Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.09.15.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Mikó Henrietta jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok! A Cozma per ötöd rendű vádlottja is hallotta, ahogy a román válogatott kézilabdázót megkéselő társaság egyik tagja megnevezi egyiküket mint a gyilkosság elkövetőjét. Bihari Csaba a harmadik napja zajló büntetőperben nem tett ugyan vallomást, de fenntartotta a rendőrségi kihallgatásán mondottakat. Eszerint a késelés után egyikük kijelentette, hogy az elsőrendű vádlott Rafael Sándor szúrt. A Veszprémben kézilabdázó Marian Cozmát tavaly februárban ölték meg egy szórakozó hely előtt. A segítségére siető szerb és horvát csapattársait életveszélyesen megsebesítették.

Felmentették a Komárom-Esztergom megyei rendőrfőkapitányt. Gregosilics Fábián vezetői megbízatását indoklás nélkül vonta vissza az országos rendőrfőkapitány, de a menesztés minden bizonnyal összefügg azzal, hogy az elmúlt pénteken már büntető feljelentést is tettek a közlekedési balesetben elhunyt tatai motoros rendőr ügyében. Telegdi Zsolt augusztus közepén egy zivatarban csúszott el a motorjával, pedig korábban többször is jelezte, hogy kopottak a gumijai. Az eddig lefolytatott vizsgálatok szerint a törzsőrmester motorján nem végezték el a szükséges karbantartásokat.

Lopják a kórházi felszereléseket a kiskunhalasi kórházból, még pedig betegek és magukat látogatóknak kiadók is. Vécépapírt és ágyneműt szinte minden nap lopnak a kórházból, de viszik az ágytálakat is. Részletek Szegedről. Az is előfordult, hogy fél óra alatt leszereltek egy mosdókagylót is. A kórházban 24 órás őrzővédő szolgálat működik és néhány hete kamerákat is felszereltek, de tolvajokat eddig nem fogtak el. Az elkövetők évente Kiskunhalason több millió forintos kárt okoznak. Itt van a vécépapír tartó, ez több napos mennyiség, kinyitom, tessék. Tehát ez reggel nyolckor egész biztos tele volt, de új csaptelepeket és vécéülőkét is kellett már venni a kórházban, mert azt is rendszeresen lelopják és ágyneműt is lopnak minden héten, de az apróbb kórházi készülékeket is hazaviszik. A kórházban néhány hete szereltek fel biztonsági kamerákat, de a tolvajokat még nem kapták el. Olyan helyiségbe nem lehet betenni kamerát, ahol esetlegesen azok a mondjuk vécédeszka, vagy a piszoár eltűnik. Hát ez nyilván ez megvalósíthatatlan, az is nehezen elképzelhető, hogy egy beteg ha megy haza egy nagyobb táskával, hogy minden beteget megvizsgáljunk. A rendőrségre évente 1000 bejelentés érkezik kórházi lopásokról, de a legtöbbet be sem jelentik. A kár évente országosan eléri a 150 millió forintot. Kérdés, hogy a bíróság ezt az igen nagy mennyiségű ügyet az. Az ügyész szerint az új jogszabály ma már megengedi, hogy börtönbe zárják a tolvajokat még akkor is, ha a kár 20 ezer forintnál kisebb. Felnőttek esetében 60 nap elzárás, szabálysértések halmozódása esetén ez 90 napra emelkedhet, fiatal korúak esetében pedig 30, illetőleg 45 nap. 2007-ben számkódos széfekkel próbálta csökkenteni a lopásokat az akkori egészségügyi tárca, de a széfek nem váltak be, ezért később leszerelték és eladták azokat.

Nyolcan sérültek meg, köztük hárman súlyosan, amikor hajnalban egy kisbusz és egy teherautó ütközött a 4-es főúton. A román kisbusz vezetője előzésbe kezdett, de összeütközött a szemből érkező szintén román kamionnal. A balesetben a kisbuszban utazó nyolc ember sérült meg, valamennyiüket kórházba szállították.

Segítségre vár az a fegyverneki család, akiknek frissen felújított házába augusztusban belerohant egy kamion. A ház lakhatatlan, életveszélyes. A családnak nincs pénze egy újabb felújításra, a biztosító pedig a külföldi sofőr miatt csak hónapok múlva fizet. így nézett ki a fegyverneki családi ház közvetlenül a baleset után. A szobában alvó asszony és a sofőr sérült meg, ők azóta már jobban vannak. A ház azonban még most is ugyanúgy néz ki, nincs eleje, lakhatatlan. A tulajdonosnak egy helyi vállalkozó adott építőanyagokat, így tudott a család hozzákezdeni a munkához. Sódert, cementet, betonvasat, abból próbáljuk meg most önerőből csinálni. Ezt az anyagot, ezt ő adta. Most mit csináljunk? Megpróbáljuk még a tél beállta előtt. A család a két gyerekkel most rokonoknál lakik. Ugye ott nincs semmi. Se villany, se gáz. Tehát itt mindent kikapcsoltak s azért jön a tél is és kell lenni egy olyan helynek, ahol a család együtt lehet. A családnak az önkormányzat is segített. Tudtunk adni egy jelentősebb összegű vissza nem térítendő segélyt, hát ezen kívül van olyan is, amit majd meg kell téríteni, de ott kivárjuk míg a biztosítónál ez megtérül. Ez összesen 80 ezer forint és egy szolnoki vállalkozás is felajánlott fél millió forint értékű építőanyagot, ez azonban kevés a ház újjáépítéséhez. A család a biztosítótól várja a pénzt. Mindig megtudjuk, hogy ki a kárrendezési megbízottja. A közlekedési szakjogász azt mondja, egy balesetet okozó külföldi biztosítóját ma már egyszerű megtalálni. A kifizetés azért csúszik, mert a biztosítók megvárják míg lezárul a szabálysértési, vagy bírósági eljárás. Ezek bizony egy fél évet legalább igénybe vesznek, míg egy ilyen ügy végigmegy a hatóságokon, de a magyar biztosító is elvárja ezt, csak pluszban még hozzájön az, hogy külfölddel leveleznie kell, ami további hónapokat, összességében akár több mint egy évet is jelenthet.

Elégedettek a felvásárlási árral az almatermesztők. A szabolcsi gyümölcsösökben 10-15 %-kal kevesebb alma termett, ugyanakkor a gyümölcsöt a tavalyi szezonhoz képest háromszoros áron veszik át. A részletek Miskolcról. A jó minőségű alma kilójáért akár 100-150 forintot is fizetnek a felvásárlók. A termesztők mégis azt mondják, ez sem fedezi az elmúlt évek veszteségeit. Szeptember elején kezdték az alma szedését ezen a 13 hektáros szabolcsi ültetvényen. Az, hogy ilyen szép lett a termés, sok munka eredménye. Az esős tavasz és nyár ugyanis nagyon megnehezítette az idényt. Nem tudtuk elvezetni a belvizet s ott az ültetvényen körülbelül egy olyan 10-15 %-a, az ki fog pusztulni. A veszteség ellenére ez a kert még a szerencsésebbek közé tartozik. Igaz, dupla költséget is kellett ráfordítani a tavalyi évhez képest. Időben el tudta végezni ezt a napi két permetezést, azoknak fedezi a költségeit, meg ebben az évben az ipari alma ára is egy picit elmozdult a tavalyi évről. Tehát a tavalyi évnek háromszorosa már most, két és fél, háromszorosa az ipari alma ára. Szép a termés ebben a másik almáskertben is, a szüretet is elkezdték már. Költeni egyébként erre a kertre is kellett. Egy … %-kal több volt a ráfordítás, mint az elmúlt évben. Ez a szeszélyes időjárás az esőzések miatt a gombások megbetegedések sokkal nagyobb kockázattal jelentkeztek. Itt is magasabb felvásárlási árra számítanak a tavalyinál. A tavalyi évben egy 40-50 forintért tudtuk eladni csak az alma kilónkénti árát az étkezési almáit, ami nagyon szép volt. Ez mellett az idén jobb árakra számítunk. Már a léalma áránál is látszik, hogy sokkal nagyobb a kereslet is és az árak is magasabb árral kezdődtek mint a tavaly ilyenkor. A termelők azt mondják, a mostani magasabb felvásárlási árak sem fedezik az elmúlt évek veszteségeit. Tavaly ugyanis a léalma kilójáért 8 forintot adtak a felvásárlók. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Semjénben nyitották meg észak-kelet Magyarország első olyan kispostáját, amelyet még 2003-ban zártak be, mert veszteséges volt. A Magyar Posta azt tervezi, hogy most bővíti a szolgáltatást, így például banki ügyeket is lehet majd intézni. Csaknem 500 helyen zártak be kispostát, még nem tudni, hogy hány helyen nyitják ki újra. A legtöbb épületet ugyanis a bezárás után eladták. A Posta most azt méri fel, hogy a kistelepüléseken lakók megválnának-e az azóta bevezetett mobilpostáktól.

Mától megkezdődik a hivatalos fűtésszezon a Dél-Dunántúlon. A radiátorok egyelőre csak azokban a házakban lesznek melegek, ahol azt a lakóközösségek kérik. A részletek Pécsről. A legtöbb óvodában, bölcsödében és szociális intézményben azonban már túl vannak az őszi próbafűtésen. Hideg a radiátor, hideg, még nincs befűtve. Hiába volt zord idő szeptember elején, ebben a pécsi lakásban még nem kérték a távfűtés idő előtti bekapcsolását. A legtöbb óvodában és bölcsödében azonban már a szezon kezdete előtt befűtöttek. Pécsett mindössze nyolc épület kérte a hőszolgáltatás beindítását szeptember 15-e előtt, de erre a mozdulatra még várni kell. A meleg idő miatt ugyanis idén még nem kapcsolják be a szezon elején a távfűtést. A fogyasztóknak változatlanul ez a lehetőségük áll fenn hogy külön kérhetik amennyiben ők mégis kérik, de semmi nem indokolja azt, hogy a városban automatikusan, vagy azokon a helyeken, ahol ez a szerződéses rendszer ugye ránk bízza ennek az eldöntését, hogy megtegyük az indulást. Pécsett egy 50 négyzetméteres lakás éves fűtési költsége 140 ezer forint, amely az országban az egyik legolcsóbb és ez valószínűleg nem is változik. Az árak az elmúlt időszakban hála Isten emelkedtek. Sőt, volt egy időszak az elmúlt években, amikor csökkentek a távfűtési árak Pécsett. Szekszárdon és Kaposváron egy ugyanekkora lakás fűtéséért 160 ezer forintot fizetnek. A jó időnek köszönhetően azonban takarékoskodhatnak a lakók. A fűtési szezon ugyanis mindkét megyeszékhelyen később indul.

Veszélyben van a Balaton betonpartja. A felmérések szerint Siófokon akár kétszáz milliós kárt is okozhat a hideg tél. Júniusban a vihar már megrongálta a tó betonpartját. 50 millió forintba került volna a javítás, erre azonban az önkormányzatnak nem volt pénze, a visszmajor alapból pedig nem kaptak támogatást. Ha nagyon erős lesz a télen a szél, akkor az tovább rongálhatja a burkolatot. A helyiek attól tartanak, hogy a jég teljesen széttöri a betont, akkor pedig fürdésre alkalmatlan lesz több Balaton parti partszakasz.

Az Európai Unió és az ENSZ után a Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet is felszólította Franciaországot, állítsa le a romák tömeges kitoloncolását. Tegnap az Európai Bizottság háborodott fel a francia hatóságok eljárásán, amit Párizsban továbbra is a bűnözés, a prostitúció és a fekete kereskedelem elleni fellépésnek tekintenek. Közben megérkezett Bukarestbe az a több mint kétszáz roma, akiket kedden utasítottak ki két nagy francia városból. újabb csoport érkezett a bukaresti reptérre. A többtucatnyi roma származású román állampolgárt kedden Marseille-ből utasították ki a francia hatóságok. Jó lenne, ha hagynák, hogy visszamenjünk. Ott dolgozhatnánk, itt éhezni fogunk, mondta egyikük. A most hazatértek közül azonban nem mindenki találta meg a számítását Franciaországban. Ez a férfi azt mondja, ő, ha küldenék se menne vissza, mert nem beszéli jól a nyelvet és úgy nehéz elhelyezkedni. Legtöbbjük most ideiglenes szállásokra megy. ők azok, akik mindent eladtak. Még a házukat is, amikor eldöntötték, hogy Franciaországban kezdenek új életet. A Párizstól kapott fejenkénti 300 euró nagy része elment a repülőjegyre. A tömeges kitoloncolások miatt, amelyeket egy Loar menti kisvárosban kitört zavargások indítottak el, Franciaország eddig is sok bírálatot kapott. Kedden Brüsszelben már egyenesen szégyenteljesnek minősítették a francia hatóságok eljárását, miután kiderült, hogy nem az illegális telepek, hanem konkrétan a roma táborok felszámolása a cél. A botrányt fokozó belügyminiszteri körlevelet azóta visszavonták, de a Bizottság szerint a francia hatóságoknak nemcsak a szavaikon, hanem a magatartásukon is változtatniuk kell.

A francia felsőház elsöprő többséggel fogadta el azt a törvényt, amely betiltja az iszlám nők egész arcát eltakaró kendő viselését a középületekben és a közterületeken. A hatályba lépéshez már csak Nicolas Sarközy elnök aláírására van szükség, mert az alsóház már júliusban elfogadta a törvényt. A francia muszlim közösség elítéli a nikáb viselésének korlátozását, mert ez szerintük csak tovább szítja az iszlám ellenes hangulatot az országban.

Az iráni hatóságok szabadon engedték az egyik amerikai túszt. A hegymászónő daganatos betegsége miatt szabadulhatott 13 hónapja tartó fogságából. A teheráni főügyész szerint a harminckét éves nő rokonai kifizették az 500 ezer dolláros óvadékot. A nő tavaly két társával az iraki határ közelében túrázott, amikor véletlenül iráni területre tévedtek át. Az irániak kémkedés vádjával elfogták őket, a két másik túszt egyelőre biztosan nem engedik el. A hegymászónőt is csak azért engedték szabadon, mert a fogsága alatt sokat romlott az állapota.

Egy millió ember elbocsátását tervezik a kubai állami vállalatoknál a következő fél évben. Az elbocsátottakat arra ösztönzik, hogy legyenek egyéni vállalkozók és a magáncégek alapításának feltételein is könnyítenek. A múlt héten nagy port kavart Fidel Castronak az a nyilatkozata, hogy a kubai gazdasági modell már nem működőképes. Bár a volt kubai elnök később azt állította, hogy félreértették szavait.

Most időjárás jelentés, sporthírek, majd a Kárpát-Expressz következik. Híradó legközelebb fél öt előtt öt perccel lesz. Köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid