avasi paneltűzhöz hasonló eseteket, akkor három ember halt meg, miután kigyulladt egy lakás egy tízemeletes panelházban. Az önkormányzat minden társasháznak azt javasolja, hogy a panelfelújítással együtt szereltessék be a készülékeket. Már érzékeli a füstöt, négy percen keresztül sípoló jelzést ad, illetve amíg a füstöt érzékeli, addig folyamatosan jelez. Ilyen tűzjelzőket szerelnének fel több miskolci társasházban is. Tulajdonképpen ezek nem egy jelentős milliós költséget jelentenek, nagyságrendileg ez öt-hatszáz forintot jelent tulajdonosonként. Ebben az épületben a miskolci ingatlan gazdálkodó fizeti a tűzjelzők beszerelését. Biztonságosabban érezzük majd magunkat. Nagyon érdekelne bennünket az, hogy máshol is legyen, mert ebben a házban van is például itt a tizediken is, meg kilencediken is nagyon sok idős van, meg földszinten végig. Aki megy vészhelyzetbe nem mindegy, hogy mennyi idő áll rendelkezésre, hogy ki tudjuk menteni a lakásából. Nagyon egyszerű szerkezet, egyfelől a karbantartása. Egy ilyen készülék 20 ezer forintba kerül és évente egyszer kell ellenőrizni. Miskolcon 36 ezer panelház van, jelenleg is több épületet korszerűsítenek. Egyértelműen szeretném eloszlatni, hogy a panelfelújításnak, illetve a felújított épületnek és a tűznek ilyen értelemben szoros összefüggése nincs, inkább az, hogy a beruházással egyidejűleg érdemes egy ilyen fejlesztést is elvégezni. Augusztusban hárman meghaltak, amikor egy felújított avasi társasházban kigyulladt egy hatodik emeleti lakás. Ide közadakozásból szerelték fel a tűzjelzőket. Miskolcon, hogy elkerüljék a hasonló tragédiákat azt szeretnék, ha minél több társasházba kerülne tűzjelző. és a szó most ismét Budapestté.

Kis Mónika Szegedről, köszönjük!

Magyar gyermekrablókat fogtak Olaszországban. A Milánói Consul a Független Hírügynökségnek megerősítette, hogy az olasz rendőrség előzetes letartóztatásba helyezett négy magyart Riminiben. A csoport elrabolt egy egy éves kisgyermeket és zsarolták a szüleit. A szintén magyar családot kisbusszal vitték Olaszországba, ezért 100 eurót kértek tőlük, majd később még 300-at, amit a család már nem tudott kifizetni. A zsarolók ezután vitték magukkal a kisgyereket.

Rálőttek a rendőrök a kormányellenes tüntetőkre Kirgizisztánban. Szemtanúk szerint legalább öt ember meghalt. A kormány épületénél legalább öt ezer tiltakozó gyűlt össze, Kurmanbak Bakhiev elnök távozását követelve. Második napja vannak erőszakos megmozdulások több Kirgiz városban. A Közép-ázsiai volt szovjet köztársaságban az ellen tiltakoznak, hogy az országban tombol a korrupció. Az elnök a rokonainak adja a kormányzati kulcspozíciókat és drágák az állami szolgáltatások, elsősorban az energiaárak csökkentését követelik.

Kommandósok helikopterrel mentettek ki parlamenti képviselőket a törvényhozás épületéből Bankokban, miután a thayföldi főváros utcáit elözönlötték a vörös inges kormányellenes tüntetők, akik negyedik hete tiltakoznak, hogy megbuktassák a kormányt. Teherautóval betörtek a kormányépületek udvarára és megrohanták a hivatalt, végül ellenzéki képviselők felszólítására távoztak a parlamentből.

Idén már a harmadik országos vasutas sztrájk kezdődött este Franciaországban. A vasutasok béremelést és jobb munkakörülményeket követelnek. A francia vasúttársaság szerint a távolsági vonatok felét érintheti a munkabeszüntetés, a külföldre induló vonatok viszont zavartalanul közlekednek. Párizs térségében tíz szerelvényből hat indul el. Este nyolckor indult az utolsó vonat a párizsi Sellazar pályaudvarról, utána sokan tanácstalanul nézték a kijelzőket, hogy mikor szállhatnak vonatra legközelebb. Most kelhetek emiatt korábban, legalább fél órával előbb kell majd elindulnom és még akkor sem biztos, hogy beérek. Este meg csak későb fogok hazaérni, mert akkora tömeg lesz, hogy normális időben nem fogok felférni a vonatra, mondja ez a nő. A francia kommunista párthoz kötődő legnagyobb vasutas szakszervezet 24 órás sztrájkot jelentett be, béremelést és jobb munkakörülményeket követelnek. Ez idén már a harmadik ilyen akció. Ez már szánalmas, legutóbb három hete sztrájkoltak. Ez már több a soknál, elegem van belőlük, méltatlankodik ez a férfi. A nemzetközi vonatokat és a TZSV szuperexpresszek többségét nem érinti a sztrájk. A francia vasúttársaság szerint a távolsági vonatok fele és a párizsi regionális vonatok többsége is elindul.

Rio de Janeiro történetének legsúlyosabb esőzése és az azt követő Földcsuszamlások miatt legalább 95 ember meghalt és Brazilia második legnagyobb városa szinte teljesen megbénult. A hegyoldalakon fekvő városrészeken óriási a pusztítás. Még soha nem esett ennyi eső Rio de Janeiróban mint most. Az elmúlt 24 órában csaknem 30 centi csapadék zúdult a brazil nagyvárosra. A hegyoldalakban álló nyomortelepeken a Földcsuszamlások óriási pusztítást végeztek, rengeteg épület összedőlt. Szakemberek szerint további 10 ezer ház bármikor romba dőlhet. Az áldozatok száma tovább emelkedhet, mert a sártengerből folyamatosan kerülnek elő a holttestek. Régóta mondom, hogy a szabálytalan és rendszertelen építkezések katasztrófához fognak vezetni, hát most megtörtént, mondta az állam kormányzója. A katasztrófáról az elnök is csak annyit tudott mondani, hogy arra kéri az embereket: imádkozzanak, hogy elálljon az eső. Ezen kívül igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy ettől még Rio alkalmas arra, hogy megrendezze azokat a sporteseményeket, amelyeknek elnyerte a rendezési jogát. Rio készen áll, hogy megrendezze a foci VB-t és az Olimpiát. Egyetlen csapás miatt nem kell rögtön arra gondolni, hogy Rióban mindig ez van, mondta az ország elnöke. A városban a rendkívüli helyzet miatt minden iskola bezárt. A város polgármestere minden Rióit arra kért, maradjon otthon.

Ezek voltak a Hírek délben. Jön az időjárás jelentés, azután a sporthírek, majd a Kárpát-expressz, Híradót délután fél öt után öt perccel láthatnak legközelebb. Köszönöm figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid