Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2011.01.19.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Boros Katalin jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok! Az Uniós gazdaság és a foglalkoztatás növelése, valamint az Unió bővítése tartozik a magyar Uniós elnökség fő feladatai közé. Ezt Orbán Viktor mondta Strasburgban az Európai Parlament ülésén. A miniszterelnök támogatást kért a gazdasági programok megvalósításához. Orbán Viktor megismételte: hogyha szükséges, akkor változtatnak a médiatörvényen. A miniszterelnök ugyanakkor azt kérte, hogy ne keverjék össze a magyar belpolitikát a magyar elnökséggel. Uniós elnökségi programjának bemutatására érkezik Orbán Viktor. A beszédét épp, hogy elkezdte, az Európai Parlament több tagja demonstrációba kezdett. A magyar médiatörvény miatt leragasztott szájjal és magyar hetilapok üres címlapjával tiltakoztak. Orbán Viktor a beszédében reagált erre és a magyar kormánnyal kapcsolatos kritikákra. Legyen önöknek bármilyen véleménye is a magyar belpolitikáról, ne keverjék össze a magyar belpolitikával kapcsolatos kritikai megjegyzéseiket és akcióikat az Európai Unió következő hat hónapjának soros magyar elnökségével. Ha összekeverik. Orbán Viktor azt mondta: ha az Uniós vizsgálatok alapján szükséges, akkor megváltoztatják a médiatörvényt. Ennek a magyar elnökségnek a középpontjában a gazdasági kérdések állnak. Ezt már a program ismertetéséről mondta a miniszterelnök és be is mutatta az elnökség terveit tartalmazó füzetet. Azt mondta: Európa legnagyobb problémája és lassítója az adósság. Orbán Viktor együttműködést kért a gazdaságok összehangolását szolgáló hat jogszabály megalkotásához. Tegnap a Bild-nek azt nyilatkozta a miniszterelnök, hogy márciusra Magyarország 80-ról hetvenkét, hetvenhárom %-ra csökkenti az államadósságát. Orbán Viktor szerint a magyar elnökség egyik legfontosabb feladata egy közös roma stratégia kidolgozása. Mindannyian a tűzzel játszunk és ha nem sikerül európai szinten egy roma stratégiát kialakítanunk, akkor a már letelepedett és bizonyos mértékig integrálódott roma közösségek Európában újra nomád életmód formát fognak választani és ezáltal a probléma a mai országok, a ma érintett országok területéről más országok területére tevődik majd át. Orbán Viktor beszélt még a bővítés politikáról. Szerinte igazságtalan, hogy Horvátország még nem tagja az EU-nak, valamint szorgalmazta, hogy Románia és Bulgária mihamarabb a sengeni övezet tagja legyen.

újabb embert vettek őrizetbe a szombati diszkó tragédia miatt, tudta meg a Hír TV. Az értesülést a rendőrség még nem erősítette meg. Ezekben a percekben dönt a bíróság annak a négy embernek az előzetes letartóztatásáról, akiket még vasárnap vettek őrizetbe. A West Balkán nevű szórakozó helyen történt baleset miatt. A Pesti Központi Kerületi Bíróságon van kollégánk Silaher Tamás. Szervusz Tamás! Döntött-e már a bíróság? Jó napot kívánok! Tíz óra óta ülésezik a bíróság, de ezekben a percekben ismertetik még csak a végzést, hogy elrendelik e a gyanúsítottak előzetes letartóztatását. Mivel azonban ez az ülés nem nyilvános, így a sajtó képviselői egyelőre még csak a folyosón várakoznak. Tehát nem tudjuk, hogy elrendelték-e az előzetes letartóztatást. Egyébként a négy férfi egyszerre érkezett a bíróságra megbilincselt kézzel és rendőri kísérettel. Erről rezzenéstelen arccal jött az a 21 éves fiatalember, aki a szombati rendezvény főszervezője volt. A bíróság egyesével meghallgatta őket és megvizsgálták, hogy fennállnak-e az ügyészi indítványban foglalt indokai az előzetes letartóztatásnak. Az ügyészség szerint egyébként mind a négy gyanúsított esetében megalapozottan feltételezhető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén meghiúsítanák, megnehezítenék, vagy veszélyeztetnék a bizonyítást. Az ötödik gyanúsítottat a szórakozó helyet üzemeltető cég tulajdonosát már tegnap este szabadlábra helyezték. Silaher Tamás a bíróságról, köszönjük szépen! A döntésről természetesen a következő kiadásokban beszámolunk.

Várhatóan ma dönt a terézvárosi önkormányzat a West-Balkán bezárásáról. Közben a minisztériumok egyeztetnek arról, hogy milyen szabályokat kell módosítani annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő a szombatihoz hasonló tragédia. Egy 2009-es kormányrendelet ugyanis lehetővé teszi, hogy a szórakozó helyek előzetes szakhatósági engedély nélkül, akár a bejelentés napján kinyithassanak. Közben több fővárosi szórakozó hely is bejelentette, hogy a hétvégén nem nyitnak ki. A rendezvényeket kegyeleti okokból nem tartják meg.

Ismét drágultak az üzemanyagok. A 95-ös benzin árát három, a gázolajét pedig öt forinttal emelte a MOL. A mostani emelés után a 95-ös benzin átlagosan 367, míg a gázolaj 359 forintba kerül. Ezzel ismét történelmi csúcsra emelkedtek az üzemanyag árak. Legutóbb egy hete drágult a benzin és a gázolaj három-három forinttal. Az egyes kutaknál akár 30 forintos eltérés is lehet az árakban.

Mától indulnak el a 2011-es közfoglalkoztatási programok. A részletekről adásunk előtt számolt be Comba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára Ujfehértón. A héten már több, mint 13 ezer munkanélküli áll munkába és ez a létszám tavasszal huszonkét ezer főre is emelkedhet. A kormány több,mint kétezer közfoglalkoztatott számára képzést, a programokhoz igazodó szakismereteket is biztosít. A közfoglalkoztatásban új szabály, hogy attól a munkaképes állástalantól, aki idén nem vállal legalább 30 nap közmunkát, jövőre megvonják a havi 28500 forintos bérpótló juttatást.

Rendőrök és tűzoltók kíséretében és csak az értéktárgyaikért mehetnek vissza a lakók a Fejér megyei Kulcson, ahol tegnap szakadt le a löszfal. összesen 53 házat érint a löszfalomlás, három-négy épület bármikor összedőlhet. Két utcát teljesen le kellett zárni, 36 embert pedig kitelepítettek. Egy részük rokonnál talált menedéket, másokat a hajóállomás üdülőjében helyezett el az önkormányzat. A polgármester azt mondja: a Dunához legközelebbi utcában már két éve észlelnek talajmozgásokat. A löszös partfal megerősítésére pályázaton akart pénzt szerezni az önkormányzat, de nem jártak sikerrel.

éjszaka tetőzött a Duna Budapestnél. A vízszint másfél méterrel elmaradt a rekordtól. Az előrejelzések szerint holnap hajnalra vonul vissza a víz az alsó rakpartokról. Győrben már apad a Duna. A folyó alsószakaszán a gemenci erdőben pedig megkezdték a védekezést, ott a vadakat próbálják biztonságba helyezni az árvíz elől. Az országban közben még mindig több helyen okoz gondot a belvíz, továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legrosszabb a helyzet. Ott 500-an dolgoznak a belvízi védekezésben.

Kétszázötven ház pincéjét és garázsát öntötte el a belvíz Kistokajban. Van olyan ingatlan, amelyben egy méternél is magasabban áll a víz. A borsodi településen tavaly májusban jelent meg a belvíz, azóta folyamatosan szivattyúznak, mégsem tudják elvezetni a vizet. Részletek Miskolcról. A szakemberek attól tartanak, hogyha a következő napokban csapadékosra fordul az időjárás, növekedhet a belvíz, mivel a talaj már telített. Itt eddig ér a víz. Horváthék házában hónapok óta áll a víz. A falak repedeznek, a kazán tönkrement. Tavaly májustól van víz a pincénkben, októberben már cserélni kellett a gázkazánt, de hát most perpillanat úgy néz ki, hogy megint el fogja érni a kazánt a víz. Hiába emeltük fel majdnem 30 centivel. A Deák Ferenc utca szinte minden garázsa és pincéje vízben áll. Akkor szivattyúzok csak, hogyha végül is muszáj bemennem a pincébe, mert tudom, hogy a szerszámaim lent maradt esetleg. Ha azt föl akarom hozni, akkor szoktam megszivattyúzni, de különben nem szivattyúzom, mert nem sok értelme van. A település szinte minden utcáját érinti a belvíz, a mélyebben fekvő területeken van, ahol egy méternél is magasabb a víz. Belvíz probléma 2010 május 16-a után keletkezett. Kétszázötvennégy ház pincéjében állt a víz egészen októberig. Akkor két és fél hétre eltűnt a víz, most újra probléma jelentkezett ezeknél a házaknál. Borsod-Abaúj-Zemplénben az elmúlt napokban nem nőtt az elöntött területek nagysága. 20 szivattyútelepünk üzemelt az elmúlt 24 órában és átlagosan két és fél millió köbméter víz átemelését biztosítottuk a befogadó folyókba. Az elöntött területek nagysága számottevően nem változott. A szakemberek attól tartanak, hogyha a következő napokban csapadékosra fordul az időjárás, növekedhet a belvíz, mivel a talaj már telített.

Bárándon még mindig a legmagasabb, harmadfokú belvizvédelmi készültség van érvényben. Az árokásásnak és a folyamatos szivattyúzásnak köszönhetően azonban ott sokat javult a helyzet. A korábbi 100 ingatlan helyett mindössze 15 van veszélyben. Részletek Szegedről. Báránd utcáin ugyanakkor továbbra is sártenger van. Vannak olyan részek, ahová továbbra sem lehet autóval bemenni. A polgármester szerint legkorábban áprilisban lehet újra a régi a település. Már csak néhány helyen dolgoznak a munkagépek Bárándon. Az elmúlt két-három hétben több, mint 20 utcában ástak árkokat és szivattyúztak, így mostanra sokat javult a belvízhelyzet a településen. Bárándról a vizet sikerült elvezetni, még a területeken van víz. A belterületről sikerült elvezetni, vissza is vonjuk majd jövő héten a védelmi készültséget másodfokúvá és köszönet mindenkinek a segítségéért. A helyreállítás, az viszont óriási erőket vesz majd igénybe, gondolom áprilisra lesz újra lakható a település. Ezekre az utcákra utalt a polgármester. Több helyen a házak autóval megközelíthetetlenek a sártenger miatt. Ki van árkolva, mint ahogy eme oldalról is, hogy itt keresztbe nem tud mentő bejönni. Nem tud bejönni a mentő ide, hogyha olyan gond van, mert idős emberek, beteg emberek laknak erre is. Van, aki hetek óta nem tud beállni az udvarára az autóval. Alkalmazkodni kell, mert ez most ilyen helyzet. Hát ugye rendkívüli helyzet, amit át kell valahogy vészelni. Bárándon egyébként a korábbi 100 ház helyett most már csak 15-öt fenyeget az elöntés, ezek többségében nem lakik senki.

Egy éve szinte folyamatosan védekeznek a belvíz ellen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyecseden. A régi építésű vályogházak teljesen megszívták magukat, ilyen a település épületeinek tíz-tizenöt %-a. Kilenc ház már összedőlt, több embernek el kellett hagynia az otthonát. Magasan áll a víz a Kraszna árterében, Nagyecsed határában. Ide vezetik a településről is a belvizet. így próbálják védeni az alacsonyan fekvő területeken álló házakat. 2200 ingatlan van Nagyecseden, ezek tíz-tizenöt %-a régi építésű vályogház. Ezek azok, amelyeket leginkább veszélyeztet a víz. Amikor a legnagyobb az elöntés, 30-40 épületet zár körbe, de most már annyira át van ázva a talaj, hogy ott is megszívták magukat a házak, ahol nincs nyílt víz. Ez a ház is így rogyott meg. A településen kilenc épület már összedőlt, nyolc embernek kellett elhagynia az otthonát. Három ott lakott. Jelen pillanatban meg tudtuk oldani úgy, hogy a tulajdonosok, a lakók azok családtagoknál lettek elhelyezve, így nem kellett az önkormányzatnak eddig még beavatkoznia és biztosítani férőhelyet, de nyilván nem tudjuk, hogy a továbbiakban ez hogy fog alakulni. A helyzetet nehezíti, hogy Nagyecseden nincsenek olyan közösségi szállások, ahol embereket lehetne elhelyezni. Az önkormányzat tavaly 16 millió forintot költött a belvíz elleni védekezésre, ez gyakorlatilag a szivattyúzás költsége. A település ehhez a vis major alapból kér támogatást.

Csődhelyzetbe került a Somogy megyei Magyaratád. A polgármester szerint a falu egy a köz és a magánszféra együttműködésével készült beruházás miatt került bajba. A településen egy sportcsarnokot építettek ebben a konstrukcióban, azonban az üzembentartást és a hitelét már nem tudja fizetni az önkormányzat. A részletek jönnek Pécsről. Hogy a tényleges csődöt elkerüljék, árulni kezdték a szolgálati lakásokat, a földeket és két osztályt bezárnak az iskolában. A helyiek azt mondják: ezután már csak egy közintézmény, a temető maradna a falu tulajdonában. Ki dagasztott, tegye fel a kezét? én. Ki sodort? Pidzát készítettek a gyerekek technikaórán ebben a magyaratádi iskolában. Szeptembertől azonban ezek az osztályok már nem lesznek. A hetedik és a nyolcadik már két éve megszűnt, most az ötödik és a hatodik osztály következik, de még az alsó tagozatosok sorsa is bizonytalan. Ezt a végsőkig meghagynám az alsó tagozaton, mert akkor ennek a falunak… és akkor leírjuk magunknak. Itt egy közintézmény marad, a temető. A település így próbál takarékoskodni, tíz millióért árulják ezt a szolgálati lakást, de a földjeiket is meghirdették, az önkormányzatnak 48 milliós hiánya van. Munkahelyet teremteni, közlekedést biztosítani, uszodát építeni, iskolát fenntartani. Ez mind-mind pénz. Ezt még a PPP programokat meghirdető kormány miniszterelnöke mondta 2008-ban. A magyaratádi sportcsarnok is a köz és a magánszféra együttműködésén alapuló beruházásként épült. Magyaratádnak havi két millió forintjába kerül a csarnok, de az önkormányzat már fél éve nem fizet. Itt van a sportcsarnokunk, ami egy igen nagy gond a településnek. Többek között az is, hogy a mi évi 27 millió forintos kiadást jelent, ami gyakorlatilag ha nem lenne, akkor igazából a fejünk nem fájna, azt is mondhatnám. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly októberben jelentette be, hogy felülvizsgálják ezeket a beruházásokat, elsőként a kistelepülési sportcsarnokok, uszodák és tornatermek kerülnek sorra.

Lejárt a határidő. Mégis a pécsi telektulajdonosoknak mindössze egyharmada küldte vissza a telekadó bevallását. A baranyai megyeszékhelyen 2011-től kell fizetni ezt a közterhet. Az önkormányzat célja, hogy a telekspekulációt visszaszorítsa. Fizetniük csak az 1500 négyzetmétert meghaladó beépítetlen telekkel rendelkezőknek kell. Számos kedvezményt is beépítettek a rendeletbe, így például az építményadót fizetők mentességet élveznek. Megkaptuk a telekadóról a bevallást, átbogarásztuk, átböngésztük. Papp Jenőné a telekadóval kapcsolatos nyomtatványt mutatja, korábban nem volt ilyen közteher Pécsett, ezért nem tudja pontosan, kell-e fizetnie. Nem tudom, hogy a ez a mi telkünk ez 699 négyzetméteres, hogy ezután esetleg kell-e valami építményadót mi fizetünk. Egy január 1-jétől életbelépett rendelet szerint a beépítetlen területek után az önkormányzat adót vet ki. A városvezetés ezzel főként a telekspekulációkat fékezné meg. A telekadó alapjában véve a telekspekulánsok, illetve a belvárosi régóta be nem épített foghíjtelkek felszámolására irányuló intézkedéseknek az egyik része. Bevallást minden telektulajdonosnak kell készítenie, ám csak kevés embernek kell majd fizetnie. Mondja az önkormányzat adóügyi osztályának vezetője. Milter Anna hozzátette: például az építményadót fizetők eleve mentesülnek a telekadó fizetése alól. Maga az adó mértéke, az viszonylag kedvezményes, mert 1500 négyzetméterig 0 és 1500 négyzetméter felett pedig az 1500 feletti résznél öt forint/négyzetméter négyzetméter. A 10 ezer pécsi telektulajdonos közül eddig egyébként mindössze 3000-en küldték vissza az adóbevallásaikat. A hivatalnál nekik a kiszabott adót március 15-ig kell befizetniük.

A Híradó végén köszönjük a figyelmet, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid