Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.10.27.

Ez a magyar Televízió híradója a nevem Balogh Zsolt. Nézzük:

Jó napot kívánok! A miniszterelnök szóvivője szerint az emberek akaratával szembemenő döntés volt az, hogy az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a két millió forint feletti végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadót. Szíjjártó Péter a Ma reggelben azt mondta, április óta egy új korszak van Magyarországon, ezért kezdeményezi a Fidesz az alkotmány olyan módosítását, hogy például a különadó kérdése kikerülhessen az Alkotmánybíróság hatásköréből. Kétharmados többséggel nem lehet kibújni a választói akarat teljesítése alól. Tehát az a korszak véget ért Magyarországon, amikor a kormány az első akadályra meghátrált az elől, hogy teljesítse azt a vállalását, amit egyébként a választók testáltak rá.

Az MSZP és az LMP közösen fordul Schmitt Pál köztársasági elnökhöz, hogy vesse latba tekintélyét és emelje fel szavát az Alkotmánybíróság hatáskörét érintő Fideszes javaslat ügyében. Ezt a két párt frakcióvezetője jelentette be nem sokkal ez előtt.

Megszavazta a fővárosi közgyűlés azt a javaslatot, amely szerint a jövőben egy személyben dönthet a főpolgármester a fővárosi fenntartású cégek vezetőinek kinevezéséről. A képviselők jelenleg zárt ülésen tárgyalnak az új igazgatók személyéről, várhatóan hét cég élén lesz változás. A BKV-nál, illetve azoknál a közszolgáltatóknál, amelyek részben külföldi tulajdonban vannak, egyelőre nem lesz változás.

A budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese is célpontja volt a Hunnia Mozgalomnak, ez derült ki a Budaházi György nevével fémjelzett büntető ügy nyomozati dokumentumaiból. A Mozgalom néhány tagja bombát szerelt Lapid Lajos kocsijára, amelynek alvázán egy hónapig rajta volt a rögzítő mágnes. Az időzítő azonban elromlott, a bomba nem robbant fel. Az iratokra hivatkozva a Magyar Nemzet beszámolt arról is, hogy a Mozgalom emberei bank automatát is robbantottak, mert elfogyott a pénz az akciókra.

Cáfolta a rendőrség a Magyar Nemzet információját, amely szerint újabb két embert tartóztattak le a roma gyilkosságokkal kapcsolatban. A rendőrség közlése szerint valóban elfogtak két embert, de ők annak a halálbrigádnak a segítői voltak, amelynek tagjait egy százhalombattai ékszerész, az ő albérlője és egy vietnami házaspár megölésével gyanúsítanak.

A becslések szerint tíz millió alá csökkent Magyarország lélekszáma augusztusban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a becslés a születések száma nagyobb mértékben csökkent, mint a halálozásoké. A természetes fogyás január és augusztus között 11%-kal volt több, mint egy évvel korábban. A nemzetközi vándorlás miatt az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben csökkent. A becslések szerint Magyarország lélekszáma a nyár végén kilenc millió kilencszázkilencvenkilenc ezer fő volt.

Kivonul a Tiszáról a MAHART Passnave személyhajózási Kft. Az egyik Dél-alföldi napilap információi szerint ha a cég nem talál bérlőt, viszi magával Szeged egyetlen sétahajóját és azt a pontont is, amely jelenleg nemzetközi hajókikötőként szolgál. Részletek Szegedről. Vámos Marianna a MAHART Passnave ügyvezető igazgatója azt mondta, a tiszai hajózás veszteséges, ezért vonulnak ki a folyóról. A döntés szerint a vállalkozás elszállíttatná, vagy bérbe adná tiszai eszközeit. Köztük Szeged egyetlen sétahajóját a Csegét és azt a pontont is, amely a városban az egyetlen közforgalmú kikötő. A Csege sorsáról a MAHART már tárgyal egy vállalkozóval.

óriási terméskiesés lehet abból, ha a gazdák nem a jó minőségű, hanem a saját maguk által megtermett vetőmagot juttatják a földbe. Ezekből ugyanis gyengébb, az időjárási szélsőségeket kevésbé viselő, a kórokozóknak, valamint kártevőknek kevésbé ellenálló növények fejlődnek ki. Egyre kevesebb termelő tudja azonban megfizetni a jó minőségű vetőmagot. Búzát vet 120 hektáros földjén Rigó András gazdálkodó. Másfél millió forintot költött fémzárolt vetőmagra, ám ez csak a terület felére elég. 60 hektárra elegendő. A többit a saját magam által termelt vetőmagot fogom visszavetni, mivel, hogy annyira drága a vetőmag, hogy azt nem tudom megfinanszírozni. Van olyan gazda is, aki egyáltalán nem tud fémzárolt vetőmagot vásárolni, mázsája ugyanis nyolc-kilenc ezer forint. Korábban én is mindig fémzárolt vetőmagot vetettem, de ez a két év ez teljesen padlóra vitte a pénztárcánkat, úgyhogy nem tudjuk megvenni a fémzárolt vetőmagot. Ebben a törökszentmiklósi vetőmag előállító üzemben tavaly 2500 tonna hibridkukoricát állítottak elő, idén ennek már csak a felét, nem jönnek a vevők, a búzánál még rosszabb a helyzet. Tavalyi 1400 tonna vetőmagbúza előállításból, az idei évben semmit, hát csak a saját részre állítottunk elő búza vetőmagot, piacra egyáltalán nem. A Vetőmag Szövetség elnöke szerint nem a vetőmag ára nőtt, a gazdák szegényedtek el. Ez tévhit, hogy túl magas a vetőmagár, inkább itt az a probléma, hogy kicsi a fizetőképes kereslet és ugye az a helyzet, hogy egy gazdálkodónak ugye meg kell vennie műtrágyát, növényvédő szert, azon kevésbé tud spórolni. Amin sajnos spórolni tud, az a vetőmag, hiszen azt saját maga is valamilyen módon elő tudja állítani. Nyilván nem olyan minőségben, ez pedig nemcsak a mennyiség, hanem a minőség romlásához vezethet a jövő évi termésnél. A különböző betegségeket ugyanis így nem tudják majd kiszűrni.

90 millió forintot kapott az árvízi károk helyreállítására Komlóska. A zempléni faluban 118 portára tört be a megáradt patak a nyár elején. Néhány házból a lakókat is ki kellett menekíteni. Részletek következnek Miskolcról. A pénz egy része az önkormányzat bankszámlájára érkezett, így azonnal el tudták kezdeni a munkálatokat. A polgármester szerint azonban a fagyos idő beköszönte előtt nem végeznek a munkákkal, ráadásul a közbeszerzések is elhúzódnak. Jajj! A víz idáig voltunk. így ni, így ment és én már a családtól, meg a háztól is. A károsultaknak sokan siettek a segítségére. A pusztítás nyomait azóta már el tudták tüntetni. A kerítés tönkre ment teljesen, hát itt mindent megkaptam. A drótot is, az oszlopokat is kaptam, akkor sódert kaptam. Ez a szennyvízhálózatunk egy ott van egy szennyvíz átemelőnk és a szennyvíz átemelőből a patak alatt jött a víz át a másik rendszerünkbe és ez a kábel, ez több, mint egy méterre volt a föld alatt. A nagy mennyiségű víz azonban kimosta a csöveket és a villamosvezetékeket is. A rendszer helyreállításához sürgősen hozzá kell fogni még a fagyok beállta előtt. A munkálatokhoz az önkormányzat csaknem 90 millió forintot kapott a Vis Major alapból. Ebből 57 millió forint már a bankszámlánkra érkezett és még most az ősszel amit lehet, szeretnénk megvalósítani, de ez csak töredéke lesz a teljes helyreállításnak. Ennek egy része azonban csak a következő évben valósulhat meg. A közbeszerzési eljárások lefolytatása ugyanis már átnyúlik 2011-re. A település lakói abban bíznak, addigra már az Erdőhorvátiba vezető út helyreállítása is megtörténik. Ennek ugyanis több szakaszát balesetveszélyessé tették az áradások.

Csődtől tartanak a betegszállítók. Egy szolnoki vállalkozás pénzhiányra hivatkozva már leállította tevékenységét, az egyik gyöngyösi társaság pedig már téli gumikat sem tud felszereltetni a járművekre. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár havonta kevesebb, mint hat milliárd forintot oszt szét a betegszállítók között teljesítmény arányosan. Ez azt jelenti, hogy a cégek kilométerenként 87 forintot kapnak, ugyanakkor a bekerülési költség ennek a duplája. Sokan hitelből szállítják a napi több száz beteget.

Visszaélések a sírhelyekkel Nagyatádon. Magánszemélyek a rendeletben meghatározott ár többszöröseiért árulják a sírhelyeket a nagyatádi központi temetőben, mindezt persze illegálisan. Részletek következnek Pécsről: A sírhelyek értékesítését ugyanis csak a tulajdonos önkormányzat, vagy a temető üzemeltetője végezheti. A központi temetőben már évek óta probléma, hogy nincs elegendő sírhely. A módszer egyszerű, az eladó 80 ezer forintért kínálja a sírt. A vevő kifizeti neki a 60-at, majd az irodában a hivatalos 20 ezerrel megváltja a sírt, míg az eladó lemond róla. A központi temetőben sírhely eladó. így szól a hirdetés az egyik nagyatádi hirdetőújságban. Az eladók busás árat kérnek a helyért. A rendeletben meghatározott ár négyszeresét, azaz 80 ezer forintot. Cserébe azt ígérik, a vásárló a sírhely tulajdonosává válhat. Egymás között nyilatkozatot tesznek, hogy átadtam és akkor kifizeti a vétel árt is és akkor ott bejelentjük a temetkezési vállalatnál, hogy én megkaptam azt a sírhelyet. A sírhely tulajdonosa azonban nem a magánszemély, hanem maga az önkormányzat. éppen ezért a megváltott sírt senki sem tudja eladni, legalábbis elméletben. A sírhellyel üzletelők azonban megtalálták a kis kaput, mondja Puskás Béla a megyei temetkezési vállalat vezetője. így törvényes eszközökkel ők sem tudnak fellépni az üzletelésekkel szemben. Ha együtt érkeznek az irodába, egyik lemond róla, a másik meg azonnal megváltja és kifizeti a rendeletben meghatározott díjat. így ez látszólag is és valóságosan is törvényes. Egyszerűen nincs arra lehetőség, hogy a háttértartalmat vizsgáljuk egy ilyen fajta átadásnak. A nagyatádi központi temetőben már több éve gond a sírhelyhiány, a tulajdonos önkormányzat azonban még nem hallott a hirdetésekről. Nem láttam még ezt a hirdetést. A város vezetése ezért egyeztetni fog az üzemeltetővel, miként tudnák elkerülni a hasonló eseteket. Tájékoztatást fogok kérni a temetkezési Kft-től ebben a vonatkozásban, hogy merült-e föl ilyenre esetleg gyanújuk, hogy ilyen megtörténhet a városban és természetesen megteszünk minden olyan intézkedést, ami ahhoz szükséges, hogy az ilyeneket kivédjék. A központi temetőben összesen 10 ezren nyugszanak Nagyatádon. Kripták és urnák ugyan még állnak üresen, de azt az áruk, illetve a hamvasztás miatt nem választják. Működnek ugyan más temetők is a városban, de ezek a külterületeken vannak, ezért sokan nem szívesen temettetik oda hozzátartozóikat.

Szakmát tanulnak a hajléktalanok. A Nyugat-dunántúli régióban Uniós program segítségével találhatnak munkát és otthont a fedél nélküliek. Egy év alatt 90 ember kap lehetőséget az újrakezdésre. öt szociális szervezet fogott össze a rászorulók érdekében. A régió legfőbb hiányszakmáit tanítják a képzéseken. A hajléktalanok bútorkárpitos, motorfűrész kezelő, gépi, takarító, szobafestő, szobaasszony és földmunkagép kezelő csoportokban tanulnak. A tanfolyamokra kétszeres volt a túljelentkezés.

Legkevesebb 28 halálos áldozata van a merapi tűzhányó tegnapi kitörésének az indonéziai Jáva szigetén. A kitelepítések ellenére sokan nem hagyták el otthonaikat, ezért félő, hogy több áldozat is van. Közben a szomszédos Szumátra partjainak közelében több mint 100-an haltak meg és 500-an eltűntek, amikor három méter magas szökőár csapott le a szigetre. Már csak fehér füst és gőz száll a merapi kürtőjéből, tegnap este viszont a tűzhányó másfél kilométer magas hamufelhőt lövellt az égre. Mérgező gázfelhő és izzópor borította el a hegy környékét. A vulkán közelében most mindent hamu borít. Egy két hónapos csecsemő is az áldozatok között van, a tűzhányó miatt 10 ezer embert telepítettek ki, de sokan nem voltak hajlandóak hátrahagyni otthonaikat és állataikat. Ezért a hatóságok attól tartanak, újabb áldozatokat találnak a hamu alatt. A szakértők szerint ráadásul nem kizárt, hogy a vulkán újra kitör. Tegnap a másik nagy indonéz szigetre, Szumátrára három méter magas hullámokkal csapott le a szökőár, miután a Richter-skála szerinti 7,7-es erősségű földrengés rázta meg a tenger fenekét. A Mentawai szigeteken a cunami-riadó ellenére sokan meghaltak és 500-an eltűntek. Ezt a jachtot a kikötőben érte a hullám és nekilökte egy másik hajónak, amelyen ausztrál és új-zélandi turisták voltak. úgy jött felénk a hajó a hullám tetején, mint egy szörfdeszka. Nekünk jött és kilyukasztotta az üzemanyagtartályt. Tűz ütött ki és emiatt menekülnünk kellett, mondja az egyik turista. 2004 decemberében a világ harmadik legerősebb földrengése után tízméteres hullámok csaptak le Indonéziára. Az Indiai-óceán partján Szomáliától Indonéziáig csaknem negyed millióan haltak meg a szökőárban, a legtöbben Szumátra szigetén.

újabb Mindszenty Józsefről szóló filmet mutattak be este Budapesten az Uránia moziban. A Mindszenty Szeretlek Faust című alkotásában Pozsgay Zsolt író saját, már 16 éve futó színművét adoptálta filmre. Az Uránia moziban gyülekeztek a bemutatóra a főszereplők és az alkotók. A Mindszenty Szeretlek Faust című film kiindulópontja Mindszenty József a püspök és Jávor Pál, a színész találkozása 1944-ben a sopronkőhidai fegyházban. Jávor Pál, mint egy ilyen Mephisto elég szép figura végigviszi az életén Mindszentyt. Amit addig megélt 44-ig és aztán, ami még rá vár. A film alapjául szolgáló színdarabot már 15 éve játszák színházban. A filmben is ugyanazok a színészek szerepelnek. Mindszentyről eddig főleg dokumentumfilmek készültek, vagy dokumentumfilm jellegűek. Ez egy kifejezett játékfilm, amiben már élő szereplőről, vagy valós szereplőről van szó. A leginkább ragaszkodni kell történelmi hűséghez, egyébként maga a történelmi hűség ha az ember utánajár, sokkal több érdekességet rejt, mint bármelyik fikció. A rendező hamarosan egy Zsolnay Vilmosról szóló nagy játékfilmet, majd egy Janus Pannonius és Mátyás király párharcáról szóló történetet visz vászonra. őrmester!

Híradóval legközelebb fél ötkor a szokott időpontban jelentkezünk. én munkatársaimmal együtt köszönöm figyelmüket. Szép napot kívánok, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid