Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.07.07.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Simon Istvánné jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok! Gyanúsítottként hallgatták ki Dávid Ibolya MDF-es politikust a főügyészségen. Az MDF volt elnökét személyes adattal való visszaéléssel és kényszerítéssel gyanúsítják az UD ZRT ügyben. A megfigyelési ügyet kétezer nyolc őszén Dávid Ibolya robbantotta ki egy birtokába jutott hangfelvétel alapján azt állította, hogy pártbeli riválisa Almássy Kornél adatokat gyűjtetett róla az UD ZRt-vel. úgy tudjuk, délután Herényi Károlyt is gyanúsítottként hallgatják ki. Két éve még önszántából, sofőrrel ment az ügyészségre Dávid Ibolya, amikor a megfigyelési ügy hanganyagát átadta a nyomozóknak. Ma reggel már gyanúsítottként taxival érkezett a központi nyomozó főügyészség elé. Befelé nem nyilatkozott, majd egy órás gyanúsítotti meghallgatása alatt nem tett vallomást. Az épületből az újságírók kérdéseit megkerülve úgy távozott, hogy egy taxit rendelt a lezárt ügyészségi épületbe. Az MDF elnöke Tóth Károly volt szocialista országgyűlési képviselő és Szilvássy György korábbi titokminiszter után már a harmadik gyanúsítottja a megfigyelési ügynek. Mindhármukat személyes adattal való visszaéléssel gyanúsítják, de Dávid Ibolyánál mindez kiegészül még a kényszerítés bűntettével. Az MDF elnöke ugyanis amikor kétezer nyolcban kirobbantotta a megfigyelési ügyet, nemcsak az érintettek engedélye nélkül hozott nyilvánosságra egy telefonbeszélgetést Csányi Sándor OTP elnök és az UD ZRT vezetője között, hanem a gyanú szerint később megpróbálta megzsarolni Csányi Sándort és Almássy Kornélt. Almássy volt Dávid Ibolya riválisa az akkori elnökválasztási kampányban és Dávid Ibolya szerint Almássy gyűjtetett róla adatokat az UD ZRt-vel. Az ügyészség már korábban is megindította volna az eljárást, de Dávid Ibolyának és a gyanú szerint szintén kényszerítő Herényi Károly volt MDF-es országgyűlési képviselőnek az Országgyűlés nem függesztette fel a mentelmi jogát. úgy tudom, a megfigyelési ügylet alig egy óra múlva újabb gyanúsítottja lesz. Herényi Károlyt ugyanis szintén ma várják az ügyészségre.

Az LMP frakcióval tárgyal a miniszterelnök. Az ellenzéki képviselők azért hívták meg Orbán Viktort, hogy a Fidesz által képviselt demokrácia felfogásról és a kormány gazdaságpolitikájáról tárgyaljanak. A Lehet Más a Politika szerint ugyanis világosan látszik a Fidesz által képviselt liberális és az LMP által képviselt szociális gazdaságpolitika közötti különbség.

Felmentette Barát Gábort az országos nyugdíjbiztosítási főigazgatóság főigazgatóját a miniszterelnök a nemzeti erőforrás miniszter javaslatára, helyére Mészáros Józsefet nevezte ki. Mészáros József professzor 1998-tól négy évig már volt az országos nyugdíjbiztosítási főigazgatóság főigazgató helyettese, majd főigazgatója.

átalakítja a tisztiorvosi szolgálatot az új országos tiszti főorvos. Paller Juditot tegnap nevezték ki az áNTSZ élére. Bemutatkozó tájékoztatóján azt mondta, hogy olyan hivatalt vesz át, amely működőképes és minden körülmények között megállja a helyét, ezt bizonyították az árvíz idején is. A szolgálat működését azonban szerinte hatékonyabbá kell tenni ezért az irányítás és az operatív munka szétválasztását tervezi az új országos tiszti főorvos. Olyan sürgető feladatmegoldás is napirenden van mint például az új influenzával kapcsolatos feladatok. Kommunikáció, az oltásokkal kapcsolatos döntések. Emellett azt gondolom, hogy a strukturális átalakításokra azért van szükség, mert a szolgálat, hogy jobban tudjon működni, gyorsabbak legyenek a reakciók.

Fejsérülésekkel vittek kórházba egy 15 hónapos kisgyereket Budapest XVIII. Kerületéből. A kisgyerek egy társasház második emeleti lakásából esett ki, mert a francia erkélyen nem volt rács. úgy tudjuk, hogy a házat éppen felújítják.

Rendőröket hívtak ma a dühös tüntetők miatt a felsőzsolcai önkormányzat munkatársai. Az árvízkárosultak azért tüntetnek, hogy az önkormányzat számoljon el a városba érkezett adományokkal. A részleteket Koczák Szilvia mondja el Miskolcról: Jó napot kívánok! Körülbelül kétszázan kezdtek tüntetni a felsőzsolcai polgármesteri hivatal előtt délelőtt. Azt mondják, hiába ígérték, eddig nem kaptak még semmiféle segélyt, vagy segítséget. A polgármestertől vártak válaszokat, de nem tudtak vele beszélni. Néhányan bementek az épületbe, őket a rendőrök kérték meg, hogy hagyják el a hivatalt.

Töltést építtetnének a Ronyva patak mellé a sátoraljaújhelyiek. Azt azonban még nem tudják, honnan lesz erre pénz. A Ronyva patak májusban 15 utcát árasztott el, több mint 700 embernek kellett elhagynia otthonát. Már csak a homokzsákok emlékeztetnek a májusi, júniusi katasztrófára. A hirtelen jött áradás felkészületlenül érte a lakókat. Nagyon hirtelen jött, ez az igazság. Bár egyszer öt évvel ezelőtt volt egy ilyen hasonló eset, de akkor csak átment az udvaron és ennyi volt a rémületen kívül. Most azonban a házba is betört a Ronyva. Bár a víz már hetekkel ezelőtt levonult, a falak még nedvesek. Ez a készülék egy páraelszívó. öt óránként öt liter vizet szívunk ki a lakásba, ami azt jelenti, hogy egy nap durván 20 liter víz. Az áradás miatt többen csak nehezen tudták elhagyni otthonukat. Egyszerre csak árvíz lett. A nagynénémet az ablakon vették ki tűzoltók, ahogy állt a tűzoltókocsi, aztán hárman, négyen valahogy kisegítették. Az önkormányzatot és a lakosságot legalább egy milliárd forint kár érte, az összesítés még tart. Nagyon sok olyan épület van, ami rongálódott, ahol járt bent a víz. Mivel ez a kőépületek és a száradási folyamat az éppen zajlik. Most egy olyan 30-40 ingatlanra lehet azt mondani, hogy valószínűleg életveszélyessé fog válni. A Ronyva 700 ingatlant öntött el májusban. A városban most a gátak magasítását tervezik. Ehhez a patak mellett lakók telkeiből is kisajátítanak majd. A szó ismét Budapesté. Koczák Szilvia Miskolcról, köszönjük!

Lakossági felajánlásokból egy teherautónyi adomány indult ma reggel a szegedi rendőrkapitányságról az árvíz sújtotta borsodi Felsődobszára. A részleteket Fülöp László mondja el Szegedről: Jó napot kívánok, szervusz Kriszta! A szegediek ruhákat, cipőket, tartós élelmiszereket és elektronikai cikkeket gyűjtöttek össze az elmúlt egy hónap alatt. A felajánlásokat a rendőrkapitányságon és a határrendészeti kirendeltségeken ezután is várják. Egy teherautónyi adományt gyűjtöttek össze Csongrádban egy hónap alatt a rendőrkapitányságok. Elsősorban ruhaneműket sikerült összegyűjteni, illetőleg emellett vannak tartós élelmiszerek, építési anyagok, illetőleg elektronikai cikkek is, köztük például a televízió. Ezeket viszik most az árvíz sújtotta települések közül Felsődobszára. Felsődobsza volt az a település, ahol a Csongrád megyei rendőrök a legkiterjedtebb védekezési munkálatot végezték. Két napon keresztül folyamatosan pakolták a homokzsákokat annak érdekében, hogy a települést meg tudják védeni a Hernádtól, ez sikerült is. Most a többi között 190 zsák ruha, 30 kiló fertőtlenítőszer és tíz kiló játék gyűlt össze. A szállítmány értéke több mint három millió forint. Az adományok gyűjtése tovább tart, a felajánlásokat az ország összes rendőrkapitányságán és határrendészeti kirendeltségén várják. A szó most ismét a budapesti stúdióé. Fülöp László Szegedről, köszönjük!

Elfogyott a pénze a Pronasz nevű szentgotthárdi civilszervezetnek, ezért nem tud a jövőben fellebbezéseket beadni a Heiligenkraitzba tervezett hulladékégető ellen. A részleteket Dér ágnes mondja el Pécsről. Jó napot kívánok! A Promasz az a civilszervezet, amelyik a legnagyobb tiltakozó akciókat szervezte a hulladékégető ellen. Most azonban már nincs pénzük bírósági fellebbezésekre és ügyvédi díjakra. A bécsi környezetvédelmi szenátus legutóbb másodfokon is engedélyezte a Szentgotthárd mellett az osztrák oldalra tervezett szemétégető megépítését. Két hónapja még ágyukkal és transzparensekkel indultak a szentgotthárdi civilek tiltakozni. A határ mellé osztrák oldalra tervezett szemétégető ellen tüntettek. Körülbelül 50 demonstrációt, rendezvényt szerveztünk. Volt, amikor koporsót húztak a határ mellé, de éhségsztrájkot is tartottak az önkéntesek. A hulladékégető megépítését három hete másodfokon is engedélyezte az osztrák környezetvédelmi szenátus. úgy volt, hogy a civilek fellebbeznek a döntés ellen. Mindennek a költségét a panasztevőnek kell fizetnie. Ez milliós összegeket jelent, erre nekünk nincsen költségvetésünk. A civilek tehát nem, a város önkormányzata azonban beadja a fellebbezést. Az osztrák legfelsőbb bírósághoz fordulnak. Véleményünk szerint első fokon jogtalanul hagytak ki bennünket az ügyféli státusz gyakorlóinak a lehetősége köréből. Ez az egyik érv, amelyikkel támadják a döntést. A szentgotthárdiak abban bíznak, hogy január 1-jétől életbe lép az az EU-s jogszabály, amely szerint a szemetet ott kell elégetni, ahol keletkezik. Itt pedig Hiligenkraitzban tízszer annyi szemetet égetnének el mint amennyit egész Burgenland termel. Ha pedig ez sem elég, akkor a szentgothárdiak lezáratnák az ipari vágányt. így nem tudnák vasúton szállítani a szemetet az égetőbe. A szó most ismét Budapesté. Dér ágnes Pécsről, köszönjük!

Népirtás és háborús bűnök vádjával jelentették fel három egykori holland békefenntartót a szrebrenyicai mészárlás áldozatainak a hozzátartozói. Azzal vádolják a katonákat, hogy 1995 nyarán a boszniai szerb erők kezére juttatták a rokonaikat. A boszniai szerb hadsereg csaknem nyolc ezer muzulmán férfit és fiút ölt meg. A vérengzést a hágai nemzetközi törvényszék népirtásnak minősítette. Néhány hete Hágában életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt két szerb katonai parancsnokot a nemzetközi bíróság.

Pedofilia gyanújával vettek őrizetbe egy Grammy-díjas orosz zongoristát a thaiföldi Pattayában. Mihail Pletnyovot az orosz nemzeti zenekar alapítóját azzal gyanúsítják, hogy molesztált egy kisfiút. A rendőrök több fényképet is lefoglaltak, amelyeken kisfiúkkal látható félreérthetetlen helyzetben. Ha bűnösnek találják, 20 év börtönt is kaphat. Pletnyov 20 éve alapította az orosz nemzeti zenekart, amely az első független zenekar volt a Szovjetunió végnapjaiban, a Grammy-díjat kétezer ötben nyerte el.

Felborult egy euró érméket szállító kamion a dél-olasz város Fogia közelében. A rakomány több mint két millió darab fémpénz az útra zúdult. Az arra járó autósok megálltak és megpróbálták felkapkodni az érméket, igyekeztek minél többet tömni a zsebükbe. A rendőrség egyelőre képtelen megmondani, hogy mennyi pénz tűnhetett el, de 50 ezer euró biztosan. A felborult kamion sofőrje könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet. Azt még nem tudni, hogy miért vesztette el az uralmát a kamion felett.

Ezrek menekültek idén is a bikák elől Panplonában. Az észak-spanyolországi városban tegnap kezdődött a Szent Fermin fesztivál és ma reggel nyolckor az önként jelentkezők először futottak végig a város szűk utcáin, hogy megmeneküljenek az őket üldöző bikáktól. Ma minden futó megúszta súlyos sérülések nélkül, de a veszélyes mulatságnak minden évben több 100 sebesültje, sérültje van. Tavaly az egyik futó meg is halt. A 800 méteres futás a város arénájában ér véget, ahol délután bikaviadalt tartanak.

Hollandia jutott a lapdarúgó világbajnokság döntőjébe, miután legyőzte Urugvayt a tegnapi elődöntőn. 100 ezrek nézték a meccset utcai kivetítőkön Hollandiában is. A döntőt a johannesburgi Soccer-City stadionban játszák, amelynek eddig elsősorban politikai és nem sporttörténeti jelentősége volt Dél-Afrikában. Ugyanis itt mondta el első beszédét a rasszista apartheid rendszer ellen harcoló Nelson Mandela. Narancstengerré változott Amsterdam belvárosa tegnap este. A fokvárosi elődöntőt 100 ezrek nézték kivetítőkön. így ünnepelte a tömeg a hollandok győzelmét. Az Orange most harmadszor jutott döntőbe a VB történetében, de győzni még sosem tudtak. Ez szuper. Ez harminckét éve nem sikerült. én még nem is éltem, amikor legutóbb döntőt játszottunk. Ez hihetetlen élmény. Mondja ez a szurkoló. A döntőt itt játszák majd a johannesburgi Soccer-City stadionban 85 ezer néző előtt. A VB-re átépített aréna Soveto szélén áll, ahol a rasszista apartheid rendszer miatt még ma is 100 ezrek nyomorognak. Itt a Soccer-City tartotta első naggyűlését 1989-ben az akkor még betiltott afrikai nemzetközi kongresszus a mai kormánypárt és néhány hónappal később itt mondta első beszédét Nelson Mandela, aki 27 év után szabadult ki a börtönből. örömmel tölt el, hogy újra itt lehetek Sovétóban, ugyanakkor megszakad a szívem, mert még mindig egy embertelen rendszer miatt kell szenvednünk. Mondta akkor Mandela. A Soccer-City emiatt az apartheid elleni küzdelem egyik jelképe lett. Vasárnap a stadion sporttörténelmet is írhat. Egy valami ugyanis már biztos, most először fog európai csapat Európán kívül világbajnokságot nyerni.

A másik elődöntőt ma este játsszák a Spanyolország-Németország meccset magyar játékvezetőnk Kassai Viktor vezeti. A közvetítés nyolc órakor kezdődik az M1-en, de élőben követhetik persze az interneten is a telesport.hu weboldalon.

Most időjárás jelentés következik, majd a sporthírek, utána pedig a Kárpát-expressz. Híradóval legközelebb délután fél öt után öt perccel jelentkezünk. én köszönöm szépen a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid