Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.08.18.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Balogh Zsolt. Nézzük:

Hírek délben, jó napot kívánok! 100 plusz emberrel és 25 különféle mentőegységgel készül az Országos Mentőszolgálat az augusztus 20-i esti, budapesti tűzijátékra. Külön veszélyeztett egységi szektorokat is felállítottak. A legtöbb mentő és orvos a Lánc-híd és a Margit-híd közötti területen lesz majd, mert odavárják a legtöbb nézelődőt több 100 ezer embert. Biztonsági okokból lezárják a Margit-hidat a gyalogos és kerékpáros forgalom elől augusztus 20-án este hat és éjfél között, mert balesetveszélyes lehet, ha a tűzijáték idején gyalogosok és biciklisek a szűk területen megállnak nézelődni. Az idén először a Mentőszolgálat együttműködik a magyar Vöröskereszttel és a tömegben is lesznek majd olyan embereik, akik szükség esetén elsősegélyt tudnak nyújtani a bajbajutottaknak. én azt gondolom, hogy az egy 100 ezer ember részvételére számítva ez a biztonsági fokozat, amit a Mentőszolgálat most kialakított, ez megfelelő mértékben is és minőségben is.

A 2006-os őszi zavargások idején is kapott feladatokat a katonai biztonsági hivataltól a roma gyilkosságok egyik gyanúsítottja, értesült a Magyar Nemzet. Cs. Istvánnak az volt a feladata, hogy a rendbontók között hivatásos, vagy szerződéses katonákat azonosítson. A lap úgy tudja, az internetes fórumokon Csontrabló néven ismert férfit a Tiszalöki gyilkosság után megkereste a tartó tisztje, hogy a bűncselekmény sorozatról érdeklődjön. ő azonban csak annyit mondott a századosnak, hogy jól jönne neki a 100 millió forintos nyomravezetői díj. Cs. István ügyvédje a Hír TV-ben azt mondta, a találkozóról a férfi beszámolt a bűntársainak is, akik ezután meg akarták ölni a tartó tisztet.

650 ajánló szelvényt és választási értesítőt loptak el tegnap Kőbányán a postás kerékpárjával együtt. Az ajánló szelvényeket még csak hétfőtől kezdték el kézbesíteni, de máris több helyről jelezték postaládák kifosztását. A tolvajok feltehetően az ajánló szelvényeket akarták megszerezni. A posta egyébként Budapest több kerületében, illetve Füzesabonyban és Gyulán is észlelt visszaéléseket a kézbesítéseknél.

életveszélyessé vált a történelmi pincesor az egri Szépasszony Völgyben a sok eső miatt. A részleteket Molnár Péter mondja el Miskolcról. Jó napot kívánok! Több pincének is beomlott már a homlokzata. A város legrégebbi az 1700-as években épült Tufa pincéi is beáznak, omladoznak. Ebben a pincében csöpög a víz a falakról, a tulajdonos vödörben gyűjti a vizet. Kimossa a kalciumot ebből és most oda kezd peregni a pince. Beáznak a pincék, áll a víz a hordók között. A pincetulajdonosoknak több hektóliter bora mehet tönkre. Annyira átázott a Tufa réteg itt már, hogy attól félünk, hogy most már nemcsak a homlokzat, hanem a belső rész is be fog szakadni. Nemrég leszakadt ennek a pincének a homlokzata, szerencsére nem dolgozott senki itt. Több pincének is beomlott már a homlokzata. Gyakorlatilag a pincék előtti terület életveszélyessé vált, a szabadon folyó víz átáztatta teljesen a Tufa és a földréteget. Ezt a támfalat már megerősítették, azonban hiányzik a pincesor fölötti út csapadék vízelvezetése, így az eső a pincéket és a támfalakat áztatja. Ott omlott le a támfal, aminek a tervezése kész és szeptemberben indulhat a beruházás. Erre pályázott az önkormányzat és a Heves-megyei Vízmű, tizenkét millió forintot nyertek, az önrész hét és fél millió. Körülbelül 31 pincében megoldották a vízellátást és a csapadék vízelvezetést. Ez Eger legrégebbi, még az 1700-as években épült pincesora. A háromszintes lépcsős elrendezés Európában is egyedülálló.

Ingyen kapják a Nemzeti Tankönyvkiadótól a könyveket az árvíz sújtotta települések iskolái. A könyvek már elkészültek, most szállítják ki az intézményeknek az országosan mintegy négy millió tankönyvet, munkafüzetet, feladatlapot. Az árvíz sújtotta települések is rendeltek. Azért kapják ingyen, mert a Tankönyvkiadó azt mondja, fontos, hogy minden gyereknek legyen lehetősége a tanulásra. A szó most ismét Budapesté. Molnár Péter Miskolcról, köszönjük!

újabb földrengés volt Baranya-megyében. A részleteket Dér ágnes mondja el Pécsről. Jó napot kívánok! Ugyanott Selyén mozdult meg a Föld, ahol tegnap hajnalban is. Ma éjszaka a tegnapinál valamivel erősebb, a Richter-skála szerint három és feles erősségű földrengés volt. Kedden reggel hármas és 3,1-es erősségű rengések voltak a község határában. Valamennyi földmozgást érezték az ott lakók, de károk nincsenek. Tegnap egyébként Kelet-Magyarországon, Miskolcon is 2,1-es földmozgást mértek. Magyarország nem tartozik a kiemelkedően földrengés veszélyes területek közé, de évente körülbelül 100 kisebb rezgést mérnek a műszerek, ennek körülbelül tizedét lehet érezni.

Az Európa Kulturális Fővárosa programok részeként Pécsett lép fel a La Clic nevű világhírű francia társulat. Minden idők egyik leglátványosabb varieté showját adják elő ma estétől Pécsett. Egy többszörösen díjnyertes előadás az elmúlt öt évben bejárta az egész világot és kritikusok 100-ainak elismerését vívta ki. Lebilincselő, vicces, erotikus. Ezekkel a jelzőkkel lehet leginkább leírni a La Clic produkciót. A kabaré, burleszk, varieté és cirkusz elemeit ötvöző műsort hat évvel ezelőtt egy angol fesztiválra készítette az előadó gárda. Azóta több 100-szor mutatták már be a világ minden táján, a siker pedig mindenhol garantált, meséli élményeit ez a német művész. Férfiként nagyon nehéz komolyságot sugároznom, miközben félig meztelenül tornászom, de sok iróniával és humorral adom elő a számom és ez tetszik a nézőknek, mondja David Omer. A 11 művészből, táncosokból, akrobatákból és bűvészekből álló társulat magával ragadja a közönséget. Titkuk az intimitásban rejlik, mondja ez a táncos. A közönség része a produkciónak, alig másfél méterre tőlük zajlanak az események. Akrobatikus, vicces, érzéki, néha rémisztő és veszélyes is, mindez pedig nagyon-nagyon közel a közönséghez, mondja. A La Clic üdítő színfolt az EKF programok sorában, véli a programigazgató. Talán a nívós, kulturált szórakozásnak ez a formája ez még nem volt így a program év során egyik programban sem fellelhető és én nagyon örülök, hogy ezt a társulatot és ezt a produkciót sikerült elhoznia. Az előadást szerdától összesen öt alkalommal adják elő a pécsi Fest-Cafe sátrában. A szó most ismét a budapesti stúdióé. Dér ágnes Pécsről, köszönjük!

újra dolgoznak a kiskunhalasi pszichiátriai otthon megvádolt ápolói. A részleteket Fülöp László mondja el Szegedről. Jó napot kívánok! Az ügyészség szabadlábra helyezte az ápolókat, mert a nyomozás fél év után lezárult. Eddig házi őrizetben voltak, hogy ne befolyásolják a tanúkat. A pszichiátriai betegek azt vallották, hogy az ápolók zsarolták és kínozták őket az otthonban és fajtalankodtak velük. Az intézmény saját vizsgálata szerint azonban az ápolók nem bűnösök, ezért visszavették őket ugyanabba a munkakörbe. Az ügyet leghamarabb év végén tárgyalja a bíróság.

Nem látják el mostantól a kiskunfélegyházai kórházban a mozgásszervi és belgyógyászati betegeket. A városi kórháznak annyira nincs pénze, hogy az aktív ágyai átkerülnek Kecskemétre. Az önkormányzat a bezárásán gondolkodik, a változás októbertől lép életbe. A hivatalos indoklás szerint a megyei kórház lényegesen magasabb színvonalú szakellátást biztosít. Tegnap derült ki, hogy már a 40 milliárd forintot is eléri a magyarországi kórházak lejárt adóssága. A legtöbb kórház viszont jelentős hiánnyal küzd. A szakmai szervezetek azonnali segítséget kértek a Nemzeti Erőforrás Minisztériumától.

Csaknem 10 ezer embert várnak az ópusztaszeri Emlékparkba augusztus 20-án. Az államalapítás ünnepe az összefogás napja is Magyarországon. Ehhez csatlakozott a Csongrád-megyei önkormányzat és a Máltai Szeretet Szolgálat. Közös akciójukban egy mapig az Emlékparkban gyűjtenek majd pénzadományokat az árvíz- károsultaknak. Augusztus 20-a idén nemcsak az államalapítás ünnepe, hanem az összefogás napja is. ópusztaszeren a nemzeti történeti Emlékparkban a számos program mellett adománygyűjtést is szervez a Csongrád-megyei önkormányzat a Máltai Szeretet Szolgálattal közösen. Egy kiló kenyér árát szeretnénk kérni mindenkitől legalább, ezért mindenki, aki adakozik, egy kis cipót vihet majd ajándékba magával ópusztaszerről. A szervezők az ópusztaszeri ünnepen kizárólag pénzadományokat gyűjtenek majd. Ezt a Máltai Szeretet Szolgálat számlájára utalják át, ami végül tárgyi adományként kerül majd az árvízkárosultakhoz. A magyar Máltai Szeretet Szolgálat központjában az erre jogosultak ingóságokra fogják elkölteni ezt az összeget, amelyben bútoroktól kezdve a műszaki cikkekig építőanyagokon át mindenféle hasznos dolog lesz és erre fordítják rá a pénzt. Kora reggeltől késő estig az augusztus 20-i ünnepségek mellett az egész országban az összefogás jegyében telik majd a nap. A Magyar Televízió több helyszínről, így ópusztaszerről is jelentkezik majd négy alkalommal. A szó most ismét a budapesti stúdióé. Fülöp László Szegedről, köszönjük!

Kamionba rohant egy személyszállító vonat este Angliában egy vasúti átjáróban. 21 utas megsérült, egyikük beszorult a szerelvény roncsai közé, az ő állapota súlyos. A kamion sofőrjét őrizetbe vették, őt tartják felelősnek a balesetért. Tegnap Németországban Frankfurt környékén is volt egy súlyos vasúti szerencsétlenség. Ott 15-en sérültek meg, amikor egy szemétszállító autó lecsúszott az útról a sínekre és beleütközött egy elhaladó gyorsvonat mozdonyába.

Pár órán át túszul tartotta a török konzult és feleségét egy palesztin férfi, aki tegnap délután hatolt be Törökország tel avivi nagykövetségére. A késsel, benzines kannával és játék pisztollyal felszerelt támadó azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja az épületet, ha nem kap menedékjogot. A biztonsági őröknek végül sikerült megsebesíteniük és elfogniuk őt. A mentális zavarokkal küzdő férfi négy éve a tel avivi brit nagykövetségen is megpróbált már menedékjogot kérni.

Hazugság miatt bűnösnek mondta ki az esküdtszék Irinolj volt kormányzóját. Rod Blagojevics ellen korrupciós vádak miatt indult per. Az 53 éves politikus a vád szerint pénzbehajtásra használta hivatalát és megpróbálta pénzért eladni Barack Obama megüresedett szenátusi helyét. Az esküdtek szerint a volt amerikai kormányzó bűnös, amiért hazudott az FBI-nak, abban azonban nem tudtak dönteni, hogy elkövette-e a befolyással üzérkedést, csalást és zsarolási kísérletet is. Ezekben a vádpontokban újabb eljárás lesz.

Marokkói tüntetők blokád alá vették Meliát az afrikai ország területén található, de spanyol fennhatóság alá tartozó várost. Meliában sem élelmet, sem építőanyagot nem engednek be. Az utóbbi évtizedben ez a legsúlyosabb incidens a két ország között. Melia a 15. század végén került a spanyolokhoz, Marokkó azonban hosszú ideje harcol a területén található város visszaszerzéséért. Csak gyalog, vagy személyautóval lehet bejutni Meliába Marokkóból, a teherszállítmányokat nem engedik áthaladni a marokkói tüntetők. Azt mondják, akár két hétig is fenntartják a blokádot, ez azt jelenti, hogy Melia ellátás nélkül maradhat. A Spanyolországhoz tartozó város ugyanis Marokkótól szerzi be a friss halat, a gyümölcsöket, zöldségeket és az építőanyagot is. Az utóbbi hónapokban 100-nál is több inzultus ért marokkói állampolgárokat a határátkelőnél, öt embert meg is vertek. Mondja egy marokkói aktivista. Ez az egyik oka, hogy tüntetni kezdtek, de a 100 %-ban muzulmán hitű marokkóiak azt is provokációnak tartják, hogy Spanyolország női határőröket vezényelt Meliába. A 70 ezer lakosú város egyike annak a két spanyol enklávénak, amely Marokkó területén található. Marokkó mindkét várost, Seutát és Meliát is magáénak követeli, emiatt többször is diplomáciai feszültségbe keveredett már Spanyolországgal, ami az egyik észak-afrikai várost az 1500-as, a másikat az 1600-as évektől birtokolja. Naponta 35 ezer marokkói megy át a határon Meliába dolgozni, vagy vásárolni. A mostani blokád őket is sújtja, mert sokan kizárólag az ott megkeresett pénzből élnek.

Világszerte felháborodást váltottak ki azok a fotók, amelyeken egy izraeli katonanő megkötözött palesztin foglyok mellett pózol. A nő maga töltötte fel a képeket az egyik internetes közösségi portálra a saját fényképalbumába A hadsereg életem legjobb napjai címmel. Az izraeli hadsereg vezetői szégyenteljesnek nevezték a képeket és vizsgálatot indítottak. A nő, aki azóta már leszerelt, azt mondta, nem érti, mi a baj a képekkel, de később törölte azokat az internetről.

Sporthírek és időjárás jelentés következik, utána pedig a Kárpát expressz. Híradó legközelebb délután fél öt után lesz. én köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid