Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.05.19.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Csömör Károly jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok!

Még mindig kritikus a helyzet Edelényben, ahol ugyan lassú apadásnak indult a Bódva patak, de a gát teljesen átázott. Tegnap már több helyen is átszakította a meggyengült töltést, de egyelőre csak lakatlan területeket öntött el a víz. Egész éjszaka százak dolgoztak a gátakon. A Hernád mentén is teljes a készültség, a folyó még árad. Minden eddiginél magasabb vízszintet várnak. Senkit sem engednek már be a Borsod-megyei Gesztelybe. A falut ugyan nem öntötte el, de már a híd alját mossa a megáradt Hernád. Megállás nélkül építik a gátat, sokan hajnal óta dolgoznak. Már leraktunk vagy idáig több 1000 zsákot megállás nélkül csinálni kell, ez a lényeg. Az ártérben lakók is homokzsákolnak, már csak néhány méterre van tőlük a víz. Van olyan ház, amelyet már el is öntött a folyó. Minden percben tetőzhet a Hernád, de azt mondják: szerintük nem önti el őket a víz. Nem fog. úgy hallottam, hogy a víz is megy lefele, a Sajó is meg minden, úgyhogy az húzza magával akkor a Hernádot is. ócsanáloson is bizakodnak, pedig minden idők legnagyobb árvízét várják. Ezt a házat mindig elönti az áradás, most is a kertben áll a víz. Csak az alsó szintből, a kazánházból, ottan a víz, de úgy a lakásba mivel, hogy ilyen magas lábazat van, oda nem megy. A 3-as út még mindig víz alatt van, csak egy sávon lehet közlekedni. Hidasnémeti és Szikszó felé továbbra is csak kerülővel lehet eljutni Miskolcról. ócsanálosnál van tudósítónk Csorba Viktória. Szervusz Viktória! Mi most a helyzet a Hernád mentén, hány település van veszélyben? Szervusz Kriszta, jó napot kívánok! Mint ahogy már lehetett hallani, minden idők legnagyobb árhullámát várják itt a Hernádon, már most itt ócsanálosnál négyszázhatvanöt centiméter a víz szintje, soha, a 2006-os árvíznél sem volt ekkora a Hernád. Ráadásul a szakemberek szerint ez még tovább emelkedhet, mert hogy mint ahogy lehet látni, esik folyamatosan az eső, ráadásul a települést átszelő Vadász patak is, amelyik szintén árad, beleömlik a Hernádba. úgyhogy a Hernád mentén a már meglévő körtöltést körülbelül egy olyan 40 centiméteres homokzsákokból épített gáttal megerősítették, ettől függetlenül több kertben már bent van a víz. Az egész Hernád mentén védekeznek egyfolytában megállás nélkül és mindenhol bizakodnak. Ettől függetlenül minden településen van már kitelepítési terv, innen ócsanálosról, ahol körülbelül kétszáz ember lakik, ha arra kerül a sor, hogy ki kell telepíteni az embereket, akkor a szomszédos faluba viszik őket, ahol az iskolákban, iskolák tornatermében fogják elszállásolni az embereket. Viki, reméljük, hogy most már lesz ok bizakodni. Köszönjük szépen a jelentkezésedet!

A keleti országrészben pedig egyre nagyobb gondot okoz a belvíz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Tiszavasváriban, Dombrádon, Nagyecseden, Nagyhalászban és Demecserben rendeltek el az önkormányzatok másodfokú készültséget. Hajdú-Bihar megyében, Görbeházán védekeznek. A belvíz több utcában elöntötte a kerteket és a melléképületeket. Két napja folyamatosan szivattyúznak Görbeházán, hiába. Szinte megállás nélkül esik az eső. Több utcában már homokzsákokkal védik a házakat, hogy ne törjön be a víz. Ment a légkalapács, igaz, az a lényeg. A kerttel már nem is foglalkozunk egyáltalán. Ilyet még nem láttam még itt, de ez nagyon katasztrófa itt. Nekünk is a kertből is jön befele a víz, a fürdőbe meg jön felfele a szennyvíz. A mélyebben fekvő területeken a kertek és a melléképületek is víz alá kerültek. Több helyről az állatokat is ki kellett menekíteni az ólakból. Három hízót vittem át, mert vannak már olyan 100 kilós hízónk és azokat átvittem oda, azok sokkal magosan, mert hát az apósom a szomszédban maradt. Több mint 40 ember. Tűzoltók, polgárőrök és közmunkások éjjel-nappal szivattyúznak és homokzsákokat készítenek. Ilyen katasztrófahelyzet a polgármester szerint még nem volt a településen. Olyan jelentős mennyiségű csapadék zúdult a településre az elmúlt hónapban, amely most ilyen áldatlan állapotot okozott. Két alkalommal is olyan 100 milliméter körüli csapadék esett és a hétvégén is több mint 60 milliméter mennyiségű csapadék zúdult ránk. A vízügyi igazgatóság ebben a térségben már a legmagasabb, harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendelte el. Hajdú-Biharban már 10500, Szabolcs-Szatmár-Beregben pedig 17100 hektár terület van víz alatt.

Tilos a koporsós hantolás a szegedi belvárosi temető egyes részein a belvíz miatt. Csak néhány hónapos várakozás után engedélyezik az úgynevezett testtemetést. A családok addig bérkriptában helyezik el a koporsót, Hódmezővásárhelyen pedig ilyen esetben az újonnan épült szarkofág parkot ajánlják. Jelenleg kettő méter 60-on van a talajvíz, ebből a kútfejnek a magasságát le kell számítanunk, az 60 centi. Kettő méter a hivatalos talajvízszint. Ha a talajszint alatt két méternél mélyebben van a belvíz, akkor lehet temetni. Rátemetésnél egy méter 60 centi a határ. Ez itt a belvárosi temető legmagasabban fekvő része. Itt még most tudunk temetni, de ha tovább folytatódik ez az esős időszak, akkor valószínű, hogy itt is be kell rekesztenünk a koporsós temetéseknek a végzését. Vagy marad a bérkripta, ahol arra az időre helyezik el az elhunytat, amíg nem lehet újratemetni. Vagyis amíg a talajvízszintje le nem apad a kellő szintre, persze más megoldás is van. Abban az esetben az életükben szeretnék megépíteni a kriptát, a kriptára építési engedély szükséges az építési hatóságnál, ehhez mi hozzájárulunk a kriptának a felépítéséhez. A hódmezővásárhelyi katolikus temetőben erre is van megoldás. A szarkofág park első üteme elkészült, itt tíz szarkofág került elhelyezésre, ami 20 koporsó befogadására alkalmas. összesen 40 szarkofág épül még a jövőben. Egy szarkofágban két koporsó fér el, a nyughelyet hermetikusan hármas ajtóval lezárják. Biztosítja a föld fölötti temetkezést, minden engedéllyel, áNTSZ és minden egyéb szakhatósági engedéllyel rendelkezve. A szarkofágos temetés Európában már elterjedt. Ez a megoldás a magas talaj vízszintnél is alkalmazható, hiszen a föld felett dupla koporsóban temetik el az elhunytat.

A nyugati országrészben mindenütt apadnak már az elmúlt napokban megáradt patakok és folyók. Most több helyen is a fertőzés veszélytől tartanak. A részleteket Pécsről Dér ágnes mondja el: Szervusz ági!

Szia Kriszta, jó napot kívánok! A Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyön még hét utca és 70 ház áll a vízben, pedig már sokat húzódott vissza az ár. Sok helyen elpusztultak az állatok és a tetemeket az ár levonulása után tudják csak majd összegyűjteni. Nekem a hosszuk is sokat jelentett, mert tojás végett abból el szoktam adni egy kicsit, nyugdíjas, egyedül élek. Az idős asszonynak az összes háziállata elpusztult, fertőzés veszély azonban nemcsak az elhullott állatok miatt lehet. Amit a víz ellepett, azt levonulás után mindenképpen fertőtleníteni kell, vagy ez a víz hozott magával mindent. Itt összefolytak a szikkasztógödrök, szennyvízgödrök. Győr-Moson-Sopron megyében öt település között nem lehet közlekedni, csak az árhullám levonulása után derül ki, hogy mekkora kár keletkezett a közutakon. Bőnyt a szomszédos településsel összekötő hídra ezt az aszfaltot öntötték, hogy az erős sodrású víz ne vigye el. Ilyen takarókat kaptunk éjszaka, ilyen párnákat. 140 embert költöztettek ki otthonából, 13-an a helyi tornaterembe költöztek. Van, aki még mindig nem akarja elhagyni otthonát. Körbe vitték ezeket a nyilatkozatokat, amit aláírtak azok, akik úgy döntöttek, hogy ők mindazon körülmények ellenére maradnak a lakóházukban. ő velük aláírattuk ezt a nyilatkozatot, hogy ők ott kívánnak maradni. A vízszint 18 centimétert apadt kedd óta, de a hétvégéig biztos, hogy nem lehet visszaköltözni a házakba.

Az árvíz miatt Komáromnál el kellett terelni az M1-es autópálya forgalmát, mert víz ömlött az útra, egy helyen pedig be is szakadt az útpálya. Baranya-megyében Szigetvár térségében az Almás patak okoz gondot. Ugyan a víz tegnap óta apadt, de a gátak veszélyben vannak, több helyen buzgárok is kialakultak. Szentegált mellett homokzsákokkal erősítették meg a töltést. Pécsett már csak a sár emlékeztet a tegnapi áradásra. A Május 1-je utcában az árokba sodort autókat már elszállították. Somogyban fákat vágnak ki, mielőtt kidőlnének. A régióban hat útvonalon van lezárás és forgalom korlátozás.

Víz alatt áll a termő területek egytizede a Dél-Dunántúlon. Egyelőre még megbecsülni sem lehet, mekkora károkat okoztak az extrém esőzések a mezőgazdaságban. A gazdálkodóknak tíz napjuk van arra, hogy bejelentsék a károkat a mezőgazdasági és szakigazgatási hivatalokban. A jogos igénylők kártérítésre számíthatnak, a pénzt azonban csak jövőre kaphatják meg. Lehet látni most kell éppenséggel. A szójaföldjét mutatja a baranyai gazda. Napok óta áll a víz a területen., 500 hektáron termesztenek gabonát, ennek ötöde került víz alá, most a kármentésen dolgoznak. Vannak olyan táblák, amiről tudjuk lefelé engedni a vizet, vannak, amire folyik befelé. Most azon dolgozunk, hogy itt, amit az előbb beszélgettünk vízátemelőt meg tudjuk, le tudjuk zárni, illetve tudjunk szivattyúzni kifelé, hogy hogy ezen a részen, ami itt mögöttünk látható, hogy ne nőjön a vízszint. Becslések szerint Baranyában a termő terület egytizede került víz alá. A szakemberek egyelőre még várják az adatokat, azután összesítik a károkat. A gazdálkodóknak, illetve a termelőknek most azt kellene csinálni és azt javaslom, hogy a napokban főleg ha levonul a víz a termő területekről visszavonul a mederbe az árkokba s látják, hogy esetleg kára keletkezett, jelentkezzenek a falugazdászoknak. A gazdák a károk felmérése után kárenyhítési alapból számíthatnak visszatérítésre. A pénzt a következő év március 15-ig fizetik ki nekik. A szó pedig most ismét a budapesti stúdióé.

Dér ágnes Pécsről, köszönjük szépen!

Az árvíz és a kormányzati átadás átvétel van napirenden a Bajnai kormány utolsó ülésén. Az ügyvezető miniszterelnök megköszönte a kormánytagok elmúlt évi helytállását és az állampolgárok áldozat vállalását. Bajnai Gordon azt mondta: elvégezték a válságkezelést, amire vállalkoztak és megteremtették a tartós gyarapodás alapjait.

A leendő nemzetgazdasági miniszter szerint politikai fordulat után gazdaságira is szükség van Magyarországon. Matolcsi György a második nemzeti konzultáción azt mondta: az adócsökkentésen kívül egyebek mellett új közbeszerzési szabályokra, a bürokrácia csökkentésére és a körbetartozások megállítására is szükség van. Demján Sándor a Vállalkozók Országos Szövetségének az elnöke óva intette az új kormányt attól, hogy csodákat ígérjen, vagy betarthatatlan vállalásokat tegyen.

Hűtlenkezelés miatt tesz feljelentést az ügyvezető pénzügyminiszter a Malév privatizációja után vállalt tíz milliárd forint értékű viszont garancia miatt. Oszkó Péter az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt azt mondta: egyetlen az állam által delegált igazgatósági tag sem jelezte, hogy a korábbi tulajdonos az Airbridge a Magyar állam számára kikötött garanciát a Malévre terhelte és ennek a cég könyvelésében sincs nyoma. Rogán Antal a bizottság Fidesz-es elnöke szerint a felelősség Veres János korábbi pénzügyminisztert terheli, aki bár tagja a Bizottságnak, ma nem volt jelen az ülésen.

A Jegybank elnök szerint nem a Magyar Nemzeti Bank tehet arról, hogy Magyarországon elterjedt a devizahitelezés. Simor András az MNB elnöke délelőtt azt mondta: épp a Jegybank volt az egyetlen intézmény, amely kétezer egy óta következetesen figyelmeztet a nem forint alapú hitelek kockázataira. Simor András azt mondta: közel 100 ezer olyan devizahiteles van, akit a forint árfolyam ingadozásai nehéz helyzetbe hoztak.

Véget vetett a hadsereg a két hónapja tartó tiltakozásoknak Bankok belvárosában. A kormányellenes Vörös ingesek vezetőinek a többsége rendőri őrizetben van. Megadták magukat, hogy elkerüljék a további vérontást, de az akciónak így is legalább öt halottja van. A szétszéledt tüntetők az akció után megtámadták egy újság és egy tévé szerkesztőségét. Felgyújtották a tőzsde épületét és több bevásárló központot is. Bankokban estére kijárási tilalmat rendelnek el. Hajnalban érkeztek a páncélosok, hogy áttörjék a kormányellenes tüntetők barikádjait. A katonák napokkal ezelőtt körülzárták a megerősített tábort. A Vörös ingesek és a hadsereg összecsapásaiban több mint 40-en haltak meg az elmúlt egy héten. A könnyű harckocsik áttörték a bambuszból és gumiabroncsokból épült erődítményt, a tiltakozók védekezésül felgyújtották a gumikat, a belvárost sűrű fekete füst lepte el. A katonák a résen azonnal benyomultak a táborba. Az akció célja, hogy a fegyveres erők szavatolni tudják mindenki testi épségét a fővárosban és helyreállítsák a közbiztonságot, közölte a kormányszóvivő. Bent már a 3000 tiltakozó maradt, akik nem tettek le arról, hogy lemondassák a kormányt, a múlt héten még 10 ezren voltak. A katonáknak néhány óra alatt sikerült ellenőrzésük alá vonni a tábor nagy részét. A tiltakozás hangadói pár órával később megadták magukat. Azt mondták: nem akarnak több áldozatot, ezért arra kérik híveiket, hogy adják fel a harcot és menjenek haza.

Most időjárás jelentés, majd sport Somor Zoltánnal, utána Kárpát-expressz következik, Híradóval pedig legközelebb fél öt után öt perccel D. Tóth Kriszta várja önöket. Köszönöm szépen a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid