Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2011.01.26.

Ez a Magyar Televízió Híradója, a nevem Mikó Henrietta jelnyelvi tolmács. Nézzük:

Jó napot kívánok! Többnapos tanítási szünetet rendeltek el egy zámolyi általános iskolában, mert a gyerekek több mint fele influenza gyanúja miatt otthon maradt. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint az elmúlt hetekben másfélszeresére nőtt a betegek száma és már helyi influenzaszerű járványok is kialakultak. A megbetegedések miatt több kórházban részleges tilalmat, látogatási tilalmat rendeltek el. A debreceni kenézi kórházban, a nyíregyházi Jósa András kórházban és Vácott is korlátozták a látogatást. Az áNTSZ kora délutánra ígéri a legfrissebb adatokat.

A szentesi kórházban mától szintén látogatási tilalmat rendelt el az áNTSZ, mivel az influenza szerű megbetegedések száma elérte a járványküszöböt. Részletek Szegedről. Az Influenza Figyelő Szolgálat legfrissebb adatai szerint Makón és Hódmezővásárhelyen egyelőre nincs járvány. Akik azonban orvoshoz fordultak, a legtöbbször végtagfájdalomra, lázra és hurutos köhögésre panaszkodtak. Hapci! Egészségedre! Hapci! Botond tüsszög. Folyik az orra, de láza nincs. édesanyja azt mondja: biztonságból hozta el orvoshoz, de az influenza elleni védőoltást nem akarja beadatni neki. Egyelőre én nem gondolkodtam azon, hogy beadnánk neki. Most én azt gondolom, hogy szerintem ez nem annyira lényeges, főleg, hogy még közösségbe se jár. Ebbe a szegedi rendelőbe nem is a kisgyermekek, inkább a kamaszkorúak jöttek többen az elmúlt néhány hét alatt, de influenzaszerű tünetei csak két fiatalnak voltak. Hurutos betegek többen vannak, az biztos, akikre azt merném mondani, hogy valószínűleg influenzások, azok kevesen vannak. Igazából ez a tünetekből azért nagy valószínűséggel megállapítható. Legyen szíves mutatni a torkát! Szabó László családorvosnál sem jelentkeztek eddig influenzás panaszokkal. évek óta beoltja betegeit, ebben az évben már 300 védőoltást adott be. Hozzá főleg a 60 éven felüliek járnak. Hogyha valaki tizenéves körösztül gyakorolja, hogy védekezik egy vírus ellen, akkor hiába talál ki a vírus is különböző trükköket, a mi szervezetünk is talán van olyan alkalmazkodó, hogy a védekezést megtanulja. Az áNTSZ Dél-alföldi intézetébe most érkezett az Influenza Figyelő Szolgálat legfrissebb jelentése. Eszerint Szegeden még nincs járvány. Makón és Hódmezővásárhelyen emelkedett a betegek száma, Szentesen pedig 1000 emberből ketten influenzások. Fiatal felnőtteknél, illetve kamaszoknál jelentették ezeket a megbetegedéseket, időseknél, illetve az egész piciknél nem. A főorvos szerint még mindig nem késő beadatni a védőoltást.

Sehol sem okozott fennakadást az éjszakai és a reggeli havazás. Mindenhol takarítják a fő és tömegközlekedési utakat, a vasúti közlekedés is zavartalan. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében reggel két baleset is történt. Egy ember meghalt, amikor két autó összeütközött a 26-os úton. Az M3-as autópályán pedig egy már a leálló sávban várakozó kamionnak ütközött neki két autó. Ezen kívül főleg kisebb koccanásos balesetek voltak az ország útjain.

újabb embernek kellett kiköltöznie a belvíz miatt. így már 337-re nőtt a kitelepítettek száma. Tizenkét megye kétszáztizenhárom településén védekeznek a belvíz miatt. Nógrád megyében már 14 ezer hektárnyi területet borít a víz, ennek fele szántó. Részletek Miskolcról. Több száz hektáron még a kukoricát sem tudták betakarítani. A megművelt terület nagysága pedig kétezer hektárral csökkent tavaly. Becslések szerint az állattenyésztők is 100 milliós károkat szenvedtek el a vízzel elöntött legelők miatt. De hát mostan hát még bele se lehet menni az ásóval se, semmivel, pedig a víz áll benne. A rendkívüli időjárás mindenkinek gondot okoz. A veszteséget még a többletkiadások is növelik. A plusz költségeket is eredmény lett az elmúlt csapadékos év, bála fóliázó gépet is kellett vásárolnunk, hogy tudjuk az állatok részére biztosítani a megfelelő takarmány mennyiséget. A tavaszi árvízi csapást követően a most kialakult belvizes területekről ki kellett menteni a szabadtartású szarvasmarhákat, emellett a téli takarmányozásokhoz szükséges szénát sem tudták betakarítani a gazdák. Mivel mi hús marhával foglalkozunk, tehát télen-nyáron, éjjel-nappal kint vagyunk a gyepterületeken, ez az időszak, amit az állatok kint töltöttek, rendkívül lerövidült. Közel másfél hónappal kevesebb disznót tudtunk legeltetni. A gazdáknak esélyük sincs arra, hogy az elázott földekről jó termést takarítsanak be. 60 hektár volt olajtökből bevetve és ennek a 20, de lehet, hogyha utánaszámolna az ember, akkor 30 %-a is el, illetve ki sem kelt. A talaj telített, így főleg a völgyekben alakulnak ki vízborítások, a károk felmérése folyamatos. Előzetes kalkulációink alapján a kár nagyságrendje megközelítően két milliárd forint nagyságrendű. Ez alapvetően két ágazat, a szántóföldi, növénytermesztési, tehát a takarmány termesztés területén, valamint az állattenyésztési ágazatban jelentkezik. Súlyosbítja a nógrádi helyzetet az, hogy az agrár kárenyhítési rendszernek csak a termelők alig tíz százaléka tagja, így csak bizonyos gazdálkodói kör számíthat támogatásra, hozamérték kiesés, illetve termelési érték csökkenése miatt.

Több mint kétezer embernek ad munkát észak-Magyarországon a napokban indult közfoglalkoztatási program. A régió két milliárd forintot kapott erre a célra. A projekt középpontjában az ár és belvíz elleni megelőzés áll. így a közmunkások többsége év végéig napi nyolc órában a Vízügyi Igazgatóság égisze alatt dolgozik. Január közepétől országszerte 13600 munkanélküli kezdhetett el dolgozni a közfoglalkoztatási programban. Közmunkások dolgoznak az edelényi gáton. Tízen tisztítják a medret és a depónia környékét. Gáttisztítás, gallyégetés, és ami felesleges fa van, azt kitermeljük. Olyan téren, hogy amit eltüzeljük, az mehet a tűzre, de nagyon nagy segítség, hogy ez van az államtól, hogy ezt megkaptuk, mert ez a megélhetéshez ez nagyon szükséges volt. Többségük már évek óta nem dolgozik, most tizenkét hónapig kapnak munkát napi nyolc órában. Nincs nagyon sok. Esetleg a közhasznú van, de hát az a hivatalnál. Az észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság 700 embert foglalkoztat az ár és belvízvédelemben, erre 980 millió forint áll rendelkezésre. Itt a téli időszakban kis vízfolyásokon cserjeirtást, fakitermelést, vízfolyásgátló akadályok eltávolítását, nyári időszakban az aktuális kaszálásokat, illetve erdészeti munkákat. A programnak köszönhetően észak-Magyarországon kétezer ember jut munkához, erre két milliárd forintot kap a régió. Várjuk azt, hogy Miskolc város területéről, különösen a város gazdag háttértől egy nagyon jelentős számú pályázat érkezzen be, ez 900 főt fog érinteni, akik bekerülnek ismételten a közfoglalkoztatás rendszerébe. Január közepétől országszerte 13600 munkanélküli kezdhetett el dolgozni a közfoglalkoztatási programban. A vállalkozásokat idén úgy ösztönzik, hogy bérpótló támogatást kapnak, ha belépnek a programba.

Felmentette a sikkasztás és a vesztegetés vádja alól Dombóvár polgármesterét a Tolna megyei bíróság. Hivatali visszaélés miatt viszont bűnösnek találta. Az elsőfokú nem jogerős ítélet szerint a most független, korábban szocialista Szabó Lórántnak 750 ezer forint pénzbüntetést kell fizetnie. A vád szerint Szabó Lóránt még a rágalmazás miatt ellene indult per alatt két millió forintot adott át és állást ígért a Fidesz-es Naszvaldi Balázsnak azért, hogy vonja vissza a keresetét. Emellett több alkalommal önkormányzati felhatalmazás nélkül adott megbízást átutalásokra. Az ügyész súlyosbításért fellebbezett.

100 millió forint óvadék ellenében védekezhetne szabadlábon Gál György volt erzsébetvárosi gazdasági bizottsági elnök. Az egykori szabad demokrata politikus még novemberben kérte az óvadék megállapítását. A Magyar Nemzet információi szerint Gál György ügyvédje 16 millió forintot ajánlott fel óvadékként, de azt a bíró elutasította. A volt politikust korrupcióval és csalással vádolják az erzsébetvárosi ingatlan ügyben. A vád szerint mindezt bűnszervezetben követte el. Az ügy másik gyanúsítottja Hunvald György, a kerület volt szocialista polgármestere, akit még 2009-ben vettek őrizetbe.

15 évvel ezelőtti pécsi taxis gyilkosság gyanúsítottját fogták el a rendőrök. 1995. december 1-jén a város határában az Orfű felé vezető úton tizenkét kézszúrással öltek meg egy fiatal taxisnőt. A rendőrök tavaly nyáron vették elő újra az ügy aktáit, mert ígéretes információt kaptak a tettesről. A gyilkosság a rendőrök szerint különös kegyetlenséggel történt, életfogytiglani szabadságvesztéssel büntetendő, ezért 20 év alatt évült volna el.

Debrecen után Pécs lehet a második olyan város, ahol csúszásgátló burkolattal vonják be az aszfaltot a veszélyes gyalogátkelőhelyeken, vagy a kereszteződéseknél. A burkolat élénk színe figyelemfelkeltő, a speciális bevonat miatt pedig akár felére is csökkenhet a fékút. Részletek Pécsről. A speciális csúszásgátló felületet Angliában régóta használják már. Az ottani tapasztalatok szerint legalább öt évig megőrzi a tapadási tulajdonságát. 2008 májusa. Egy autós a zebrán ütött el egy babakocsit toló nagymamát. A baleset mindkét áldozata belehalt sérüléseibe. A baleset után civilek követelték a tragédia helyszínén, hogy biztonságossá tegyék a zebrát. Ma már jelzőlámpa irányítja a Maléter Pál és a Varsány utcai kereszteződésben a forgalmat, azóta nem történt itt több baleset. Ez pedig már Debrecen. Itt így tették biztonságossá azt a gyalogátkelő helyet, ahol egy év alatt 11 baleset történt. Egy speciális csúszásgátló útburkolat van a zebra előtt. A volt Forma-1-es pilóta Baumgartner Zsolt tesztelte az új burkolatot. A Forma-1-nél is nagyon fontos a féktáv és a féknek a rövidsége, de ott nem a tapadás inkább a lényeg, hanem a karbon fékeknek a gyors hatása. Itt azt éreztem, hogy sokkal hatékonyabb ez az úgymond felszórt speciális anyag az aszfalton, mint a normál aszfalt. Tavaly ugyan nem történt halálos gázolás gyalogátkelő helyen Pécsett, de 25 járókelőt ütöttek el a zebrán. A tervek szerint Pécsett is lehet ilyen burkolat egy gyalogátkelő hely előtt. Többféle verzió is felmerül ilyenkor. Mennyi baleset történik a helyszíneken, tehát ezeket át kell néznünk. Azon kívül megtekinteni a helyszínt, mennyiben veszélyesek ezek beláthatóság szempontjából. Tehát közlekedés biztonságilag többféle verziót kell áttekinteni. A különleges burkolat még csapadékos időben is hatásos, a fékút pedig akár a felére is csökkenhet, emellett az élénk színe is felhívja a figyelmet.

öt helyszínre új térfigyelő kamerát szereltek fel Szombathelyen. A kamerák a főtér.

Oroszországban félárbocra eresztették a nemzeti zászlót a középületeken. Az Orosz Tudományos Akadémia szakértői szerint biztosan nem kaukázusi férfi volt a moszkvai merénylet feltételezett elkövetője. A kutatók annyit tudtak mondani, hogy vagy európai, vagy arab származású volt a robbantó. Hétfőn 35-en haltak meg és több mint 130-an megsebesültek, amikor öngyilkos merénylő robbantott a moszkvai Domogyedovo repülőtéren. Az áldozatok között egy magyar állampolgárságú férfi is volt.

Együttműködést kért a republikánus többségű képviselőház tagjaitól az amerikai elnök, aki a kongresszus két háza előtt mondta el szokásos évértékelő beszédét. Barack Obama elmondta: az ország történetének egyik legsúlyosabb pénzügyi válságán sikerült úrrá lenni. Szerinte most a republikánusok és a demokraták közösen érhetik csak el, hogy a lassan megindult növekedés tartós lehessen. Ez most a mi nemzedékünk Szputnyik pillanata, mondta Barack Obama amerikai elnök az Unió helyzetéről tartott beszédében az amerikai kongresszusban arra utalva ezzel, hogy az Egyesült államoknak új korszakot kell kezdenie, hogy megtarthass a világelsőségét, amely pozíciót jelenleg Kína és délkelet ázsia fenyegeti. Fél évszázaddal ezelőtt, amikor a szovjetek megvertek bennünket a világűrben a Szputnyik nevű műhold fellövésével, fogalmunk sem volt róla, hogyan verjük meg őket a Holdért folytatott versenyben, emlékeztetett Obama. A tudomány akkor még nem tartott ott és a NASA sem létezett, ám miután beruháztunk a kutatás és az oktatás jobbá tételébe, az újítások olyan hullámát szabadítottuk el, amely új iparágakat teremtett és új munkahelyek millióit. Az elnök megígérte, hogy néhány héten belül az űrverseny korának szintjét idéző kutatásfejlesztési költségvetést nyújt be a kongresszusnak, amelyben kiemelt helyet kapnak majd az orvos biológia, az információ-technológia és a tiszta energiakutatások. Egyszerűsíteni az adórendszert és csökkenteni a cégekre nehezedő adóterheket. Obama szerint a cél az, hogy az amerikai export 2014-ig megduplázódjon, ami munkahelyeket teremt Amerikában. Obama, aki két év múlva minden jel szerint harcba száll az újraválasztásért, kijelentette, hogy az amerikai választók a novemberig félidős választásokon úgy döntöttek: a két párt mostantól megosztja a kormányzati felelősséget. A republikánusok megszerezték a képviselőház feletti ellenőrzést, de a demokraták megőrizték szenátusi többségüket. Az elnök ezért többször is kiemelte beszédében a pártok feletti összefogást. Beszédének külpolitikai részében kiemelte: 100 ezer amerikai katona emelt fővel távozhatott Irakból. Hozzátette: idén befejeződik a csapatkivonás és júliusban kezdik csökkenteni az afganisztáni jelenlétet.

A Híradó végén köszönjük figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Gallai Dávid