Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2010.12.15.

Ez a Magyar Televízió híradója, a nevem Balogh Zsolt. Nézzük:

Jó napot kívánok! Részben elismerte bűnösségét a tavaly novemberi pécsi egyetemi lövöldözés vádlottja, akinek ma kezdődött a tárgyalása. Az ügyészség előre kitervelten több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérletével is vádolja. A férfi a bíró kérdésére tagadta, hogy a bűncselekményt előre kitervelte volna. Részletek Pécsről. A vádlott szóban nem kívánt vallomást tenni és jelezte, kérdésekre sem válaszol. A bíró által felolvasott írásbeli vallomásában szerepelt, hogy azért vitt fegyvert az egyetemre, mert a gyakorlat után lőni akart menni. Az esetből egy durranásra emlékszik, illetve arra, hogy egyik áldozata elesett. Ez után a közeli klinika teraszán arra eszmélt, hogy fegyver és lőszerek vannak nála. A tárgyalás a hét második felében tanúk meghallgatásával folytatódik. A vádirat szerint a gyógyszerészhallgató egy évvel ezelőtt a Pécsi Tudományegyetem egyik épületében pisztollyal megölte egy csoporttársát, három embert pedig súlyosan megsebesített. 2009.november 26-a. Nem sokkal dél után sétált be a 23 éves hallgató a Pécsi Tudományegyetem biofizikai tanszékére és lövöldözni kezdett az egyik tanteremben, ahol épp órát tartottak. Az egyik diák meghalt, másik három személy pedig súlyosan megsérült. Az elkövető a közeli 400 ágyas klinikára menekült, ahol telefonon feladta magát. Elkapták a hetediken, úgyhogy oda menekült föl? Oda fölmenekült, kirakta a pisztolyát, kitárazta a golyókat oda mellé és akkor elkapták. A rendőrök azonnal kihallgatták G ákost, a fegyvert engedéllyel tartotta. Másfél évig ugyanis a Pécsi lőegylet tagja volt. A tragédia estjén több mint 1000-en gyújtottak gyertyát. Tanárok, diákok és ismerősök együtt gyászolták a lövöldözésben elhunyt kaposvári fiút. Csönd lett egyszerre s oly sötét és olyan hideg. Egy évvel a tragédia után a lövöldözés áldozatára emlékeztek. Senki nem gondolt arra, hogy pont itt nálunk, a mi egyetemünkön, a mi hallgatói közösségünkben bármikor hasonló esemény megtörténhet. Az ügyészség előre kitervelten több emberen, sok ember életét veszélyeztető emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat G. ákossal szemben. Ha bűnössége bebizonyosodik, életfogytig tartó szabadságvesztésre is számíthat.

Hátrányos helyzetű fiatalokat tartott fogva és kényszerített lopásra és csalásra egy bűnbanda Berhidán. A rendőrök három férfit és egy nőt gyanúsítanak azzal, hogy 2005 óta több mint tíz fiatalt csaptak be. A kiskorú lányokat prostitúcióra kényszerítették, de többször megverték és éheztették is a sértetteket. A fiataloknak nem engedték, hogy elhagyják a házat, a család ingatlanának hátsó melléképületében kellett élniük. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szerint a bűnbanda hiteleket is felvett és telefonokat is vásárolt a sértettek nevére. Okirataikkal a közüzemi szolgáltatások számláit is átíratták a nevükre, illetve felélték a nekik járó szociális juttatásokat.

Egy év alatt 8,3 %-kal nőtt az ipari termelés. A Központi Statisztikai Hivatal szerint ez főként az exportnak köszönhető, az adatok megfelelnek a várakozásoknak. Az átlagnál jobban nőtt a számítógépek és az elektronikai termékek, illetve a járművek gyártása. Hónapok óta tartó visszaesés után októberben már több élelmiszert és dohányárut állítottak elő, mint korábban.

újabb történelmi csúcson vannak az üzemanyagárak. A Mol négy forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj árát is. A benzin literje átlagosan 358, a gázolajé pedig 345 forintba kerül. Legutóbb egy hete drágultak az üzemanyagok. Akkor a benzin nyolc, a gázolaj hat forinttal.

Nem lesz sztrájk a BKV-nál, miután a társaság megkapta a korábban ígért hét és fél milliárd forintos támogatást. A pénzből a dolgozók januári bérét is ki tudják fizetni. A szakszervezetek megállapodtak a munkáltatóval. Az érdekképviseletek is riogatásnak tartják azokat a korábbi híreket, amelyek szerint veszélybe kerülhetett volna a dolgozók fizetése.

Eddig 13 embert telepítettek ki Bács-Kiskun megyében, ahol 300 tanyát veszélyeztet a belvíz. Huszonkét településen rendeltek el készültséget. Szivattyúzással, ároktisztítással védekeznek. Részletek Szegedről. A településeken több, mint 300-an dolgoznak a védekezésben. A harmadfokú a készültség Szalkszentmártonban, de a katasztrófavédelem szerint kritikus a helyzet Kunszentmiklóson, Harkakötönyben, Pálmonostorán és Tiszakécskén is. A térségben kétszer annyi csapadék esett az idén, mint tavaly. Itten egy kis szoba, ott a spájz, itt a konyha. Telek József háza romjait mutatja. Az egyik középső fal dőlt össze a sok csapadék és a belvíz miatt. Megindult gyorsan, beszóltunk a polgármesteri hivatalba. Kijöttek, aládúcolták és utána meg már fokozatosan mindig-mindig rosszabb lett a helyzet. A háromtagú családot kiköltöztették, most rokonoknál laknak. önerőből nem tudják helyreállítani a házat. Itt fönn van a víz, már teljesen nálunk is az udvar, úton nem lehet közlekedni. A településen idén az évi átlagcsapadék duplája esett. Jelenleg mintegy 30-40 épületet veszélyeztet a belvíz, ezeknél volt védekezés. A most az önkormányzat a csapadék vízelvezető árkoknál a bemosódásokat kotorja ki. A szivattyúk is folyamatosan dolgoznak, a Tiszába emelik át a belvizet. A külterületeken is áll a víz, ezeket a tanyákat már szinte teljesen körbezárta. Jelen pillanatban 22-n. Ennyi lakott területen védekeznek a belvíz ellen a megyében. A legmagasabb, harmadfokú védelmi készenlét az észak-nyugati területen fekvő Szalkszentmárton településen van. A védekezésben csaknem 300-an vesznek részt csak Bács-Kiskun megyében.

Már harmadfokú készültséget kellett elrendelni a Hortobágy-Berettyón Bucsa és Nádudvar között. A környékről ide szivattyúzzák a belvizet, ezért emelkedett meg jelentősen a szintje. A Hármaskörösön két-három napon belül várják a tetőzést, de a szakemberek szerint el tudja majd vezetni a Hortobágy-Berettyóból érkező vizet. Csókolom!

A Dunába vezetik a Közép-magyarországi belvizet több mint 1700 négyzetkilométernyi területről, hogy így csökkentsék az elöntött terület nagyságát. A ráckevei Duna mentén másodfokú belvízvédelmi készültség van. Főként Kiskunlacháza, Makád és Dabas környékén áll a víz. A szivattyútelepek folyamatosan üzemelnek, ezért már csökken a csatornák vízszintje. Az elmúlt napok hideg időjárásának és a kevés csapadéknak köszönhetően nem nőtt a belvizes terület.

Több mint 5000 liter gázolaj folyt ki egy tartálykocsiból, mert az egy munkagéppel ütközött össze Szajol közelében. A helyszínre érkeztek a tűzoltók, a környezetvédelmi igazgatóság, a katasztrófavédelem és a Mol szakemberei is. A tartálykocsiban összesen 6500 liter gázolaj volt. A benne maradt üzemanyagot átfejtik és megkezdték a környezet kármentesítését.

Kisebb földrengés volt Miskolcon. A Richter-skála szerinti 2,9-es erősségű földrengés tegnap éjszaka nem sokkal fél tizenegy előtt regisztrálták. Részletek Miskolcról. Károkról, sérülésekről nem érkezett jelentés, de a katasztrófavédelem ügyeletese szerint a földrengést az egész városban észlelték és emiatt számos telefonhívást kaptak. Legutóbb augusztusban mozdult meg a Föld a borsodi megyeszékhelyen. Magyarországon a legutóbbi nagyobb károkat is okozó földrengés 25 éve, 1985. augusztus 15-én, Berhidán, a Balaton északi csücskében volt.

Egy milliárd forintos fejlesztésről kellett lemondania Szerencs önkormányzatának, mert a csaknem 800 millió forintos Uniós támogatás mellé nem tudják előteremteni a kétszáz millió forintos önerőt. A testület azért döntött így, mert nem akarják tovább növelni a város hitelállományát, amely most csaknem három milliárd forint. A támogatásból megújult volna a városközpont és a főtér. építettek volna elkerülő utat, parkolókat, játszóteret és kicserélték volna a közműveket is.

Egyhetes adventi véradó akciót szervezett a Magyar Vöröskereszt Heves-megyei szervezete. Míg egy átlagos napon 10-15 ember jelentkezik a vérellátónál, ilyenkor akár 60-an is elmennek vért adni. Télen több a baleset, ezért több vérkészítményre van szükség. Foglaltak az ágyak az egri vérellátónál, Karácsony előtti nagyüzem van. évek óta adok vért. Igazából egyszer egy ismerősöm elhozott és utána jobban éreztem magamat és így visszajárok negyedévenként. Az ünnepek közeledtével többen adnak vért, most három óra alatt 30-an. évente négyszer szoktam adni. Külföldön dolgozok, és mikor itthon vagyok, akkor eljövök háromhavonta, három és félhavonta egyszer adok vért. A Magyar Vöröskereszt minden évben meghirdeti a véradó akciót. Ajándékokkal köszönik meg az önzetlen segítséget. Közelednek az ünnepek és azt gondoljuk, hogy az emberekben ilyenkor jobban megszólal ez a jó szándék, hogy jönnek és adják a vérüket. Illetve gondolunk a beteg embertársainkra is, akik most még a kórházban vannak és reméljük, hogy ez a vér, amit most itt leveszünk, az nagy segítségre lesz számukra és akkor minél hamarabb hazakerülnek. Télen több a baleset az átlaghoz képest. Nagyobb szükség van a vér utánpótlásra. A véradás száma is alacsonyabb a két ünnep között, tehát ilyenkor nekünk előre kell gondolkodnunk, illetve már az újévet úgy kell kezdenünk, hogy zökkenőmentesen induljanak a műtétek január 1-je után. Az egyhetes akció alatt péntekig még legalább 150 donort várnak az egri vérellátó központban. így várhatóan nem lesz hiány vérkészítményekből az ünnepek alatt sem.

Nem bukott meg Silvio Berlusconi. Az olasz kormányfő a római parlament mindkét házában megnyerte a bizalmi szavazást. A szenátusban Berlusconi biztos többséget kapott, csak a képviselőházi szavazás kimenetele volt kérdéses. Az alsóházban végül három szavazat döntött. Berlusconi a voksolás után rögtön egy esetleges koalícióról kezdett tárgyalni az ellenzéki Kereszténydemokraták vezetőjével. E nélkül a kormány vezetője továbbra is bizonytalan maradna, mert nincs meg a parlamenti többsége. A szavazás idején és után Róma utcáin több száz fiatal csapott össze a rendőrökkel. Több mint 90-en megsérültek.

Teljesen megbénult a légi és közúti közlekedés Athénban az újabb általános görög sztrájk miatt. Bezártak a közintézmények, az iskolákban pedig nincs tanítás. Az orvosok egy része sem vette fel ma a munkát és a banki alkalmazottak többsége is csatlakozott a demonstrációhoz. A munkavállalók az újabb megszorító intézkedések ellen tiltakoznak, amelyeket az Unió és a Nemzetközi Valutaalap mentőcsomagjáért cserébe vezet be a görög kormány.

Már legalább 15 halottja van az Egyesült államokban napok óta tartó szélsőséges időjárásnak. A keleti partvidéken az erős havazás és a rendkívüli hideg okoz problémát. Rosszak a látási viszonyok, ezért többtucat közlekedési baleset is történt. Az északnyugati Oregon államban tornádó tarolt le egy egész kisvárost. Fogcsikorgató hideggel és erős havazással tegnap az Egyesült államok keleti partvidékére is megérkezett a hideghullám. New York államban a rossz látási viszonyok miatt több autópályát is le kellett zárni, de még az óvintézkedések ellenére is többtucat közlekedési baleset történt. Buffalo államban több mint félméteres hó esett. A meteorológusok ráadásul további havazást jósolnak. A Középnyugaton sokan meghaltak a kemény tél miatt, én szerencsés vagyok. A lapátolás után egyszerűen csak bemegyek a házba. Mi már hozzászoktunk a kemény télhez, mondta ez a Chesteri férfi. Floridában szokatlannak számít a hidegfront és az orkánerejű szél. Embermagasságú hullámokat korbácsolt a vihar itt Miami- Beach-en. Ennek valószínűleg csak a szörfösök örülnek, mondta ez a férfi. Az Orlandói farmereket azonban egyenesen sokkolta a jégbefagyott narancsligetek látványa. A termésük nagy része tönkrement. Az északnyugati partvidéken pusztító tornádó pedig egy házat sem hagyott épen. Több fát gyökerestül csavart ki és több villanyvezetéket is leszakított. A hatóságoknak több embert kellett kiszabadítaniuk a házuk fogságából.

60 millió forinttal támogatta eddig a hazai labdarúgó klubokat az egyik energiaszolgáltató cég. Főként azért, hogy a foci családi élmény legyen és ez által még több tehetséges fiatal futballozhasson. Mintegy 50 ezer utánpótlás játékos van ma Magyarországon. A cél az, hogy számuk jövőre megtízszereződjön. A FIFA szerint 30-35 ezer gyerekből lesz egy olyan klasszis játékos, mint például Dzsudzsák Balázs, vagy Gera Zoltán. Kettő, három. Mosoly. A mínuszok ellenére is pályára állt a Vasas utánpótlás csapata. Jó már na. Hat éves korom óta focizom és a Hegyvidék Sportegyesületben kezdtem és másfél éve jöttem ide. Német Krisztiánnak lehet lőni, gól! Ezért. A fiúk álma ugyanis, hogy a 21 éves győri nevelésű Német Krisztiánhoz hasonlóan ők is külföldön játszhassanak. Ki a példaképed? Német Krisztián. Miért? Hát csatár ő is, mint én és nagyon jó szerintem. évi 30 millió forinttal támogatja a hazai futballklubokat az egyik energiaszolgáltató cég. Elsősorban azért, hogy a foci családi élmény legyen és ez által még több tehetséges fiatal futballozhasson. Mintegy 50 ezer utánpótlás játékos van ma Magyarországon. A jövőre induló Bozsik program célja az, hogy számuk jövőre megtízszereződjön. A FIFA szerint ugyanis 30-35 ezer gyerekből lesz egy olyan világklasszis játékos, mint például Dzsudzsák Balázs, vagy Gera Zoltán.

Most időjárás jelentés, aztán sporthírek és jön a Kárpát-expressz. Híradó legközelebb fél ötkor lesz D. Tóth Krisztával. Köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid